De Koh Tao moorden: ik vraag mij af….

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
25 oktober 2014

Zeker, de moord op twee Engelse toeristen op het eiland Koh Tao is verschrikkelijk. Een brute moord wordt het hier en daar genoemd. Elke moord hoe dan ook is vanzelfsprekend bruut. Het onderzoek schijnt of lijkt niet geheel vlekkeloos te verlopen maar men heeft inmiddels de vermoedelijke daders gearresteerd.

Ik vraag mij in deze hele geschiedenis enkele dingen af:

Waar heeft deze moordzaak zoveel media-aandacht aan te danken?

 • Ik lees niet alle kranten, maar neem voor mijn gemak als voorbeeld thailandblog.nl: de moord was op 15 september jl., dus bijna 40 dagen geleden. Op thailandblog.nl verschenen tot nu toe meer dan 30 postings over deze moordzaak, dus bijna elke dag! In kranten en sociale media in met name Thailand en Engeland zal het niet veel anders geweest zijn. Was dat nu echt nodig of relevant?
 • Ik heb nog nooit meegemaakt dat een moordzaak zoveel aandacht kreeg. Het gaat om twee Engelse toeristen, niet van koninklijke bloede, geen hoogwaardigheidsbekleders, geen society figuren, maar gewoon twee Engelse burgers. De ernst van deze moord ongeacht hun afkomst wordt door mij natuurlijk niet betwist.
 • Zou het kunnen dat het gaat om een goed uitziende jongedame?

Er wordt nogal meesmuilend over het politieonderzoek gedaan, waarom?

 • Goed, het mag allemaal niet vlekkeloos verlopen zijn maar is dat dan wel altijd het geval bij ons in het Westen? Cijfers van Nederland bv. geven aan, dat slechts 20% van de moordgevallen wordt opgelost.
 • Engeland wil assisteren met Engelse agenten in het onderzoek. Zo, zijn alle moorden in Engeland dan opgelost, zodat er tijd over is voor Scotland Yard?

De Britse ambassadeurs heeft de Thaise media gevraagd “ethisch” verantwoord nieuws te brengen, als voorbeeld noemde hij de foto’s van de slachtoffers.

 • Gaat hetzelfde verzoek naar de Engelse (tabloid)pers om zich wat terughoudender op te stellen? Nee, zullen de journalisten onder ons zeggen wij brengen slechts het nieuws. Als je de berichtgeving doorneemt, volgt het ene gerucht de andere speculatie op, dat is allemaal Nieuws
 • Het leed van de nabestaanden wordt er van al die geruchten en speculaties niet minder om, in tegendeel het wordt alleen maar erger.

Wat kunnen we van de zaak in de rechtbank verwachten?

 • De vermoedelijke daders worden schuldig bevonden en veroordeeld. De diplomatieke betrekkingen met Myanmar lopen tenminste een flinke deuk op want de twee verdachten “zijn er in geluisd”.
 • De vermoedelijke daders worden onschuldig bevonden en vrijgesproken. De diplomatieke betrekkingen met Engeland lopen een flinke deuk op, want “het politieonderzoek deugde van geen kant”.

Dankzij of ondanks de immense media-aandacht? U zegt het maar!

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “De Koh Tao moorden: ik vraag mij af….”

 1. jasper zegt op

  In mijn ogen staat of valt de zaak met het DNA bewijs, en de zorgvuldigheid waarmee het onderzoek er naar is voltrokken. Een 2e opinie van een door alle partijen erkend gerenommeerd patholooganatoom kan wellicht uitsluitsel brengen.
  Als er geknoeid is met het dna materiaal dat in het meisje is aangetroffen is de hele rechtszaak sowieso een farce, en rust het bewijs uitsluitend op de afgedwongen bekentenissen.

  De tijd zal het leren, maar ik ben zeer sceptisch over het handelen van de RTP tot dusver.

