Protest van twintig studenten tegen de geplande bouw van een dam in nationaal park Mae Wong. In het park leven tijgers in het wild. Hun habitat wordt bedreigd als die dam doorgaat.

De lichamen van de negen soldaten die maandag zijn omgekomen bij een helikoptercrash, zijn gisteren overgebracht van Phayao naar Phitsanulok voor de door het koningshuis gesteunde rituele wassing. De crematie vindt dinsdag plaats.

Alhoewel de oorzaak van de crash nog niet bekend is, houdt de 3rd Army Region voor alle zekerheid alle Bell 212 heli’s aan de grond voor een onderhoudscontrole. Het toestel dat neerstortte, was een nogal oud model van de Bell 122, een model dat volgens premier Prayut ook nog steeds door andere landen wordt gebruikt. Het leger heeft zelfs oudere modellen, 30 tot 40 jaar, in gebruik. Geen probleem, vindt hij, zolang ze goed onderhouden worden.

Het leger beschikt momenteel over 285 helikopters waarvan slechts 90 luchtwaardig zijn. Een aantal bestaat uit door de VS na de Vietnamoorlog achtergelaten heli’s.

– De exploitanten van minibusjes (in het Thais rot too) hebben tot eind december de tijd om zich te registreren bij het Land Transport Department (LTD). Inmiddels zijn 3.074 busjes gekeurd, maar registratie is ook vereist.

De exploitanten en chauffeurs dienen zich aan de regels van het LTD te houden: niet afwijken van de toegestane route, het juiste tarief berekenen, niet te veel passagiers vervoeren. Wanneer ze voor de derde keer in de fout gaan, vervalt de vergunning.

Het LTD waarschuwt exploitanten van illegale busje met een zwarte kentekenplaat. Ze riskeren een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een boete van 20.000 tot 100.000 baht.

De registratie van motorsai bestuurders verloopt op rolletjes. Van de 104.134 motorfietsen zijn al 80.135 geregistreerd; de overige zijn in behandeling. In december krijgen de bestuurders een nieuw hesje met hun ID en queue number.

Van de taxi’s die tot nu toe zijn gekeurd, bleek 80 procent in orde.

– Rusland wil de diplomatieke betrekkingen met Thailand verbeteren, aldus de Russische ambassadeur gisteren tijdens een korte persconferentie. De afgelopen jaren stonden die op een laag pitje. De Russische premier heeft premier Prayut uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land toen ze elkaar vorige week ontmoetten in de wandelgangen van de Asean top in Myanmar.

In 2013 bedroeg het handelsvolume tussen Rusland en Thailand US$ 3,3 miljard. De ambassadeur noemde dat ‘onacceptabel klein’. Beide landen hebben volgens hem op economische gebied een enorm potentieel. De belangrijkste economische motor is het toerisme.

Jaarlijks bezoeken 1,7 miljoen Russen Thailand, waarmee Rusland na China op de tweede plaats staat van buitenlandse aankomsten. ‘Rusland is gek op Thailand’, jubelde de ambassadeur. ‘Russen komen hier graag.’

Behalve op het gebied van toerisme gaat nauwer samengewerkt worden op het gebied van informatie en communicatie, technologie, bankieren, landbouw en culturele uitwisselingen.

– Het lichaam van de op 8 november op het eiland Koh Tao vermiste Zwitser Hanspeter Suter (44) is gistermiddag op het strand bij een vakantiepark in Suan Taeng (Chumphon) aangespoeld. Een eerste onderzoek wijst erop dat hij tijdens het snorkelen verdronken moet zijn.

– Ik heb er al eens eerder over geschreven: het wetsontwerp dat eisen stelt aan de organisatie van openbare bijeenkomsten. Het kabinet heeft er zijn zegen aan gegeven, nu het noodparlement nog. Organisatoren dienen zo’n bijeenkomst (dus ook protesten en demonstraties) 24 uur tevoren te melden bij een politiebureau en daarbij plaats, tijden en het verwachte aantal bezoekers op te geven. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 10.000 baht.

Bij het Government House en op officiële plaatsen [?] en openbaarvervoersgebieden [?] mogen geen bijeenkomsten plaatsvinden. Podia zijn verboden tussen 22 en 6 uur.

– Gisteren liet de krant dat nog in het midden, maar vandaag meldt ze dat de twee Amerikaanse videografen die eerder door de politie zijn verhoord in verband met de gevonden menselijke organen in DHL-pakketten, er nu van worden verdacht dat ze die uit de medische musea van het Siriraj ziekenhuis hebben gestolen. De politie heeft de hulp van Interpol ingeroepen om hen te traceren.

De Amerikanen verklaarden eerder de lichaamsdelen op de markt te hebben gekocht. Ze zouden zich nu in Cambodja bevinden. Op basis van welk bewijsmateriaal de politie de yankees verdenkt, vermeldt het bericht niet. Zie verder Nieuws uit Thailand van maandag en dinsdag en Gruwelijke ontdekking in Bangkok: Resten van baby’s in postpakket.

