Maar liefst 48 procent van de Thaise monniken heeft overgewicht. Daarnaast is er van alles mis met de gezondheid: 42 procent heeft een hoog cholesterol gehalte, 23 procent heeft hoge bloeddruk en 10,4 procent lijdt aan diabetes, aldus een onderzoek van de Chulalongkorn universiteit. ‘De obesitas van de monniken is een tikkende tijdbom’, zo zegt een onderzoeker.

Monniken zouden meer aan hun leefstijl moeten doen zoals gezond eten en meer bewegen. De universiteit begint een campagne om de monniken beter voor te lichten. De onderzoekers geven monniken ook het advies om een pra kod  te dragen, een nauwsluitend kledingstuk om hun middel. Hierdoor worden zij dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het overgewicht.

De campagne richt zich daarnaast op Thai die de monniken tijdens hun aalmoes tocht in de ochtend eten geven dat te veel suiker, zout en vet bevat. De Mahachulalongkornrajavidyala universiteit, waar driehonderd monniken religieuze studies volgen, biedt een voedingsprogramma voor koks.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Thaise monniken zijn te dik en leven ongezond”

 1. samee zegt op

  Ik was hoogst verbaasd toen ik tijdens mijn eerste trip naar Thailand een hele groep monniken zag roken.
  Monniken in bijv. Korea en Japan verzorgen hun eigen eten en zien er meestal gezonder uit.

 2. ruud zegt op

  Ik denk dat het grootste deel van de monniken geen verlichting meer nastreeft, maar gewoon een makkelijk leventje in dit bestaan.

 3. Christiaan zegt op

  Echt gebeurd. Maar ik ga het kort houden.
  Mijn Thaise vrouw en ik hadden een mooi huis gekocht in een deelgemeente van Bangkok. Dat huis diende ingewijd te worden. Dus, volgens Thaise traditie, een 5 tal monikken in huis, veel geschenken gereed om hen te geven + de nodige gevulde envelopjes. Heb hier geen probleem.mee, maar, wij zaten allemaal, familie en geburen, op onze knieën, gereed om de dienst te beginnen. Dit gebeurde binnenshuis. Toen plots een van de monikken met zijn hand in zijn oranje kleed ging, er een pakje sigaretten uithaalde en er lekker eentje opstak. Heel opmerkelijk was dat de oudere zus van mijn vrouw heel vlug een asbak aan de voeten van die monnik zette. Ik dacht bij mijn eigen, als die dat mag dan mag ik dit ook. Dus, ik stak mij ook een sigaretje op. RESULTAAT, ik vloog van mijn vrouw met mijn klikken en klakken terstond buiten, waar ik geen probleem mee had trouwens. Mijn achting tegenover het boeddhisme is naar nul gedaald sedert dien. Ik ga ook nooit meer naar een tempel. Mijn vrouw kan alleen of met familie gaan. Zo zie je maar. Ben er eigenlijk blij mee, moet niet meer naar die tempels. Voor de rest is het OK hier.
  Groeten uit Bangkok.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik schreef daar ruim twee jaar geleden al eens over ‘Is de Sangha (het Thaise monnikendom) ten dode opgeschreven?’ Sindsdien is het alleen maar erger geworden. Zie op deze link:

  https://www.thailandblog.nl/boeddhisme/sangha/

 5. Loeng Johnny zegt op

  Ik vermoed dat het merendeel van die gasten van thuis MOETEN gaan. Dat er daarom geen tikkeltje interesse, laat staan motivatie bestaat.
  Laatst zag ik nog, een nochtans oudere monnik een taxi instappen met een i-pad in zijn hand. Ook hier is er verloedering van de waarden, net zoals overal ter wereld.

 6. De Kind Marcel zegt op

  Ik heb mij altijd al afgevraagd wat die monniken de hele dag doen buiten eten en bidden ? Voor mij verschijten ze hun tijd maar dat mag je natuurlijk niet zeggen alleen denken !

