In Sanook een toch wel merkwaardig verhaal over ouders, die de plaatselijke politie de schuld geven van de dood van hun 14-jarige zoon, die op de vlucht voor een achtervolgende agent tegen een boom rijdt en overlijdt.

Zo’n verkeersongeval met dodelijke afloop is natuurlijk triest, maar nu willen de ouders de politie aanklagen om zodoende een compensatie in geld te krijgen voor deze in hun ogen onnodige actie van de politie.

Wat is er precies gebeurd? De 14-jarige jongen rijdt zonder helm met een Honda Wave en wordt door een politieman aangehouden. De jongen stopt echter niet en gaat er vandoor. De politieman achtervolgt de jongen, die op een gegeven moment de controle over zijn motor verliest en tegen een boom aanknalt met de dood als gevolg.

De ouders erkennen dat de jongen te jong was om zonder helm en zonder rijbewijs op een Honda Wave te rijden, maar vinden dat de actie van de politie tegen zo’n te verwaarlozen overtreding zwaar overdreven: “Hij was geen dief of moordenaar”

Op Thaivisa een hele rits reactie’s, die – op een enkele reactie na – vinden dat de politie niets te verwijten valt. Integendeel, men vindt over het algemeen dat de ouders aansprakelijk zijn, omdat zij hun zoon van 14 jaar zonder rijbewijs en zonder helm op een bromfiets laten rijden.

In één van die reactie’s komt nog een interessant aspect naar voren. In het nieuwsbericht wordt geschreven dat de vader van die jongen assistent is van de phu yai ban in zijn dorp. Dat geeft een bepaalde status, waardoor de ouders zich maatschappelijk verheven zouden kunnen voelen boven de betreffende politieman. Hij zou recht op wraak hebben door geld te eisen ter compensatie.

De dood van een zoon is op zich spijtig, maar ik vind, dat de ouders hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen en niet moeten proberen daar geldelijk gewin uit te slepen!

Wat vindt u?

Bron: Sanook/Thaivisa

30 reacties op “Ouders verwijten politie dood van 14-jarige zoon in Nakhon Phanom”

 1. Cornelis zegt op

  Het zal wel een vertaalkwestie zijn, want hoe verklaar je anders dat de ouders verkennen dat de zoon te jong was om zonder helm en rijbewijs te rijden? Daar ben je toch nooit oud genoeg voor?

  • Cornelis zegt op

   Lees voor ‘verkennen’: erkennen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Hier staat het verhaal op Sanook:

  https://www.sanook.com/news/7590538/

  200.000 keer gelezen, 50 commentaren die ook allemaal de schuld geven aan de ouders en de jongen zelf.

  De ouders hebben een aanklacht ingediend omdat de desbetreffende agent te ruw gehandeld zou hebben tijdens de achtervolging en ook na het ongeluk (hij rukte aan het lichaam en gaf geen zorg) , daar zijn beelden van.

  In het bericht op Sanook staat dat de ouders ‘recht’ willen , een geldelijke compensatie wordt niet genoemd.

  Natuurlijk zijn de ouders de eerste en enige verantwoordelijken. Maar ook het gedrag van de politie mag best worden bekeken.

 3. Jan zegt op

  iedereen begaat wel eens een jeugdzonde en als dat bestaat uit het niet dragen van een helm èn te vroeg met een motor gaan rijden (zonder rijbewijs) heeft de politie het recht om op te treden maar als dat escaleert heeft de politie hoe dan ook medeschuld (had verstandiger moeten omgaan met de situatie).
  Als het hier gaat om een volwassen man op een motor ligt dat anders.

  De jongen is de dood ingereden door toedoen van de politie en de actie van de ouders (om schadevergoeding) is niet anders dan begrijpelijk.

  • Geert zegt op

   Ik vermoed dat er “gedebugged” moet worden in jouw redenerings proces.
   Er zijn ontelbare voorbeelden te vinden van daders van verkeersovertredingen die na achtervolging door politie hun overtreding betalen met hun leven.
   De politie heeft de taak en de opdracht de maatschappij te beschermen tegen deze overtreders.
   In dit spijtige voorval heeft de jonge bestuurder er voor gekozen om op de vlucht te slaan, hij had ook kunnen stoppen en de gevolgen van zijn daden kunnen accepteren. Het is zijn keuze geweest.
   De politie agent handelde correct door hem te achtervolgen.

