feelphoto / Shutterstock.com

Premier Prayut is terug uit Brussel waar hij de 12e Asia-Europe Meeting (ASEM) bijwoonde. Hij verzekerde er de Europese leiders dat Thailand de ‘roadmap to democracy’ uitvoert en dat algemene verkiezingen in aantocht zijn.

Op foto’s is Prayut te zien met ons eigen lachebekje, premier Mark Rutte, die zijn hand vriendschappelijk op de rug van Prayut legt. De juntaleider sprak in Brussel met de leiders van vijftig landen en had bilaterale gesprekken met vertegenwoordiger van negen landen.

Zaterdagochtend na zijn terugkomst op Don Mueang airport vertelde hij de aanwezige pers dat hij de roadmap naar de verkiezingen heeft uitgelegd. De aanhoorders waren daar tevreden over. Volgens Prayut erkenden meerdere landen dat de Thailand vorderingen heeft gemaakt, vooral op het gebied van handel, investeringen en het nakomen van internationale verplichtingen.

Bron: Bangkok Post 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Prayut tevreden over Asia-Europe Meeting in Brussel”

 1. niek zegt op

  Het eerste wat de winnaars van de verkiezingen zullen moeten doen , in het geval dat Prayut’s bondgenoten die niet zouden winnen, is de ondemocratische grondwet te veranderen (de zoveelste), welke een belangrijk deel van de macht legt bij niet verkozenen en militairen en de roadmap te annuleren die Prayut al voor de komende 20 jaar bij wet heeft vastgelegd.
  Maar hij zal de verkiezingen wel weer weten ‘uit te stellen’ .
  Trouwens de nieuwe opperste legerchef heeft al aangekondigd niet vies te zijn van een volgende coup, als de politici er weer een ‘zooitje’ van maken.
  Kortom, het is nog een lange weg te gaan voordat er van democratische verhoudingen in de politiek sprake kan zijn.

  • Rob V. zegt op

   De grondwet en 20 jaren plan moet gewoon door de versnipperaar. Laat een democratisch gekozen kabinet maar eens met een democratische grondwet komen zodat de democratie zich eindelijk eens kan onwikkelen. Hervorming van het kiesstelsel (first past the post is onvoldoende democratisch), verdeling van zetels (geen militairen in de senaat of parlement). En dan nog iets met vrijheid van meningsuiting, de 112 pizzawet enzovoort. Maar ik vrees dat dan Apirat zal inspringen. Dat wil hij natuurlijk niet, net zoals Prayut dat niet wou, maar het domme volk maakt de verkeerde keuzes en toen moesten de groenen wel actie ondernemen om het geliefde vaderland te redden… Groen werkt uit liefde, en laat de straten dan rood kleuren. Genoeg is genoeg.

   http://www.khaosodenglish.com/news/2018/10/18/new-army-chief-open-to-staging-another-coup/

   • niek zegt op

    Rob V, wat hebben die ‘domme mensen’, zoals jij ze denigrerend betitelt, nu te kiezen.? Zou jij weten waarvoor je zou moeten kiezen. Weet jij welke programma’s de verschillende politieke partijen hebben. Daar gaat het kennelijk niet om, maar wel om corrupte poppetjes , hun ‘croonies’ en lobbyclubs.

    • Rob V. zegt op

     Sarcasme beste Niek. Uit het eerste deel van mijn reactie (en mijn bijdragen her en der in reacties in ingezonden stukjes zoals mijn samenvatting van Thailand Unhinged) mag hopelijk blijken dat ik een grote afkeer heb van junta’s en de wijze waarop de democratie en allerlei grondrechten keer op eer de kop zijn ingedrukt.

     Ik zou als boerenl*l of armzalige burger (knipoog) stemmen op een partij die democratie, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, broederschap hoog in het vaandel heeft. Een sociaal democratische partij die eens schoonschip maakt, een nieuw begin. Dat zou Future Forward kunnen zijn (al krabbelen die terug omtrent strafwet 112, of is dat voor de bühne?), de Commoner Party, Grim Party (die naam mocht niet van de verkiezingcommissie, je zou ze de Thaise piratenpartij kunnen noemen?). Met bondgenoot PhuaThai (maar die vertrouw ik ook niet echt, Thaksin is in mijn ogen ook een corrupt en onbetrouwbaar persoon met bloed aan zijn handen, zoals eigenlijk veel van zijn voorganger -meestal groen van kleur).

