Hoewel op de Thaise TV absoluut geen bloot te zien is, zijn de dagelijkse soaps wel doordrenkt van geweld. Vechtende vrouwen, een man die een vrouw mishandeld en suggestieve verkrachtingscenes zijn echter schering en inslag. De overheid wil daarom een omroep tot de orde roepen.

De National Broadcasting Commission (NBC) neemt strafmaatregelen tegen de organisator van de populaire tv-serie “Club Friday to be Continued” om de gewelddadige beelden waarbij vrouwen het slachtoffer zijn.

Supinya Klangnarong van de NBC laat weten dat de show, uitgezonden op GMM 25 kanaal,wegens artikel 37 van de Omroepwet bestraft kan worden. Het artikel gaat over moreel gedrag op TV.

Het TV programma is erg populair en gebaseerd op waargebeurde verhalen. In de bewuste aflevering is er een schurk te zien die het gezicht van een vrouw tegen de hete uitlaatpijp van een motorbike drukt. De soap toont ook een verkrachtingscene waarbij de slechterik, dit keer een vrouw, er bij staat te lachen als een andere vrouw verkracht wordt en daar ook een video opname van maakt.

De schurk werd gespeeld door de beroemde actrice Apinya “Saipan” Sakuljaroensuk. Na de uitzending kwam er een golf van verontwaardiging, vooral omdat het programma is bestempeld als ‘geschikt voor alle leeftijden’.

De NBC wil nu door straffen uit te gaan delen dat de verkrachtingscenes in Thaise soaps worden geschrapt. Daar is nog een hele weg voor te gaan omdat juist de soaps waar dit in voorkomt al lang bestaan en populair zijn bij het Thaise publiek.

Bizar zijn ook de steeds terugkerende scenes waarbij de vrouwelijke hoofdpersoon tegen haar wil in gedwongen wordt om seks te hebben met haar mannelijk hoofdrolspeler en ze daarna smoorverliefd op elkaar worden.

Bron: Coconut Bangkok

12 reacties op “Thaise overheid wil minder seksueel geweld in soaps”

 1. Rens zegt op

  Goeie zaak als men eens zou inbinden met het geweld tegen vrouwen in soaps, gewoon belachelijk dat men daar nu pas wat aan gaat doen. Men loopt een beetje achter zullen we maar denken.

 2. Michel zegt op

  Een beetje minder, of nog beter helemaal geen, geweld op TV en in films zou wat mij betreft helemaal niet erg zijn.
  Zelfs tekenfilms, ook die voor heel jonge kinderen, bevatten steeds meer geweld, schreeuwen en schelden.
  Kinderen, maar ook domme mensen, zijn snel geneigd dat over te nemen. Dat maakt de wereld er niet mooier op.
  Goed dus dat NBC eindelijk eens ingrijpt. Daar zou n heel wat andere landen nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

 3. raf zegt op

  Afschaffen die soaps….dan zien we terug de mensen op straat en de madammen terug op tijd in bed…..Geen wapens op TV,geen drank,geen sex, geen geweld,geen verkrachtingen,geen mia of poea nooi seines, kortom, alleen nog Tom en Jerry en dan liefst nog wat gecensureerd

 4. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Bizar zijn ook de steeds terugkerende scenes waarbij de vrouwelijke hoofdpersoon tegen haar wil in gedwongen wordt om seks te hebben met haar mannelijk hoofdrolspeler en ze daarna smoorverliefd op elkaar worden’.

  De mannelijke hoofdrolspeler is bijna altijd rijk met status, de vrouw meestal van lagere afkomst. De vrouw moet dankbaar zijn voor het seksuele contact want het brengt haar op een hoger niveau en zij leert zo de man te waarderen en lief te hebben.

  Waar doet me dit toch aan denken?

  • NicoB zegt op

   Waar het jouw aan doet denken weet ik niet Tino, aan de Thaise maatschappij misschien?
   Mij doet het denken aan een afspiegeling van de soms weerzinwekkende verhoudingen in de Thaise maatschappij, waar de man vaak ongestraft z’n gang kan gaan, de vrouw als bezit wordt beschouwd zodra ze eenmaal ” verovert ” is en vervolgens tot een weerloos slachtoffer wordt gemaakt.
   Deze soap serie(s) stimuleren en bevestigen vaak hetgeen in de maatschappij gaande is, gelardeerd met een wat pittiger sausje en wordt als volstrekt normaal vervolgens nageaapt in de dagelijkse praktijk gebracht.
   Van de week nog weer zo’n geval zien plaatsvinden, de vrouw moet een vluchtweg vinden vanuit de haar vertrouwde omgeving en ” oplossen ergens in Thailand “, ver weg van de man, anders wordt het haar dood, waar ze ook mee bedreigd is.
   Ben benieuwd of de actie van de NBC ook maar enige werkelijke verandering brengt, dat zou een beginnetje kunnen zijn. Erg veel hoop heb ik niet, het is al weer langer dan een jaar geleden dat MP Prayut aankondigde dat er minder geweld moest komen in dergelijke series, met als resultaat?
   NicoB

