Hoewel in bijvoorbeeld Thailand vrijwel alles te krijgen is, snakken Nederlandse vakantiegangers toch naar typische Hollandse kost zoals volkorenbrood, jonge kaas, halfvolle melk en karnemelk, dat blijkt uit van Albert Heijn’s Pick Up Point Schiphol onder ruim 1.000 mensen die met het vliegtuig op vakantie gingen.

In het vliegtuig vanaf Bangkok of andere luchthavens beginnen de meeste vakantiegangers alweer na te denken over de klusjes die thuis op hen wachten en in welke volgorde ze deze gaan doen. Eerst de koffers uitpakken en dan boodschappen doen, of juist andersom? 43 procent pakt bij thuiskomst direct de koffers uit en ruimt op, zo blijkt uit het onderzoek. De post openen en oude kranten opruimen staan op de tweede plaats met 26 procent. Opvallend is dat de mannen fanatiekere uitpakkers en opruimers zijn dan de vrouwen, met 46 tegenover 41 procent. De dames kiezen er twee keer zo vaak als de heren voor om helemaal niks te doen en zo lang mogelijk in de vakantiestemming te blijven.

Broodnodige boodschappen

In de top 5 van boodschappen die vakantiegangers meteen in huis halen staat brood met 75 procent bovenaan. Groenten (65 procent), fruit (63 procent), kaas (59 procent) en vleeswaren (57 procent) maken het lijstje compleet.

Hollandse heimwee

Hoewel de vakantie natuurlijk ideaal is om alles even te vergeten, hebben veel reizigers heimwee naar hun vertrouwde Nederlandse producten tijdens de vakantie in het buitenland. In het algemeen mist men de versheid en kwaliteit van producten, maar met name de echt ‘Hollandse’ producten worden gemist. Volkoren brood, halfvolle melk en karnemelk, oude kaas, pindakaas en hagelslag zijn veel genoemde ‘heimwee-producten’ tijdens de vakantie.

De top 5, met tussen haakjes de meest genoemde heimwee-producten:

 1. Brood (volkoren, bruin) 44%
 2. Kaas (jong, oud) 43%
 3. Dagverse zuivel (halfvolle melk, karnemelk) 38%
 4. Broodbeleg (pindakaas, hagelslag) 23%
 5. Vleeswaren (rosbief, filet americain) 19%

Of vakantiegangers producten missen, hangt niet zozeer af van waar men naartoe gaat, maar vooral van de duur van het verblijf. Vliegreizigers die langer op vakantie gaan, missen gemiddeld vaker Nederlandse supermarktproducten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Volkorenbrood en jonge kaas het meest gemist op vakantie”

 1. Gringo zegt op

  Ha, ha, zijn die 1000 ondervraagde Nederlanders dus niet in Pattaya geweest,
  Alle producten uit die Top 5 zijn hier volop in de supermarkten te koop, met uitzondering misschien van hagelslag en karnemelk.

  • Jeffrey zegt op

   Is inderdaad overal te krijgen, maar wees blij ,als het het niet vind, want het zijn een van de meest ongezonde voedingscombinaties die je kunt eten.
   Dat granen, koolhydraten je bloedspiegel omhoog werken dat wisten we al, dat gluten heel slecht is en mensen ziek maakt ook.
   Doch,dat ook hele granen je lichaam verouderen ? JA. Boven aan de lijst;
   Food #1 that ages you faster: Wheat (yes, even “whole wheat”)

   Here is a little-known fact that’s often covered up by the massive marketing campaigns by giant food companies that want you to believe that “whole wheat” is healthy for you… but the fact is that wheat contains a very unique type of carbohydrate (not found in other foods) called Amylopectin-A, which has been found in some tests to spike your blood sugar higher than even pure table sugar.

   In fact, amylopectin-A (from wheat) raises your blood sugar more than almost any other carbohydrate source on earth based on blood sugar response testing.