   • Een kind van die leeftijd kan geen rationele keuzes maken en zijn daden overzien. Daarvoor is dat bewuste deel van zijn hersenen nog niet voldoende ontwikkeld.

    • teun zegt op

     En dat is nou precies waarom zo’n 14-jarig ventje niet op een motorfiets (!) mag rijden. Die ouders zijn natuurlijk ook niet helemaal schuldvrij in deze.
     Ik zou wel eens willen weten wat de reactie van die ouders zou zijn in het geval hun zoontje iemand invalide of nog erger dood had gereden. Nog steeds een onbelangrijke overtreding?

     • Klopt. De ouders zijn in mijn ogen verantwoordelijk en schuldig aan dit drama.

    • Ger-Korat zegt op

     Goed verwoord dat de kinderen kun daden op die leeftijd nog niet kunnen overzien. Dan blijven de ouderlijke verantwoordelijk over bijvoorbeeld ten eerste zorgdragen dat zoonlief niet op de motor rijdt. Dus in plaats van de agent aan te klagen dient de politie de ouders aan te klagen want die hebben hun plicht verzaakt. Idem bij een eenzijdig ongeval van een 14 jarige zonder anderen zijn de ouders de verantwoordelijken, als gevolg daarvan dekt in Nederland de aansprakelijkheidsverzekering ook de schade etc. veroorzaakt door kinderen.

    • Geert zegt op

     Beste Peter,

     Ik begrijp je standpunt. Dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn op die leeftijd klopt helemaal, maar een 14 jarige is geen klein kind meer en kan heus wel een keuze maken hoor.
     Hij heeft jammer genoeg de verkeerde keuze gemaakt.
     In dit specifieke geval kan je geenszins de ordehandhaver ter verantwoording roepen, maar wel de ouders of diegenen die verantwoordelijk waren voor zijn opvoeding.

     • Dat is niet juist, een kind kan de consequenties van zijn keuze niet overzien, dat is wetenschappelijk aangetoond.

      In de vroege (10-15) en late (16-22) puberteit vinden de grootste veranderingen in de hersenen plaats. Dat gebeurt vooral in de voorste hersendelen, de zogeheten prefrontale cortex. In dit gebied bevinden zich de plannings- en controlefuncties. Deze functies stellen je in staat om te plannen, te anticiperen en de gevolgen voor de lange termijn te overzien. Pas in de late puberteit worden deze plannings- en controlefuncties rijp. Er vindt dus een verfijning van de organisatie in het brein plaats. Deze rijping kan nog doorgaan tot iemands 22ste jaar.

      Bron: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/kind/hoe-het-brein-van-pubers-werkt/item28423

  • ruud zegt op

   De politie kan hebben gedacht dat hij mogelijk iets te verbergen had, omdat hij op de vlucht sloeg.
   Drugs bijvoorbeeld.
   Daar is Thailand van vergeven, en wordt vaak door minderjarigen verkocht, in verband met de strafmaat voor jongeren onder de 18, dus dat is helemaal niet zo’n onwaarschijnlijke gedachte.
   Het is triest voor de jongen en zijn ouders, maar het is niet anders.
   Dat een jongen verkeerde keuzes maakt kan de politie niet worden verweten.
   Als ze iedereen moeten laten gaan, die op de vlucht slaat voor de politie, zullen er weinig misdadigers meer worden opgepakt.

 4. A.A. Witzier zegt op

  L.s.,
  Opnieuw staat vermeld dat het een bromfiets is, wanneer dringt het tot hier door dat er in Thailand GEEN bromfietsen zijn, de Honda wave is gewoon een lichte MOTOR en daarvoor is een rijbewijs nodig, om dat te bekomen hoef je al niet veel te doen in Thailand, dus is het een kleine moeite, maar een jochie van 14 jaar is er domweg per definitie niet toe in staat om daarmee te rijden, het inschatten van gevaarsetting is in Thailand voor volwassenen al bijna niet te doen, laat staan een kind van 14. Het is natuurlijk triest dat hij voor zijn stommiteiten de hoofdprijs heeft betaald, maar dat is zeker zijn ouders te verwijten, hoewel ik mij bewust ben dat 14 jarigen vaak moeilijk in de hand te houden zijn. Tenslotte is het verwijt naar de politie een wereldwijd fenomeen, dwz iemand moet de schuld krijgen en mijn kind is zo’n lieverd die doet nooit iets verkeerd. Ook hier blijkt wel weer, het besturen van een motorvoertuig moet je leren en pas vanaf je 18 verjaardag, triest genoeg zal hij dat dus nooit halen.

