Nederlanders vind je overal ter wereld, gewoon op een vakantiereis of men werkt ergens in het buitenland. Als u naar een vreemd land gaat verhuizen om er voor langere tijd te verblijven, zoals bij uitzending door een internationaal bedrijf, valt er heel wat voor te bereiden en te regelen.

Als u besloten heeft om met het hele gezin, dus inclusief (jonge) kinderen, het buitenlands avontuur aan te gaan, is het belangrijk na te gaan welke onderwijsmogelijkheden in uw bestemmingsland aanwezig zijn. U kunt meestal wel een internationale school vinden, maar als u op termijn teruggaat naar Nederland is het wellicht gewenst om Nederlands onderwijs te kunnen volgen.

Wereldschool

De Wereldschool biedt daarbij alle mogelijke ondersteuning rondom het onderwijs van uw kinderen, met als belangrijkste advies: Laat uw kinderen altijd Nederlandse les volgen! Sinds 1948 geeft de Wereldschool Nederlandse les op afstand, begonnen in Nederlands-Indië, maar nu actief in meer dan 120 landen. Deze lessen vinden plaats naast of in plaats van de lokale of internationale school. Waarom? Zonder Nederlandse lessen loopt uw kind snel een taalachterstand op: de woordenschat en vooral de schrijfvaardigheden ontwikkelen zich minder snel of niet, waardoor problemen ontstaan bij terugkeer in het Nederlandse onderwijs.

Hieronder vindt u de 5 voordelen van flexibel Nederlands onderwijs:

 • Instroom op elk moment van het jaar. U hoeft niet te wachten totdat het nieuwe schooljaar begint. Het is mogelijk om zowel in het begin van een lesprogramma als halverwege een lesprogramma in te stromen. Dit betekent tegelijkertijd ook dat u zelf het tempo bepaalt op basis van uw huidige situatie.
 • Combinatie van online en fysiek lesmateriaal. IVIO-Wereldschool biedt zowel fysiek als online lesmateriaal aan. Op deze manier kunt u rekening houden met plekken in de wereld waar een mindere of slechtere internetverbinding is. Of u kunt er juist voor kiezen om zoveel mogelijk online te doen, omdat u bijvoorbeeld wekenlang op een boot zit en niet ontelbaar veel boeken wilt meenemen. Precies zoals u het wilt en wenst.
 • Overal ter wereld te volgen. De flexibiliteit van instromen en de combinatie van online en fysiek lesmateriaal, betekent dat het mogelijk is om overal ter wereld Nederland onderwijs te volgen, dus ook in Thailand.
 • Lesmateriaal sluit aan op niveau van uw kind. Gaat het allemaal te snel of juist te langzaam? Geen probleem! U kunt zelf het tempo bepalen en het lesmateriaal volledig aansluiten op het niveau van uw kind. Mede hierdoor scoort het onderwijs van IVIO-Wereldschool boven het gemiddelde van regulier Nederlands onderwijs.
 • Ouderbetrokkenheid is veel groter. U bent nauw betrokken bij de ontwikkeling van uw kind en u heeft zelf de touwtjes in handen. Loopt het even wat minder? Dan weet u direct wat er speelt. Onderwijs van de Wereldschool biedt u de uitgelezen mogelijkheid om uw kind les te geven op de manier zoals u dat voor ogen ziet.

Meer weten over Nederlands onderwijs op afstand? Bent u nieuwsgierig wat de mogelijkheden voor u zijn of wilt u meer informatie? Kijk dan eens op de website www.wereldschool.nl en vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Wij zijn wel benieuwd of er bloglezers zijn, die ervaring met deze Wereldschool hebben?

Bron: website Wereldschool

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Wereldschool: oplossing voor uw kinderen?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mijn zoon Anoerak, nu bijna 17 jaar, heeft vanaf zijn 6e tot zijn 12e Nederlandse les gehad van de Wereldschool. Hij heeft een lagere school ‘diploma’ Nederlands. Ik sprak en spreek altijd Nederlands met hem en ik ben zo blij dat hij, nu in Nederland, met iedereen kan praten op een prima niveau. Zijn accent is perfect, zijn woordenschat ruim voldoende. Lezen en schrijven is wel wat achteruit gegaan maar dat gaat hij volgend jaar inhalen.
  De Wereldschool geeft alle vakken. Het kostte een 1000 euro per jaar per vak (als ik me goed herinner) maar er is subsidie voor kinderen met Nederlandse nationaliteit. Een uur per dag. Ik vond het heerlijk om te doen.

  Ik raad iedereen aan dit te doen. Het is een geweldig voordeel als je kind twee-talig opgroeit. En het is beter je moedertaal te spreken met je kind dan een vreemde taal als Engels.

  • Taitai zegt op

   Er staan twee erg belangrijke zinnen in uw verhaal. “Ik sprak en spreek altijd Nederlands met hem” en “het is beter je moedertaal te spreken met je kind”. Door die spelregels aan te houden worden m.i. de allerbelangrijkste fundamenten gelegd voor tweetaligheid.

   De moedertaal blijven spreken is nodig opdat de ouder zich kan uiten in een taal die hij/zij het best beheerst waardoor er aandacht is voor nuances. Taal gaat niet alleen om het kunnen vertellen van feitelijke verhaaltjes, maar ook om het kunnen overbrengen van emoties/gevoelens. Ook dat moet een kind leren en dat leert het het best indien de ouder over een rijk scala aan nuances beschikt. Logischerwijs is dat scala het grootst in de eigen taal van de ouder.

   U spreekt over subsidie, maar volgens mij is die één of twee jaar geleden vervallen. Zeker ben ik hier niet van, maar waakzaamheid is geboden.

