(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

De gemiddelde huishoudschuld van Thais met een betaalde baan laat een historische stijging zien. Deze is dan ook met bijna 30% gestegen tot ongeveer 205.000 baht in 2021 (in vergelijking met 2019). De belangrijkste oorzaak hiervan is de corona pandemie, aldus de uitkomst van een enquete door de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel (UTCC).

De enquête, gehouden van 18 tot 22 april door het Centre for Economic and Business Forecasting van de UTCC, telde 1.256 respondenten in het hele land. De respondenten hadden minder dan 15.000 baht aan maandelijks inkomen.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd, behalve in 2020, toen de lockdown verhinderde dat het onderzoek kon worden uitgevoerd. In 2019 bedroeg de gemiddelde schuld van huishoudens 158.855 baht, een stijging van 15,1% op jaarbasis.

Thanavath Phonvichai, president van de UTCC, zei dat 98,1% van de respondenten een huishoudschuld heeft, een stijging van 95% in 2019. Veel Thai moeten leningen afsluiten voor hun dagelijkse uitgaven en oude schuldaflossingen. Ongeveer 67,6% van de respondenten zeiden dat ze geen spaargeld hadden.

De economische toestand van het land baart de respondenten de meeste zorgen, gevolgd door de Covid-19-situatie, gebrek aan toegang tot vaccins en de prijzen van producten. Ongeveer 85,1% van de respondenten zei dat ze het afgelopen jaar problemen hadden met het terugbetalen van schulden als gevolg van het gebrek aan liquiditeit, hoge kosten, een ongelijkheid tussen inkomsten en uitgaven, werkloosheid en de economische teruggang.

Ongeveer 71,5% gaf aan moeite te hebben met het feit dat hun inkomen lager is dan de uitgaven. Formele leningen is de meest gebruikte optie om dit probleem aan te pakken (47,2%), gevolgd door informele leningen (13,6%), verkoop van activa (12,3%), het gebruik van spaargeld (12%), hulp van familieleden zoeken (9,6%) en extra werk zoeken (5,3%).

Maar liefst 86,1% van de respondenten wil dat de overheid helpt om de schuldenlast te verlichten, zoals opschorting van de terugbetaling van leningen, terwijl 14% wil dat de overheid de rente verlaagt. Om de kosten van levensonderhoud te helpen dekken, is een eigen bijdrage regeling met 41,3% de meest geprefereerde optie, inclusief de Rao Chana (We Win) regeling.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

24 reacties op “Thaise huishoudens steeds dieper in de schulden”

 1. JAN zegt op

  Als de overheid al eens moest beginnen met die mensen aan te pakken die illigale prive leningen geven aan woekerinteresten. Maar zoals gewoonlijk bevinden deze mensen zich in betere kringen en zal er nooit aan geraakt worden.

  • Erik zegt op

   Jan, daar is de overheid al tig keer aan begonnen en er zijn ook regels in Thailand maar ja, regels worden wel eens vergeten…

   In het verleden zijn de uitwassen aangepakt zoals bij loan sharks (ja, er is zelfs een woord voor) die er knokploegen op na hielden. Mensen zijn al eens verminkt voor die centen maar het verschijnsel loan shark is er nog steeds. En op de woekerrente na is dit verschijnsel ook nodig in een arme gemeenschap. Waar krijgt de minimumloner in Thailand anders een lening als er geen onderpand is? Ziektekosten, karbouw dood, schade?

   Brommertjes worden vaak geleend via de garage en dan is er onderpand. Grond kan ook als onderpand dienen. Maar als je niks hebt? Geef jij een Thai een lening puur op zijn bruine ogen? Lees de commentaren hier maar eens als iemand er over begint…

   Corona doet er nog een schepje bovenop. Veel banen weg maar er moet toch rijst op de plank. Ga er maar aan staan!

   • Tino Kuis zegt op

    Jij hebt het goed verwoord, Erik. Die schulden zijn er bijna altijd voor hoogst noodzakelijke uitgaven. Omdat de kosten van lening hoog zijn en soms niet betaald kunnen worden raken veel boeren hun land kwijt. Ik hoor heel veel trieste verhalen uit Thailand.

