UPDATE 08-10-2011: Omwonenden van negen gebieden in Oost-Bangkok zijn gewaarschuwd voor overstromingen: Khlong Bang Phrom, Khong Chimphlee (Buddhamondhol 1), Khlong Bang Waek (Ratchadapisek Road), Khlong Premprachakorn (Don Muang), Khlong Lat Phrao (Wat Lat Phrao), Pak Khlong Talad, Khlong Bang Sue (Phaholyothin Road) en Khlong Mahasawat (Buddhamondhol 2).

Thailand heeft te maken met de ergste overstromingen in 52 jaar. Het dodental is gestegen tot boven de 250 en de economische schade is enorm.

Tenminste 2,6 miljoen mensen zijn getroffen in 28 provincies. Naar schatting hebben de overstromingen 7,5 miljoen rai landbouwgrond verwoest. Meer dan 180 wegen zijn onbegaanbaar door wateroverlast.

Weersverwachting

Grote delen van Thailand en vooral Centraal Thailand (Bangkok en omliggende provincies) staan onder invloed van een lage druk gebied. Dit veroorzaakt veel en heftige regenbuien die wateroverlast met zich mee kunnen brengen. Deze situatie zal de komende 3 – 4 dagen aanhouden. Vooral de provincies Kanchanaburi, Phra Nakhon, Ayutthaya, Nakhon Pathom en Rachaburi moeten rekening houden met zware regenval.

Tevens is er een gematigde moesson actief in Zuidwest Thailand. Deze zorgt voor onstuimig weer boven de Andaman Zee, Zuid-Thailand en de Golf van Thailand. Op de Andaman Zee worden golven van twee meter verwacht. Schepen dienen de nodige voorzichtigheid te betrachten.

Het weer in Thailand is te volgen op de website van de Thailand Meteorological Department. Kijk hier voor de actuele weersvoorspellingen: www.tmd.go.th/en

Toeristen en overstromingen

De huidige wateroverlast heeft enige invloed op het toerisme. Echter de overlast is regionaal en beperkt zich tot bepaalde provincies, waaronder Ang Thong, Ayutthaya, Chai Nat, Chaiyaphum, Kalasin, Kampheang Phet, Khon Kaen, Lamphun, Lop Buri, Mae Hong Son, Mahasarakham, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Phichit, Phitsanulok, Prachin Buri, Saraburi, Sing Buri, Sukhothai, Suphan Buri, Ubon Ratchathani en Uthai Thani.

De weersomstandigheden in toeristische bestemmingen zoals Chiang Mai, Loei, Phuket, Krabi, Hua Hin en Samui zijn normaal te noemen.

Toeristen die de komende dagen richting Thailand vertrekken krijgen in Centraal Thailand met veel regen te maken. De historische plaats Ayutthaya is slecht of niet bereikbaar. Delen van de provincie staan onder water. Een andere populaire toeristisch hotspot: Kanchanaburi (Bridge over the River Kwai) heeft te kampen met veel regenval en de weersverwachting voor de komende dagen is ongunstig.

Sinds 7 oktober zijn er delen van snelwegen afgesloten, waaronder de Asia Highway, de belangrijkste snelweg ten noorden van Bangkok. Bus en treinverbindingen tussen Bangkok en steden in het Noorden (Chiang Mai) zijn onregelmatig of niet meer mogelijk.

Toeristen die van plan zijn om te reizen naar de door overstromingen getroffen provincies worden geadviseerd om de laatste weersvoorspellingen voor hun bestemming te checken. Controleer tevens of het openbaar vervoer wel operationeel is. Toeristen kunnen bellen met de TAT Information Line (tel.nr. 1672).

Toeristen die door de overstromingen dringend hulp nodig hebben, dienen contact op te nemen met de Engels-sprekende Tourist Police, via het landelijke telefoonnummer 1155.

