In februari 2011 bestookten soldaten van beide landen elkaar aan de grens bij Hindu-tempel Preah Vihear, maar gisteren gaven de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar een stevige handdruk. De Cambodjaanse minister keek vrolijk, zijn Thaise college zuinig (althans op de foto) en dat laatste is niet zo vreemd, want de kans is groot dat Thailand in Den Haag in het stof bijt.

Op 11 november doet het Internationale Hof van Justitie (gevestigd in het Vredespaleis) uitspraak in de Preah Vihear-zaak. Het beslist of de omgeving van de tempel, die door beide landen wordt betwist, Thais of Cambodjaans grondgebied is. In 1962 besloot het Hof al de tempel aan Cambodja toe te wijzen, maar het deed geen uitspraak over de omgeving anders dan met de vage term ‘vicinity’. Cambodja stapte twee jaar geleden naar het Hof met het verzoek die ‘omgeving’ nader te precisiëren. Zoals bekend claimen beide landen een gebied van 4,6 vierkante kilometer.

In de Cambodjaanse grensplaats Poipet beloofden minister Surapong Tovichatchaikul (Thailand, rechts op de foto) en Hor Namhong (Cambodja) hun relatie te verbeteren ongeacht de uitspraak van het Hof. De bewindslieden spraken 40 minuten met elkaar, waarna ze de pers te woord stonden.

‘Beide zijden zijn vastbesloten de vrede te bewaren en zullen niets toestaan wat onze goed relatie verstoort’, zei Surapong. Zijn Cambodjaanse evenknie zei dat premier Hun Sen de soldaten aan de grens op het hart had gedrukt zelfbeheersing te tonen. ‘Ik denk niet dat er na de uitspraak problemen komen in Cambodja. Het tempelconflict is van ondergeschikt belang en mag niet worden gebruikt om relaties als geheel te beïnvloeden.’

– Drie bomexperts zijn gisteren om het leven gekomen toen ze een andere bom onderzochten. Ze waren naar de Phetkhasem Highway in Bacho (Narathiwat) gestuurd waar langs de weg een bom zou liggen. Die lag er ook inderdaad.

Alhoewel ze een stoorapparaat hadden ingeschakeld om telefoonsignalen tegen te houden (waarmee bommen tot ontploffing worden gebracht), ontplofte een tweede bom terwijl ze aan het werk waren en die was hen fataal. De bom was zo krachtig dat hun lichamen 40 meter verder werden weggeslingerd.

Bij de ontploffing werd een soldaat gewond en de truck met de stoorzender raakte beschadigd. Een zoektocht leverde nog een derde bom op, maar die kon tijdig met een waterkanon onschadelijk worden gemaakt. (Foto homepagina)

– De temperatuur loopt op in Prachuap Khiri Khan, waar rubberboeren de Phetkasem weg blokkeren. Althans in overdrachtelijke zin. De politie heeft 1.500 man extra laten aanrukken en vice-premier Pracha Promnok dreigt de boeren te vervolgen op grond van de Disaster Prevention and Mitigation Act, die van kracht is verklaard.

De blokkade had om 18 uur beëindigd moeten zijn, maar de boeren weigerden te vertrekken. De gouverneur van de provincie overlegde daarna met de boeren en stelde de vorming van een tripartite commissie voor, bestaande uit boerenvertegenwoordigers, autoriteiten en academici. Gisteravond was nog niet duidelijk of daarmee de kou uit de lucht was.

De inzet van extra politiepersoneel had volgens het hoofd van de provinciale politie tot doel schermutselingen te voorkomen tussen de demonstrerende boeren en boze bewoners. Tevens circuleerden berichten dat ook elders protesten de kop zouden opsteken. Zo dreigde de zeeweg Bang Saphan-Nong Had Thai te worden geblokkeerd, die nu als alternatieve route door verkeer naar en van het Zuiden wordt gebruikt. [Volgens de krant van gisteren was dat al gebeurd.]