    • Jan zegt op

     Tino er zijn er enorm veel die serieus boven hunne dstans leven. Als ik zie in het dorp van mijn vrouw waar man en vrouw tezamen 20000 THB verdienen en hun salaris bijna volledig opgaat aan de lening van de Toyota Fortuner, dan sta ik niet versteld van die problemen. Het neefje van mijn vrouw z’n job bestaat er alleen maar uit geld te gaan ophalen van de wanbetalers. Hij zelf zegt dat het vooral gaat over mensen die boven hunne stand leven en bij minste tegenslag, bijvoorbeeld werkverlies nu in coronatijden, ze serieus in de shit zitten.

     • Tino Kuis zegt op

      Natuurlijk zijn er in Thailand mensen die boven hun stand leven en mensen die gokken. De helft van de schulden in Thailand zijn hypotheken, een kwart voertuigen en de rest allerlei andere zaken, veel voor hun beroep, denk aan zaden en kunstmest. Schoolgeld, bruiloften en crematies.
      In het rijke Nederland heeft 5 procent van de huishoudens een betaal achterstand en 10 procent heeft problematische schulden. Ik vind voor de genoemde gemiddelde schuld van 200.000 baht niet vreselijk hoog. Het zal ongeveer gelijk zijn aan een jaarinkomen van een huishouden. Het grootste probleem is dat veel huishoudens geen toegang hebben tot een relatief gunstige schuld bij een bank maar afhankelijk zijn van loan sharks die 20-50 procent rente rekenen per jaar.

      • JosNT zegt op

       Beste Tino, ik ken twee loan sharks in mijn dorp en twee in Bangkok. Geen enkele houd zich bezig met jaarrentes. De gangbare tarieven zijn 10-20 procent per maand en niet per jaar. Ik weet niet of ze klanten hebben maar ik vermoed van wel.

       • Tino Kuis zegt op

        Je hebt gelijk, JosNT, die bedragen heb ik ook voorbij zien komen. Hangt ook af van het onderpand, zoals een chanod.

     • chris zegt op

      “According to Mr Thanavath, the slowing economy resulted in lower incomes, with daily wage employees the group at the greatest risk. This group has been forced to rely more on borrowing from loan sharks to cover their daily expenses.”

      Thais die geld moeten lenen voor hun dagelijkse levensonderhoud betekent volgens mij dat deze Thais boven hun stand leven. Ik ken er genoeg in mijn eigen omgeving: niet 1 maar 2 auto’s en ook nog een brommer maar problemen met het kopen van eten. Het gaat om de verkeerde prioriteiten en show off met je bezit.
      In en adere reactie zegt iemand dat de Thais wel een auto moeten hebben omdat hun werk 60 kilometer verwijderd is. dat is volegsn mij hgeen wet van Meden en Perzen. Ik heb ongeveer 5 jaar lang 55 kilometer per dag gereisd met het openbaar vervoer in Bangkok om bij mijn kantoor te komen. Soms 1,5 uur, soms 2 uur enkele reis. Uiteindelijk heb ik besloten te verhuizen. Dat kunnen Thais ook doen in plaats van een auto te kopen maarkomt blijkbaar niet in hun hoofd op.
      Voorts geloof ik de uitkomsten van schulden onder de Thais niet zo erg. Het vergt nogal wat tijd om deze goed en volledig te meten (dat kan zeker niet telefonisch; van veel leningen bestaan geen papieren) naast het feit dat Thais enige gene voelen om alle schulden op te biechten. En: een aantal niet terugbetaalde ‘leningen’ worden niet langer als schulden gevoeld omdat men ze al maanden of zelfs jaren niet heeft terugbetaald en de geldschieter moedeloos heeft besloten dat hij/zij het geld nooit zal terugkrijgen.
      Ik ben een van die geldschieters.

