Het ministerie van Toerisme en Sport is er van overtuigd dat 2017 een goed jaar wordt voor het toerisme. De terugloop van Chinese toeristen, door de aanpak van de malafide zero-dollar tours, zal zich herstellen zo is de verwachting.

De toerismesector zal dit jaar naar schatting een omzet realiseren van 2,71 biljoen baht, waarvan 1,78 biljoen afkomstig van buitenlandse toeristen. Dat is een een stijging van 8,5 procent vergeleken met vorig jaar. De overige 930 miljard baht is afkomstig van binnenlandse toeristen (plus 7,5 procent). Het ministerie verwacht dat 35 miljoen buitenlandse toeristen Thailand bezoeken, 2,5 miljoen meer dan in 2016.

Chinezen

China blijft de belangrijkste markt voor de sector, verantwoordelijk voor 30 procent van alle toeristen. De TAT verwacht dit jaar een kleine 10 miljoen Chinese toeristen. De TAT probeert de afhankelijkheid van de Chinese markt te verminderen door zich meer te richten op Asean, Rusland, India en het Midden-Oosten.

Russen

Naar verwachting zal ook het toerisme uit Rusland stevig groeien. Met enkele luchtvaartmaatschappijen wordt overlegd over nieuwe routes. De TAT denkt ook dat veel Russische toeristen voor Thailand kiezen in plaats van Turkije vanwege de vele terroristische aanslagen in dat land.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Toerisme herstelt zich en blijft aanjager van de Thaise economie”

 1. Leo Th. zegt op

  De wens is de vader van de gedachte, vakantie keuze van toeristen blijft onvoorstelbaar. Thailand en Bangkok hebben helaas ook met aanslagen te maken en de Russische roebel heeft zich nog steeds niet hersteld. Russen kiezen vaak voor een strandvakantie en houden van all inclusive. Van mij mogen ze naar Turkije blijven gaan maar dat terzijde. Of de Chinezen terug komen zou ik niet durven voorspellen maar de uitgaven van de Chinezen komen meestal niet in de zakken van de Thais op straat. En de Euro staat er natuurlijk ook nog niet best voor!
  .

 2. Bert zegt op

  Westerse toeristen worden niet genoemd. Die kun je – volgens mij – terugwinnen door weer strandstoelen toe te staan. Diverse plaatsen kennen slechts één stoelloze dag, maar in Phuket is het nog steeds GEEN strandstoelen. Helaas……..

 3. jan zegt op

  Tja, zogezegd werd 2 maanden terug (meegedeeld door TAT) de kaap van de 30 miljoen toeristen weer overschreden…Wààr zitten die dan wel?!…Door het spijtige overlijden van wijlen koning Bumibol hebben velen afgehaakt. Hoe ziet het er dan verder uit?…De corruptie tiert nog welig en de kennis van de Engelse taal door de Thais is nog steeds bijzonder ondermaats…In de “Asean Community” hangen ze nog steeds achteraan. De immobiliënmarkt is ruim 60% gedaald, bij gebrek aan buitenlandse investeerders…Chinezen en Russen die hier op vakantie komen geven géén Baht uit…ze komen immers met “All In” reizen en grijpen wat ze kunnen. Boeken kamer met ontbijt en plunderen de buffetten zodat ze de rest van de dag (sorry voor de uitdrukking) te vreten hebben. De “goed nieuws shows” gaan onverminderd voort maar…de realiteit is behoorlijk ànders.

 4. Jasper van Der Burgh zegt op

  Ze kunnen het beter het ministerie van sprookjes en fabeltjes noemen. Deze voorspellingen zijn gebouwd op luchtkastelen en ijdele hoop. Er is geen enkele, maar dan ook geen enkele indicatie dat de russische economie aantrekt – in tegendeel. De roebel zal eerder minder, dan meer waard worden. De euro wordt onderuitgeschoffeld door Draghi, waardoor de baht steeds duurder wordt. Kom net terug van de Tesco Lotus: alles is na de jaarwisseling ineens weer 6/7 procent duurder geworden – en Thailand is al duur, er zijn talloze europese landen (Spanje, het totale oostblok) waar het inmiddels beslist goedkoper is – en men nog wel oprecht kan glimlachen. De rest van Asian heeft zelf mooie stranden (en is, buiten Maleisie ook een goeie pak goedkoper), en de indiaase touristen zijn nou niet echt “big spenders” – meer types van heet water halen bij de 7-11 en op de kamer een noedelsoepje klaarmaken. Blijft over de verdwaalde arabische (sex)toerist, een ongeliefde verschijning in de ogen van de meeste hardwerkende meisjes in de industrie. Thailand treft allerlei onpopulaire maatregelen (verdubbeling visumprijzen voor chinzen (tijdelijk opgeheven, maar toch), verbod op chinze campers in Thailand, en daarbij de dreigende teruggang van de chineze economie onder invloed van de gigantische vervuiling noem ik nou niet echt punten waar de TAT zich vrolijk en optimistisch om zou moeten voelen.
  Maar goed, roepen dat de toekomst zo mooi is geeft de thaise burger in ieder geval een mooi gevoel van “sanoek”, en dat is het belangrijkste, natuurlijk.

