De overstromingen die nu huishouden in grote delen van Thailand zijn de ergste van de afgelopen jaren.

De schade is enorm, duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het wassende water. Het einde is nog niet in zicht door een lagedrukgebied met aanhoudende regen. De balans tot nu toe:

 • 30 provincies in het gehele land met uitzondering van het zuiden zijn getroffen.
 • 2,34 miljoen mensen en meer dan 760.000 huizen zijn geraakt door de watersnoodramp.
 • Tenminste 261 mensen zijn omgekomen, vier personen worden vermist.
 • Meer dan 8,6 miljoen rai landbouwgrond is beschadigd.
 • Delen van 214 wegen, waaronder 60 snelwegen en 154 provinciale wegen, staan onder water.
 • 12 provincies hebben te kampen met zware regenval en overvolle rivieren: Bangkok, Ayutthaya, Pathum Thani, Nonthaburi, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Ratchaburi, Phetchaburi, Chon Buri, Rayong, Chanthaburi, en Trat.
 • De verwachting is dat de oostelijke delen van Bangkok zullen overstromen: Min Buri, Nong Chok, Lat Krabang en Klong Sam Wa. De 13 wijken in gevaar zijn Bang Sue, Dusit, Phra Nakhon, Samphan Thawong, Bang Kholaem, Yannawa, Klong Toei, Bang Plat, Bangkok Noi, Thon Buri, Klong San, Rat Burana en Thawee Wattana.
.

In Bangkok zijn de bewoners aan het hamsteren geslagen: er is bijna geen rijst, noodles en water meer te krijgen. Tussen 16 en 18 oktober zal de hoogste waterstand bereikt worden, de kans is aanwezig dat grote delen van Bangkok dan zullen overstromen. In Bangkok is men voorbereid op een grootschalige evacuatie van bewoners in de nabijheid van kanalen en rivieren.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Overstromingen 2011 in Thailand: de balans tot nu toe”

 1. Harold zegt op

  Vind het echt erg triest. Blijkt maar weer dat je niets kunt beginnen tegen het natuurgeweld. Niets is zo sterk als water. Zelf vlieg ik op 29 oktober die kant op en kom dus op de 30ste aan. Het is te hopen dat de situatie dan is verbeterd, anders wordt het wellicht een change of plans.

  Wie geld wil doneren ten behoeve van de slachtoffers van de overstromingen in Thailand kan terecht op deze website: http://english.redcross.or.th/home

  Het Thaise Rode Kruis zorgt er dan voor dat bijdrages op de goede plek terechtkomen.

  • Robert zegt op

   Dat niets kunnen beginnen tegen natuurgeweld ben ik niet met je eens; de overstromingen zijn in ieder geval deels te wijten aan slecht beleid, zoals ook uit vele verhalen op dit blog blijkt. Vergelijk Katrina in de USA; de orkaan zelf bracht niet eens zoveel schade, het waren zeer slecht onderhouden dijken die doorbraken en voor de echte ellende zorgden.

   Niet dat dat overigens wat uitmaakt voor de mensen die nu in de ellemde zitten, laten we inderdaad gul geven en Thailand zo goed mogelijk proberen te helpen!

   • Harold zegt op

    Je hebt gelijk wat betreft het slecht onderhouden van de dijken. En ja, de Thaise regering had ook beter moeten anticiperen op dit soort situaties. Echter, er valt nu wel enorm veel water en de komende dagen lijkt dat niet minder te worden. Triest.

  • Michiel zegt op

   Wij vliegen de 26ste (hopelijk) weer naar Bangkok, Harold dus kan ik wel wat info geven de 27ste.

   De huidige situatie is voor mij toch wel , een soort herhaling van wat er vorig jaar afspeelde alleen op een nog grotere/ernstigere schaal. Was er toen in November en heb in Ayutthaya de gevolgen kunnen zien en horen vertellen. Allen verneem in net dat daar nu de hele stad onder water staat. Zelf ons ghuesthouse van toen Prom tong mansion van Jedaa. Wat vorig jaar net gespaard bleef.

