Politiek in het klasselokaal

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Onderwijs
Tags: ,
23 januari 2014

’t Is weer eens wat anders dan Angry Bird, Battlefield of hoe al die computerspelletjes ook mogen heten: een bordspel dat leerlingen leert te werken, leven en stemmen in een democratische samenleving.

Ontwikkeld door de Friedrich Naumann Foundation in samenwerking met de Kiesraad en oorspronkelijk bedoeld voor leerlingen van 16 tot 18 jaar, blijkt het ook leerlingen van de lagere school te boeien. De verwachting was dat het te moeilijk zou zijn voor die leeftijdscategorie, maar tijdens een eendaagse workshop op de Preeyachot school in Nakhon Sawan bleek dat niet het geval. Leerlingen van de junior high school en tachtig leerlingen van de lagere school speelden het spel, Sim Democracy geheten, vol verve.

Sim Democracy is een spel dat met vier teams wordt gespeeld. Eén team vormt de regering en de rest zijn burgers. De regering beschikt over een budget van 25 miljoen baht om het land te besturen.

Aan het begin van het spel voeren de teams een korte verkiezingscampagne. Wie wint, mag voor regering spelen. Net als in de grote wereld zijn er ziekenhuizen, scholen, bossen en politiebureaus.

Tijdens het spel duiken problemen op als een toenemend aantal diefstallen of een afnemend aantal bomen in de bossen, die op kaartjes beschreven staan. Winnaar van het spel is het team dat schuldvrij eindigt.

Uit de eerste ervaringen blijkt dat stadskinderen het budget met ruime hand uitgeven en gemakkelijk leningen afsluiten; kinderen in de provincie zijn wat voorzichtiger en zuiniger. Het had er alle schijn van dat ze hun persoonlijk bestedingsgedrag als richtsnoer namen. Ook gevallen van corruptie kwamen voor.

Het spel is inmiddels opgenomen in de onderwijsworkshop van de Kiesraad die op 200 scholen en universiteiten wordt gegeven.

(Bron: Bangkok Post, 22 januari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Politiek in het klasselokaal”

  1. Rob V. zegt op

    Wat een leuk en leerzaam spel, daar moeten de kinderen toch iets van opsteken (helaas sommige dus ook dat je de corrupte deelnemer kan uithangen… loont het?). 😀 Het artikel op de website van BP heb ik even opgezocht, die is iets uitgebreider:
    http://www.bangkokpost.com/lifestyle/family/390786/classroom-politics

  2. Farang tingtong zegt op

    Geweldig weer eens wat anders dan alleen maar achter de pc hangen, hier steken die kinderen heel veel van op en zij zijn lekker collectief bezig, ik vraag mij af er ook zoiets in Holland bestaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website