– Het National Office of Buddhism heeft abt Somdet Phra Maha Ratchamangalacharm (88) genomineerd als interim-Supreme Patriarch. Zodra zijn naam is gepubliceerd in de Royal Gazette komt hij in functie. De oudste monnik van de Sangha Supreme Council is ook de meest voor de hand liggende kandidaat om de vorige week overleden Supreme Patriarch op te volgen. Daarover wordt na de crematie op 31 januari beslist.

De kroonprins geeft morgen en donderdag acte de presence in Wat Bowon Niwet voor respectievelijk ‘funeral chanting’ en ‘merit making’. Een grote menigte kwam gisteren weer naar de tempel om Zijne Heiligheid voor een portret van hem de laatste eer te bewijzen. Het gemeentebestuur van Bangkok houdt donderdag een herdenking voor het stadhuis.

– De 220 kilometer zit erop. Die afstand legden bewoners en milieuactievoerders lopend af tussen Pak Bara (Satun) en Chana (Songkhla) uit protest tegen de plannen om in beide plaatsen een diepzeehaven aan te leggen. Gisteren arriveerden ze in Chana, tevreden constaterend dat ze erin geslaagd waren de bevolking bewust te maken van de gevolgen van die en andere geplande infrastructurele werken voor het milieu en de lokale middelen van bestaan.

Banchong Nasae, president van de Thai Sea Watch Association, zegt dat de wandeltocht slechts het begin was van toekomstige rally’s. De vereniging verzet zich niet tegen het plan van de regering om 2 biljoen baht uit te trekken voor infrastructurele werken, maar wel tegen schadelijke plannen. Zo is de diepzeehaven in Pak Bara gepland in een deel van het Petra Marine National Park. Daarmee gaat niet alleen het milieu eraan, maar wordt de kustvisserij ook ernstig gedupeerd.

– PTT Global Chemical, verantwoordelijk voor de olievervuiling van het Ao Phrao strand op Koh Samet, wordt niet voor de rechter gesleept door het ministerie van Natural Resources and Environment. Het bedrijf heeft aangeboden een schadevergoeding te betalen voor de aangerichte milieuschade en de schoonmaakoperatie. Tot nu toe heeft het bedrijf al 800 miljoen gespendeerd aan het schoonmaken van het strand en er komt nog meer. Ook compenseert het bedrijf de vissers in het gebied.

Het ministerie heeft tot nu toe 5 miljoen baht uitgegeven, voornamelijk aan laboratoriumkosten voor watertesten en brandstofkosten. De laatste bemonstering vond plaats op 8 oktober. Het niveau aan olie en metalen is sterk gedaald en overschrijdt niet de veiligheidsnorm, aldus Chote Trachu, de hoogste ambtelijke baas van het ministerie.

Vanaf begin november is het strand weer toegankelijk voor zonaanbidders en pootjebaders. Het ministerie heeft de pers uitgenodigd om donderdag de duiklocaties bij het strand te inspecteren. Daar bevinden zich belangrijke koraalriffen. Volgens het Department of Marine and Coastal Department zal het lang duren voor ze hersteld zijn van de olievervuiling.

Maar Chote zegt dat het koraal snel hersteld is dankzij de snelle actie van het ministerie. ‘Het koraalrif was niet dood, het was alleen maar in shock.’ De directeur van het Phuket Marine Biological Centre noemt het snelle herstel van de riffen ‘boven zijn verwachtingen’.

– Via het amnestievoorstel wordt corruptie schoongewassen, zegt de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT). Het voorstel vernietigt recente vonnissen van de Supreme Court in corruptiezaken en lopende zaken kunnen ook de prullenbak in. De ACT gaat daarom vandaag een officiële verklaring indienen bij het VN-kantoor voor Drugs and Crime en deze week bij buitenlandse ambassades.

Met de verklaring wil de ACT laten zien dat het zakenleven ernst maakt met het bestrijden van corruptie. Van de ACT zijn onder andere de Thai Chamber of Commerce en de Federation of Thailand Industries lid.

