Veiligheidstroepen hebben vandaag waterkanonnen en traangas ingezet tegen roodhemden in Bangkok. Ongeveer 12.000 roodhemden omsingelden het Thaicom station op Pathum Thani’s in het Lat Lum Kaew district. Na schermutselingen trokken de militairen zich terug en bezetten de roodhemden het terrein van het Thaicom satellietstation.

Gewonden
Er vielen bij de bestorming van het Thaicom station 15 gewonden. Elf redshirts, drie soldaten en een politieman. Het merendeel kon na behandeling het ziekenhuis verlaten.

UDD zender uit de lucht en weer in de lucht
De roodhemden waren boos dat de televisiezender People TV (PTV) uit de lucht was gehaald. Dit is een pro roodhemden TV zender. Ze eisten dat het signaal van de zender weer doorgegeven werd. De Redshirtleiders lieten weten het terrein te blijven bezetten tot dat de regering het kanaal weer vrij zou geven. Eind vrijdagmiddag is na onderhandeling de zender PTV, de spreekbuis van de redshirts weer in de lucht.

Optreden krachtens de noodtoestand
De Thaise premier Abhisit Vejjajiva, staat onder druk van een deel van de bevolking om in te grijpen. Onder de noodverordening is het mogelijk om televisie en radiozender uit de lucht te halen. Ook zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeventien Redshirt leiders. Vandaag werden bovendien 33.000 extra soldaten en politieagenten ingezet om de rust te laten terugkeren in Bangkok.

Opinie door Khun Peter
Het lijkt er steeds meer op dat er binnen de regering en legerleiding verdeeldheid is over de wijze van optreden. Een deel van de legerleiding is tegen een hard optreden tegen de redshirts. Ook de militairen en oproerpolitie kiezen steeds vaker voor openlijke steun aan de Redshirts. Aan de andere kant wordt premier Abhisit onder druk gezet om een einde te maken aan de bezetting van het Ratchaprasong gebied, het commerciële hart van Bangkok.

Hierdoor ontstaat er een onvoorspelbare situatie. Tot nu toe trekken de militairen en de politie zich steeds terug om verdere escalatie te voorkomen.

Over drie dagen begint Songkran, het lijkt een soort deadline te worden voor beide partijen. Inmiddels is de rust wedergekeerd en hebben de Reds hun TV station weer in de lucht. Afwachten wat zaterdag ons gaat brengen.

Politie zet traangas in

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website