  • Cornelis zegt op

   In het oorspronkelijke artikel wordt niet over een bromfietts gesproken, maar over een motorfiets.

   • Tino Kuis zegt op

    In het Thais is het allebei จักรยานยนต์ tjakrajaanjon tjakrajaan is fiets en jon is motor…..

 5. Peter zegt op

  Triest is het zeker, maar daar de Politie dan weer de schuld geven is een straat te ver.
  Als iedereen zich aan de wet houd, en dit gelijk waar in de wereld zouden zulke toestanden niet gebeuren.
  De betreffende agent in kwestie is ook maar een mens en in eenstad zoals Bangkok is het al geen lachertje.
  De jeugd van tegenwoordig is niet meer de kwajongen van pakweg 25 jaar geleden, hij wist verdomd goed genoeg waar die mee bezig was en de ouders ook, einde verhaal, spijtig dat de jongen overleden is dat wel, maar of men er lessen uit trekt is nog maar de vraag. Opvoeding noemt men dit in Nederland en Belgie, en niet bang zijn om een beetje harder op te treden tegen uw bengels, je bespaart ze op latere leeftijd soms veel ellende en red daarmee soms zoals in dit geval ook hun leven. Respect voor de familie.

 6. Pieter zegt op

  Denk dat de agent (die natuurlijk volledig in zijn recht staat) zijn actie beter had kunnen staken.
  Gebeurt in NL ook zeer regelmatig dat de hermandad zijn actie staakt om meer en onnodig onheil te voorkomen. Zelf vindt ik dat dit getuigt van enige intellegentie.

 7. Henk zegt op

  Zolang er in Thailand niet meer word gedaan aan zulk soort dingen zullen deze tot in de eeuwigheid blijven bestaan .In mijn ogen valt de politie totaal NIETS te verwijten dus een eventuele schadevergoeding is een absurde gedachte .De ouders zijn in dit geval 100% aansprakelijk maar die trekken nu aan de bel omdat zoonlief waar ze normaal geen snars om geven (dit blijkt wel omdat hij mag rijden met de 14 en zonder helm) helaas verongelukt is tijdens een achtervolging . Had de snotneus een helm opgehad dan was hij misschien nog wel niet opgevallen en had de politie hem niet achtervolgd .Heb ook soms het idee dat Thailand er trots opgaat dat ze op de 2e plaats staat met de meeste verkeersslachtoffers want ze doen er helemaal niks aan om dat getal terug te dringen . Ons buurjongetje is 12 en die gaat dagelijks met de brommer naar de school ,in het shirtje en natuurlijk ook zonder helm ,lekker stoer toch ,hij komt nog niet met beide benen aan de grond als hij stil staat .Soms gaat hij ook zijn 2 broertjes en zusje van de bus ophalen ,een jongen van 10 en 6 en een meisje van 8 jaar ,dus dan met zn 4en op de brommer en de ouders gaan er trots op dat hij dat allemaal kan .Moet je na een flink ongeluk met misschien wel doden erbij later niet klagen dat de kinderen zijn verongelukt of de automobilist of wat dan ook aanklagen dat ze geld willen zien omdat hun kinderen verongelukt zijn .De brommer in beslag nemen en de ouders ieder 100 stokslagen zou een gepaste straf zijn .

 8. janbeute zegt op

  Ik vind dat deze politie agent volledig in zijn recht staat .
  Eindelijk eens een agent met lef , die zijn werk naar behoren doet en zo als het moet .
  De ouders zijn als eerste mede verantwoordelijk zij laten hun kinderen die hun broek nog niet eens zelf omhoog kunnen houden , de straat op gaan met brommers zonder helm en veelal ook nog zonder verzekering over rijbewijs maar te zwijgen want daar zijn ze nog te jong voor .
  En daar komt ook nog bij als de brommer wel verzekerd zou zijn , de verz maatschappij waarschijnlijk ook niet hoeft uit tebetalen .
  Ik ondervind het dagelijks het gerace van school kinderen op opgevoerde brommers die totaal geen enkel besef hebben of enige kennis van zaken , en wat voor gevolgen of van de regels in het verkeer .
  Je zult zelf maar eens het slachtoffer of een direkte naaste verliezen door een ongeluk veroorzaakt door een van die kids, kijken hoe je dan reageert .
  Ik wou dat de Thaise politie eindelijk eens start met toezicht op dit landelijke probleem en uit hun dagelijkse schuil slaapplaats komen .

