Ruim drieduizend boeren hebben gisteren met vrachtwagens de Phetkasem Road in Prachuap Khiri Khan, de belangrijkste weg van en naar het Zuiden, geblokkeerd. Opnieuw eisen ze van de regering een verhoging van de rubber- en palmpittenprijs. Ze willen 100 baht vangen voor een kilo unsmoked rubber sheets en 6 baht voor een kilo palmpitten.

Met de subsidie van 2.520 baht per rai, die elders in het land al door rubberboeren is geaccepteerd en geïncasseerd, gaan ze niet akkoord omdat de landeigenaren daarvan profiteren, niet de boeren die land huren en de rubbertappers.

Aan het begin van de avond probeerden vice-minister-president Pracha Promnok, minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) en adjunct-politiecommissaris Worapong Chiewpreecha de boeren te bewegen om hun blokkade te beëindigen. Pracha begroette de demonstranten zelfs met een wai (‘Open de snelweg ter wille van de bevolking’), maar ook dat gebaar en drie uur onderhandelen wisten hen niet te vermurwen.

In Phetchaburi heeft de politie controleposten ingericht, nadat ze vernomen had dat anti-regerings demonstranten uit Bangkok gemobiliseerd waren om het rubberprotest kracht bij te zetten. Gouverneur Veera Srirattanatakul van Prachuap Khiri Khan zegt dat de Public Disaster Prevention and Mitigation wet van kracht is verklaard. Het gebied binnen 1 km vanaf de protestlocatie is verboden terrein voor onbevoegden. Automobilisten kregen het advies een zeeweg te nemen om de blokkade te omzeilen, maar die sluiproute bood maar korte tijd respijt omdat ook die weg later werd geblokkeerd.

Wanneer de regering zich doof blijft houden voor de eisen, wordt ook de spoorweg naar het Zuiden geblokkeerd, zegt Sunthorn Raknarong, adviseur van het boerennetwerk, dat 14 provincies, Prachuap Khiri Khan en Phetchaburi bestrijkt. Hij waarschuwt de regering het protest niet te breken, zoals bij een eerdere rally is geprobeerd. ‘Een gewelddadige ontruiming wekt meer mensen op om zich bij het protest aan te sluiten.’ Sunthorn wijst er verder op dat de regering wel de rijstboeren helpt, maar niet hetzelfde doet met de rubberboeren. ‘Die krijgen een voorkeursbehandeling. De rubberboeren vechten tegen onrecht.’

– De Sangha Supreme Council vergadert later deze week over de aanstelling van een monnik als interim-Supreme Patriarch. De Sangha wet van 1992 biedt die mogelijkheid. Wanneer de vervanger in functie is, kan het panel dat ingesteld werd nadat de Supreme Patriarch ziek werd, worden opgeheven. De opvolger van de donderdag overleden Somdet Phra Nyanasamvara Suvaddhana Mahathera wordt pas na diens crematie eind januari gekozen. Hij wordt benoemd door de koning.

In Wat Bowon Niwet, waar de bevolking de laatste eer kan bewijzen bij een portret van Zijne Heiligheid, wordt driemaal daags een eredienst gehouden.

– Nog meer Sangha. Sulak Sivaraksa, een vooraanstaand ‘social critic’, vindt dat de ‘troonswisseling’ een goede gelegenheid is om de autoritaire Sangha Supreme Council te democratiseren. Een nieuwe generatie van monniken dient nu aan te treden en zich bezig te houden met de moderne samenleving, zegt hij.

‘De opleiding van monniken en de bestuurslagen zijn er de oorzaak van dat de geestelijkheid naar onderscheidingen streeft en zich niet bekommert om haar wortels en de gemeenschap. Nu Thailand democratiseert, dient de Sangha geleid te worden door een jongere en nieuwe generatie van monniken, nonnen, boeddhistische leken en andere geloofsgenoten als we echte hervorming willen.’

– De vier bodyguards, die de echtgenote van de vermoorde sportschutter Jakkrit Panichpatikum beschermden, worden vandaag door de politie gehoord. De vrouw huurde de luchtmachtmannen nadat zij en Jakkrits moeder door Jakkrit met een vuurwapen waren bedreigd. Jakkrit werd op 19 oktober in zijn Porsche doodgeschoten met drie welgemikte schoten.

De politie zoekt het motief thans in de huwelijksproblemen van het echtpaar en Jakkrits conflict met de Shooting Association of Thailand. De politie gaat de bodyguards vragen hun dienstwapen voor onderzoek te overhandigen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de dodelijke kogels uit een 7,65 mm pistool kwamen, een pistool dat voornamelijk wordt gebruikt door Russische strijdkrachten. Omdat die patronen moeilijk verkrijgbaar zijn, zijn 9 mm patronen veranderd, een werkje dat behoorlijke veel expertise vereist.

