Thailand heeft de wetten met betrekking tot verkrachting aangescherpt om seksueel geweld beter te voorkomen of op zijn minst te beteugelen.

De wijzigingen van de verkrachtingssectie van de Criminal Code werden afgelopen maandag in de Royal Gazette gepubliceerd, waarbij bestaande maatregelen worden verscherpt en ook nieuwe vormen van de misdaad worden erkend. Seksuele vergrijpen tegen kinderen onder de 13 jaar zullen bijvoorbeeld resulteren in een levenslange gevangenisstraf. De straffen voor verkrachters, die opnamen van het misdrijf maken en die verspreiden zullen worden verdubbeld. De nieuwe wet erkent ook seksueel geweld tegen mannen en lijken. De doodstraf zal worden gegeven in gevallen waarin het slachtoffer komt te overlijden als gevolg van seksueel geweld.

Panadda Wongphudee, een schoonheidskoningin die campagnevoerder is geworden, heeft de nieuwe wet geprezen als meeromvattend en in overeenstemming met de moderne context. “Het behandelt bijvoorbeeld het probleem van audio- en video-opnames van seksueel geweld,” zei ze, eraan toevoegend dat de politie volgens deze wet niet langer slachtoffers kan bewegen om de zaak buiten de rechtbank te regelen.

WMP

Jadet Chaowilai, directeur van de Women and Men Progressive Movement Foundation (WMP), zei gisteren dat de politie meestal probeert te bemiddelen wanneer een vrouw aangifte van seksueel geweld doet. “Dit gebeurt in gevallen die geen aandacht van de media hebben gekregen,” zei hij.

WMP volgt rapporten in 13 kranten om de frequentie van seksueel geweld te controleren. In 2017 werden 317 gevallen van seksuele misdrijven gemeld. Van de slachtoffers was 60,6 procent tussen de 5 en 20 jaar oud, terwijl 30,9 procent tussen 41 en 60 jaar oud was. Het oudste slachtoffer was 90 jaar oud.

WMP benadrukte ook het feit dat 53 procent van de verkrachters bekenden of zelfs familieleden van het slachtoffer waren. Dit is mogelijk ook de reden waarom de nieuw geïntroduceerde wet de straf voor seksuele misdrijven tegen familieleden probeert te verzwaren. “Slechts 38,2 procent van de verkrachters waren complete vreemden,” zei Jadet, eraan toevoegend dat ongeveer 8,8 procent van de verkrachters hun slachtoffers via sociale media had ontmoet. Dronkenschap speelde ook een rol in ongeveer een derde van het gemelde seksuele gweld.

“Uit de nieuwsberichten hebben we ook vernomen dat 20 slachtoffers omgekomen zijn door seksueel geweld,” zei Jadet, eraan toevoegend dat de gemelde gevallen slechts het topje van de ijsberg waren, omdat veel gevallen niet worden gemeld.

Effectievere middelen

“Vanuit mijn ervaring in de praktijk heb ik geleerd, dat seksuele misdaden door strengere straffen niet zullen afnemen,” zei Jadet. In plaats daarvan, zei hij, zou een effectiever middel kunnen zijn om wetten strenger te handhaven en moeite te doen om familie- en sociale problemen op te lossen. Hij moedigt ook families en de samenleving als geheel aan om actief te blijven streven naar beëindiging van seksueel geweld.

“Laat meisjes zich niet in verlegenheid brengen om seksueel geweld te melden. Laat het patriarchaat niet de overhand hebben,” zei hij, eraan toevoegend dat vaders vaak denken dat dochters hun bezit zijn, terwijl mannelijke werkgevers geloven dat ze alles kunnen doen met hun vrouwelijke werknemers vanwege de heersende patriarchale opvattingen.

Media

Hij riep de media ook op om te stoppen met het stigmatiseren van vrouwen in rapporten over seksuele misdrijven en drong er bij de amusementsindustrie op aan om verkrachters niet meer als helden uit te beelden. “Laat het er niet op lijken dat een verkrachting tot liefde kan leiden. In werkelijkheid houdt geen slachtoffer van hun verkrachter, “zei Jadet.

Handhavingsproces

De directeur van de Social Equality Promotion Foundation, Supensri Puengkhokesoong zei, dat ze zich zorgen maakt over het handhavingsproces. “Ongeacht hoe goed de wet is, de effectiviteit ervan hangt alleen af van de handhavers,” zei ze, en sprak de hoop uit dat slachtoffers snel toegang krijgen tot hun wettelijke rechten na de misdaden.

Ze zei dat hoewel de nieuwe wet in het algemeen zwaardere straffen hanteert, het de rechter ook een optie biedt om te overwegen overtreders onder de leeftijd van 18 jaar, wier slachtoffers tussen 13 en 15 jaar oud zijn, onder welzijnsbescherming te plaatsen in plaats van hen te straffen.

Bron: Chularat Saengpassa in The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thailand heeft de wetten op seksueel geweld verscherpt”

 1. Rob V. zegt op

  Alleen nogal opmerkelijk dat de definitie van verkrachting is aangescherpt, dat is nu alleen nog het geval bij ‘penetratie (van lichaamsopeningen) met de geslachtsdelen’. Bij penetratie met hand, vuist of een object zoals een honkbalknuppel is het geen verkrachting meer.

  Bron: http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2019/05/28/rights-activist-bridles-at-amended-rape-law/

 2. Kees zegt op

  Het idiote idee om misdaden te voorkomen met absurd hoge straffen is toch al lang achterhaald? Of er nu 15 of 20 jaar straf op staat, zou dat werkelijk een misdaad kunnen voorkomen? De straffen in Thailand zijn al absurd hoog. Dit gaat nergens over.

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, maar het zijn dan ook dinosaurussen, fossielen, die de wetten vandaag de dag schrijven. Althans dat was het commentaar onder mijn Thaise vriend(in)en. Het is nogal absurd om te denken dat als iemand boven op je springt, de kleren van je lijf scheurt en allemaal nare seksuele handeling tegen je zin op je botviert, maar dat het geen verkrachting is zolang de pielemuis in geen enkel gat gestoken wordt… Net zo min maakt 10 of 20 jaar enig verschil om verkrachtingen, seksueel misbruik enzo terug te dringen. Symbool politiek dus, of tenminste wetgeving waar (potentiele) slachtoffers weinig mee op schieten.

   • De definitie is nogal lastig. In Nederland staat in de wet: het binnendringen van het lichaam in een lichaamsopening (wel in andere juridische bewoordingen natuurlijk). Dat betekent dat je, volgens de letter van de wet, ook voor een onvrijwillige tongzoen kan worden aangemerkt als verkrachter. Nogmaals, erg lastig.

 3. l.lagemaat zegt op

  Jadet maakt een terechte opmerking : “Het handhaven van de wet.”

  Dat is op alle terreinen in Thailand een groot manco.
  De ” menukaart” aan straffen is ronduit belachelijk, dat is geen rechterlijke macht c.q.uitspraak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website