– De Britse activist Andy Hall, die Natural Fruits in Prachuap Khiri Khan beschuldigt van uitbuiting van Myanmarese gastarbeiders, heeft een klacht ingediend bij de Royal Thai Police over zijn verhoor door de politie van Bang Na. Die wilde hem een in het Thais gestelde verklaring laten ondertekenen in een smaadzaak die door het bedrijf is aangespannen. Ze weigerde de verklaring te laten vertalen. De politie van Bang Na heeft volgens hem ook nagelaten de beschuldigingen van Natural Fruits tegen hem behoorlijk te onderzoeken.

Hall heeft ook de National Human Rights Commission en de Britse ambassade geïnformeerd over de twee aangiftes die het bedrijf tegen hem heeft gedaan. Die hebben betrekking op een interview dat hij in Myanmar aan Al Jazeera gaf en een video op YouTube, waarin hij het bedrijf beschuldigt van mensenrechtenschendingen. Hall zegt dat het Al Jazeera niet onder de Thaise jurisdictie valt en derhalve had de politie van Bang Na geen recht hem erover te ondervragen.

De zaak ligt nogal gevoelig omdat de EU met Thailand onderhandelt over een vrijhandelsverdrag. Daarbij komen ook de menrechtenschendingen in de visserij, visverwerkende industrie en fabrieken die naar Europa exporteren aan de orde.

– De moord op sportschutter Jakkrit Panichpatikum schijnt nogal belangrijk te zijn, want zo’n beetje elke dag bericht Bangkok Post over het politieonderzoek, terwijl die krant in het algemeen mondjesmaat over misdaad bericht. De politie had al de amulettenhandel en drugs uitgesloten als motief en nu zoekt ze het motief in een familieconflict. Dat Jakkrit in de clinch heeft gelegen met de Shooting Association of Thailand acht ze ook niet meer relevant.

Waaruit het familieconflict bestaat, weet de politie nog niet. De weduwe is inmiddels gehoord, de vier luchtmachtofficieren die ze als bodyguard had gehuurd, nog niet. Jakkrit werd op 19 oktober in zijn Porsche doodgeschoten. Hij was op borgtocht vrij, nadat hij was aangehouden wegens bedreiging met een vuurwapen van zijn vrouw en moeder.

– Schepen en vliegtuigen moeten op dinsdag uit de buurt blijven van een gebied in de Andaman zee, zo’n 360 kilometer vanaf de kust. Dan kan daar een stuk van de draagraket in zee terecht komen, waarmee een Indiase satelliet wordt gelanceerd.

– De Tourism Authority of Thailand heeft haar jaarlijkse Loy Krathong festiviteiten uitgesteld omdat ze in de rouwperiode vallen, die is ingesteld na het overlijden van de Supreme Patriarch, maar overheidsorganisaties en de particuliere sector kunnen op 17 november gerust feestvieren. Het kantoor van de premier heeft dat bekendgemaakt.

– De achtste verdieping van het Chalerm Prakiart gebouw van het Police General Hospital in Bangkok is gisteren uitgebrand. De patiënten zijn uit het gebouw geëvacueerd. De schade was aanzienlijk, maar of andere verdiepingen ook vernield zijn, vermeldt het bericht niet. Wel dat de sprinkler installatie niet werkte.

– Tegen acht demonstranten in Uruphong (Bangkok) zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Ze zullen vervolgd worden wegens illegale vergadering en pogingen tot onrust stoken. Twee hadden de demonstranten opgeroepen naar het Government House te marcheren, een oproep waaraan geen gehoor werd gegeven. De demonstranten op Uruphong verzetten zich tegen de grondwetwijzigingen en inmiddels ook tegen het gewijzigde amnestievoorstel.

– Koffie tegen impotentie: ik had er nog nooit van gehoord, maar die schijn je te kunnen kopen. De koffie bevat sildenafil, het actieve ingrediënt van Viagra, en wat Vigra is, weet ik wel.