 2. chris zegt op

  Beste Gringo,
  Het is volgens mij niet zo heel moeilijk om te achterhalen waarom deze moord (maar vooral de afwikkeling ervan) zo veel commotie veroorzaakt. In de eerste plaats moet ik daarbij opmerken dat de commotie in westerse landen en onder westerse mensen naar mijn indruk veel groter is dan onder Thai. Op mijn werk is het absoluut niet het gesprek van de dag, behalve tussen mijn Engelse kamergenoot en mij. De oorzaak ligt in het volstrekt onprofessionele crisismanagement naar aanleiding van de moord. Enkele ingrediënten daarvan:
  – Verschillende functionarissen laten zich over verschillende elementen van de zaak in verschillende bewoordingen uit;
  – Domme uitlatingen zoals over de badkleding van de vermoorde toeriste, het feit dat een Thai zulke moorden nooit zou kunnen plegen (nee, zij snijden hun slachtoffers soms in stukken en dumpen de delen in de klong) en over de rol van de sociale media (alsof die schuldig zijn aan de publiciteit);
  – Het onvoorwaardelijk steunen van het optreden van de politie in dezen;
  – Miskenning van het feit dat in een kleine gemeenschap als Koh Tao iedereen iedereen kent. Een Amerikaan die er 25 jaar heeft gewoond schrijft (vanuit de USA) een posting op het internet waarin hij vertelt hoe het eiland door 5 families wordt beheerst en dat iedereen op het eiland weet wie de moorden heeft gepleegd;
  – Miskenning van het feit dat Koh Tao al jarenlang een soort vrijhaven is voor sex, drugs and rock & roll voor en door toeristen, buitenlandse werknemers en Thaise eigenaren;
  – Domme voorstellen om soortgelijke moorden te voorkomen als armbandjes voor toeristen, verbod van buitenlandse werknemers op het eiland om voortaan met toeristen te socialiseren na werktijd en een imagocampagne om van het eiland een duik-hub te maken;
  – Ongeloof en onwetendheid over de rol van social media in dit soort zaken. Niets is meer geheim maar dat schijnt moeilijk te accepteren. En de sociale media hebben er voor gezorgd dat deze zaak internationaal politiek nieuws werd (bv. online petities);
  – De doorzichtigheid van de politie om deze moord min of meer af te doen als een misdrijf van buitenlanders tegen buitenlanders op Thais grondgebied.
  Deze moord staat nu zodanig in de schijnwerper dat de Thaise autoriteiten wel gehouden zijn de echte daders te vinden. Als het daarbij zou gaan om mensen die gelieerd zijn aan de machtige families op Koh Tao (die op hun beurt linken hebben met de heer Suthep op Koh Samui) doet zich een volgend probleem voor. De mogelijke daders worden dan voorgeleid aan de rechter, in staat van beschuldiging gesteld, zeer waarschijnlijk op borgtocht vrijgelaten (zoals hier de gewoonte is) en verdwijnen vervolgens voor 10 of meer jaren naar een bevriend buurland zonder veroordeeld te zijn. Vogels gevlogen, moord ‘opgelost’. Met alle voortgaande commotie lijkt me dit voor de nabestaanden en de betrokken buitenlanden (Engeland, Myanmar) nauwelijks acceptabel.

  • Tino Kuis zegt op

   Op het gevaar af te chatten wil ik wel kwijt dat deze moorden inderdaad niet het gesprek van de dag zijn onder Thais maar dat de Thaise sociale media er wel degelijk bol van staan. Ook daar heel veel kritiek op het onprofessionele optreden van de politie. Ik heb nog nooit een goed woord over de Thaise politie gelezen, ook niet van Thais.

  • Gringo zegt op

   De ernst van deze moordzaak ontgaat mij geenszins, hoewel ik moet zeggen, dat het in mijn Thaise zowel als in mijn veelal Engelse kennissenkring niet of nauwelijks ter sprake komt.

   Mijn punt is de ongebreidelde media-aandacht, die het krijgt. Zet alle berichten, die over deze zaak op dit blog zijn verschenen eens op een rij en stel dan met mij vast, dat zeker de helft daarvan weggelaten had kunnen worden. Verdachtmakingen, veronderstellingen, geruchten, onbewijsbare beschuldigingen, allemaal nieuws? Ook in jouw reactie weer een veronderstelling, die nergens op gebaseerd is, een Amerikaan, die het zo goed weet.

   Neem nou het bericht, dat hier vlak onder staat: “Emotioneel weerzien in de gevangenis”. Had iemand dan een ander weerzien dan emotioneel verwacht? Is dat nou nieuws? Alleen over dit bericht al zou ik een verhaal kunnen schrijven met een zeer hoog Panorama-gehalte.

   Noem mij een andere moordzaak, die zoveel aandacht heeft gekregen. Hoe vaak is de moord op John Mieremet in het nieuws geweest, hoe staat het met de moordzaak op Fred Raily in Udon Thani, nog wat gehoord over de moord op Daphne Beerdsen in Cambodja?

   Ik bedoel maar!

   • Sir Charles zegt op

    Ja beste Gringo, de moord op het jonge Britse stel was overduidelijk een afrekening binnen het criminele circuit. 🙁 Logisch toch dat het onderzoek daarom aan alle kanten rammelt alhoewel aan de ene kant onbegrijpelijk dat die ‘zware jongens’ niet eerder op het idee kwamen om de moord op Mieremet te doen lijken alsof het uitgevoerd werd door 2 arme gastarbeiders uit Myanmar…

 3. Farang tingtong zegt op

  Deze moordzaak heeft zoveel media-aandacht, sowieso omdat het twee toeristen zijn, hierdoor is er na Thailand nog een land bij betrokken, en dan kom zijn de verdachten ook afkomstig uit een ander land, waardoor er al drie landen bij de moordzaak zijn betrokken. Ook is het zo dat Thailand een ontzettend populair land is bij jonge mensen, dus er hoeft maar iets te gebeuren en het bereikt een hele grote groep mensen mede door Facebook en Twitter enz.Onderschat de berichtgeving niet op internet dankzij deze sites ,waar ook nog eens de afgrijselijke foto’s met de lichamen van de slachtoffers zijn getoond. Ook dankzij het rammelende politie onderzoek, wordt deze zaak in de media op de voet gevolgd.