Bangkok

De situatie in Bangkok kan de komende dagen snel verslechteren, zeker gezien de weersverwachting. De meest kritieke situatie zal ontstaan tussen 15 – 17 oktober wanneer het vloedwater uit het noorden Bangkok zal bereiken. De situatie wordt nijpender omdat Bangkok en omliggende provincies in Centraal Thailand te maken hebben met een lage drukgebied dat verantwoordelijk is voor veel regenval. Omdat alle rivieren en uiterwaarden vol zitten kan het water slecht worden afgevoerd richting zee.

Bronnen en meer informatie:

– TAT nieuws: www.tatnews.org/situation_update/

– Thaise weerdienst: www.tmd.go.th/en

– Bangkok Post: www.bangkokpost.com/

– The Nation: www.nationmultimedia.com/

 

39 reacties op “OVERSTROMINGEN EN WEERSVERWACHTING IN THAILAND”

 1. benny Greiving zegt op

  ik vindt het niet leuk want ik heb daar mijn vrouw daar zittem ik maak me diep zorgen overhaar overstromingen veel leed ziekte honger verwoesting dak loos

  mvg Benny Greiving

 2. cor verhoef zegt op

  Uiterst bruikbaar stuk informatie Peter. Dank hiervoor.

 3. Mooten zegt op

  Op 13 oktober zal ik s’morgen Bangkok (vanuit Nederland) bereiken. Nu heb ik t/m 16 oktober een hotel in Bangkok geboekt. We gaan naar het Nouvo CIty hotel.

  Het adres van dit hotel is: Banglamphu, Pranakorn
  2 Samsen 2, Samsen Road, Bangkok 10200

  Zitten wij op in een ‘veilig’ stuk Bangkok? Zo nee, zal het water niveau eventueel op zo’n stand komen dat evacuatie eventueel mogelijk is? Of ze het waarschijnlijk blijven bij ‘kleine’ overlast?

  • @ Het is nu nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over 13 oktober. Je kunt het beste de genoemde websites in het artikel in de gaten houden. De situatie kan per dag verschillen.

   • Karin zegt op

    Kun je me adviseren over welke delen van Thailand bereisbaar zijn over een week of 3 a 4?

    • @ Beste Karin, daar is nu nog niets over te zeggen. De situatie verandert soms per uur.

 4. Pujai zegt op

  Uitstekende berichtgeving, waarvoor mijn dank!

 5. Julius zegt op

  Zojuist http://www.tmd.go.th/en/ maar is niet erg actueel, laatste screenshot is van 11.45 am thai time….

  Heb zelf tot nu toe nog niet iets kunnen vinden vergelijkbaar met de NL Buienradar.nl, iemand anders meer suggesties ?

  • Ana zegt op

   Misschien hebt u hier wel wat.

   http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.16.48456

   mvg ana

   • nok zegt op

    Deze site staat altijd op onweer. Zelfs in de zomer.

 6. maria berg zegt op

  Mijn vlucht komt aan 10 0ctober s’middags om 12:30. Ben benieuwd of het me gaat lukken om in Bang Len te komen, best spannend.

 7. danser zegt op

  ik ben van plan binnenkort naar thailand te gaan voor 14 dagen eerst naar bangkok 7 dagen en vervolgens naar koh samed 7 dagen.
  na 14 dagen kom ik weer terug in bangkok om naar laos te vliegen, daarna maleisië en indonesië.
  ik vraag mij af, of de gebieden in thailand af te raden zijn, maar waarschijnlijk is dat niet te zeggen, voordat de datum van verblijf daar is?
  men spreekt zelfs al over problemen tot 2012, vandaar mijn twijfel of ik wel moet gaan.
  mijn reis duurt een paar maanden.
  dank voor een reactie!
  eduard

  • @ Gewoon doen. Je kunt je reis altijd nog aanpassen. Op Koh Samet is niets aan de hand naar mijn weten.