      • Tino Kuis zegt op

       Citaat:
       ‘Thais die geld moeten lenen voor hun dagelijkse levensonderhoud betekent volgens mij dat deze Thais boven hun stand leven. Ik ken er genoeg in mijn eigen omgeving: niet 1 maar 2 auto’s en ook nog een brommer maar problemen met het kopen van eten. Het gaat om de verkeerde prioriteiten en show off met je bezit.’

       Ja, mensen die boven hun stand leven zijn er zeker, chris, maar dat is niet de meerderheid. Mijn ervaring is dat de meeste schulden ontstaan door vaak niet te voorziene sociaaleconomische omstandigheden, zoals verlies van een baan, een mislukte oogst, een failliet bedrijfje, een scheiding, een crematie etc. Man en vrouw hebben beide een goede baan en kunnen zich best een voertuigje veroorloven en dan gebeurt er iets….Echt niet zo veel anders dan de schuldproblematiek in Nederland.

       • chris zegt op

        De schuldenproblematiek in Thailand is echt niet te vergelijken met de schuldenproblematiek in Nederland. Cijfers vergelijken van de hoogte van de schuldenlast is 1, het zoeken naar de kenmerken, de oorzaken, de processen en oplossingen is nummer 2. En dan zie ik:
        – dat er tegenover schulden in Thailand niet veel of onvoldoende financiele waarborgen of vermogen staan;
        – dat banken veel te vrijgevig zijn in het verlenen van leningen en creditcards (het is wat aan het minderen). In mijn buurt wonen mensen die met minder dan de helft van mijn inkomen die 2 creditcards hebben en meer dan 1 lening. Kijk eens naar het percentage oninbare leningen van banken in beide landen. Als er iemand garant staat voor de afbetaling van de lening of de creditcard, wordt die meestal verstrekt. VRgaen, geen vragen;
        – een achteruitgang van inkomen betekent in Thailand eigenlijk meteen een groot financieel probleem, niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor andere familieleden die nu moeten inspringen en daardoor niet zelden ook in financiele problemen komen. Een familielid kan een hele familie ruineren. Heb ik in Thailand gezien maar niet in Nederland;
        – afgestudeeerden die hun studieleningen nu al decennia lang niet terugbetalen en de overheid die er ook niks aan doet. Nu is men wakker geworden en dat zorgt voor verontwaardiging. Nou vraag ik je. Zie: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2079091/student-debt-repayments-drop-to-100-baht-a-month
        – een opgelopen schuldenlast betekent een jarenlang probleem en voor de korte-termijn denkers die Thai over het algemeen zijn, uitzichtloos. Hoeveel zelfmoorden in dit land hebben te maken met schulden? Maar ook het zoeken naar veel inkomsten op de korte termijn die meestal worden verdiend in het grijze of zwarte circuit: gokken, drugsverkoop, allerlei duistere handeltjes in produkten (mijn vrouw kreeg toevallig deze week een eau de toilette cadeau, gemaakt in Noord-Korea).
        – het door jou aangehaalde onderzoek zegt dat ongeveer 20% van de schulden helemaal of gedeeltelijk worden opgebouwd via informele (soms misdadige) organisaties. Die organisaties vragen niet om een loonstrookjes maar om rente.
        – de gewone Thais die op de een of andere manier wel wat geld bij elkaar hebben gesprokkeld spelen ook bank voor vrienden en kennissen. Heb dat in Nederland nog nooit meegemaakt.
        Nee, de schuldenproblematiek is in Thailand van een heel andere orde dan in Nederland.

 2. Tino Kuis zegt op

  Dat is een goede samenvatting van het onderzoek waarvan de resultaten hier staan:

  https://cebf.utcc.ac.th/upload/poll_file/file_142d27y2021.pdf

  Wel in het Thais met sommige resultaten afgeplakt.

  Dit onderzoek ging over personen met minder dan 15.000 bath inkomen per jaar.

