De verbannen Thaise oud-premier Thaksin is door opperrechters in Bangkok schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Hij heeft tijdens zijn regeerperiode in de jaren 2001 – 2006 zijn macht misbruikt om er rijker van te worden. Dit oordeelde vandaag het Thaise hooggerechtshof in de hoofdstad en valt te lezen in de Telegraaf. De uitspraak werd op de Thaise radio en televisie uitgezonden.

Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra woont al enige tijd in Dubai. Hij werd op 19 september 2006 na een staatsgreep door het Thaise leger afgezet. De tegoeden van de telecommunicatiegigant Shin Corporation, een Thaise onderneming die van Thaksin en zijn familie was, werden in dat jaar bevroren. Het hooggerechtshof bepaaltde in een lange zitting vandaag, wat er met Thaksins vermogen moest gebeuren.

De negen opperrechters concludeerden onder meer dat Thaksin als premier voor zichzelf een belastingvoordeel regelde bij de verkoop van Shin Corporation in 2006 aan een staatsbedrijf. De handelwijze van de premier berokkende de Thaise staat zeker 1,33 miljard euro schade. Ook  oordeelde de rechters unaniem dat Thaksin en zijn toenmalige vrouw Potjaman Shin Corp, gelogen hebben over bezit van aandelen, tijdens zijn twee ambtstermijnen als premier.

Duizenden politiemensen en legereenheden werden in het hele land ingezet om op “Judgment Day”, te voorkomen dat de Thaksin aanhangers zouden zorgen voor ongeregeldheden. Ruim 450 man oproerpolitie bewaakte de rechtbank. Er waren slechts een twaalftal “Roodhemden” bij de rechtbank en een ongeveer 100 betogers op een andere locatie in Bangkok.

De uitspraak komt overigens niet als een verrassing. Het zal de komende dagen moeten blijken of deze uitspraak zal leiden tot demonstraties en ongeregeldheden in Thailand. De UDD, de partij die Thaksin steunt, hebben al aangekondigd om de volgende maand massademonstraties te houden. De roodhemden willen dat de huidige regering zijn biezen pakt.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website