     Als Nederlander heb ik echter geen inspraak, ik kan de ‘gewone’ Thai, de Somyot-modaal slechts vanaf de zijlijn een hart onder de riem steken. Hen laten weten dat er mensen in het buitenland zijn die ook uitkijken naar democratie en vrijheid. Die aandacht en onze ‘bemoeienis’ is welkom. Althans zo verzekerde twee Thaise politiek activisten (Somyot en Yunja [chan-ja] ) die Tino en ik begin deze maand spraken. Een uitgewerkte serie interview blogs hierover staat in de steigers.

     • niek zegt op

      Ja, ik had de ironie in je bijdrage moeten begrijpen. Sorry!, maar we delen onze zorgen, zo lang de corrupte kleptocratie aan de macht blijft is democratie nog ver weg.

      • Rob V. zegt op

       ไม่เป็นไรนะ mai pen rai na. 🙂

 2. Rob V. zegt op

  Lachebekje Mark is ook dik tevreden, zie deze mooie foto van een lachende Mark die dictator generaal Praut de hand schudt:

  https://twitter.com/MinPres/status/1052962343779487744
  “Goed gesprek met Thaise premier Prayut gehad op ASEM-Top. NL ziet uit naar de Thaise verkiezingen in februari 2019 die terugkeer naar democratie moeten brengen. Verder gesproken over vele kansen op handelsgebied, vooral op terrein van landbouw en water. #ASEM12” – Mark Rutte’s MinPres account op Twitter.

  En op de Rijksoverheid pagina:
  “‘Gisteren en vandaag kwam een groot aantal landen uit Europa en Azië samen in Brussel voor de Asia-Europe Meeting (ASEM). (…) Een thema waar ik extra aandacht voor heb gevraagd is economische verbondenheid. (…) Nederland hecht als handelsland, en als ‘gateway to Europe’, in het bijzonder veel waarde aan de verbondenheid met Azië. ”

  https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/mark-rutte/nieuws/2018/10/19/minister-president-rutte-neemt-deel-aan-asem-top

  Prioriteit één, twee en drie zijn dus duidelijk de handel. Democratie en verkiezingen een leuk tussendoortje? Over democratie hoor ik slechts dat Prayuth heeft aangegeven dat ze op de goede weg zijn met zijn roadmap-to-democracy en de verkiezingen in februari 2019 zullen plaatsvinden, of bij vertraging uiterlijk in mei. Volgens mij is er geen woord gevallen over de militairen die een flinke vinger in de pap blijven houden na de verkiezingen en andere ondemocratische elementen die spelen. Maar misschien laat Rutte dat over aan onze ambassadeur?

  • Rob V. zegt op

   Prayuth verzekerde zijn Noorse en Nederlandse collega dat zijn regering trouw blijft aan de roadmap en er volgend jaar verkiezingen zullen zijn. Voorts riep hij op om samen met de EU vooruit de kijken (“forward-looking” relationship).

   https://www.thaipbsworld.com/pm-prayut-calls-for-forward-looking-relationship-with-europe/

   Vooral niet terug kijken naar het verleden of het heden met al zijn narigheid?

   • Alex Ouddiep zegt op

    Haha, Prayut! Wel eens van een backwards looking relationship gehoord?

    Prayuth moest liever even terugkijken op de weg van Griekenland, Spanje en Portugal hebben afgelegd. Deze landen,die vijftig jaar geleden fascistoïde regeringen hadden met militairen aan de top, konden pas aan een forward looking relationship met de Europese gemeenschap beginnen nadat ze zich tot democratische staten hadden omgevormd.
    Het is een eenvoudige geschiedenis les die Prayuth op school mogelijk nooit geleerd heeft maar Rutte de opperkoopman wel – we merken erweinig van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website