De honderdduizenden slachtoffers van de overstromingen in Thailand lopen het risico om door besmet water, ziekten en infecties op te lopen. Hiervoor waarschuwde de World Health Organization vandaag.

Hoewel er nog geen grote uitbraken zijn gemeld, vormt een mogelijke verspreiding van besmettelijke ziekten onder ontheemde slachtoffers een bron van zorg.

WHO vertegenwoordiger Maureen Birmingham, waarschuwt vooral voor een verhoogd risico van schimmel- en bacteriële infecties zoals Leptospirose (Ziekte van Weil) en diaree.

Het grootste acute gevaar bestaat uit verdrinking, elektrocutie en slangenbeten, maar de kans op uitbraak van besmettelijk ziekten is groot.

Naast de problemen in de overstroomde gebieden, verblijven er tienduizenden gezinnen in opvangcentra. Deze situatie brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

26 reacties op “WHO waarschuwt voor ziekten en infecties in overstromingsgebieden Thailand”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Daar kon je de klok op gelijk zetten. Met al dat drijvende vuilnis, de miljoenen ratten en de gebrekkige sanitaire voorzieningen is het wachten op besmettelijke ziekten. Ouderen en kinderen zijn helaas altijd de eerste slachtoffers.

  • Robbie zegt op

   Hans, ik ben het met je eens. Het is vreselijk dat mensen eerst moeten vluchten uit hun huis en dan “onderweg” ziektes kunnen oplopen door de ratten en het huisvuil, dat jij beschrijft.

   Aangezien ik momenteel (ook) in Pattaya woon/verblijf, zie ik dagelijks op de diverse Thaise zenders alle ellende. Jij noemde de ratten, maar ik zag nu ook dat men in de straten zelfs krokodilletjes van ongeveer 1 meter lengte had gevangen. Wat er met al dat water uit het noorden momenteel Bangkok binnenkomt (zonder visum) zijn dus ook nog gevaarlijke dieren. Je zult maar geëvacueerd worden en dan op straat onder water gebeten worden door zo’n krokodil, slang of rat….

   • guyido zegt op

    robbie , dat zijn heel gewone varanen en geen krokodilletjes.
    die zijn gek op ratten dus hou die netjes in orde.

    • Robbie zegt op

     @ Guyido, volgens mij zijn het krokodillen! En als het varanen zijn, let op:
     nog maar 5 minuten geleden om 18.48 uur Thaise tijd, zag ik op de tv dat men beesten gevangen had van wel 4 meter lengte en wel 30 cm breed. Het maakt mij niet uit hoe die beesten heten, maar je zal er maar door gebeten worden als je over “straat” loopt en je ze niet ziet. Dat lijkt mij een stuk gevaarljker dan gewoon een ziekte oplopen!

     • guyido zegt op

      Robbie ; nederlandse tv ?

      hier praat geen mens over baby crocs ….hoewel in Ayattuya waren er een stel ontsnapt maar dat waren echte grote jongens .
      de meesten zijn afgeschoten en gevangen.

      ik denk niet dat een croc snel 80 km naar Bangkok zwemt om daar op voedsel jacht te gaan ….en vertrouw de NL tv niet , ik begreep dat de informatie in dat land erg achter loopt op de werkelijkheid hier ….

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Deputy of Nonthaburi said 4 crocodiles are already caught in Bang Bua Thong. Still 2 left, one is 4 m. long (via @Rawangpai ) #thaifloodeng

      • Robbie zegt op

       @Guyido: Nee, ik heb het gezien in Pattaya op de Thaise TV. Ik heb ook niet geschreven dat ze in BKK waren.
       @Hans Bos, dank voor je steun. Ik zou graag een keer een biertje met je drinken. Jij woont immers ook in Pattaya?

       • Hans Bos (redactie) zegt op

        Geen dank. Ik woon echter in Hua Hin, ver van alle zorgen. Op dat biertje kom ik nog wel eens terug.

 2. Henny zegt op

  We hebben (echtpaar ca.70 jr) 22 daagse rondreis Thailand geboekt, aankomst vr.28 okt. Hebben ons hier erg op verheugd, maar met alle wateroverlast en de daaruit misschien voortvloeiende ziektes, toch wel huiverig geworden. Reis gaat vooralsnog door. Vanuit Bangkok, via River Kwai naar het Noorden o.a. Chang Mai. Hoe denken jullie daarover? Ik zoek via internet zoveel mogelijk af. Graag een reactie, bij voorbaat dank. Groet.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Vooralsnog (met nadruk) zou ik me voor een georganiseerde rondreis geen zorgen maken. Als het goed is, kom je niet met vervuild water in aanraking.

   • Henny zegt op

    Oke Hans, bedankt voor je reactie. Het is in in ieder geval een beetje geruststellend. Gaan in ieder geval maandag kontakt opnemen met het reisbureau.

  • baukje zegt op

   Dag Henny,
   Wij hebben waarschijnlijk dezelfde reis geboekt en komen ook vrijdag aan in Bangkok.
   Wij overwegen sterk om NIET te gaan. Zien Thailand op dit moment als rampgebied.
   Buitenlandse zaken van Belgie adviseert mensen om hun vertrek naar Bangkok vooralsnog een paar dagen uit te stellen.