   • danser zegt op

    dank u voor dit zinnig antwoord!
    eduard

 8. petra zegt op

  mijn ouders reizen10 oktober met fox reizen naar thailand voor een 22 daagse rondreis noord thailand de eerste vier dagen beginnen in bangkok dan Kanchanaburi – Ayutthaya
  Phitsanulok – Sukothai
  Chiang Rai
  Golf van Siam
  Kan je mij vertellen of deze gebieden toegangelijk zijn
  volgens fox is er niks tot weinig aan de hand maar heb net het 8 uur journal gezien en heb zelf mijn twijfels

  • @ In Kanchanaburi wordt veel regen verwacht, maar volgens deze map zijn er geen overstromingen http://www.thailandtourismupdate.com/map.html
   In de provincie Ayutthaya is de situatie ernstig.
   Je kunt wel op Fox vertrouwen want ze zullen het programma wel aanpassen lijkt mij. Veel wegen zijn onbegaanbaar: http://t.co/Ix48oRtx

 9. luc.cc zegt op

  Wij zijn in allerspoed geevacueerd uit Ayutthaya, dankzij familie en een tweetal grote vrachtwagens, 90 percent van huisraad gered, beide honden en beide wagens. Opgevangen in Bkk bij familie, weten echter niet of we hier nog veilig zijn. In ons gehucht is 60 jaar geen overstromimg geweest.
  Laatste berichten van buren, welke niet weg konden, staat het water nu 1.50 m hoog bij ons in de woning.
  wat er nog stond is verloren.
  Morgen komen enkele ex collega s aan in BKK voor een Tour. Ze hadden info genomen in Belgie op het reisbureau aan de hand van de info ik hun gegeven heb deze week.
  Antwoord van het reisbureau was : Niet te zwaar aan tillen, het is allemaal zo erg niet.
  Wel als ze hier komen, kunnen ze zien dat het niet zo erg is, HYPOCRIETE TOESTAND.
  Ik vraag me af waarom er in Europa zo weinig berichtgeving is over de toestand in Thailand, Censuur of angst de inkomsten van toeristen te verliezen?

  • @ Heel veel sterkte Luc, we leven met je mee!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Nee hoor, geen censuur. Wel onwetendheid en onnozelheid. Een collega van de Telegraaf zei altijd: “Je moet het aantal kilometers afstand delen door het aantal slachtoffers. Dan heb je de nieuwswaarde”. De Nederlandse media verworden tot navelstaarders, zonder af en toe even naar buiten te kijken.

  • cor verhoef zegt op

   Sterkte Luc. Vergeet niet om morgen naar de supermarkt te gaan en een paar dozen noodvoedsel in te slaan (Mama kun je weken op leven), plus andere zaken. Ik ga morgen, naar Tesco het volgende halen; Mama, chocolade, ingeblikte soepen, gedroogd vlees, pasta en ander langdurig houdbaar spul. Wacht niet tot het te laat is. De kans op een enorme katastrofe in Bangkok is klein, maar niet ondenkbaar. Water kun je in BKK gewoon uit de kraan drinken, (voorlopig). Mocht er niets gebeuren dan blijven die onbederfbare dingen zowiezo goed.

   • @ Cor, noodles en water is in sommige Tesco’s al niet meer te krijgen.

    • cor verhoef zegt op

     @Peter,

     Ik vermoed in Bangkok West, waar wij wonen, nog wel, maar goed dat je het zegt. Ik ga nu naar beneden om de condo-super leeg te hamsteren. Voor de Cambell’s minestronesoep ga ik wel naar Tesco 😉 Het zal allemaal wel meevallen, maar je weet nooit…

     • @ Cor: deze foto kreeg ik van Robert: http://t.co/fwsCxD7S
      voor drinkwater geldt hetzelfde. http://pic.twitter.com/RGhPOxhm

   • marcos zegt op

    @ Cor Verhoef, Cor jij hebt een heel mooi item om je kids op school iets heel moois te leren en te laten begrijpen over deze watertoestanden. Hoe wij deze problemen proberen en nog steeds aan het proberen zijn uit te bannen. Hoe wij bezig zijn onze bevolking de veiligheid wel te kunnen garanderen met wateroverlast! Het kost je wat tijd en research, maar het eindresultaat zal voor jou en je schoolkinderen een mooie les zijn.

