Het zijn drukke tijden voor graafmachines. In een bos op het Nai Thon strand in Phuket zijn gisteren achttien restaurantjes plat gebuldozerd. Elders in de provincie, in nationaal park Sirinath, wil het Land Department veertien illegaal aangelegde vakantieparken [-huizen?] verwijderen.

Maar dat heeft juridisch nogal wat voeten in de aarde met vragen als: zijn de grondaktes legaal verkregen, woonden de eigenaren er al voordat het gebied de status nationaal park kreeg, en wat de zaak ook gecompliceerd maakt, er zijn twee overheidsdiensten bij betrokken: het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) en het Royal Forestry Department. De DNP zwengelde de zaak al in 2012 aan, maar daarin zijn weinig vorderingen gemaakt.

– De 22 voedselverkopers op het strand van Hua Hin die dwars lagen, hebben eieren voor hun geld gekozen. Gisteren zijn ze begonnen hun kramen weg te halen zodat de autoriteiten het strand kunnen schoonmaken en nieuwe regels opstellen.

De desbetreffende groep ligt onder vuur omdat ze klanten woekerprijzen vragen. Ze klaagden eerder bij de NCPO over het bevel van de lokale autoriteiten om hun boeltje te pakken. Tijdens een bijeenkomst van verkopers en de autoriteiten is een afspraak gemaakt over een zone waarop ze terug mogen komen.

– 34 verkopers mogen overdag op het trottoir van de groothandelsmarkt Bo Bae (Bangkok) handel drijven. Voor een plaatsje hadden 150 verkopers zich opgegeven. Degenen die buiten de boot zijn gevallen, mogen er ’s avonds staan. Doel van de operatie is het trottoir ‘terug te geven’ aan voetgangers, een operatie die ook elders in de stad aan de gang is.

– Drie Thais zijn in Japan gearresteerd nadat de wagen waarin ze reden, donderdagavond twee Japanse studenten op de fiets had geschept. Eén student (18) kwam daarbij om het leven, de ander, een 20-jarige vrouwelijke studente, werd zwaar gewond. De bestuurder was onder invloed en had geen rijbewijs.

– Het adjunct-hoofd van het politiebureau Chai Prakan in Chiang Rai is gisteren aangehouden nadat  800.000 methamphetamine pillen en een kilo crystal methamphetamine (‘ya ice’) in zijn Toyota Fortuner was gevonden. De politie hield de wagen in de wijk Thana Thani aan.

De man heeft bekend de drugs in Myanmar te hebben opgepikt van Shan dealers. Ze waren bestemd voor klanten in Bangkok. Hij zegt dat hij met het transport 6 miljoen baht zou verdienen, een bedrag dat meer dan welkom was omdat hij schulden had.

De arrestatie komt nogal als een schok, want de officier staat bekend als de meest ervaren anti-drugs bestrijder in het Noorden. De politie onderzoekt nog of hij medeplichtigen in het korps had.

– De advocaat van de Japanner, die via een IVF-behandeling vijftien baby’s heeft verwekt bij Thaise draagmoeders, heeft de politie DNA van de man overhandigd als bewijs dat hij de vader is. Het DNA-monster is door de Japanse autoriteiten geverifieerd. De advocaat heeft namens zijn cliënt de politie ook een geschreven verklaring overhandigd, waarin wordt uitgelegd waarom hij zoveel baby’s wenste. De inhoud daarvan is niet bekend gemaakt.

De politie zou nog steeds graag de man zelf spreken, ‘omdat we nog veel vragen hebben’, zegt adjunct-hoofd Thitiratch Nongharnpitak van de gemeentepolitie Bangkok. Ze gaat nu proberen hulp van de Japanse collega’s te krijgen om tegen de man juridische actie te ondernemen. De advocaat benadrukt dat zijn cliënt altijd gepland had om de vader van de draagbaby’s te zijn. [Een poging om beschuldiging van mensenhandel te voorkomen?]