– De mishandeling van een baby olifantje in Ubon Ratchathani door twee jonge mahouts is door Friends of the Asian Elephant scherp veroordeeld. De mishandeling werd bekend door een videoclip, waarop te zien is hoe de twee het dier met een haak bewerken, aan zijn staart trekken en schoppen. Het olifantje was gevallen als gevolg van uitputting en gebrek aan voedsel en water. De politie is op zoek naar de twee jongens. (Zie foto homepagina voor een still uit de video)

– Oppositiepartij Democraten loopt zich warm voor een (door haar aan te vragen) buitengewone vergadering van het parlement over het hypotheeksysteem voor rijst. Ze overweegt ook moties van wantrouwen in te dienen.

Democratisch parlementslid Ongart Klampaiboon dringt er bij premier Yingluck op aan meer moeite te doen om een eind te maken aan de corruptie. Ongart zegt dat in elke fase van het programma sprake is van fraude, onder andere bij het vaststellen van gewicht en vochtigheidsgraad van de rijst die door de boeren wordt ingeleverd, bij de opslag van de opgekochte rijst en bij de verkoop, waarvan door de regering aangestelde stromannen profiteren.

– Bij een aanrijding gisteren tussen een trein en pickup truck zijn vier personen, waaronder twee kinderen, om het leven gekomen. De pickup truck reed in Phatthalung een onbewaakte spoorwegovergang op en werd door de aanstormende Bangkok-Yala trein gegrepen en 100 meter meegesleurd.

– De politie heeft zaterdagnacht in Bang Pa-in (Ayutthaya) een eind gemaakt aan een straatrace. Ze arresteerde vijftig jeugdige motorfietsers en nam 99 (opgevoerde) motorfietsen in beslag. De snelheidsduivels werden gepakt bij een wegblokkade met zestig agenten en vijftig vrijwilligers van de Poh Tech Tung stichting.

– In vaktermen noemen we het een foto-op. Gisteren stapten de Amerikaanse ambassadeur Kristie Kenney en gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok op de fiets om reclame te maken voor de ‘Pun-Pun Bike Share’ campagne. Die heeft tot doel ambassadepersoneel op de tweewieler te krijgen. Het leverde een mooi plaatje voor de krant op.

– De festiviteiten van de Tourism Authority of Thailand ter gelegenheid van Loy Krathong in Bangkok en andere toeristenplaatsen worden uitgesteld in verband met het overlijden van de Supreme Patriarch. Het feest op 17 november valt binnen de rouwperiode die op 23 november eindigt. De TAT beraadt zich na beëindiging daarvan over de geplande festiviteiten.

– Het Thai Patriots Network heeft zijn protest in de buurt van de woning van premier Yingluck beëindigd, maar het komt terug als ze niet een petitie in ontvangst wil nemen. De politie wist de circa vijftig demonstranten te paaien met de belofte dat ze een afspraak zou regelen. De politie was er al in geslaagd hen uit de straat met Yinglucks woning te weren, waarna ze zich posteerden bij een benzinestation. Het netwerk vindt dat de regering de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie in de Preah Vihear zaak dient te negeren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 oktober 2013”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Ik hoop dat de Rollo reklame zich hier in Thailan herhaald en dit olifantje een van die asbakken een keer tegenkomt en……WAMMES!!!!!!!

  LOUISE

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Abhisit en Suthep worden vervolgd voor doden 2010

  Voormalig premier Abhisit Vejjajiva en zijn rechterhand Suthep Thaugsauban gaan strafrechtelijk vervolgd worden voor de doden en slachtoffers die in 2010 tijdens de roodhemdrellen vielen. De procureur-generaal heeft dat vandaag besloten op advies van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI).

  De procureur-generaal beschouwt de toestemming die ze aan het leger gaven om met scherp te schieten niet als deel van hun officiële taak en daarom wordt de zaak niet aanhangig gemaakt bij de National Anti-Corruption Commission.

  Zolang het parlement vergadert, en dat is tot eind november, hoeven beiden geen gehoor te geven aan oproepen van de DSI om een verklaring af te leggen omdat ze parlementaire onschendbaarheid genieten.

  Tijdens de ongeregeldheden kwamen negentig personen om het leven en werden een kleine tweeduizend personen gewond. Suthep was destijds voorzitter van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), dat verantwoordelijk was voor de noodtoestand.

  (Bron: MCOT.net, 29 oktober 2013)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website