– Voormalig oppositiepartij Bhumjaithai en regeringspartij Chartthaipattana willen dat de nieuwe grondwet het moeilijker maakt om politieke partijen bij verkiezingsfraude te ontbinden. Die regel zou alleen moeten gelden bij fraude door bestuursleden, maar niet voor fraude door niet-bestuursleden. Die wens hebben ze gisteren op tafel gelegd bij het Constitution Drafting Committee, dat de nieuwe grondwet gaat opstellen.

De twee vinden ook dat onafhankelijke parlementsleden niet thuishoren in het parlement. Volgens hen veroorzaken ze problemen, maar ze gaven verder geen toelichting. De andere wensen laat ik onvermeld; die zijn alleen interessant voor de politieke fijnproevers.

– Lagere ambtenaren krijgen een salarisverhoging van 1000 baht per maand. Premier Prayut heeft de verhoging goedgekeurd omdat de salarissen al vele jaren niet verhoogd zijn, terwijl intussen de kosten van levensonderhoud wel zijn gestegen. Zo’n drieduizend ambtenaren krijgen het extraatje met terugwerkende kracht tot 1 oktober.

– Het district Pathiu (Chumphon) is getroffen door overstromingen, veroorzaakt door zware regenbuien het afgelopen weekend. Enkele dorpen, 120 dorpswegen en boerenland zijn onder water gelopen.

– Maatregelen voor medicijngebruik zijn dringend nodig om medicijnresistentie die Thailand en andere landen van Asean bedreigt, te voorkomen. Thaise gezondheidsexperts drongen daar gisteren op aan tijdens het seminar ‘A Way Forward in Combatting Antibiotic Resistance’.

AMR (antimicrobial resistance) wordt veroorzaakt door verkeerd medicijngebruik (te lage doses, kuur niet afmaken), ondeugdelijke medicijnen, foutieve recepten en ontbrekende controle op infecties. Volgens de experts is tussen 41 en 91 procent van de recepten overbodig. Vooral bij bacteriële infecties worden vaak de verkeerde medicijnen voorgeschreven.

Pathom Sawanpanyalert, adjunct secretaris-generaal van de Food and Drug Administration, zegt dat jaarlijks 38.000 personen in Thailand overlijden als gevolg van AMR op een bevolking van 67 miljoen. Dat is verhoudingsgewijs veel meer dan in de VS en EU.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Strijd tegen corruptie schiet tekort

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 november 2014”

 1. henry zegt op

  de Illegale minibusjes hebben een witte plaat met blauwe letters. Zoals alle voertuigen die meer dan 7 personen kunnen vervoeren

  Voertuigen met 4 deuren tot 7 personen
  Witte plaat met zwarte letters
  voerstuigen met 2 deuren (pick Ups)
  Witte plaat met groene letters

  alle voertuigen die betalend personenvervoer doen
  Gele nummerplaat met zwarte letters.

  • dontejo zegt op

   Hoi Henry.

   Mijn auto (Honda Freed) is een 7 persoons auto. Wat voor een kleur
   nummerplaat moet daar dan op? (Het is geen illegaal minibusje!)

   Groet Dontejo.

   • teun zegt op

    Dontejo,

    Als je goed leest kun je het weten: witte plaat met zwarte letters (althans volgens Henry)

    • dontejo zegt op

     Hoi Teun,

     Henry zegt meer dan 7 : wit met blauw
     Tot 7 :wit met zwart.
     Ik mis dus de 7 persoons auto!

     Groet, dontejo

 2. dontejo zegt op

  De twee Amerikaanse videografen zijn herkent op de camerabeelden van
  het medische musea van het Siriraj ziekenhuis (Dit volgens The Nation).

  Groet,
  Dontejo.

 3. Theo zegt op

  Beste bloggers.
  Sinds kort ben ik weer in Thailand en heb gehoord dat in Jomtien het verkeer eenrichting
  Zou worden .Is er misschien iemand die mij hierover wat meer kan vertellen?
  Bij voorbaat dank.

 4. Rob zegt op

  Graag wil ik reageren op het bericht over het feit dat de Russische ambassadeur de diplomatieke betrekkingen met Thailand wil verbeteren. Ik snap die intentie heel goed, temeer daar de rest van de wereld, Rusland haar rug heeft toegekeerd i.v.m. de Ukraine crisis. Zolang er geen goed toezicht komt door Thailand om buitenlanders te controleren op de invoer van cash valuta e.d. blijft het probleem bestaan dat hotels en touroperators de Russen allervriendelijkst ontvangen ondanks het feit dat bijna iedereen deze zogenoemde “toeristen” weg kijkt. Dit is nog vriendelijk uitgedrukt.

 5. Dydy zegt op

  Redactie: Dit is een nieuwsrubriek. Graag op het nieuws reageren en er niet van alles en nog bijhalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website