  Jan Beute .

 9. Gerard zegt op

  Je moet je afvragen of achtervolgingen door de politie in zijn algemeenheid niet moet worden vermeden.
  Het is een ziekte die uit de USA en films is overgewaaid. Het komt soms ook voor in NL met dodelijke afloop van omstanders. Achtervolgingen brengen gevaar voor het andere verkeer die er helemaal niets van doen hebben en zou uitgesloten moeten worden.
  Men beschikt over communicatiemiddelen waarmee de wegspurtende figuur door andere politie mensen op zijn route onderweg opgevangen kunnen worden, waarom hier niet aandacht aan schenken en trainen om het te kunnen toepassen.
  Als men toch een achtervolging inzet dan is men direct verantwoordelijk voor de gevolgen die daar uit voortvloeien.

  • Ger-Korat zegt op

   De omgekeerde wereld, de crimineel of nabestaanden verwijten de wetshandhavers hun overtredingen. Jongen in het verhaal had gewoon moeten blijven staan net zoals andere jongeren dat ook doen als de politie hen staande houdt. Dan is de reden volgens mij dat de jongen in yaba , drugs, handelde net zoals vele anderen. Want zeg zelf een jongen 14 maakt zich geen zorgen om zonder helm of rijbewijs rond te rijden want dat doen de meesten. Het punt is dat de Thaise politie actief optreedt tegen degene die drugs gebruiken of er in handelen, en de gebruikers en handelaren vrezen de gevangenis. Dit is denk ik de reden waarom de jongen er vandoor ging.

 10. Bertje zegt op

  Ik ben ook van mening dat de politie zeker geen blaam treft.

  – de jongen zonder helm
  – geen rijbewijs
  – hij gaat er vandoor als er geprobeerd wordt om hem aan te houden vanwege geen helm
  – ouders houden hem niet tegen, zoals zo vaak gebeurd in Thailand.
  – verantwoordelijkheid nemen is er vaak niet bij bij de ouders. doe/ga maar…
  – HiSo of niet, het moet en mag geen verschil maken…. FOUT is FOUT !!!

  Helaas voor de jonge jongen…. triest

 11. Patrick Deceuninck zegt op

  Het is natuurlijk jammer dat zoiets gebeurt maar de politie verantwoordelijk stellen voor de dood van die jongen is toch wel een brug te ver. Wekelijks gebeuren er ongevallen in mijn omgeving (isaan) en meestal met jongeren op MOTORFIETSEN want veel mensen vergeten dat het 115 cc minimum zijn. Zoals vernoemd geen helm of rijbewijs (uiteraard op 14 jarige leeftijd) en dan nog veel kans dat de voor of achter verlichting niet werkt wat bij 7 op de 10 het geval is. Deze jongen was 14 jaar maar je kan je niet voorstellen hoeveel 11 en 12 jarigen samen met kleine broer of zus met de moto naar school rijden uiteraard zonder helm. Word echt tijd dat daar eens deftige kontrole op gebeurd alhoewel ik wel merk dat er meer en meer wordt gecontroleerd bij schoolpoorten wat ik alleen maar kan toejuichen en hopelijk blijft het niet bij het betalen van 200 baht, en vertrek maar.

 12. Edu zegt op

  Als je er vanuit gaat dat iemand er vandoor gaat na een aanhouding met overlijden als gevolg, kun je niemand meer aanhouden.

 13. erik zegt op

  Wie zegt dat die knaap door onkunde ook zonder agent niet tegen een boom was geknald? Ze zitten er op zonder helm, zonder goede kleding, rechterhand aan het stuur en linkerhand met een ding aan het oor. Jammer van die knaap maar ik verwijt de politie niets.