  In januari jl. was er een onderzoek over alle huishoudens. Daar bleek de gemiddelde schuld per huishouden 484.000 bath te bedragen.

  https://www.bangkokpost.com/business/2049335/household-debt-rises-42-to-12-year-high

 3. geert zegt op

  ook de banken maken gouden winsten dankzij de leningen die ze geven. Hoezo? Ze ontlenen zelf van de Nationale Bank aan een laag tarief (voor zover ik weet: tussen 1 en 2%) en lenen hetzelfde geld uit aan procenten die 15 tot meer zijn. Kassa! Als daar een maximum zou kunnen opgezet worden…maar dat kan natuurlijk niet, want de bankeigenaars kennen we

 4. Antonius zegt op

  Beste Mensen,
  Ik denk wat in Thailand plaats vindt ook in Nederland aan de orde is. T.g.v. de lage rente kunnen huishoudens steeds meer lenen, Woning prijzen gemiddeld tot 40 % gestegen in de laatste 5 jaar. De lonen niet. of niet noemenswaardig. Zodra rentes gaan stijgen barst de bom. En vanzelfsprekend wordt daarnaast ook voor velen de inkomsten t.g.v. de covid-19 pandemie flink gedrukt. Belastingen gaan omhoog Jan met de pet wordt in de toekomst aan twee kanten gepakt. In ieder geval door de bank maar ook door de overheid.
  Groet Antonius

  • jan zegt op

   Antonius, welke dommerik neemt er nu in deze tijden met superlage rente een lening met variabele rentevoet?

 5. Johnny BG zegt op

  Ik weet niet waar het onderzoek is uitgevoerd maar als ik naar diverse mensen in mijn omgeving kijk dan is het probleem dat ze boven hun stand leven. Werksters, motortaxi chauffeurs en bewakers zijn niet beroerd om 25% van hun inkomen te vergokken aan de ondergrondse loterij. Tel daarbij op dat er bij de mannelijke personen ook nog een drang is om een paar biertjes te drinken en dat gokken op voetbal ook best populair is en dat moet er ook nog een huishouden onderhouden worden.
  De tering naar de nering zetten is niet voor veel mensen blijkbaar weggelegd dus ik ben benieuwd hoeveel mensen die wel serieus aan hun financien hebben daadwerkelijk een probleem heeft.
  Uitgeven is niet zo moeilijk en geld vragen is tot kunst verheven zonder dat men zich er voor schaamt. Dat laatste om jezelf te schamen is misschien een Nederlands trekje maar liever dat dan iemand lastig moeten vallen vanwege eigen falen.
  Geef 10.000, 20.000, 30.000 of 40.000 per maand het maakt allemaal niets uit want er is altijd weer een tekort.

  • Pratana zegt op

   mag ik je is een vb geven in eigen familie schoonbroer werkt als verantwoordelijke in ziekenhuis (vaste job) en zijn vrouw lerares (vaste job) hebben samen 40000 baht/maand moeten huis betalen 15000/maand en wagen 10000/maand is trouwens onombeerlijk werk bevind zich op 60km, wat blijft erover ???
   Tel het eten 10000/maand en spreek ik nog niet van tandartsbezoek of kledij kinderen en onmogelijk om reserve op te bouwen voor “later” dat is wat anders dan u stelling van citeer:
   Werksters, motortaxi chauffeurs en bewakers zijn niet beroerd om 25% van hun inkomen te vergokken aan de ondergrondse loterij. Tel daarbij op dat er bij de mannelijke personen ook nog een drang is om een paar biertjes te drinken en dat gokken op voetbal ook best populair is en dat moet er ook nog een huishouden onderhouden worden!
   gewoon uit het leven gegrepen,en dat is dan een “midklasse gezin” hoe doen de arbeiders het en met hoeveel???
   Weet je dat een loonarbeider 12uur per dag werkt zowel in de velden voor een schramper loon en is het niet zo dat ze niet dagelijks werk hebben?

