De situatie in Bangkok is gespannen nadat de regering een ultimatum heeft gesteld aan de Thaise roodhemd demonstranten van de UDD.

Sinds zaterdag 4 april bezetten de Redshirts het winkel- en zakelijke centra in Bangkok. Hierdoor is het verkeer tot stilstand gekomen en hebben winkels en kantoren besloten de deuren te sluiten. Analisten vrezen voor een schade van in totaal 200 tot 300 miljoen baht per dag. Zowel de winkels in het gebied als de hotelsector zouden hard geraakt worden indien de bezetting niet snel beëindigd wordt.

Het gebied rond de Ratchaprasong kruispunt is de thuisbasis van enkele van de meest exclusieve winkelcentra en hotels van Bangkok, zoals Siam Paragon, Central World, Gaysorn, Siam Centre, Siam Discovery en Central Chidlom.

Gisteravond om 21.00 uur lokale tijd liep een deadline af van de Thaise overheid. De redshirts zijn gesommeerd om te vertrekken maar geven geen gehoor en weigeren om de bezetting te beëindigen.

De Thaise premier, Premier Abhisit Vejjajiva riep in een live televisie-uitzending vanochtend, de redshirts op zich vooral aan de grondwet te houden en het Ratchaprasong kruispunt te verlaten.

Ook liet hij weten dat de regering vooralsnog geen geweld zou gebruiken om de roodhemden te verdrijven. De premier heeft de politietop gevraagd om in gesprek te gaan met leiders van de roodhemden.

De regering in Thailand kan een beroep doen op een noodwet, de Internal Security Act, deze wet geeft het leger en de politie verregaande bevoegdheden. Het niet opvolgen van een bevel kan leiden tot één jaar gevangenisstraf voor de in het rood geklede demonstranten.

Desondanks probeert de Thaise overheid te voorkomen dat de situatie escaleert, om onder andere de kwetsbare toeristisch sector te ontzien.

 

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website