   Dus wees blij als je in Thailand bent en het voor een paar weken niet eet, dan heeft je lichaam ook een beetje vakantie

   • Lije Vanonschot zegt op

    Ik sluit mij geheel aan bij dit commentaar, behalve dat er in de engelse tekst misschien me iets ontgaat; ik ben niet goed in het begrijpend lezen van engelse teksten. Merkwaardig is dat mensen niet willen eten zoals dat gezond is, maar uitsluitend zoals ze gewend zijn. Het onderwerp “gezond eten” scoort op dit blog niet erg hoog. Bij mij in de buurt woont een nederlander. Hij runt een zaak, waar je misschien wel alle ongezonde Hollands eten kunt krijgen, wat er maar is. Tot aan slagroomtaart aan toe. Hij is de vriendelijkheid zelf, maar ik ben toch niet een klant van hem, want iets gezond (ik noem maar wat: een tonijnsalade) staat bij hem niet op de kaart.. Kan ik bij hem dus niets vinden van wat ik zoek, in de supermarkten hier in Thailand kan ik ook lang niet alles vinden; geloof me, ook voor iemand die gezond wil eten is het leven moeilijk.

   • KhunRudolf zegt op

    Ook hier in Thailand ben ik blij dat het adagium: ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ wordt bewaarheid. Als ik het al niet koop, bak ik het soms zelf mooi bruin.

    Nou is het zo dat er een poos lang is gewaarschuwd tegen de nadelen van tarwe, meer in het bijzonder tegen volkorenmeel.
    Maar het valt allemaal wel mee, er is een broodje aap van gekneed, en een professor van Wageningen zegt hierover:

    “Voedingsmiddelen kan je inderdaad indelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten, afhankelijk van hoe snel ze het bloedsuikergehalte in het bloed verhogen. Sterk bewerkte producten met simpele koolhydraten worden snel afgebroken en dus ook snel in de bloedbaan opgenomen. Producten als groenten, fruit en bruin brood hebben complexe koolhydraten. Die worden dus langzamer afgebroken en de glucose komt geleidelijk, zonder al te veel pieken in het bloed. Het zit dus precies andersom dan die bakker beweert.” Zie ook:
    http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/02/bakker-bakt-bruine-broodjes-met-de-waarheid/

    Gewoon lekker vers brood bij de Thaise bakker en beleggen met jonge kaas van de Makro.

    • Lije Vanonschot zegt op

     Moderator: u bent aan het chatten.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Ook karnemelk is te krijgen, maar alleen bij Foodland in Bangkok en Pattaya. Niet goedkoop. 69 B. voor 3/4 liter. Meestal is zij erg dik en kun je ze aanlengen met drinkwater tot 1 liter. Gourmet is de merknaam. Proost.

  • ruud zegt op

   Ja wel waar Gringo, maar ik betaal in Pattaya voor een kilo kaas, ruim het dubbele dan wat ik in Nederland betaal.Maar dat hoef ik jou eigenlijk niet te vertellen.
   Of weet je een adresje waar de kaas dezelfde prijs is als nederland. Dan hoef ik binnenkort geen kilo’s mee te nemen van Holland naar Thailand.

   • Gringo zegt op

    Ruud, ik heb net even gekeken in de koelkast wat ik voor de kaas betaal, want uit mijn hoofd zou ik het niet geweten hebben en wat het nu in Nederland kost weet ik al helemaal niet.

    Ik koop bij Friendship (Pattaya Zuid) gesneden Gouda kaas vacuum verpakt voor 450 Baht per kilo. Is dat 2 x zo duur dan in Nederland?

    Friendship heeft naar mijn mening de beste kaassortering in Pattaya, ik kan die Gouda kaas ook aan een stkje kopen en dan zal het nog iets goedkoper zijn. Italiaanse, Franse, Engelse kaas, het is er allemaal. Ga maar eens kijken in de speciale kaasvitrine!

