In september 2015 moet het klaar zijn: een monument in Hua Hin ter ere van de monarchie, bestaande uit negen 18 meter hoge meter standbeelden van de negen vorsten van de Chakri dynastie (Rama I tot en met IX, de huidige koning). Een naam heeft het ook al: Lan Maharaj oftewel Great Kings Monument.

Het monument is een initiatief van het leger. De negen standbeelden komen op een terrein van 299 bij 399 meter te staan aan de rand van de zee met het gezicht naar het water. Het terrein kan gebruikt worden voor koninklijke ceremonies, militaire parades en ceremonies bij het afzwaaien van generaals. De constructie gaat 100 miljoen baht kosten, een bedrag dat uit de begroting van het leger komt, aangevuld met donaties van particulieren.

– Een database van boeren in Bang Pa-in (Ayutthaya) kan als model dienen voor andere landbouwgebieden om misbruik van overheidssubsidies te voorkomen. Het bevat gegevens over de landbouwgronden, oogsten (eerste oogst en off-season), aantal boerengezinnen en gegevens over landeigendom.

De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) noemt de database een goed middel om te controleren of subsidies naar de juiste personen gaan. Want daar schort het momenteel aan bij de uitbetaling van de door de junta toegezegde 1000 baht per rai (tot een maximum van 15 rai) aan rijstboeren. Het geld verdwijnt soms in de zakken van de grondeigenaren en bereikt niet de boeren die er rijst op verbouwen.

De database zou ook gebruikt kunnen worden om arme boeren, die andere gewassen verbouwen, een bijstandsuitkering te geven, zoals rubberplanters, zegt Prayong Preeyajit, secretaris-generaal van de PACC. Prayong opperde die mogelijkheid gisteren na een vergadering in Ayutthaya van vertegenwoordigers van de PACC, DPI (Thaise FBI), het kantoor van de procureur-generaal en het Anti-Money Laundering Office, die gewijd was aan de bestrijding van corruptie bij de uitbetaling van de rijstsubsidies.

Gouverneur Apichart Todilokvej van Ayutthaya zegt dat tot nu toe de gegevens van 27.000 boeren in de database zijn opgenomen. 8.800 van hen zijn inmiddels gecertificeerd en komen in aanmerking voor de subsidie. Het geld wordt door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gestort op de bankrekening van de boeren [bij diezelfde bank, neem ik aan].

– Tien provincies, waaronder Chiang Rai en Sa Kaeo, zijn door de Narcotics Control Board (ONCB) gekozen voor een proefproject dat tot doel heeft de publieke participatie bij de bestrijding van drugs te stimuleren. Het project loopt vooruit op een 5-jarenplan van de ONCB (2015 tot 2019). De medewerking van de bevolking moet verkregen worden door een betere voorlichting over de drugshandel, de gevolgen van drugs voor de samenleving en hoe de autoriteiten te informeren over verdachte activiteiten.

Het masterplan noemt ook preventieve en opsporingsacties, strengere sancties bij het gebruik van drugs in gevangenissen, het afsnijden van geldstromen naar drugshandelaren en het stimuleren van rehabilitatieprogramma’s.

Met die programma’s gaat het overigens al goed: in 2014 overtrof het aantal deelnemers de target. De doelstelling was 300.000 drugsverslaafden; het werden er 303.501. Of de programma’s enig effect hebben, vermeldt het bericht niet.

– Het is oppassen geblazen op de Lat Krabang-On Nut weg want als gevolg van een aanrijding gisterochtend tussen een vrachtwagen en tankauto ligt er een plas vloeibare LPG op het wegdek tussen Suanluang soi 20 en 22. Uit voorzorg is de weg over een afstand van 1 kilometer gesloten. De politie heeft de hulp van brandweerkorpsen in de buurt ingeroepen om de olie op te ruimen. Het bericht vermeldt wel dat de lekkage uit de tankauto om kwart voor twaalf eindigde, maar niet hoe laat die begon.