  • peter zegt op

   Kortgeleden alhier in Nongkhai tijdens een festival stapten 4 monnikken op100 meter van de Wat op klaarlichte dag uit een gloednieuwe Toyota Corolla Altis 1.8E [850.000 baht].
   Daarna wandelden ze naar de Wat en verbleven daar een klein uurtje,kwamen teruggewandelt naar de
   Toyota Corolla Altis terwijl 2 praatte in een I-Phone 6 en reden zonder enige schaamte op hun gemak weg
   terwijl er honderden mensen rondliepen.
   Een ander voorbeeld : savonds rond 23.00 ga ik met mijn thaise vrouw op de Honda Wave even naar de 7/11 om wat boodschappen te doen,komt er 1 monnik naar buiten met wat eten en drinken en loopt naar een Toyota Vios opent het portier en gaat binnen in de auto het eten en drinken nuttigen.
   Nadat wij boodschappen hadden gedaan en weer naar buiten kwamen opende de monnik het portier en wandelde naar de afvalbak ,waar hij het benodigde afval van de maaltijd deponeerde om vervolgens weg te rijden ,waarschijnlijk naar de tempel om van een welverdiende nachtrust te genieten.
   Ook zagen wij laatst tot onze stomme verbazing 2 monnikken in vol ornaat door de Tesco Lotus wandelen ,wat mijn vrouw onbegrijpelijk vond daar dit officieel verboden is.
   Misschien is het een goed idee voor arme thai om Monnik te worden ,ware het niet dat dit al gebeurt
   Een goed onderkomen en voldoende eten en drinken met geregelt een uitstapje met luxe auto naar andere plaatsen om een Wat aldaar te bezoeken.

 7. janbeute zegt op

  In ons nabij gelegen WAT ( tempel in het Thais ) leeft ook een monnink die je nooit ziet bij het binta bathten , is ook veel te dik en rookt ook .
  Aangezien wij iets buiten het dorp wonen op ongeveer een gigantisch grote afstand van wel zeker 2 kilometer verwijderd van de tempel , met een aantal van ongeveer 15 huizen en gezinnen .
  Komen de monniken een keer per week begeleid door een brommer met zijspan en aanhanger .
  De giften aan de monniken vroeg in de morgen , nou ja wat is vroeg tegen achtuur gaan in de aanhanger .
  En de monniken gaan daarna in de zijspan .
  Want van dat vele lopen wordt je moe .
  Mijn stiefzoon heeft 3 jaar geleden voor een periode van 14 dagen als monnik in een tempel geleeft .
  Dit doen veel jonge Thais , gaat gepaart met een ceremonie .
  Ik vroeg hem later , wat doen monniken zoal de hele dag .
  Hij antwoorde , niet veel .

  Jan Beute .

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste

  Thaise Monikken mogen gewoon roken.
  Geen drank, sex of vrouwen aanraken.

  Vreemd? hadden jullie toch moeten weten.
  Moest het even schrijven.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 9. Jacques zegt op

  Als je al dit soort van rieten en gewoonten op de korrel neemt, dan krijg je wel enig besef van wat dit werkelijk voorstelt. Ieder land heeft zijn eigenaardigheden en dat is van kindsaf ingegeven. In Nederland zijn er gelukkig steeds minder gelovigen en hier wordt het ook minder met boeddhisten, maar jammer genoeg wel meer moslim aanhangers. Er zijn toch veel zwakke zielen op de wereld die houwvast nodig hebben met een soort van geloof in een almachtige. Het boeddhisme is nog mild in deze en kan ook minder kwaad, alhoewel als je kijkt hoe een aantal van de boeddhisten van Myanmar te keer gaan tegen de moslim aanhangers aldaar dan geeft dit toch ook te denken. Aan de andere kant is een leven zonder theater ook minder aantrekkelijk en hebben wij weer wat te aanschouwen. Er zijn een flink aantal monikken die zich hebben aangesloten vanwege hun moverende redenen die in mijn optiek niet thuis horen bij deze beweging. De telefoon en de ipad zijn al ingeburgerde instrumenten om hun beroep uit te kunnen oefenen. Roken onder de dienst is niet netjes maar wel menselijk en het zijn uiteindelijk mensen zoals u en ik. Leven en laten leven is toch uiteindelijk het motto. Ik blijf het aanschouwen op een afstand en het zal mijn tijd wel uitdienen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website