    • ruud zegt op

     Ok dank he wel. Misschien zien zien we elkaar daar. In Nederland in de supermarket 5 euro de kilo, maar goudse komt aardig in de buurt van jouw prijs als de bath zo blijft. ,nl 9 euro ongeveer. Bedankt Ruud

 2. folkert zegt op

  In Changmai zijn de zelfde winkels als in Pattaya., Tops, Big C, Tesco, de Rimping super in Changmai is ruimer gesorteerd in de europese smaak, daar koop ik b.vb. remia mayonaise alles is er te koop.

 3. Lex K. zegt op

  Alle genoemde artikelen zijn te koop in Thailand, even een beetje zoeken, zeker brood met al die bakkerijen van westerlingen die er zijn tegenwoordig zijn, het enige probleem waar ik tegen aanloop is; vleeswaren, goede rosbief ben ik, nog niet, tegen gekomen en filet american al helemaal en dat zal ik daar al helemaal niet kopen, het is vreselijk bederfelijke waar en zelfs in Nederland koop ik dat zomers liever niet .
  In Thailand is alles gewoon te koop en je hoeft echt geen koffers vol met Nederlandse spullen mee te sjouwen, ik weet zelfs van mensen die pleisters en ander EHBO artikelen en ander zelfzorgmiddel mee nemen om ze denken dat het in Thailand niet goed te verkrijgen is.

  Groet,

  Lex. K.

 4. Farang tingtong zegt op

  Misschien is het een goed idee voor de reisbureaus.

  Dat zij speciaal voor deze mensen een rondreis organiseren waarin ook de Thaise supermarkten worden ingepland.

  Bijvoorbeeld een excursie in Bangkok met een bezoek aan het Grand Palace met zijn Wat Phra Keo tempel en hierna Bangkok grootste supermarkten bezoeken zoals Big C of Tesco Lotus en Carrefour, waar jaaaa echt!! brood ,kaas,dagverse zuivel, broodbeleg, vleeswaren in overvloed verkrijgbaar zijn.

  En dat we de andere ochtend tijdens het nuttigen van onze boterham met kaas en ons glaasje melk wij ons vooral weer in ons gezellige en knusse Holland wanen.
  En dan nog drie weekjes wachten gouw weer naar huis, lekker weer het hele jaar shoppen bij de Albert Hein ,pffff wat een vakantie.
  .

  • janbeute zegt op

   Ter correctie .
   Carrefour een van franse oorsprong supermarkt keten bestaat niet meer in Thailand .
   Hebben alles overgedaan aan de Big C organisatie .
   Hollands eten volop verkrijgbaar bij de Rimping markts in Chiangmai en omgeving .
   Zelfs kroketten bitterballen en hollandse snert .
   Gemaakt in Thailand door een Hollands thai echtpaar .
   Smaakt overigens zeer goed .
   Kaas en brood ook geen probleem , ook de BIG C in HangDong en Lamphun bakken goed brood .
   Ik bestel meestal telefonisch , want anders is het meestal op als je er komt .

   Mmmmmm wat lekker . Mvg Jantje

 5. egon wout zegt op

  En dat wij ons vooral weer in ons gezellige en knusse Holland wanen.Prima ironie.De vraag rijst wat dit soort touristen in vreemde landen komt zoeken. Is het juist niet de charme van buitenlandse reizen om geconfronteerd te worden met juist geen typische hollanse zaken?