– Gisteren kwam een eind aan een driedaagse conferentie van burgemeesters van de Asean-hoofdsteden. Ze laten een mooi document achter: de Bangkok Declaration. In deze plechtige verklaring beloven ze hun netwerk en samenwerking te versterken door studiereizen, workshops en trainingscursussen. Andere fraaie plannen die gesmeed werden, zijn samenwerking op het gebied van openbare veiligheid, migratie, capacity building [?], uitwisselingen, stadsontwikkeling en welzijn.

Het was de tweede keer dat de burgemeesters en gouverneurs van de tien steden bij elkaar kwamen, met deze maal de gemeente Bangkok als gastheer. Volgend jaar wordt in Kuala Lumpur vergaderd.

– Een taxichauffeur meldde zich woensdag bij het politiebureau van Bang Bua Thong (Saraburi) met een tas. Die was in zijn wagen achtergelaten door een Indonesische passagier. Beetje slordig, want er zaten Amerikaanse dollars ter waarde van 2 miljoen baht in.

Tas en geld zijn inmiddels weer terug bij de eigenaar, want hij meldde zich gistermiddag op het bureau. Het geld, zei hij, was bestemd om in Chanthaburi edelstenen te kopen. De chauffeurs kreeg 5.000 baht als vindersloon.

– De politie in Phuket heeft een Deen aangehouden die in eigen land wordt gezocht voor belastingfraude. Bovendien bleek zijn visum te zijn verlopen. Hij arriveerde eind augustus 2010 in Thailand en zijn visum liep in april vorig jaar af. De man woonde in Patong.

– Het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok gaat een onderzoek doen naar de overeenkomsten die door vijftig districtspolitiebureaus zijn gesloten voor de plaatsing van billboards en/of tv-schermen. [Misschien moet ik het lezen als: afspraken die zijn gemaakt.] Bedrijven mogen de billboards langs de weg plaatsen of op politiehokken, maar ze voldoen niet altijd aan de regels.

– Voor het eerst gaan de Thaise en Chinese luchtmacht samenwerken. Later deze maand vertrekken vier Thaise piloten naar China en komen vier Chinezen naar Thailand voor een trainingsprogramma. Ze mogen meevliegen om te kijken hoe de piloten van het gastland hun toestel besturen.

De uitwisseling loopt vooruit op gezamenlijke oefeningen, maar volgens bronnen bij de luchtmacht kan het nog jaren duren voor het zover is, want het materieel van beide landen heeft grote verschillen. Leger en marine houden al wel gezamenlijke oefeningen.

– Thailand wordt lid van de Global Alliance for Chronic Diseases, een groep researchorganisaties uit Australië, Canada, China, de EU, India, Zuid-Afrika, Engeland en de VS. De groep stelt zich ten doel transnationale samenwerking te bevorderen bij het zoeken naar oplossingen voor het opsporen van chronische ziektes, met name niet-overdraagbare ziektes.

In 2008 overleden 30 miljoen personen aan zo’n ziekte. In de alliantie gaat Thailand zich toeleggen op research naar chronische longziektes.

– Een militaire ranger heeft gisteren drie collega-rangers doodgeschoten, twee anderen verwond en geprobeerd zichzelf te doden. De man had zijn vuurwapen gehaald na een felle ruzie tijdens een drinkgelag in het Dejanuchit Camp in Nong Chik (Pattani).

De legerleiding heeft de commandanten in het Zuiden opdracht gegeven beter te letten op hun ondergeschikten en met name hen meer steun te verlenen bij werkdruk. De legerwoordvoerder zegt dat het incident te wijten kan zijn aan de zware werkbelasting of misschien worden de rangers onder druk gezet om goed te presteren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Geen Nieuws Uitgelicht vandaag.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 november 2014”

  1. Cornelis zegt op

    N.a.v. het vraagteken achter ‘capacity building’: daarmee wordt bedoeld het scheppen van de randvoorwaarden en het verbeteren van vaardigheden die nodig zijn om maatregelen e.d. uit te voeren. Typische ‘consultants speak’, het klinkt gewichtig maar de betekenis is meestal weinig concreet………

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Cornelis Bedankt voor je verklaring en toelichting op een luchtballonwoord- zo noem ik het maar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website