Gisteren is weer een IVF-kliniek gesloten. Het Department of Health Service Support (HSS) beval de sluiting van het Bangkok IVF Centre aan de Manutham Road. De sluiting geldt voorlopig voor zestig dagen. Volgens de HSS is de kliniek weliswaar legaal geregistreerd maar beschikt ze niet over de vereiste vergunningen, hetgeen een overtreding van de Sanatorium Act oplevert. De HSS onderzoekt of commerciële draagmoeders er een IVF-behandeling hebben gekregen.

– Tussen 6 uur ’s ochtends en het middaguur heeft de politie gisteren in Bangkok 428 wielklemmen gezet op voertuigen die verkeerd geparkeerd stonden. De politie kwam op dertien plaatsen in actie. De meeste overtredingen werden geconstateerd op de Lat Phrao 101 Road. Daar moesten 152 auto’s eraan geloven.

Politiebureaus elders in het land hebben de opdracht gekregen [van wie?] om wielklemmen aan te schaffen. Zondagnacht stuitten bij uitgaansgelegenheden in Nakhon Ratchasima twintig automobilisten al op een wielklem. Volgens de website van Bangkok Post zijn maandag in hele land 2.000 auto’s klem gezet.

– De Rubbers Growers Cooperative Federation of Thailand wil een eigen autobandenfabriek opzetten nu de prijs van natuurrubber zakt. De investeringskosten van 3 miljard baht zouden door de planters moeten worden opgebracht. De federatievoorzitter omschrijft het idee als een ‘belangrijke strategie’ voor rubbersplanters om elkaar te helpen in plaats van afhankelijk te zijn van overheidssubsidies.

– Bij bomaanslagen in Yala en Pattani zijn vier soldaten gewond geraakt. In Than To (Yala) ontplofte gisteravond een bom toen een ploeg van acht man, die onderwijzers beschermt, aan het patrouilleren was. Dat gebeurde toen ze het gebied zouden gaan inspecteren.

In Pattani werd zondagmiddag een convooi van een pickup truck en twee motorfietsen belaagd. Toen ze een kruising bij de markt van het dorp Basa-e naderden, ontplofte het explosief. De twee motorrijders werden gewond.

Coupleider Prayuth Chan-ocha zat gisteren een vergadering voor met de top van de veiligheidsautoriteiten over een nieuw framework voor de vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet. Tot nu toe zat alleen verzetsgroep BRN aan tafel. De gesprekken liggen al een jaar stil.

Naar verwachting wordt de samenstelling van de Thaise delegatie gewijzigd en wordt de hoofdonderhandelaar vervangen. Er worden ook drie commissies gevormd die het zuidelijk geweld ‘efficiënter’ moeten gaan aanpakken, aldus een bron.

– Ambtenaren moeten niet buigen voor politici; ze dienen zich tegen hun corrupte praktijken te verzetten. Dat zei gisteren Panadda Diskul, permanent secretaris van het PM’s Office, tijdens een seminar, georganiseerd door de National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Sanya Dharmasakti Anti-Corruption Institute. Volgens Panadda ontbreekt bij de ambtenarij good governance en wordt ze gemanipuleerd door politici. Als voorbeeld noemde hij het hypotheeksysteem voor rijst, dat gekenmerkt werd door vermeende corruptie en verliezen.

Mana Nimitmongkol van de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand [ACT, niet te verwarren met de NACC] zei dat uit studies is gebleken dat politici aan de bron van corruptie staan omdat zij de macht hebben het land in elke richting te sturen. ‘De corrupte daden van degenen die aan de macht zijn, zijn wijdverspreid en hebben een uitstraling op zowel ambtenaren als de bevolking.’

De ACT is een initiatief van het Thaise bedrijfsleven met als doel corruptie te voorkomen. Daartoe worden zogeheten integrity pacts tussen overheid en de particuliere sector afgesloten. Zo’n overeenkomst stelt derden in de gelegenheid regeringsprojecten op de voet te volgen vanaf het moment dat het programma van eisen wordt opgesteld tot de uitvoering.

Een kritische noot kwam van Claudio Sopranzetti, post-doctoraal research fellow aan de universiteit van Oxford. ‘Het militair gezag probeert corruptie uit te bannen om daarmee te rechtvaardigen dat ze aan de macht blijft. Maar wie gelooft dat het leger niet corrupt is?’