    • cor verhoef zegt op

     @Marcos,

     Ik zat eergisteren te denken om een Powerpoint les in elkaar te zetten over de Delta Werken en over wat Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs voor werk hebben verricht in Bangla Desh, waar het laatste decennium nog nauwelijks sprake is van serieuze watersnood. Zelf ben ik echter geen waterbouwkundig ingenieur (verre van dat) en pijnig mijn hersenen in welke vorm ik het moet gieten, zodat het begrijpelijk en logisch blijft voor mijn leerlingen.
     Op het internet is zoveel info beschikbaar dat het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. Maar je hebt helemaal gelijk. Ik ga er zeker iets mee doen.

     • marcos zegt op

      @ Cor, ik probeer een zetje te geven. Dat “wij” ook in 1953 een verschrikkelijke watersnoodramp hebben meegemaakt en wat we toen zijn gaan doen om dat in de toekomst te voorkomen. Denk dan aan uiterwaarden, dieper graven van rivieren ( baggeren ), dijken, rivieren recht maken zodat het water sneller kan stromen naar zee.
      Ik wens je sucess en hoor er graag meer over als je de les in praktijk hebt gebracht.

 10. GerG zegt op

  Ik heb al eerder op een artikel over de overstroming gereageerd van Dick. Ik hou de rivier al drie weken in de gaten. Ik zit in Bang phlat, condo op de begane grond. Dat is 200 meter van de spoorbrug Rama 7. De rode blokken op de peilers van de brug stonden vorige week zondag al volledig onder water en het water kwam al tot halverwege de eerste zandzakken laag. Er liggen maar twee lagen zandzakken. Men is totaal niet voorbereid op de grote stroom water uit het noorden. In Bang sue, direkt aan de andere zijde van de brug staat een pomp die alleen het water dat op de kade loopt weg pompt. Zand zakken die niet goed gestapeld zijn en zeker niet opgewassen zal zijn voor de grote hoeveelheid water dat nog gaat komen!!! Als bij laagwater er geen water op de kade loopt dan staat de pomp uit!!!??? Inplaats dat ze de pomp nu naar de rivier verhuizen en de pomp constant laten pompen,is maar 30 meter, om zodoende mee te helpen aan het lozen van het water. Maar nee zover gaat de gedachten niet. Misschien was het raadzaam geweest om eens hulp in te roepen van deskundigen buiten Thailand. Ben nu al voorbereidingen aan het treffen om de condo tegen water te beschermen. Ben verhogingen aan het maken voor de vriezer en koelkast etc. Maar hopen dat het water niet al te hoog komt.

  • Janty zegt op

   Ik wens je sterkte! Ergens naar moeten kijken, het stijgende water, waar je geen invloed op hebt, maar wat jou en je omgeving hevig kan gaan beïnvloeden, lijkt mij een soort van nachtmerrie. Hou je ons op de hoogte?

  • cor verhoef zegt op

   GerG,

   Ik wens je geluk, want dat zul je nodig hebben. Ik ben vorig jaar uit Bang Phlat wegverhuist, hoewel we niet in het kwetsbare deel woonden waar jij woont.
   Het gebrek aan logica bij Thais is soms iets om stapelkrankjorem van te worden. En ik daag elke reagluurder, die westerlingen van een partiarchale mentaliteit beticht, wanneer er opmerkingen gemaakt worden dat het allemaal beter en efficienter kan, NU te reageren. Halloooo!!??

