PhotosGeniques / Shutterstock.com

Op de onafhankelijke nieuwswebsite Prachatai stond op 7 september, het volgende bericht: Gisteren meldde de Vereniging van Thaise Advocaten voor de Mensenrechten dat de autoriteiten ’s ochtends Surang (pseudoniem) en haar 12-jarige dochter hebben gearresteerd. Volgens Surang’s nicht arriveerden meer dan 10 officieren, waaronder 4 soldaten, 5 mannen in het zwart en 2 vrouwelijke officieren in een grijs busje en arresteerden hen toen de twee van een marktbezoek thuiskwamen.

Zonder een huiszoekingsbevel doorzochten ze de woning op zoek naar een T-shirt met het rood-wit gestreepte logo van de Organisatie voor een Thaise Federatie, een pro republikeinse beweging. Zij namen het t-shirt en de smartphone van Surang in beslag en namen haar mee naar een militaire basis waar zij werd ondervraagd. De dochter werd bij de school afgezet. De moeder werd ’s avonds vrijgelaten nadat ze een verklaring had ondertekend niet deel te zullen nemen aan politieke activiteiten.

Dezelfde ochtend arrresteerden 7 militaire officieren Wannapha (pseudoniem) in Samut Prakan provincie en hielden haar gevangen op een onbekende plaats.  De militairen confisqueerden ook vele van de controversiële t-shirts. De 12-jarige zoon van Wannapha vertelde dat militairen ’s middags hun huis bezochten en hem 400 baht gaven.  Ze vertelden de zoon dat Wannapha een ‘aanpassingssessie van haar zienswijze’ zal moeten volgen maar zeiden niet wanneer ze zal worden vrijgelaten.

Later melden de media dat nog drie of vier mannen waren gearresteerd voor hetzelfde delict.

Premier Prayut verklaarde dat deze prorepublikeinse and federalistische vereniging zijn basis heeft in Laos en nu hun activiteiten uitbreiden in Thailand.  Hij zei dat ze rebellen zijn en dat de regering de bevolking niet wil koeioneren. Plaatsvervangend premier Prawit noemde deze groep verraders.

Het logo bestaat uit de kleuren wit en rood, die op de Thaise vlag de religies en het volk voorstellen. De brede blauwe band van de monarchie ontbreekt.

prachatai.com/english/node/7811

www.bangkokpost.com/news/security/1538126/csd-charges-traitorous-t-shirt-seller


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Twee vrouwen gearresteerd wegens het dragen van pro republikeins T-shirt”

 1. Tino Kuis zegt op

  En vandaag meldt de Bangkok Post dat een verkoopster van deze t-shirts is gearresteerd in Chonburi. Ze had een lijst van klanten die de shirts hadden gekocht. De Bangkok Post heeft commentaren op dit bericht afgesloten. Het ligt heel gevoelig..

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1539214/prawit-thai-federation-member-arrested-in-chon-buri

 2. Jacob zegt op

  Voorzichtig zijn dus. Als Indisch afstammelling heb ik op mijn voorraam van de auto aan de binnenkant twee indonesische vlaggetjes hangen, rood met wit…

 3. Cor Verkerk zegt op

  Het was bijna niet voor te stellen dat het mogelijk zou zijn, maar de dictatuur wordt steeds strenger.
  Vraag me af wanneer dit weer tot een opstand gaat leiden.
  Ben bevreesd dat het erg bloedig zal worden want de militairen zullen de macht ten koste van alles proberen vast te houden.
  Ook de komende verkiezing zal m.i. Een wassen neus worden daar deze zonder meer gemanipuleerd gaat worden en de huidige regering weer aan gaat blijven.

  • Rob V. zegt op

   De huisbezoekjes, mensen meenemen voor een ‘goed gesprek’, heropvoedingskampen e.d. doet de junta al vanaf dag 1. Hoezo niet voor te stellen?

   De junta geeft aan bang te zijn voor het geven van politieke vrijheid in aanloop van de keer op keer belo9fde en keer op keer uitgestelde verkiezingen. Het lijkt er op dat de junta het volk pas in vertrouwen durft te nemen als dat volk stemt zoals de junta graag ziet. Geen tegenspraak, reconciliation!


   Deputy Prime Minister Wissanu Krea-ngam admitted for the first time Monday that the reason the military regime hasn’t lifted the ban on political activities is because the ruling junta known as the National Council for Peace and Order is “afraid.”