– Het Q-merkteken zou garant moeten staan voor veiligheid, maar uit onderzoek van groente en fruit met het merk zijn niveaus aan pesticiden gevonden die hoger zijn dan in producten zonder de Q-garantie.

Volgens Kingkorn Narintarakul na Ayutthaya, adjunct-directeur van de Thai Holistic Health Foundation, wijst dit op armzalige criteria van het bureau dat het logo toekent (National Bureau of Agricultural Commodity and Food Standards, ACFS). Kingkorn roept het bureau zijn leven te beteren, vooral ook omdat Q-producten duurder zijn, soms tot 200 procent.

De controle is uitgevoerd door het Thailand Pesticide Alert Network (Thai-Pan) en de Foundation for Consumers. 87,5 procent van de monsters met het Q-logo was verontreinigd en 62,5 procent kwam uit boven het toegestane maximum. De monsters werden onderzocht door het SGS laboratorium in Zwitserland. Ze werden getrokken uit Chinese broccoli, cow peas, chili, peterselie, basilicum, sinaasappels, aardbeien, appels, guave en watermeloenen. Van de sinaasappels deugde 100 procent niet.

Thai-Pan coördinator Prokchon Usap wijst er nog eens op dat het wassen van producten niet altijd afdoend is want sommige pesticiden worden geabsorbeerd en blijven achter in het weefsel. Gebleken is verder dat in enkele supermarkten in Bangkok meer verontreinigde producten liggen dan op versmarkten in de voorsteden van Bangkok, alsmede Yasothon en Songkhla.

De resultaten van het onderzoek zijn besproken met de ACFS, maar die maakte een passieve indruk, vandaar dat de resultaten nu naar buiten zijn gebracht.

– De autoriteiten waarschuwen voor overstromingen en grondverschuivingen in het beneden-Noorden en centraal Thailand, nadat dertig huizen in Thong Saen Khan (Uttaradit) zondagnacht na zware regens onder water zijn gelopen.

De gouverneur van Chai Nat heeft de bewoners van vier districten opgeroepen zich op evacuatie voor te bereiden voor het geval de Chao Phraya rivier buiten haar oevers treedt. Het waterpeil in de provincie blijft er stijgen. Mensen die aan de voet van bergen wonen, moeten beducht zijn op modderstromen.

In Bang Ban (Ayutthaya) wordt gevreesd voor de combinatie van het gestegen water in de Chao Phraya en de zuidwestelijke moesson die in aantocht is uit de Golf van Thailand. Die moesson gaat volgens het Thai Meteorological Department in 40 procent van het land voor stortbuien zorgen.

Bij de waterval Kaeng Sopha in nationaal park Thung Salaeng Luang (Phitsanulok) mag niet meer in het water worden gespeeld. Da’s te gevaarlijk.

– Het ontzielde lichaam van een 22-jarige Rus is zondagavond in een flat in Pattaya gevonden. Een vriend van hem deed die gruwelijke vondst toen hij hem wilde ophalen om te gaan stappen. Op het lichaam zijn geen verwondingen gevonden. De man was op vakantie en had de flat drie weken eerder betrokken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Culinaire tours: authenhieke Thaise gerechten proeven
Noodparlement keurt begroting unaniem goed


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 augustus 2014”

 1. Frits zegt op

  Zal mij benieuwen of de politie ook bij de Khao sanroad wielklemmen gaat zetten.Auto,s staan daar soms 3 rijen dik zodat je als je met je koffer loopt bijna niet langs kunt.

 2. BertH zegt op

  Dit is misschien niet zozeer een reactie maar een vraag. Waarom zijn onderwijzers het doelwit van aanslagen in het zuiden?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ BertH Ze vertegenwoordigen het centrale gezag in Bangkok. Als ik niet abuis ben, worden ze ook door Bangkok geplaatst. Solliciteren is er niet bij. Over de problemen in het Zuiden heeft op Thailandblog de volgende posting gestaan: Het vergeten conflict: opstand in het Zuiden. Zie
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/
   Aanbevolen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website