  • Lije Vanonschot zegt op

   Een van de dingen waarom ik graag in een buiteland verkeer is nu juist dat ze daar anders eten. In Frankrijk hebben ze bijvoorbeeld ratatouille, nou en wat ze hier in Thailand allemaal aan bijzonder appeteitelijk voedsel hebben dat is te veel om op te sommen. Wat ik, een expat in Thailand, niet meer eet is dat in Nederland eeuwige brood. En aardappels ook niet. Verder ook niet dat typische Italiaanse eten, de deegwaren en pizza’s en dergelijke. Samen met vooral de tot een witte massa uitgemaalde snelkookrijst, heb ik dat allemaal taboe verklaard. Waarom? Je kunt je dieetwetenschap ondermeer opsteken bij Montignac (over de combinatie van koolhydraten en vet), bij Atkins (die ontdekte dat niet vet je dik maakt maar dat koolhydraten dat doen), bij het Paleo-dieet (dat -evident terecht- tarwe verfoeit), bij de Eskimo’s (die vrijwel uitsluitemd van vis leefden) en bij de Japanners, speciaal die op Okinawa (worden -op ondermeer soja- het oudst).
   Van oermens tot Japanner: we hebben allemaal hetzelfde spijsverteringsmechanisme. Ik ontdekte op een voorgaande aflevering van dit blog dat zelfs de doorgaans in welingelichte kringen verkerende Dick van der Lugt niet van het Paleo-dieet wist. Dat de mens graan ging eten was lang geleden de grote dieetrevolutie, waarop nog een zeer recente industriele revolutie volgde (met ondermeer de uitvinding van de maalcylinder). Dat had verstrekkende gevolgen voor de vervaardiging (en distributie) van ons voedsel: het dik worden grijpt heden wereldwijd om zich heen (tot in de ontwikkelingslanden aan toe). Dik zijn is niet zo maar een onschuldigheidje, maar het is steeds moeilijker eraan te ontkomen. Zelfs ik -altijd slank geweest- werd het. Hier in Thailand pas, maar ieder die op een gegeven moment dik wordt, wordt dat na een lange, een vele jaren zich (nog) niet manifesterende, voorgeschiedenis. Ik ben nu weer van mijn dikte (zo goed als) af en volg niet meer het te eenzijdige vermageringsdieet. Dat wil niet zeggen dat ik wel volg wat ik wel zou willen volgen. Ik weet niet bijvoorbeeld waar ik de in Japan zo bekende misosoep, de ingredienten daarvan, hier ergens in Thailand kan vinden. Ik wil toch wel graag slank blijven en de ziekten ontlopen die achter dat dik worden plegen vandaan te komen. Die (ouderdoms- of ‘welvaart)ziekten’ zijn de ouderdomssuikerziekte, hartritmestoornissen, (darm)kanker, en nog zowat van die ziekten die op Okinawa zelden zijn en waarmee in onze welvaartswereld de (tegenwoordig nog niet eens zo) ouderen daarvan in grote getale mee in de ziekenhuizen liggen op betreffende afdelingen.

 6. Fred CNX zegt op

  Het artikel gaat over Nederlandse vakantiegangers. Zelf ben ik, voor ik hier kwam wonen, een behoorlijk aantal jaren hier eerst met vakantie geweest en dan boek je dus een hotel. De meeste hotels hier zijn inclusief ontbijt en ik denk dat daar nou juist de schoen wringt en het gemis van sommige Nederlandse producten ontstaat.
  Als je hier woont is het wat anders, ook als je een huis huurt om te overwinteren; in dat geval kom je in supermarkten om je dagelijkse boodschappen te halen. Als vakantieganger in een hotel ga je voor je plezier toch niet naar een supermarkt?…ik in ieder geval niet maar lekker vakantie vieren;)

 7. ruud zegt op

  Grof volkoren brood is inderdaad het enige voedsel dat ik mis.
  Ik ben vooral dol op dat Alison volkoren.
  Dat is niet van dat luchtige spul dat van je bord waait als je er niet snel beleg op doet.
  Het volkoren brood dat ik in de stad kan kopen smaakt licht zurig, maar is verder redelijk te eten.

  Maar goed, soms moet je offers brengen in je leven en ik heb mijn Alison volkoren op het offerblok gelegd.

  • Ceesdu zegt op

   Beste Ruud
   wat dacht je van een broodbakmachine, ook in Bangkok te koop en volkoren meel als ik dat in Roi-et kan kopen is het bijna overal te koop in Thailand zeker bij Tops (albert Heijn) en central. De machine heeft meestal een tijdklok bakt ‘snacht als je wakker word vers gebakken volkoren brood.