   De impact op de Thai was toen al niet gering. Hopen dat er nu eens spijkers met koppen geslagen gaan worden, om het water in bedwang te houden.

   • Harold zegt op

    Ook ik was er vorig jaar rond dezelfde tijd – dus ook in november. Toen was er ook sprake van wateroverlast (vooral in het zuiden) en merkte je daar in Bangkok weinig van.

    Echter, nu hebben vooral het noorden en over een paar dagen de hoofdstad er dus ook last van. Zelf vermoed ik dat het tegen die tijd wel weg zal zijn, maar ik hoop dat je op de 27ste ter plekke een update kunt geven van de situatie aldaar.

 2. GerG zegt op

  Ook de westelijke kant van Bangkok kan op overstroming rekenen. De floodwall waar men het steeds over heeft is voor deze watervloed veel te laag. Het water kom nu al over de kade in Bang phlad laat staan als straks de grote hoeveelheid er nog bij komt, hoe hoog zal dat zijn? Zijn er berekeningen van de hoogte?? Gisteren heb ik de floodwall hier gemeten, nog ongeveer dertig cm voordat het water de rand heeft bereikt.

  • @ Ger, is het mogelijk dat je foto’s maakt en naar de redactie stuurt?

   • GerG zegt op

    Heb ik inmiddels gedaan. Bekijk de twee emails die ik je gestuurd heb.

    • @ Ger, ik heb het gezien. Ik zal ze plaatsen, bedankt.

     • GerG zegt op

      Ben vanochtend rond 11.00 uur naar de rivier gegaan om polshoogte te gaan nemen.
      Om deze tijd was het laagwater . Rond 17.00 uur werd hoogwater verwacht. Heb op beide tijden van zowel Bang phlat als ook aan Bang sue zijde foto’s gemaakt.
      Zal ze vanavond naar de redactie sturen.

      Op de kade bij de Ferry kom ik een aantal hoge heren tegen die daar net een meeting hadden gehouden. Heb de hoogste persoon daar gesproken. Na wat vragen van mijn kant liet hij mij een schema zien waar de verwachting van het waterpeil op stonden voor de maand oktober. Eind deze week vrijdag en zaterdag wordt er zeer hoge waterstand verwacht.
      Maar zei hij de meest kritische dag wordt 29 okt. dan zal het water op het hoogst zijn.
      Hij sprak over 2.36 meter boven peil en Bangkok kan 2.50 meter hebben om geen overstroming te krijgen. En hij zei , en dat hoor ik al weken van allerlei mensen, maak je geen zorgen!!!????????? In Bang sue zag ik alleen maar winkeliers bezig zijn met muurtjes metselen of met zandzakken aan het sjouwen om hun winkel tegen het water te beschermen

      Ik heb 26 sept ook foto’s gemaakt terwijl ik op de ferry zat. Op deze foto’s kun je op de peilers van de brug zien hoe hoog het water staat.
      Vandaag heb ik dat weer gedaan en wat meer foto’s van beide zijde van de brug ge nomen. Vanmorgen was het laagwater vanmiddag toen ik uit Bang sue terug kwam was het hoogwater. Dat zie ook op de foto’s terug

 3. Jelle Vissers zegt op

  Ik ben zelf een student die nu in het gebied rangsit zit, studeer aan rangsit univesity. Hier is alles nog droog op het moment en voor de komende vakantie hier word ons alleen afgeraden om naar het noorden van thailand te reizen omdat daar de overstroming vele malen erger is dan het zuiden.

  Die locale bevolking is nu heel erg hard bezig met het verhogen en versterken van de muur die van zandzakken is gebouwd. Verder zijn ze daar ander een andere muur van klei grond en zandzakken aan het maken. Dit heeft als doel om de eerste grote klap proberen op te vangen. Er word hier al wel gezegd dat het water uiteindelijk toch zal winnen, maar ze zijn met man en macht bezig om alles in goede handen te laten verlopen. Het leger is hier ook heel eg actief en werken dag en nacht aan het verstevigen van de dam.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website