Het Thaise ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor dengue fever (knokkelkoorts), een nare ziekte met soms zelfs dodelijke afloop. Het ministerie verwacht dat dit jaar 100.000 personen worden besmet.

Tot nu toe is bij 20.733 personen de ziekte gediagnosticeerd en 25 patiënten zijn overleden. De meeste gevallen komen voor in de provincies Samut Sakhon, Trat, Nakhon Pathom, Lop Buri en Ratchaburi.

Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DF dengue fever ), ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorrhagische koorts (DHF dengue hemorrhagic fever ) en dengue shock syndroom (DSS Dengue shock syndrome ). DHF en DSS zijn twee vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

De incubatieperiode voor dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
 • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
 • Spier- en gewrichtspijn;
 • Algehele malaise;
 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Hoesten;
 • Keelpijn.

Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.

Bron: Bangkok Post en RIVM

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thaise ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor dengue fever (knokkelkoorts)”

 1. Maarten Vasbinder zegt op

  Helaas zijn er zeer ernstige bijwerkingen opgetreden met het als enige goedgekeurde, Denguevaccin van Sanofi Pasteur (Dengvaxia) in de Filipijnen, vooral bij kinderen.
  Het vaccinatie programma is daarom stopgezet en Sanofi heeft een proces om schadevergoeding aan zijn broek.
  Hoe het bij volwassenen zit, is nog niet bekend. Voorlopig dus even wachten met vaccineren.

  Dr. Maarten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website