   • @ Baukje, bel je touroperator en overleg met hun. Zij zijn verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Als zij zeggen dat het kan, kun je daar wel op vertrouwen. Ik zou gewoon gaan.

   • Henny zegt op

    Hallo Baukje, wij hebben afgelopen week al gebeld naar het reisbureau, maar alles ging vlg. planning door, zij stonden konstant in verbinding met hun mensen in Thailand. We zullen nog maar even afwachten en maandag weer het reisbureau bellen. Bedankt voor je reactie en misschien tot ziens.

   • Ton zegt op

    Thailand is heel wat groter dan kikkerlandje Nederland. Voor een reisorganisatie zijn er voldoende mogelijkheden jullie een veilige reis te bezorgen. De Thaise bevolking heeft het toerisme hard nodig. Ik wil het niet bagatelliseren, mijn schoonfamilie zit momenteel in Pathum Thani opgesloten op de bovenverdieping van het hoogste huisje in de straat en kunnen er niet meer uit vanwege het water. Maar grote, voor toeristen interessante delen zijn gewoon veilig begaanbaar.

    • Henny zegt op

     Dank je wel voor je reactie! We hopen dat, als alles vlg. planning doorgaat, toch van jullie mooie land kunnen genieten! Wij hebben er ons heel de zomer op verheugd.

  • Henny zegt op

   John, ook bedankt. We gaan in ieder geval kontakt opnemen met het reisbureau.

  • Henny zegt op

   Onze reis is vanmiddag geannuleerd. Toch wel blij nadat we de beelden op de TV zagen. Nu wordt het begin 2012 dat we Thailand gaan bezoeken. Iedereen bedankt voor de reacties. Groet

   • Henny zegt op

    Bij Stipreizen, al op 6 april dit jaar. Kunnen nu dezelfde reis boeken vanaf januari tot juni. Dus dat gaan we ook doen.

 3. l.lagemaat zegt op

  Het is te hopen dat de Thaise regering nu wel haar verantwoording neemt en maatregelen
  neemt tegen de te verwachten ziektes.
  Dat de mensen niet nog eens geconfronteerd worden met extra financiële lasten als
  gevolg van ziektekosten door de wateroverlast.

  groet,

  Lodewijk

  • Henny zegt op

   Dat hopen wij ook voor jullie en dat ze wat gaan ondernemen, zodat het nooit meer zo dramatisch wordt. Groet.

 4. Ton zegt op

  Dat zijn geen misselijke getallen, maar zegt het verder ook iets?
  In Nederland stijgt het aantal ziek-meldingen rond carnaval, rond WK-competities, bij voorspelde gladheid enzovoorts. Is er ook nieuws over ziekenhuisopnamen?
  Risico’s op besmettelijke ziekten zijn er natuurlijk absoluut. De doorsnee Thai heeft daar wel wat meer weerstand tegen opgebouwd dan wij Europeanen, maar dit soort aantallen?

  • l.lagemaat zegt op

   Ziek-meldingen vanwege carnaval e.d.is van een geheel andere onvergelijkbare en
   onverantwoorde orde dan waar het hier om gaat!! Mijn aangenomen dochter (7 jaar) heeft doordat ze steeds zieker werd van de vervuiling rondom enige tijd in het ziekenhuis gelegen en is vorige week weer teruggekomen.

   groet,

   Lodewijk

   • Ton zegt op

    Sorry Lodewijk, Ik neem de risico’s op zich wel serieus, en ben ook zeker niet ongevoelig voor slachtoffers. ik probeer alleen duidelijk te maken dat het aantal mensen dat zich ziek meldt niet zoveel zegt over de werkelijke ernst van het probleem. Dan moet je kijken naar het aantal mensen dat werkelijk serieus ziek IS. Waarbij natuurlijk elke zieke die voorkomen had kunnen worden er één teveel is.

 5. Ton zegt op

  De oorzaak dringt nu toch wel in alle lagen van de bevolking door.
  Het probleem is niet alleen de hoeveelheid regen, maar vooral hoe de overheid erop reageert.
  De stuwdammen zijn natuurlijk een prachtige uitvinding.
  Zo kunnen in tijden van droogte toch de rijstvelden bevloeid worden.
  Maar als de bassins halverwege het vroeg begonnen regenseizoen al bijna vol staan dan is het noodzaak regelmatig kleine hoeveelheden te lozen.
  Dat hebben de verantwoordelijke instanties niet onder ogen gezien.
  Zulke opmerkingen waren voorheen aan dovemansoren gericht.
  Nu zijn inmiddels zelfs Thaksin-aanhangers overtuigd van het slechte anticiperen van deze regering.
  Ofschoon ik betwijfel of de tegenstanders van deze regering het zoveel beter zou doen.

  Overigens ligt naar mijn mening de oorsprong van het probleem in de ongebreidelde illegale bomenkap. Indien er meer bebossing zou zijn dan zou het water beter opgenomen worden.

  • cor verhoef zegt op

   @Ton,

   Je slaat hier diverse spijkers met akelige precisie op de kop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website