   • Johnny BG zegt op

    @Pratana,

    Ik had het over de situatie in Bangkok en over mensen die gewoon een vaste dienstbetrekking hebben. Geld sparen doe je door minder uit te geven dan binnen komt en vooral geen onzinnige uitgaven te doen en als dat betekent dat je in een 2e hands wagen moet rijden dan zij het zo. Verhuizen is ook een optie net zoals de keuze om kinderen te willen. Kinderen kosten 20 jaar geld en als je dat niet hebt waarom dan toch kinderen? Zet die besparing 20 jaar opzij en je hoeft geen zorgen meer te hebben of je kind die 2000 baht per maand wel wil betalen. Alles willen hebben gaat nooit lukken en is een recept voor blijvende ellende.
    De schulden van de boeren hebben een andere oorzaak en helaas laten zij zich als beroepsgroep de kaas van hun brood eten maar dat probleem is er in Nederland ook. Een samenleving gericht op goedkoper, goedkoper zorgt niet voor een betere wereld in tegendeel zijn de consumenten die voor het goedkoopste gaan verantwoordelijk voor de steeds slechter wordende staat van deze aarde en haar bewoners.

 6. janbeute zegt op

  En ondertussen zie je nog steeds overal de commercials van hoe makkelijk het is om weer eens een grote auto, dure brommer of wat dan ook te kopen.
  Car for cash, home for cash etc etc etc.
  Bij vele advertenties staat er niet eens meer bij wat het produkt eigenlijk kost bij kontante betaling, maar wel hoeveel je moet aanbetalen en later de rest afbetalen.
  En zeker niet tevergeten de daarbij geleverde gratis broodrooster of rijstcooker.
  Make your dream come true is het niet.
  Maar voorlopig rijd Hollandse Jantje nog steeds in zijn nu alweer 17 jaar oude Mits, zonder kopzorgen.

  Jan Beute.

  • Ludo zegt op

   Dag Jan,

   Even ter info, vorige maand een nieuwe BMW X5 besteld. Niet goedkoop moet ik zeggen. Wel alles cash betaald, geen lening. Ik moet eerlijk zijn, die gratis broodrooster heeft me wel over de streep getrokken 🙂

   Grapje hoor, we kunnen er misschien om lachen maar al die schulden die menig Thai aangaan is de triestige realiteit. Er moet niet veel verkeerd gaan (zoals de huidige Covid crisis) of heel wat Thaise gezinnen hebben halverwege de maand geen geld meer om eten te kopen.

   Ben gisteren nog eens buiten huis gaan eten en aansluitend wat shoppen. Zo goed als geen klanten. De economie ligt hier toch wel zo goed als plat hoor. Ik vrees als dit niet rap verandert dat er wel eens wat drama’s kunnen gebeuren.

   Ik lees hier regelmatig dat de Thai geen zorgen heeft en leeft van dag tot dag … Juist, zo zie je maar. Ze hebben geen enkel normbesef, uitkijken naar de toekomst heeft geen zin. Een beetje sparen, o jeetje, dat kennen ze niet. Vandaag 1000 THB verdiend, morgen is dit geld alweer uitgegeven. Straffer zelfs, binnen 2 maanden hebben ze een eindejaars bonus, wel vandaag zijn ze al pro-actief dit geld aan het spenderen. Ik heb altijd geleerd, eerst sparen, pas dan spenderen. Ik ben nog geen enkele Thai tegen gekomen die dit principe hanteert. Sorry, ik lieg een beetje, mijn vrouw doet dit nu wel maar waarschijnlijk omdat ze dit kan permitteren. De banken moeten hier super rijk zijn …

   • Tino Kuis zegt op

    Gemiddeld sparen de Thais 1.500 bath per maand.52% sparen voor de oude dag, via hun formele baan of een soort ‘levensverzekering’, velen sparen in een soort ‘dorpsfonds’ (50-200 bath per maand) voor zaken als crematies en andere plotselinge uitgaven.

    De helft van de Amerikanen (één van de rijkste land op aarde) heeft minder dan $ 1000 spaargeld.

