Wereldwijd hebben voetbalfans geschokt gereageerd op de dood van zakenman en eigenaar van Leicester City, de 60 jarige Vichai Srivaddhanaprabha. De Thaise zakenman overleed zaterdag bij een helikoptercrash na een voetbalwedstrijd. De overige slachtoffers zijn de piloot, twee stafleden van de Thaise voorzitter en een passagier. 

Gary Lineker, een voormalig speler en nu voetbal presentator van het BBC-programma Match of the day, schreef in een tweet: ‘Dit was de moeilijkste @BBCMOTD die ik ooit heb gepresenteerd. Een verschrikkelijke tragedie. Hartverscheurend.’

Vichai was volgens Forbes Magazine de vijfde rijkste Thai met een geschat vermogen van 4,9 miljard  dollar. Zijn vermogen verdiende hij vooral door de King Power Duty Free winkels op de luchthavens in Thailand. Vorig jaar boekte zijn bedrijven een omzet van 100 miljard baht. Vichai kocht in 2016 aandelen in AirAsia en nadien in de iconische Mahanakorn wolkenkrabber met luxueuze appartementen, een hotel en winkels. Volgens critici kon Vichai zijn imperium opbouwen dankzij zijn goede contacten met politici, militairen en overheidsdiensten.

koharoon / Shutterstock.com

Vichai kocht in 2010 de zieltogende voetbalclub Leicester City. Hij saneerde de club, maakte deze schuldenvrij en trok de juiste mensen aan. In 2016 won de club verrassend de Premier League, wat door voetbalkenners als een klein wonder werd gezien. Het kampioenschap werd groots gevierd ook in Bangkok, waar de hele selectie in een open bus een triomftocht door de straten maakte.

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

King Power winkels

Naast deze tragedie kan ook zijn zakenimperium het moeilijk krijgen. In 2020 loopt het contract van monopolist King Power af. De King Power International Group zal het niet gemakkelijk krijgen om de nieuwe veiling te winnen voor de exploitatie van belastingvrije winkels in Bangkok, Phuket, Pattaya en Samut Prakan en op vijf grote luchthavens waaronder Don Mueang en Suvarnabhumi. Voor de luchthaven U-tapao staat een nieuwe winkel gepland.

Naar verwachting neemt Vichai’s jongste zoon de leiding over. Hij heeft altijd zijn vader vergezeld, zowel in binnen- als buitenland om zoveel mogelijk te leren over het familiebedrijf, aldus een bron. Zijn andere kinderen werken ook in het bedrijf: de oudste zoon doet personeelszaken, zijn dochter leidt de financiële tak.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Veel verdriet om dood miljardair Vichai (60) na helikoptercrash in Leicester”

 1. massart sven zegt op

  Hij was ook eigenaar van de Belgiesche voetbalclub OHleuven

 2. Wino Thai zegt op

  Ja, een goede man is heengegaan.

  Niet alleen als eigenaar van L.C. en een Belgische voetbalclub, maar iemand die veel
  gedaan heeft voor de (arme) Thaise gemeenschap en miljoenen heeft geschonken
  aan armlastige ziekenhuizen.

  R.I.P. Khun Vichai .

 3. chris zegt op

  Over de doden niets dan goeds. Zeker in Engeland waar men wellicht niet zo bekend is met meer achtergronden van kuhn Vichai. Laat ik er dan maar een paar noemen:

  – een geschil over het niet betalen van 14 miljard Baht belasting, dat nu in de rechtbank is:
  https://www.bangkokpost.com/news/general/1542202/graft-case-against-airports-of-thailand-king-power-dismissed
  – erg goed bevriend met kuhn Somyot, de gepensioneerde politie-commandant van naar eigen zegge het beste politiekorps ter wereld (waarin het beste zei Somyot er niet bij)
  – uiterst gelovig Boeddhist met vriendschappen met de superrijke en corrupte Dhammakaya tempel. (Wellicht wist Vichai waar Dhammachayo is?);
  – de meeste nieuwe rijken (miljardairs) die hun vermogen in pakweg de laatste 30 jaar hebben opgebouwd zitten in de technologie of op internet of in computers, niet in de retail waar de ene na de andere keten in de problemen is. Behalve King Power. Vreemd of niet?
  – het verkrijgen van een monopolie op de verkoop van belastingvrije produkten in een economisch liberaal land waar iedereen in zaken doet wat hem/haar goedddunkt (volledige concurrentie). Denkt u dat de wederdienst voor zo’n monopolie 1 etentje bij de McDonalds is?

  Aan het leven van Viochai is een einde gekomen door een tragisch ongeval. Tragisch zeker, maar ongeval? Heeft u al iets gehoord of gelezen over de techneuten die op zoek zijn naar de oorzaak van het falen van de motor van de helicopter? Ik niet. Maar ik houd wel van complot-theorieen, zeker in Thailand.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Over de doden niets dan goeds’, zegt het spreekwoord. Dat komt van het Latijnse De mortuis nil nisi bene. Maar ‘bene’ betekent niet ‘goeds’ maar gewoon ‘goed’, als bijwoord. Het spreekwoord zegt dus: ‘Spreek goed (eerlijk, juist, heus, volledig) over de doden’

   Je hebt gelijk met je commentaren over Vichai. Ik ken er nog een paar maar die mogen niet gezegd worden.

  • Johnny BG zegt op

   Ik heb ook nog niets gehoord over een complot maar die is met een beetje creativiteit makkelijk te maken zo in de aanloop naar de verkiezingen.

   Feit is dat de beste man zowel met de NCPO als Thaksin aardig door een deur kon en dat het vorige maand ook al raak was in Europa met een aantal Thai in een helikopter.

   https://www.bangkokpost.com/news/general/1535206/thai-business-reps-killed-in-helicopter-crash-in-europe


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website