  Als de knaap een brommer van een farang jat en de politie gaat er niet achteraan dan moet je eens kijken wat de commentaren zijn…….

 14. Sjaak S zegt op

  In Thailand draait toch nog steeds alles om respect voor ouderen en voor gezag, nietwaar? De jongen negeerde de politie en daarmee verstootte hij al tegen een fundamentele ongeschreven wet. De politie kon al vanwege dat feit zijn ogen niet dicht doen en het afdoen met een “laat maar zitten” zoals dat wel eens gedaan wordt. Hij is een respectpersoon en wil en moet ook zo behandeld worden. Dit is Thailand!
  Dus wie valt er wat te verwijten: terecht de ouders en de jongen. De jongen overtrad niet alleen de wet, maar was totaal respectloos tegenover het gezag door weg te rijden.
  Ik kan me nog goed herinneren toen ik veertien was. Toen was ik ook geen hersenloze jongen, maar wist toen ook al verdomde goed wat ik wel en niet mocht. En ik mag aannemen dat dit hier net zo goed het geval was.
  Dat de ouders verdriet hebben, is begrijpelijk. Maar de politieman aanklagen? Belachelijk. Met die mentaliteit is de jongen waarschijnlijk opgegroeid en daarom niet gestopt bij de politie controle…

 15. Jasper zegt op

  De agent staat uiteraard volledig in zijn recht: je dient te stoppen als het bevoegd gezag dat eist. Hard wegrijden = consequenties aanvaarden.
  Probleem is natuurlijk wel dat op jonge leeftijd de hersenen nog niet zijn gerijpt, kinderen zie geen gevaar. In Engeland zijn er agenten die speciaal worden getrained om jongeren op motorscooters die niet stoppen onderuit te rijden – ook soms met vrij tragische gevolgen, overigens. Ondanks kritiek op deze methode blijft het gehandhaaft om 2 redenen: het is zeer effectief (diefstallen en doorrijden bij stopteken is 50 % verminderd!) EN het overige publiek, dat echt onschuldig is, wordt niet in gevaar gebracht.

  Deze 14 jarige jongen had in zijn onbezonnenheid natuurlijk ook anderen in gevaar kunnen brengen, of een klein kind overrijden.

 16. Wim van Beveren zegt op

  In mijn omgeving beginnen jongens met 10-11 jaar motorfiets te rijden, schandalig!! En ik vind dat de ouders hiervoor zwaar gestraft moeten worden.

  • l.lagemaat zegt op

   Het minste wat de politie kan doen is de motorbike afpakken en niet meer teruggeven.

   Is de motorbike van een familielid?
   Na het vertonen van een geldig rijbewijs/ helm en het betalen van 10.000 baht kan deze teruggegeven worden.

 17. janbeute zegt op

  Ik zie regelmatig bij mij in de buurt dat die motortjes worden opgevoerd .
  Een kennis van mij bij ons in het dorp heeft een kleine motorbike reparatie shop .
  En is regelmatig bezig met deze tuning werkzaamheden , hij verdient er een gedeelte van zijn dagelijks brood mee .
  De cylinder wordt weggebracht naar een bedrijf in Lamphun en opgeboord , een grotere zuiger komt er in dus rond de 150 cc zullen we wel op uitkomen . De lucht inlaat wordt aangepast met een konisch luchtfilter aan de buitenkant .
  De uitlaat wordt aangepast , graag willen die jochies ook nog meer lawaai .
  De banden en wielen worden vervangen door gekleurde velgen en banden met een breedte zo smal ( ivm mindere rolweerstand ) dat een wielrenner er jaloers op zou zijn .
  En aan de remmen en het frame wordt niks aan veranderd want dat is geld verspilling .
  En hier racen dan kids op rond van rond de 14 jaar die zogenaamd geen volledige voltooide hersen functie hebben .
  Regelmatig zie ik hele groepen van deze kids rondracen op de snelweg .
  Pappie en Mammie zeuren ze de kop gek om geld voor hun hobby .
  Zelf sleutelen zo als wij vroeger deden kunnen ze niet eens , sommigen vragen mijn kennis zelfs nog om lucht in de banden te pompen .
  Arogante matcho en verwende jochies zijn het geworden , waarvan de politie de school en de ouders als eerste zelfs niet weet om hier mee om tegaan

  Jan Beute


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website