    Zie deze video:

    https://www.youtube.com/watch?v=sOLbfDX_MfU

    Ik geloof niet dat het probleem een andere soort houding is ten opzichte van geld en bestedingen (voor een klein percentage wel) maar gewoon de lage inkomsten en de grote ongelijkheid in inkomen en bezit.

    • JosNT zegt op

     Juist Tino, ben het met jou eens.
     Ik kan het niet laten, maar toch een woordje over het sparen in een soort “dorpsfonds”. Een buurvrouw is 5 jaar geleden weduwe geworden. Ze is 74, naïef, leeft alleen, kan noch lezen noch schrijven en heeft een zwakke gezondheid. Als ze zich niet goed voelt slaapt ze ook bij ons. Ik noem haar mijn mia noi. We eten regelmatig samen en ik breng haar maandelijks met de wagen naar het 30 km verder gelegen ziekenhuis voor controle.
     Ook zij had gedurende jaren, maandelijks gespaard in een dorpsfonds. Twee jaar geleden heeft ze dat tegoed (zowat 26.000 THB) opgevraagd omdat ze de elektriciteitsleidingen in haar huisje wilde laten vervangen. Als antwoord kreeg ze dat het al uitbetaald was. Mijn echtgenote heeft er zich mee bemoeid en kwam te weten dat het betaald werd aan een buurvrouw van het vrouwtje die op 50 m van haar woont (en schulden heeft in het ganse dorp en daarbuiten). En als ze haar geld wou, dan moest ze dat maar zelf met die buurvrouw regelen. Mijn echtgenote heeft toen gedreigd met een klacht tegen de persoon die de betaling gedaan had. Twee weken nadien was het in orde en heeft ze haar geld gekregen.

    • Johnny BG zegt op

     Het sparen waar jij het over hebt is de inbreng van zowel de werkgever als werknemer vanwege de Social Security. Maximaal 750 baht per maand voor de werknemer. Stel dat het je lukt om 30-40 jaar een afdracht aan de SSO te doen dan is het gespaarde max. 720.000 baht waarvan de werkgever de helft heeft betaald oftewel niet zelfstandig gespaard door de werknemer. Dan mag je nog 10 jaar leven en geeft recht op 6000 baht per maand wat niet geindexeerd is na 40 jaar.
     Dat kan ik echt niet zien als sparen. Sparen is zelf actief zorgen om meer vermogen te verkrijgen.

     • jacob zegt op

      Het is ook geen sparen, maar een contributie aan een fonds dat voor diverse zaken wordt gebruikt; 100% ziektekostenverzekering, overlijdens- en invaliditeitsverzekering, provident fund (pensioen) en een uitkering bij werkloosheid of pensioen

   • Adriaan zegt op

    Mijn vriendin en ik maken nooit schulden.
    Altijd alles cash betalen. Nieuwe BMW of oude bak. Maakt niet uit.

    Schulden worden aangeprezen als welvaart terwijl het schone gezegde: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak’ altijd vergeten wordt.

    Dat is overal ter wereld zo. Ik weet zeker dat de schuldenberg in rijke landen nog veel hoger is.

    In Nederland kost een gemiddelde woning nu meer dan 4 ton. Dat is een miljoen gulden. Mijn zoon van 33 heeft een lening van 1 ton voor een arbeiders huisje in de polder. 25 jaar geleden betaalde Ik in Axel 97 000 gulden voor een winkelpand met woonhuis. Mijn zoon is single terwijl ik een gezin kon onderhouden.

    Sinds 1995 is de wereld aan het infuus van fiat geld komen te liggen en met figuren als Dragi van City bank wordt het alleen maar versneld.

    In Thailand vragen ze nu voor een rai landbouw grond méér dan in Nederland. Langs de weg van Korat naar Phimai wordt gebouwd alsof het niet op kan maar er zijn weinig mensen in de winkel.

    Laten we hopen dat de energie transformatie een reële optie is tegen de overconsumptie van rotzooi.

    Moderne slavernij. Weet iemand nog van Allen Greenspan die helikopters met geld uit Europa over de usa heeft laten uitstrooien.. daar betalen wij nu voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website