   • GerG zegt op

    Ik zit in sanit wong road soi 96/1. Achterin heb je twee 11 verdiepingen hoge gebouwen met in elk 648 condo’s. Ook hier hadden ze tot voorheen geen problemen. De meeste denken nog steeds dat ze geen problemen krijgen. Maar op straat is het het gesprek van de dag.
    Iedereen heeft het over het water wat eraan komt. Maar het dringt niet tot ze door dat het nu veel erger is dan in 1995. Hoor van mijn buurman dat er geen zand meer te krijgen is. Hij gaat morgen voor zijn werk naar China. Heeft op mijn advies een paar stellingen gemaakt in zijn huis waar hij zijn spullen op kan neerleggen. Nu maar hopen dat het water hier niet hoger komt dan 1 meter anders is toch nog alles nat.
    Heb zelf wel plannen gemaakt om mijn condo waterdicht te maken, maar of dat zal lukken moet ik dan nog afwachten. De duren spullen zullen we op twee meter hoogte neer gaan leggen.
    Kom net van de rivier vandaan. Het water staat nu net zo hoog als gisteren., dus weer net iets hoger dan de kaderand. Dus als van de week de grote stroom water van het noorde hier is dan wil ik wel eens zien hoe ze dat weg krijgen?

 11. frans zegt op

  Hallo ALLEMAAL ik zougraag invormatsi wilen hebben over of het plaatsje BUA YAI JN. ook is overstromd mischien is er iemand die in thailand woont die mij dat zou kunnen vertelen.VIND het vreselijk voor de mensen i thailand.

 12. cor verhoef zegt op

  Niemand heeft een glazen bol? Ik wel…Oh nee, shit, de glazen bol drijft weg. Godv..nee!! mijn glazen bol!! Ning, red de glazen bol!!

  • @ LOL Pas als de flessen bier wegdrijven is er echt paniek 😉

   • cor verhoef zegt op

    Hihi, zou overigens wel mooi zijn om in jouw geval, een Glazen Bol te hebben. wanneer je overspoelt (pun not intended) wordt met vragen over het weer over een week, door zenuwachtige thailandgangers…
    Hoe dan ook, ik heb zojuist een berg Mama ingeslagen, plus beef jerki, mijn glazen bol is niet eetbaar, dus die hebben we laten wegdrijven, en ik heb me opgegeven voor een zandzakvulbrigade bij mij in de buurt. Wij Bangkokians laten ons niet gek maken…;-)

    • @ Heel goed Cor. Je bent een Nederlander en de strijd tegen het wassende water zit in onze genen. Dus hup de barricaden op, eeh ik bedoel de zandzakken op… 😉

    • GerG zegt op

     Was net in tesco lotus daar was geen noodle meer te krijgen. Ook daar horen we de mensen zeggen dat ze willen hamsteren voordat het water komt.

  • marcos zegt op

   5555. Cor, in al je enthousiasme, ken Ning zwemmen?

   • cor verhoef zegt op

    @Marcos,

    Nee, Ning ken in al haar enthousiasme, niet zwemmen. Maar Ning ken in al haar enthousiasme, ook nie in paniek raken.
    Serieus, Ning is zo kalm als een lijk en we weten allebei dat wanneer het hier zo’n vaart mocht lopen -de buurtbewoners lachten schamper toen ik hun winkels leegkocht en verzekerden mij dat we safe waren,, we niet zullen verzuipen. Ik ben wel een goede zwemmer en wie weet komt dat nog eens van pas om niet goede zwemmers uit de penarie te helpen. Ning en ik hebben wel voor heter/nattere vuren gestaan…;-)

    • marcos zegt op

     @ Cor, buurtbewoners lachten schamper? 55555. safe?
     Heb niks met safe te maken waarom jij de winkel leeg koopt!
     Je moet hun wenkbrouwen laten fronsen en zeggen: Liever een
     over volle ijskast nu en de hele week eten, dan een lege ijskast over 3 dagen en de rest van de week niks meer te eten. Zouden ze hem snappen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website