   Keeping it cryptic, the junta adviser did not elaborate on what it is afraid of. The admission comes as calls grow for completely revoking the ban with elections promised just five months from now.
   —-

   http://www.khaosodenglish.com/news/2018/09/10/junta-afraid-to-lift-politics-ban-but-why/

 4. Harry Romijn zegt op

  Vrijheid van meningsuiting is niet overal hetzelfde als in Nederland

  • Tino Kuis zegt op

   Er is nergens een absolute vrijheid, ook niet van meningsuiting, Harry. In Nederland kun je geen ‘Brand! Brand!’ roepen in een volle bioscoop of zonder enig bewijs meneer Rutte beschuldigen van moord of verkrachting.

   Voor WOII kon je het koninklijk hof bekritiseren wegens hun luxueuze levensstijl die een kwart van het staatsbudget opslokte. Tussen 1973 en 1976 was er een grote mate van meningsvrijheid in Thailand. Ik weet zeker dat de redacteuren bij de Thaise kranten dingen weten die ze niet kunnen/mogen/durven zeggen. En onder het huidige bewind…….

 5. teun zegt op

  Valt nog mee, dat de ware aard van hen die leiding geven nu pas naar boven komt. Democratie, (juridische) procedures etc. blijven lastige begrippen.
  Het gaat hier dan ook om ernstige vergrijpen t.w. het dragen van T-shirts met tekst. Ik zie vaak Thais in T-shirts lopen met een engelse tekst erop, waarvan ik me afvraag of de drager de tekst begrijpt.

  • Tino Kuis zegt op

   555 inderdaad. Een tante van mijn vrouw droeg eens een shirt met de tekst ‘You can look but not touch’. Ik vertaalde het in het Thais waarop ze jammerend en met de handen voor haar borsten naar huis rende….

   Democratie is geen moeilijk begrip hoor. In het Thais is het ประชาธิปไตย prachathipatai. Pracha is ‘volk’ en thipatai is ‘macht, soevereiniteit’. Willen de meeste Thais ook graag, verzeker ik je.

  • Rob zegt op

   Ja dat doet me denken dat toen de koning gecremeerd werd ik een vrouw met een zwart t shirt zeg met de tekst light my fire

 6. Rob V. zegt op

  Volgens Khaosod waren er meerdere arrestaties (nog 3 meer) de afgelopen tijd. The Nation schrijft dat volgens vicee-premier Generaal Prawit (van de horloges), het embleem gelijk staat aan verraad.

  “Junta leaders yesterday said possession of black T-shirts bearing a small flag with red and white stripes was “treason” and threatened to arrest everyone involved.( ..) General Prawit, who oversees security affairs, said the movement was active in Laos, but also had a large network in the Kingdom where they sell T-shirts with the contentious emblem.”

  Kortom mensen die dit shirt kochten of verkochten zijn volgens de junta dus landverraders en een bedreiging voor de natie. Is vraag 1 natuur of alle (ver)kopers wisten waar dat logo voor stond, vraag 2 of ze (actief) betrokken zijn bij republikeinse groeperingen (dat is strafbaar: geen millimeter land mag verloren gaan en Thailand mag geen republiek worden, zeg je wat anders dan pleeg je landverraad).

  Opvallend is dat het leger deze mensen meenam, niet de politie, want ook het leger heeft onder de junta-wetten en dictaten het recht om burgers op te pakken en enige tijd vast te houden zonder toegang tot advocaat of verklaring waarom men vast wordt gehouden.

  Zelf vraag ik me af wie het blauw tot koninklijke kleur heeft gemaakt? In 1916 ontwierp de toenmalige koning een nieuwe vlag met horizontale rood-wit-rood-wit-rood strepen. Dit omdat de oude vlag, geheel rood met witte olifant, minstens 1 keer op zijn kop hing aldus anekdotes. In 1917 was die vlag klaar. Maar een columnist in de Bangkok Daily Mail Newspaper stelde voor de middelste baan te veranderen in blauw. Rood, wit en blauw in de vlag zou namelijk meer in lijn zijn met de vlaggen van wereldmachten, het zou een eerbetoon zijn aan de bondgenoten van Thailand in de 1ste Wereld Oorlog (Siam sloot zich bij de geallieerde aan in ww1 en stuurde troepen naar Frankrijk, tevens zou blauw dan koninklijk zijn. De koning kon zich wel vinden in de mening van de columnist en later in 1917 kreeg Thailand zijn huidige vlag. Als ik het zo lees is dat ‘koninklijk blauw’ dus later bedacht.

  1. http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/09/11/3-more-arrested-over-black-t-shirts-lawyer-says/
  2. http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30354271
  3. https://www.crwflags.com/fotw/flags/th_his.html

  • teun zegt op

   Ik hoorde ook, dat rood/wit/blauw wel eens onderste boven hing. Vandaar rood/wit/blauw/wit/rood. Dat kan immers nooit ondersteboven hangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website