De Thaise premier verdient 9.000 keer zo veel als een Thai met een gemiddeld inkomen. In India is die verhouding 2.000:1 en op de Filipijnen 600:1. Een recent rapport over de inkomensongelijkheid in Thailand bevat schokkende cijfers.

Puntsgewijs de belangrijkste cijfers uit het rapport van de Thailand Future Foundation.

 • Van de 22 miljoen huishoudens verdient de onderste 10 procent gemiddeld 4.300 baht per maand en de bovenste 10 procent 90.000 baht.
 • Dertig jaar geleden verdiende de bovenste 10 procent 20 keer zo veel, nu 21 keer zo veel en het rapport vermoedt dat de kloof zelfs 25 procent groter is dan uit de officiële statistieken blijkt. Dat levert Thailand de twijfelachtige eer op een van ‘s werelds landen te zijn met de grootste inkomensongelijkheid.
 • De armsten van de armen – ongeveer 2 miljoen personen, meest ouderen – moeten het hebben van ondersteuning door hun kinderen; ze krijgen weinig steun van de regering.
 • De helft van alle huishoudens – 11 miljoen huishoudens – heeft een maandelijks inkomen van minder dan 15.000 baht.
 • De bovenste 10 procent van landeigenaren bezit 60 procent van al het land.
 • De bovenste 10 procent van mensen met geld op een bankrekening is goed voor 93 procent van ’s lands besparingen.
 • Het gemiddeld vermogen van alle 500 parlementsleden is meer waard dan het gemiddeld vermogen van 99,99 procent van alle Thaise huishoudens.
 • In Bangkok is de verhouding arts-patiënt 1 op 1.000; in het Noordoosten 1 op 5.000. Het kan dan ook geen verbazing wekken dat kinderen uit welstandige gezinnen gezonder zijn en beter presteren dan arme kinderen elders in het land.

Bovenstaande cijfers staan vermeld in het hoofdredactioneel commentaar van de krant. Het commentaar zelf laat ik achterwege. Ik denk dat iedereen na het kennisnemen van dit cijfermateriaal wel kan bedenken hoe het commentaar van de krant luidt. Het commentaar voegt ook weinig toe. De kille cijfers spreken duidelijke taal.

(Bron: Bangkok Post, 18 april 2014)

11 reacties op “Schokkende cijfers over inkomensongelijkheid”

 1. Sjaak S zegt op

  Natuurlijk is dit verschrikkelijk. Maar is dit niet de trend op het ogenblik? Ik heb net weer een film over de economische crisis in de VS gezien. Daar is het nog erger dan hier in Thailand. Een kelner in een restaurant verdient netto 2,13 per uur. Dat is niet veel meer dan iemand hier in Thailand verdient.
  De verschillen zou je in een land als Thailand verwachten, maar in de VS? Vooral wanneer je weet dat de prijzen daar vele malen hoger zijn dan hier en ook de levenswijze anders is. Dan heb je ook nog verwarming in de winter nodig. Je hebt hier in Thailand minder nodig om van te leven.
  Ik was verbaasd, toen ik dit het eerst hoorde. Dan besef ik pas hoe goed het nog met velen van ons gaat. Wanneer zal het hele systeem in elkaar zakken? Ik ben bang dat er straks niks meer uitbetaald gaat worden aan pensioenen. Misschien begint men met degenen die in het buitenland leven… Ik moet er niet aan denken. Heb je je hele leven, of een groot deel daarvan gespaard en betaald voor je pensioen, mag je weer kijken hoe je rond kunt komen..

  • XDick zegt op

   Sjaak, in de VS moet de kelner het hebben van de fooien. Hij wordt geacht zijn werk uitermate goed en vriendelijk te doen en de klant wordt geacht dat te belonen met een tip (ongeveer 10%). Zo komt de kelner wel degelijk aan een goed loon als hij zijn werk goed doet.

   • Joseph Jongen zegt op

    In de USA is de minimum tip 10 % en 15 % is normaal. Onderaan staat op de rekening al aangegeven hoeveel 15 en 20 is. Dus de kelner verdient toch nog wel een aardig inkomen.

 2. p.hofstee zegt op

  Sjaak je bent wel een erg pessimist want als je in de verre toekomst geen geld meer krijgt uit Nederland
  kan kan je altijd weer terugkomen in Nederland en je wordt weer met open armen ontvangen,
  dus hou de lach erin en geniet van het mooie Thailand zolang het kan.[en ik denk dat dat nog heeel lang
  kan duren.]
  groetjes en veel plezier.

  • Pim zegt op

   Moderator: svp niet chatten.

 3. rob korper zegt op

  En dan maar volhouden dat Thaksin de inkomensverschillen zou hebben verkleind, of dat zou willen. Hij is even erg als die superrijken die al jaren aan de macht zijn, want daar gaat het alleen om. Er zal nog heel wat moeten veranderen om Thailand een beetje democratischer te maken

 4. Daniel zegt op

  En zeggen dat de domme kiezers voor de rijken stemmen in de hoop er beter van te worden. Langs de andere kant denk ik dat een gewone burger geen kans maakt op een plaats op een kieslijst.
  Als ik zie naar de kieslijsten in België voor de komende verkiezingen stel ik hetzelfde vast. De oude ratten staan hun plaats niet af en denken echt de grootste lichten te zijn in de maatschappij. Gewone burgers mogen enkel op onverkiesbare plaatsen staan en mogen enkel hun bijdrage leveren in de propagandamachine. Wat is dan het verschil met Thailand? Graaien doen ze allen en zorgen voor postjes voor vrienden en kennissen.

 5. Peter vz zegt op

  Een Salaris van 9000x het gemiddelde in Thailand komt uit op een slordige 100 miljoen. De Thaise PM verdient aardig maar toch echt niet zo verl hoor.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Peter vz Heb de tekst er nog eens op nageslagen. Ik denk dat ik het verkeerd heb geformuleerd. De Engelse tekst luidt: The income gap between the prime minister and the people’s average income is 9.000 fold. Dat is niet 9.000 keer zo veel verdienen. Hoe ik het wel moet vertalen, weet ik eerlijk gezegd niet.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik was me er wel bewuat van dat de kelner van zijn fooien moet leven, maar op een slechte dag zal hij moeten inboeten. En op een goede extra verdienen. Geen mooi systeem. Je kunr toch als restaurant het salaris gewoon in de prijs van het menu voegen en een fooi als teken van waardering laten. Maar goed, het gaat over Thailand. Dus wanneer een Thaiae kelner iedere keer een tip van 10% van de waarde van de maaltijd krijgt, zal het hem naar Thaise verhoudingen het ook goed hebben. Niet zo goed als een minister, beter dan de poetsvrouw bij Tesco.

 7. Peter vz zegt op

  @Dick. Ik had de originele text ook gelezen. Kan dus niet kloppen. Misschien wordt het totale vermogen bedoeld, maar dan nog. Een factor 9000 is wel erg veel, maar Thaise media willen nog wel eens een nulletje (of twee) te veel doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website