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Nico,
    Het doet mij denken aan de manier waarop ik soms buitenlandse mannen over hun Thaise vrouw hoor praten: hij heeft haar ook op een hoger en beter pad gebracht maar zonder het element van geweld en verkrachting, laat dat duidelijk zijn.
    Ik haat die soaps ook maar misschien meer om hun voorspelbare verhalen en slecht acteren. Geweld. Je ziet vaak dat de spelers elkaar slaan. Ik moet wel zeggen dat, als je het Thais niet kan volgen, dat ruw en rauw overkomt. Maar ik begrijp dat als een man tegen een vrouw zegt: ‘Loop naar de duivel, verrekte hoer!’ zij hem een flinke tik geeft.
    In de Thaise literatuur is het beeld van de vrouw en de omgang tussen man en vrouw geheel anders.
    Ik vroeg mijn ex eens: ‘Wat vind je nou van al die verkrachtingen?’ Ze zei: ‘Als ik zo’n rijke en knappe man aan de haak kan slaan heb ik er wel een verkrachting voor over!’
    Één van de weinige soapserie met Engelse ondertiteling die ik ken is deze, de eerste aflevering. Hier verleiden de vrouwen de mannen. De andere 11 of zo afleveringen staan ook op YouTube. Veel kijkplezier!
    https://www.youtube.com/watch?v=yvFy9jaYCfw

    • NicoB zegt op

     De manier waarop soms buitenlandse mannen minachtend praten over hun Thaise vrouw is mij bekend, gelukkig ken ik ook vele mannen die hun Thaise vrouw als een grote verrijking van de kwaliteit van hun leven ervaren, zo ook ik.
     Op de reactie van jouw vrouw zou je van je stoel vallen, maar zo wordt er soms over gedacht.
     Onbegrijpelijk en toch begrijpen?
     Hier … waar gebeurd, vrouw heeft luie man, slechte relatie, vrouw wil verder, sollicteerd als zangeres, afspraak man wacht buiten, na ½ uur komt de vrouw buiten, man foetsie, vrouw loopt huilend op straat, geen geld, haar tas heeft haar man, een meneer goed gekleed biedt aan haar met zijn auto naar huis te brengen, vrouw stapt in, meneer rijdt naar een hotel, je kent ze wel met gordijnen rond de auto en dan hup de kamer in, dat doet de vrouw ook, meneer besteld eten, vrouw claimt breng mij naar huis, dat beloofd hij opnieuw, maar eerst moet ze een glas bier drinken, opnieuw claimt de vrouw luidruchtig en volhardend, breng mij naar huis, heb je beloofd, ja echt, de man brengt haar naar huis. Zeer riskante situatie vinden wij Falang. Als je dit hoort vraag je de vrouw hoe ze zo’n groot risiko heeft durven nemen?
     Ze zegt, “ mijn man liet mij alleen, de relatie is slecht, geen geld, geen idee hoe thuis te komen in het grote Bangkok, geen vriendin of familie die ik kon bellen, een dick meer of minder maakte mij niet meer uit “.
     Voor ons absoluut onbegrijpelijk zulke risiko’s nemen, verkrachting, soms zelfs gevolgd door moord, voor de vrouw een rationele beoordeling van de situatie? Kennelijk, kunnen wij echt niet begrijpen, dàt wel leren begrijpen, da’s een hele kunst.
     Haar man … was naar de bioscoop gegaan, 2 films gaan bekijken, in totaal 3 uur, na verloop van tijd kwam er een einde aan de relatie.
     Zo speelt zich dit in Thailand af, allee soap series, allee Thailand.
     NicoB

 5. Daniël M zegt op

  Het zal kiezen of delen worden…

  Wat zal het zwaarste doorwegen? De financiële inkomsten door de hogere kijkcijfers of de morele waarden in de Thaise samenleving?

  Ik heb de indruk dat de edukatieve waarden van de tv sterk onderschat worden. De mens is een afstammeling van de aap en van apen is geweten dat ze elkaar nadoen, m.a.w. dat ze van elkaar en aan elkaar leren. De tv kan zeer veel mensen inspireren om daden uit te voeren, ook al zijn die schadelijk voor die persoon en de maatschappij.

  In het begin van elke soap of film verschijnt op het beeldscherm voor welke leeftijdsgroepen de uitzendingen geschikt zijn. Daar kun je niet onbewust naast kijken. In het artikel wordt aangekondigd, dat men daar strenger zou op toe zien. Wie zal daar in de huiskamers op toezien? Ik heb niet het vermoeden dat Thaise ouders tegen hun kinderen gaan zeggen dat het tijd is om te gaan slapen, zodat ze zelf ongestoord naar die programma’s zouden kunnen kijken.