   Onze zoon die in Azië is opgegroeid spreekt en schrijft vloeiend Nederlands zonder ooit les erin te hebben gehad, maar eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat zijn beide ouders Nederlandstalig zijn en dat zijn tweede taal (schooltaal) het verwante Engels is. Lezen en het bekijken van de nodige Nederlandse programma’s (Klokhuis) waren zondermeer nuttig.

   • Tino Kuis zegt op

    Mijn zoon spreekt ondertussen vier talen, naast Thais al beter Engels dan ik en verder het noordelijk dialect, kham meuang. Natuurlijk keek hij naar Sesamstraat, jeugdfilms en las ik iedere avond een half uur voor.
    Die emotionele inhoud van de taal zou ik ook nog eens willen benadrukken. Ik heb daar in mijn Thaise verhaaltjes ook aandacht aan besteed. Daar gaat het in de communicatie vaak fout. Ironie, twijfel, nadruk, angst etc worden dan niet gehoord.

 2. Nathalie zegt op

  Wij zijn 8 maanden in Thailand en hebben ervoor gekozen onze kinderen van 10 en 7 jaar oud in deze periode les te geven via Wereldschool. Daarna gaan ze gewoon weer terug naar hun eigen klas in Nederland. Ze volgen alleen Nederlands en rekenen. Daarnaast leren ze heel erg veel van het leven in een ander land. Fijn aan Wereldschool is dat het echt onderwijs op maat is. Onze kinderen lopen daardoor geen achterstand op. Integendeel. En (als je er eenmaal aan gewend bent) is het heel makkelijk om je kind te helpen met de lesstof en wijst het zich vanzelf. Het enige wat ze missen zijn hun klasgenootjes. Dat halen ze straks weer in.
  Echt een aanrader dus!
  Jammer is wel dat Wereldschool wel erkend onderwijs is, maar je hiermee niet voldoet aan de (ouderwetse) Leerplichtwet die in Nederland voorschrijft dat kinderen schoolplicht hebben en dus naar een fysieke school moeten. (Een Thaise school, zonder Nederlandse taalles zou dus krom genoeg wel voldoen.) We hebben ze daarom (nb op advies van de leerplichtambtenaar) uit laten schrijven uit de GBA en dan vallen ze niet meer onder de Leerplichtwet. Dat was geen enkel probleem.

 3. Nico Meerhof zegt op

  De informatie op de site van de wereldschool blinkt niet bepaald uit in duidelijkheid. Ik ben met name benieuwd naar de praktijk van alledag indien kinderen uitsluitend de gelegenheid hebben tot online onderwijs. Verder verbind je je aan iets waar je geen ervaring mee hebt, een ruime bedenkperiode zou reëel zijn maar wordt voorzover ik dat bekijk niet geboden. Zijn er ook mensen die ervaring hebben met Squla? Dit voor mijn kleinkinderen van 8 en 10.

 4. René zegt op

  Nathalie,
  Ik weet niet echt hoe het in Nederland is, maar in België is er GEEN schoolplicht wel een LEERPLICHT, je kan en mag dus je kind onderwijs geven en dat onderwijs wordt dan gecontroleerd door het Ministerie van onderwijs. Dit is wel een beetje een papieren oorlog maar gaat perfect en voldoet aan alles. Als je dat dan nog combineert met de wereldschool zou dit perfect zijn.
  Er is trouwens een school in Thailand vanuit Nederland gesubsidieerd en die voldoet aan ALLE Nederlandse vereisten, kostprijs zeer goed te doen, Ik weet dat deze dienst NOB noemt, maar hier ben ik niet zo zeker van. In sommige gebieden richt deze school alleen gedeeltelijke cursussen in (je kan MITS je voldoet aan de wettelijke verplichtingen als leerkracht zelfs lesgeven). Het is dus de NOB-stichting zie ook http://www.stichtingnob.nl/onderwijs/scholenzoeker.aspx en deze wettelijk geregelde onderwijsvorm voldoet ook perfect aan de Belgische onderwijswetgeving. Dus voor de Belgen is dit ook een interessant issue. Graag verneem ik ook over andere alternatieven in Thailand omdat dit mijn ENIGE beletsel is om definitief naar Thailand te emigreren.

 5. René zegt op

  Nog even randinfo: NOB is een Nederlandstalig initiatief en wordt ook gesubsidieerd door het Vlaamse ministerie van onderwijs zowel als door het Nederlandse Ministerie. De inrichting (dus de werking en het in praktijk omzetten van dit gezamenlijk initiatief gebeurt door Nederland.

 6. Ricky Hundman zegt op

  Wij emigreren eind juli met een zoon van 11 naar Hua Hin.
  Hij gaat naar het Halio. Saatsin School
  Dat is een soort huiskamer onderwijs met 29 leerlingen in totaal.
  Let wel, deze school is officieel niet erkend maar wordt wel als zeer goed bevonden.
  Verder krijgt onze zoon als extra Nederlandse les wat in het schoolrooster wordt ingepast maar wat wel extra betaald moet worden. Van de leerplicht ambtenaar hebben wij gewoon en direct toestemming gekregen voor deze constructie.
  Nadeel is idd dat je 50.000 ThB per trimester betaald. Dus 150.000 ThB per jaar.

  Ik vind zelf dat je een kind het onderwijs en de ervaring met schoolgenootjes niet kunt afnemen en je verplicht bent aan je kind het te geven wat goed is voor de ontwikkeling van je kind.
  Als je dit niet kunt of wil betalen, bedenk dan nog eens opnieuw of je wel wil emigreren.

  De wereldschool site vond ik ook erg onduidelijk en mede daarom voor een andere oplossing gekozen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website