Door Hans Bos

De demonstratie van de ‘roodhemden’ in Bangkok kost naar schatting 600.000 euro per 100.000 deelnemers per dag. Dat geld is bestemd voor transport, presentiegeld, eten en drinken van de deelnemers. De roodhemden hebben naar schatting 2 tot 3 miljoen euro in kas. Dat betekent dat ze hun ‘rally’ maximaal 5 dagen vol kunnen houden. Is de zittende regering van premier Abhisit dan nog niet ten val gebracht, dan trekken de ‘roodhemden’ zich terug richting provincie om daar de provinciehuizen te bezetten.

Inmiddels maakt Bangkok zich op voor een heet weekeinde. Veel bijeenkomsten en manifestaties zijn afgelast, banken,

Redshirts-demonstratie-bangkok

tankstations, winkels en luchtvaartmaatschappijen in mogelijk bedreigde gebieden sluiten hun deuren. Omdat het gerucht gaat dat sommige demonstranten het voorzien hebben op moslims, zijn sommige moskeeën omgeven door prikkeldraad.

Met ruim 10.000 politiemensen en 30.000 militairen, is de hoofdstad voorbereid op de komst van honderdduizenden demonstranten. Agenten en militairen in de voorhoede zijn ongewapend, maar worden in de rug gedekt door wel gewapende SWAT-teams. De vrees is dat raddraaiers binnen de groepen ‘Roodhemden’ gebruik maken van de gelegenheid om onrust en schade te veroorzaken. Politie en militairen bewaken eveneens busstations en de beide luchthavens van Bangkok, terwijl op diverse plaatsen al noodscenario’s klaarliggen. Voor buitenlandse toeristen zijn ‘hulpposten’ ingericht.

Een teken aan de wand is dat de ex-vrouw van de in 2006 afgezette premier Thaksin met haar zoon de wijk heeft genomen naar Hong Kong, terwijl de beide dochters het land hebben verlaten richting Berlijn. Thaksin zelf verblijft al enige tijd in de Golfstaat Dubai. Ook tal van andere politici en leidende figuren tegen de regering van premier Abhisit zijn dit weekeinde opmerkelijk genoeg niet in Thailand te vinden, mogelijk uit angst door de zittende regering in gijzeling te worden genomen.

In vervolg op de recente rechtszaak waarbij de Hoge Raad oordeelde dat Thaksin misbruik had gemaakt van zijn positie, maakt de huidige regering zich op om ongeveer 3 miljard euro terug te vorderen van (voornamelijk) telecom-bedrijven die groot voordeel hebben gehad bij contracten die zijn afgesloten door tussenkomst van ex-premier Thaksin Shinawatra.

.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Als het geld op is? Terugtrekken naar de provincies!”

 1. friend zegt op

  Familie van Thaksin naar het buitenland? Hoe zat het ook al weer? De ratten verlaten als eerste een zinkend schip?

  Als ze de luchthaven blokkeren hebben ze zichzelf er mee! Daag farang met dikke portemonee, die gaat wel naar andere landen in Azie.

 2. PIM zegt op

  Wees wijs .
  Bemoei je niet met wat er ook gaat gebeuren .
  1 ieder heeft zijn reden om hier te zijn .
  Gooi je eigen glazen niet in door je mening te geven .
  1 Thaiis trots op zijn land .
  Uit jouw land is het geld alleen maar welkom .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website