  En je vraagt jezelf af waarom er nogal meesmuilend over het politieonderzoek gedaan, want in Nederland en Engeland worden ook niet alle moorden opgelost, je kan ook niet alle moorden oplossen, maar je kan er wel zo professioneel mogelijk mee om gaan, zeker ook nog uit respect voor de overledenen en hun familie.

  Het gaat er in eerste plaats om dat vanaf het begin van deze zaak de politie het heel amateuristisch heeft aangepakt, fotograven en toeristen kregen gewoon de kans om op de plaats delict te lopen en foto’s te maken en dingen aan te raken, er was niets afgezet met lint, waardoor veel bewijslast is vernietigt.(dit zal in Engeland en Nederland nooit gebeuren) Dan worden er twee jongens uit Myanmar gearresteerd waarvan er één de telefoon in zijn bezit zou hebben, de telefoon die eerder door een vriendin op het politiebureau was ingeleverd? Dan moeten de twee mee naar de plaats delict voor een reconstructie, maar moet door de politie de plek aan worden gewezen, omdat de jongens niet precies weten waar het gebeurd is, en de rest is ook inmiddels beken, bekentenis door martelingen?, geen advocaat ,enz…

 4. zagikdit zegt op

  Was toevallig een week eind sept in de UK-daar trok het elke dag de voorpagina’s van de lawaaikaranten-in NL was er na een eerste melding nauwelijks meer over gedrukt. Beetje vergelijkbaar met dat stel dat dood in een guesthouse in ChinagMai werd gevonden-vermoedelijk door te zwaar anti-insectengif.
  De zaak is mede sterk behartigd door enkele NGO’s die voor de altijd zo zwaar onderdrukte Burmezen opkomen, net zoals om de zoveel tijd wel weer de ”sorry situation” van de Karen/Shan in de aandacht wordt gebracht. Heb zelf net wat te lang deels met deze groepen opgetrokken. Dat betekent dus niet dat die Burmezen nioet zouden worden uitgebuit- Koh Tao wordt effectief vrijwel geheel bemenst in de toeristensector door Burmezen-spreken beter engels en willen daar wel werken.
  Nu maar afwachten hoe sterk de zaak van de moordlustige dame die de levensverzekering incasseerde van vrijwel zeker 2 japanners in de aandacht komt. Zij heeft de meest recente nu bekend.

 5. Pat zegt op

  Zeer terechte bedenking en ik ken de reden!

  Ze heeft te maken met wat ik hier in 70% van mijn posten elk keer tracht duidelijk te maken : Thailand is een enorm veilig land (vergeleken met zowat alle andere landen ter wereld) en een moordpartij zoals deze is eerder zeldzaam in het land.

  Het regelmatig benadrukken dat Thailand toch wel vele onveilige aspecten heeft en het regelmatig waarschuwen daarvoor aan de lezers, vind ik soms echt storend.
  Het kan een onnodig onveiligheidsgevoel teweegbrengen, terwijl dit niet strookt met de realiteit.

  Ik vind dit het enige zeer kleine minpuntje op deze geweldige (Thailand)blog.

  • ruud zegt op

   Thailand is niet zo veilig, in ieder geval niet voor de Thai.
   De meeste misdaad, ook moorden, haalt de krant echter niet.
   Zeker de engelstalige kranten niet.
   Inbraak is aan de orde van de dag, net als berovingen en andere misdrijven.
   Voor de buitenlanders is het in de toeristengebieden veiliger, vanwege de financiele belangen van Thailand (en de plaatselijke mafia).
   Voor de Thai zijn die gebieden overigens net zo onveilig.
   Ook in het dorp waar ik woon, heeft het dorpshoofd liever niet, dat als ik een late wandeling maak, ik het dorp uitga.
   En ik zit een eind weg van de grote stad.

 6. Rick zegt op

  @Pat Hoe kun je Thailand in godsnaam als heel veilig beschrijven er blijven dagelijks honderden mensen dood in het verkeer. Het ( vuur ) wapen bezit is enorm hoog en nog erger die wapens worden zeer regelmatig gebruikt zowel tegen Thai als tegen toeristen, om nog maar te zwijgen over overige dubieuze moordzaken ( toch gek dat er zoveel mensen op zeeer raadselachtige wijze op hun vakantie zelfmoord plegen he in Thailand). Ik kom enorm graag in Thailand maar die roze Thailand bril wat sommige hebben die heb ik al lang af gezet hoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website