De politie nam gisteren tijdens een inval in een woning aan de Ram Intra weg 60.000 zakjes met de koffie in beslag. Waarde: 3 miljoen baht. Volgens het bericht kunnen de producent en verkopers aangeklaagd worden voor de verkoop van verontreinigde stoffen. Of daarmee wordt bedoeld dat de koffie is verontreinigd of de sildenafil weet ik niet.

Economisch nieuws

– Luchtvaartpassagiers kunnen vermoedelijk vanaf volgend jaar inchecken op station Makassan van de Airport Rail Link (ARL). Ook wordt begin volgend jaar de frequentie van de (non-stop) Express Line vergroot van eenmaal per uur naar eenmaal per half uur. De maatregelen hebben tot doel de druk op luchthaven Suvarnabhumi te verlichten. Volgens Peerakan Kaewwongwattana, directeur van ARL’s exploitant SRT Electrified Train Co, kan Makassan dagelijks 10.000 passagiers aan.

Luchthaven Don Mueang krijgt een verbinding met ARL-station Phaya Thai. Voor deze lijn is al een milieu-effectrapportage gedaan; de lijn van 23-25 kilometer met zes stations wordt dit jaar aanbesteed. De Express Line gaat op 1 of 2 stations stoppen. De rit duurt 45 minuten. Volgens Peerakan is de nieuwe verbinding eind 2015 [?] klaar.

Elke maand maken 1,45 miljoen reizigers gebruik van de Airport Rail Link. Van de 55.000 forenzen dagelijks reist 90 procent op de City Line, die op alle tussengelegen stations stopt. De exploitant wil zeven nieuwe treinen kopen, maar de minister vindt het bedrag te hoog. Het bedrijf moet nu op zoek naar een goedkopere variant. Volgens een bron is het gelukt 20 procent van de begroting af te doen.

[De mededeling over inchecken snap ik niet, want voor enkele maatschappijen kon dat al sinds januari 2011 of zou er wegens gebrek aan belangstelling mee gestopt zijn? Of wordt bedoeld dat dit volgend jaar voor alle maatschappijen kan.]

– De Media Agency Association of Thailand (MAAT) wil voor de introductie van digitale televisie volgend jaar het kijkcijferonderzoek verbeteren. Kijkcijfers worden sind 2001 bepaald door Nielsen Thailand op basis van het kijkgedrag van 0,02 procent van de bevolking, minder dan de wereldstandaard van 0,06 procent.

Enkele mediabedrijven en publieke zenders maken van Nielsens cijfers gebruik, maar Channel 3 zegt dat ze inaccuraat zijn. Sommige televisiebedrijven gebruiken hun eigen systeem. Channel 11 en ThaiPBS gebruiken de cijfers niet omdat ze geen reclame uitzenden.

Volgend jaar verhoogt Nielsen de steekproef van 1.550 naar 1.800 huishoudens. Wanneer MAAT besluit een nieuwe aanbesteding te openen, komen daarvoor drie bedrijven in aanmerking: behalve Nielsen ook Video Research en T-Cube. Het internationaal opererende bedrijf TNS heeft geen belangstelling vanwege de kosten van de kijkkastjes.

De MAAT heeft tv-waakhond NBTC gevraagd een budget ter beschikking te stellen voor het kijkcijferonderzoek, maar die zegt dat de industrie haar eigen boontjes moet doppen. De NBTC is wel bezig de terms of reference vast te stellen van een vergunning voor een onderzoeksbureau.

– De belangstelling op de Agricultural Futures Exchange of Thailand voor rijst uit de regeringsvoorraad houdt nog niet over. Voor de eerste 140.443 ton die de regering aanbood, meldden zich slechts vijf potentiële kopers. De rijst wordt in drie lots geleverd: december, januari en februari.

De regering heeft hoge verwachtingen van de AFET; ze hoopt er dit jaar 1 miljoen ton te kunnen verkopen. Minister Yanyong Phuangrach (Handel) geeft de moed niet op. Hij benadrukt dat de AFET een belangrijk verkoopkanaal is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website