Wie volgende week boodschappen gaat doen in een warenhuis zoals Big C, Tesco Lous of Robinson moet rekening houden met grote drukte. Dat komt door de aangekondigde belastingvoordeel voor consumentenaankopen.

Het gaat hierbij om een korte-termijn maatregel met als doel de binnenlandse bestedingen te stimuleren. De regering hoopt op deze wijze de economie een boost te geven. Staatssecretaris Wisudhi van Financiën laat weten dat de regeling dit jaar geldt van 15 tot 31 december. Het belastingvoordeel is dit keer ook hoger en bedraagt nu 30.000 baht, vorig jaar was dat 15.000 baht.

Volgens het ministerie van Financiën zorgde de regeling vorig jaar voor een economische groei van 0,2 procentpunten, die daardoor op 2,8 procent uitkwam. Dit jaar hoopt Financiën op een groei van 3,3 procent. Dat is hard nodig omdat de export krimpt en investeringen achter blijven blijven. De Thaise economie zit in het slop.

De regeling kost de regering naar schatting 4 tot 5 miljard aan belastinginkomsten, dat is aanzienlijk meer dan de 1,26 miljard baht in 2015. Behalve de regeling voor winkelaankopen is ook nog een regeling van kracht voor vakanties en toerisme. Thai kunnen 15.000 baht aftrekken, dat geldt voor de hele maand december. Thai die van beide regelingen gebruik maken, kunnen zo dus 45.000 baht besparen.

Robinson Department Store is blij met de regeling. Het bedrijf komt met nieuwe producten en biedt ook nog extra kortingen van 5 tot 10 procent. Naar verwachting zullen er veel elektrische apparaten, huisraad en beddengoed verkocht gaan worden. Om de wachttijden te beperken, wordt er  meer personeel ingezet voor het bezetten van de om kassa’s.

Ook Tesco Lotus heeft een kortingsactie. Sinds 29 november geldt tot 4 januari een korting van 20 procent voor 700 producten van 27 merken.

Wie denkt dat arme Thai van het belastingvoordeel profiteren heeft het mis. In Thailand betaalt slechts 6 procent van de bevolking, inkomstenbelasting. Wel kan het arme deel van de bevolking profiteren van de extra kortingen die de warenhuizen zelf geven.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Volgende week grote drukte verwacht in warenhuizen Thailand door belastingvoordeel”

 1. Petervz zegt op

  Ja geweldig, de koopsubsidie. Des te hoger je inkomen, des te meer staatssubsidie als je wat inkoopt, want om 30,000 baht belasting te kunnen terugkrijgen, moet je wel mintens dat bedrag verschuldigd zijn.
  Een subsidie voor de grote winkels en de rijkeren in Thailand. Gekker kunnen ze het niet maken.

 2. Daniël M. zegt op

  Het zijn inderdaad de grote warenhuizen waar de mensen met hun pick-ups grote inkopen doen.

  Aangezien het een tijdelijke maatregel is, gaan deze mensen meer kopen (hamsteren), waardoor sommige proukten snel uit voorraad zullen geraken.

  Bij deze kategorie zullen wellicht ook veel klanten zijn, die een eigen kleine shop of restaurantje hebben in een dorp.

  Ik vrees dat de meeste modale Thai (de armere bevolking) uitgesloten zullen zijn van deze ‘gunstmaatregel’ van de regering.

  Ik denk ongeveer in de richting van wat Petervz in zijn reaktie geschreven heeft.

  Het zou volgens mij nuttiger zijn, indien de regering kortingsbonnen uitdeelt aan het armere deel van de bevolking, waarmee zij inkopen kunnen doen in een winkel (zoals 7-eleven) in hun buurt. Toch vrees ik, dat ook hier – met de kortingsbonnen – de zwaksten in de maatschappij uitgesloten zullen blijven als gevolg van corruptie op lokaal niveau…

 3. Eric zegt op

  De Thaïs hebben al een mooie schuldenberg. Door deze ‘geste’ zitten ze nog meer in de put. In januari krijgt de kleinhandel de terugslag.

 4. Andre zegt op

  Ik kom elke 2 dagen bij de Lotus en sinds ze korting geven zijn er heel veel vakken leeg en worden af en toe bij gevuld??

  • theoS zegt op

   Andre, Dat er vakken leeg staan en niet direct bijgevuld worden komt door gebrek aan personeel. Ik heb zelfs gezien dat het kantoor personeel vakken liep te vullen bij Tesco. Mijn zoon is al verscheidene malen bij Tesco-Lotus wezen vragen om werk na schooltijd, ( hij wil wat bijverdienen ) en krijgt dan, na het invullen van allerlei formulieren, als antwoord dat hij wel opgebeld wordt. Nooit niet gedaan. 1x gebeld door Tesco of hij ‘s nachts wou werken van 2200 uur t/m 0700 uur ‘s morgens, niet gedaan natuurlijk. Tesco kan genoeg scholieren krijgen die vakken willen vullen maar nemen ze niet aan. Geldbesparing.

 5. chris zegt op

  Ik geloof – op zijn zachtst gezegd – helemaal niks van het verhaal. Mijn redenen:
  1. de decembermaand is ook in Thailand een maand van extra shoppen en inkopen doen. Kerstmis is hier vooral een koopfestijn en ook op menig kantoor (ook op het mijne) zijn er feestjes waarbij het uitwisselen van cadeautjes (van maximaal 500 Baht) standaard is. Daarnaast zijn er grote cadeaus en cash geld van de werkgever. Dit op zichzelf zorgt voor een economische bijdrage die veel groter is dan het effect van de belastingaftrek. De 0,2 procent stijging van vorig jaar alleen toeschrijven aan de maatregel is echt onzin;
  2. de meerderheid van de Thais betalen geen inkomstenbelasting en hebben dus ook niks af te trekken; de meeste Thais hebben een maandinkomen van circa 10.000 baht en zijn niet in staat om daarvan 35.000 baht te besteden, tenzij met behulp van een creditcard. Als de bestedingen al toenemen dan geldt dat ook voor de schulden. Ik zou dat onverantwoord aanzetten tot kopen willen noemen;
  3. het is de afgelopen jaren steeds minder druk geworden in de shopping malls. Alleen het weekend na pay-day is het druk. Het wordt niet veel drukker omdat slechts 10% van de bevolking wel van deze maatregel gebruik kan maken.
  Kortom: een ondoordachte, wellicht onverantwoorde en – zoals wel vaker – een zeer tijdelijke maatregel die niks betekent voor de duurzame verbetering van de economie en alleen de bestaande problemen cijfermatig verdoezelt.

  • ruud zegt op

   Voor het arme deel van de bevolking, is een ook een cadeautje in de vorm van 3000 Baht.
   Dat is blijkbaar echter in de problemen gekomen, doordat al overleden mensen, ook om dat geld hebben gevraagd.

   Zou ik dat geld ook kunnen aanvragen?
   Zoveel inkomen heb ik nu ook weer niet in Thailand.

   En de kassabon van Big C gaat ook mee naar het belastingkantoor.

 6. Rudy zegt op

  Is dit enkel voor Thai of ook voor buitenlanders die belastingen in Thailand betalen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website