  Dus vrees ik dat er een morele aanpassing op zeer grote schaal nodig zal zijn in Thailand om dit te kunnen verwezenlijken!

 6. Slagerij van Kampen zegt op

  Verbieden? Gevaar dat de kijker het slechte gedrag gaat overnemen? Ik denk juist dat de soap ons een zeer realistisch beeld van de Thaise maatschappij en cultuur voorschotelt! Een waar kijkgenot! Ook de Thaise hypocrisie komt goed uit de verf. Een wolkje voor een revolver of een borrel, geen bloot terwijl men in de steden op iedere straathoek een bordeel aantreft.

 7. teun zegt op

  Dit brengt mij op 2 spontane opwellingen:
  1. (het gebrek aan) opvoeding van vooral jongens en
  2. het veel te makkelijk voorhanden zijn van wapens.

  In mijn omgeving zie ik regelmatig hoe thaise ouders (vooral moeders/oma’s) omgaan met de “opvoeding”. Alles mag en kan. Als meneertje iets wil dan krijgt hij het ook. Vooral om hem rustig te houden. En als hij dingen doet die absoluut niet zouden moeten kunnen (boel vernielen, met viltstiften bij anderen op muren klodderen etc) dan wordt daar nauwelijks tegen opgetreden! “He is small” is dan de reactive als je zoiets constateert.

  Het gevolg is dan, dat er nauwelijks enige discipline ontstaat en dat men dus niet verbaasd moet zijn, dat deze mannetjes het later normaal vinden alles te kunnen doen. Niemand die hen corrigeert.

  En al helemaal niet wanneer ze ontdekken, dat met een wapen het nog makkelijker wordt je zin door te drijven.
  Ze zien het ook nog eens op TV! Schieten, mishandelen, drugs en verkrachten is kennelijk normaal.

  Kortom:
  geweldadige series aan banden leggen en beginnen met opvoeden vanaf dag 1.

  • Ger zegt op

   Schieten, mishandelen, drugs en verkrachten had je ook al toen er nog geen tv bestond.

   En daarnaast verander je de mensen niet als ze geen tv kijken. Voorlichting is belangrijker en educatie eveneens om genoemde misstanden te bespreken en te beschouwen.

   En trouwens opvoeden is niets iets wat je leert, het is geen vak of kwalificatie. Maar wordt grotendeels bepaald door wat je zelf ook goed of slecht vindt, of denkt wat wel of niet kan. Dat draag je dan over naar de kinderen. Dus voorlichting en bespreekbaar maken van jongsaf aan op school en door de overheid en in media lost al een boel op.

 8. Mark zegt op

  Voor triviaalliteratuur is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Mij is een onderzoek op de Nederlandse Tulp-reeks bekend, liefdes- en doktersromans. Onderzoekers gingen ervan uit dat dit soort literatuur “boekskes” naast onstpannende ook maatschappelijk conserverende effecten zou hebben. Het ontspannend effect werd in het onderzoek bevestigd, maar van conservatieve bleek geen spoor terug te vinden.

  Die boekskes werden geschreven op basis van doorgedreven sociologisch en marktonderzoek. De lezer(essen) lazen door die boekskes, hetgeen ze anders niet zouden doen. ¨Positief effect op analfabetisme en leescultuur. Het sociologisch onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van één van de toenmalig grootste Duitse uitgevers, Springer-verlag. De uitkomst van het waarden- en normen onderzoek werd in sjablonen gegoten en op die sjablonen werden duizenden varianten gemaakt. Die varianten (verhaalschema’s) werden door’ “broodschrijvers” in de “language” (spelling, grammatica, woordkeuze, …) van de Tulp-reeks uitgeschreven tot een stationsromannetje.

  Het was in de jaren 80 al een behoorlijk “geautomatiseerd” productieproces. Vandaag zal dat ongetwijfeld nog verder doorgedreven zijn. En als het voor stationsromannetjes gebruikt wordt waarom zou het dan anders zijn voor lang lopende serials, soaps, telenovella’s en Thaise lakhorns.

  Ze volgen maatschappelijke waarden en normenpatronen op de voet en ongetwijfeld onderbouwd … precies om aantrekkelijk genoeg te bljiven voor groot publiek en voor de reclamewereld die daarop zijn commercials richt en die het geld binnen brengt voor de makers van dit soort TV. Het beperkt de risico’s publiek te verliezen en verhoogt de kans meer kijkers aan te trekken. Het is een vorm van riskmanagement.

  It’s all in the system stupid. Blijkbaar heeft El Generalisimo ook van deze economische sector en zijn commerciële wetmatigheden weinig kaas gegeten. Of is die sector (nog?) niet in handen van de oude elite rond diegene wiens naam we niet noemen in Thailand. Mondjes dicht en tijdens de een “waai” diep buigen voor zijn beeltenis. Aaauuw mijn hernia speelt op 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website