   Eet ze groetjes Ceesdu

   • ruud zegt op

    Bedankt voor de tip.

    Dat ga ik uitzoeken als ik weer eens in de stad ben.
    Ik heb er nooit bij stil gestaan dat ze in Thailand ook broodbakmachines zouden verkopen.
    Rijstkokers wel uiteraard.
    Er is een Central met een Tops dus waarschijnlijk kan ik alles in 1 keer aanschaffen.
    En dan maar hopen dat de electra besluit een tijdje niet uit te vallen tijdens het bakken.
    Die is in ieder geval betrouwbaarder geworden de laatste jaren.
    Alleen zo tussen 18:00 en 22:00 wil de spanning nog wel eens zakken naar zo’n 170 tot 180 volt.
    Vooral als het warm weer is in Maart en April.

    • Ceesdu zegt op

     Hoi Ruud ze zijn te koop bij
     PowerBuy in Paragon
     Emporium
     Kosten ongeveer 3000 Baht

     Groetjes Cees

 8. Nellie zegt op

  Goedemiddag.
  Wij wonen in Hua- Hin en wij hoeven echt niets te missen van etenswaren en drankjes .
  Heerlijke rosbief en andere vleeswaren kaas brie melk en heerlijk donkerbruin brood wat wil je nog meer en als je zin ook nog eens zin in een haring heeft dat is ook hier te krijgen .

  Vriendelijke groet Nellie.

 9. angelique zegt op

  Het enige wat ik nog wel kan *missen* is echt lekker bruin brood 🙂 Maar de rest is hier ook gewoon te koop! De meeste wat grotere supermarkten in iedere grote plaats heeft vaak een speciale display met import spul. Fruit, beleg, (ja ook kaas) etc is hier echt allemaal te koop. En wat ik niet begrijp, maar zal aan mij liggen: een toerist die voor een week of 3-4 op vakantie is, MIST die dat?? Kan me het niet voorstellen maar ja.. wie ben ik 😀 Ik woon hier nu bijna 2 jaar en mis het ook niet juist omdat hier (bijna) alles wel te koop is en anders koop je toch gewoon wat anders. Je bent/woont/verblijft in een ander land, dus pas je wat aan zou ik zeggen 🙂

 10. Jan zegt op

  Op Bangnaroad bij Central en Mega Bangna in Bangkok zijn heerlijke (maar wel prijzige) stevige soorten volkorenbrood te koop. Kaas is erg duur, maar wel te krijgen. Dus Hollandse kost is gedeeltelijk wel mogelijk.

 11. chelsea zegt op

  Wie herinnert zich niet de oude zegwijze als reclameslogan :
  “Alleen voor beschuit kom ik er uit ”
  Dit voor mij onvervangbare gedeelte van het ontbijt was in HuaHin korte tijd te koop in de Tesco,ook zelfs nog in hun eigen verpakkings wikkel,waarop ook nog stond dat het in Nederland gebakken was.
  Wat een weldaad ! Even de beschuitjes 2x 10 seconden in de microwave ,vervolgens even laten afkoelen,plakje Goudse kaas erop (verkrijgbaar bij de Macro) en smullen maar.
  Maar kennelijk was de omloopsnelheid niet groot genoeg en weer verdwenen is de beschuit……Helaas.
  Of weet misschien iemand waar beschuit in Thailand te koop is??

  • Joost zegt op

   Voor de Nederlanders die Thailand niet zo goed kennen.. Zoek een Makro op.Oud Nederlands bedrijf.Heeft erg veel nederlandse producten Ook heel goed Brood.Ook voorgebakken Farm frites.

 12. joop zegt op

  Wat ik mis heb ik eindelijk gevonden HARING en wel zo lekker van een vakman.
  Pim bedankt voor dit lekkers er gaat niets boven vers en dat heb jij als eerste in Thailand gebracht
  bedankt en we smullen er goed van en zelfs mijn Thai is er gek op.

  • ruud zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet uitsluiten op elkaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website