 5. Ger zegt op

  Als nuchtere Nederlander heb ik zodra ik cijfers en voorspellingen vanuit Thailand zie gelijk mijn bedenkingen. Elke ministerie schotelt altijd positieve cijfers voor. Om maar wat te noemen: het een groot gedeelte van de horeca in Thailand bevindt zich in de informele sfeer. Onlangs kwam een bericht dat in Phuket honderden illegale hotels met hun activiteiten dienden te stoppen; laat staan hoeveel hotels in geheel Thailand niet geregistreerd staan en aangesloten op een rapportage-systeem. Daarnaast vindt er wel ergens een registratie plaats van bijvoorbeeld waar een buitenlander overnacht: hups in de computer, en vervolgens krijgen de langverblijvers om de 3 maanden en daarnaast jaarlijks een vraagje waar men verblijft. Dus koppeling van bestanden en analyse van gegevens met betrekking tot toeristen, transitpasssagiers, werkenden etc. laat denk ik dan veel te wensen over. We kennen allemaal het debacle van Griekenland met het opblazen van cijfers vanuit overheidswege en ik durf te beweren dat een groot gedeelte van de economie van Thailand buiten het zicht van de overheid blijft en als er al ergens registraties bestaan er geen uitwisselingen van data is. Kortom ik heb zo mijn twijfels over de werkelijke toeristen aantallen en zeker ook het binnenlandse toerisme daar niemand zich registreert of vaak niet wordt geregistreerd als toerist.
  En eveneens de grote van de omzet in het toerisme: grotendeels luchtfietserij, dikke Thaise duimen en meer. Ik vind dat er eens een keertje een goede analyse gepubliceerd mag worden waar de bedragen vandaan komen, hoe een en ander is opgebouwd i.p.v, te roepen dat de omzet is toegenomen, geloof er dus niets van ( met in het achterhoofd Griekenland ).

  • Bert zegt op

   Om even op “die” cijfers terug te komen. Ik denk dat mijn vrouw en ik afgelopen november driemaal zijn meegeteld volgens Thaise begrippen. De eerste maal toen we arriveerden op Suvarnabhumi, de tweede keer toen we weer in Thailand terugkeerden van een dagtocht naar Myanmar (even bij Mae Sai de grens over geweest) en de derde keer toen we weer in Bangkok (dit keer Don Muang) arriveerden na een 4-daags verblijf in Laos. Drie keer alle grensformaliteiten telt als drie toeristen. Hoe zuiver wil je het hebben…….

  • Rob V. zegt op

   Ach dat is vrij normaal, veel (alle?), landen doen dat. Nederland doet dat ook, ambtenaren met mooie rapporten en nog mooiere toekomst voorspellingen. En de kranten neem dat keurig over zonder al teveel wedervraag, rekenmachine er bij pakken en terugblikken is er veelal niet bij. Neem de IND die al jarenlang de migratiecijfers opklopt door te laten zien hoeveel dossiers men verschuift (eerste aanvragen, bezwaren, vervolg aanvragen, nareis etc.) i.p.v. om hoeveel mensen het gaat. Scheelt een slok op een borrel dat verschil tussen aantal mensen en aantal dossiers. Zal me dus ook niets verbazen als op gebieden als toerisme dat ook gebeurt. Is gewoon de simpelste manier van tellen, hogere cijfers laten drukte zien (baanbehoud, banengroei), iedereen blij…

   Dus inderdaad die TAT cijfers vallen al jaren niet serieus te nemen, behalve wellicht als indicatie op (grove) trend ontwikkelingen. Of zijn hier lezers die dat nog wel doen?

 6. chris de boer zegt op

  http://www.thaiwebsites.com/tourism-income-Thailand.asp

  Met een uitgavenpatroon van 1,78 biljoen Baht voor 35 miljoen buitenlandse toeristen komt dat neer op een gemiddeld bestedingsbedrag van bijna 51.000 Baht per vakantie. Omdat een vakantie gemiddeld 10 dagen duurt is het gemiddelde bestedingsbedrag zo’n slordige 5100 baht ofwel 125 Euro PER DAG. Als je de statisitieken die het Ministerie van Toerisme zelf publiceert goed bekijkt, blijkt dat de Chinezen helemaal geen ‘cheap maos’ zijn maar zelfs big spenders nummer 1.
  Er zit echter een adder(tje) onder het gras. Waarschijnlijk is toeristen gevraagd naar hun vakantiebestedingen maar is hen NIET gevraagd waar (in welk land) zij het geld precies hebben uitgegeven. Afhankelijk van het type reis komen meer of minder van deze bestedingen terecht in het land waar de vakantie feitelijk wordt gehouden. Als de Chinezen hun complete vakantie (een all-inn package) in China boeken en betalen komt er een kleiner deel in Thailand terecht (bij de accommodatieverschaffers, de restaurants, de vervoerbedrijven) dan van een individuele Belgische toerist die met Thai Airways naar Bangkok vliegt en hier zelf al zijn accommodaties boekt en eten en drinken en vertier betaalt.

  • Ger zegt op

   Zoals in mijn eerdere reactie ook al aangaf zijn er grote twijfels over de aantallen en bedragen, lees de waarheid via de link vn Chris. De overheid, ministerie, schrijft zelf dat ze niet weet waar de getallen vandaan komen maar ze rapporteren het al wat jaren en er is geen Thaise Ger die vraagt om een goede onderbouwing van cijfers. Leuk dan die presentaties, het gaat denk ik meer om het Thaise eten voor en tijdens de mededelingen dan om de inhoud.

   • Ger zegt op

    Aanpasaing van mijn reactie: niet de overheid, ministerie, maar degene van Thaisvisa schrijft in de link van Chris dat ze niet weten waar de bedrage vandaan komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website