Het ministerie van Transport wil een tweede luchthaven aanleggen op het vakantie-eiland Koh Samui. Het huidige vliegveld, eigendom van Bangkok Airways, is duur en uitbreiding is niet mogelijk. Het aantal vluchten is beperkt ter voorkoming van geluidsoverlast.

Naar een tweede luchthaven is al na een kabinetsbesluit in 2003 een haalbaarheidsonderzoek gedaan en een milieueffectrapportage uitgevoerd. De aanleg kost 2 miljard baht. Tegenstanders vinden het eiland te klein voor twee vliegvelden. Ze zijn ook bang voor schade aan tempels en andere bebouwing en geluidsoverlast in de buurt van de lokatie waar het nieuwe vliegveld gepland is.

– Een man die verdacht wordt van tenminste vier moorden op eigenaren van pickup trucks tussen januari vorig jaar en april dit jaar is aangehouden. De politie was naar hem op zoek, nadat klachten waren ontvangen over de verdwijning van verschillende pickup chauffeurs in Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Surat Thani. De man huurde de wagens met chauffeur en gaf hen bij benzinestations een drankje waarin vergif had gedaan. Wanneer ze buiten bewustzijn waren, gooide hij de lichamen de wagen uit. De wagens en gestolen kostbaarheden verkocht hij aan een bende in Hat Yai (Songkhla). Negen auto-eigenaren kregen met hem te maken; drie wisten te ontkomen en nog twee worden vermist. De verdachte heeft geprobeerd zich in zijn cel op te hangen, maar die poging mislukte.

– Werknemers van het Government Lottery Office hebben vier uur voor het ministerie van Financiën gedemonstreerd tegen het ontslag van hun directeur, Somchat Wongwattanasan. Somchat is de derde directeur die binnen korte tijd het veld moet ruimen. De demonstranten achten de bewering dat Somchat is ontslagen vanwege zwak leiderschap een smoes.

De werknemers willen dat het GLO-bestuur een eind maakt aan een conflict over de toewijzing van loten, wat de oorzaak zou zijn van de drie ontslagen. De problemen begonnen toen het bestuur in oktober vorig jaar het contract van vier organisaties, die de loten verkochten, niet verlengde omdat ze in strijd met hun contract de loten doorverkochten aan een particulier.

– De producent van de verboden film ‘Shakespeare Must Die’ wil de film desondanks vertonen, zelfs als dat betekent dat hij de gevangenis in gaat. Hij, de regisseur en crewleden hebben gisteren gedemonstreerd voor het Government House. In een brief aan premier Yingluck, die voorzitter is van de National Board of Film and Video, vragen ze het verbod van de censuurcommissie op te heffen.

Door sommigen wordt de film geïnterpreteerd als een anti-Thaksin film, maar de regisseur verwerpt die interpretatie, ook al omdat ze het script in 2008 schreef toen de roodhemden nauwelijks actief waren. De film is een adaptatie van MacBeth van Shakespeare en bevat beelden van de brandstichtingen in mei 2010 en de massamoord in oktober 1976. Volgens de regisseur gaat de film over megalomanie. ‘Tirannen in elke cultuur lijden nog steeds aan dezelfde paranoia’, zegt ze.

– Het hoofd van het Land Department is overgeplaatst naar een inactieve post, vijf maanden voordat hij met pensioen zou gaan. De gouverneurs van zeven provincies hebben ook het consigne gekregen van plaats te wisselen. Vermoedelijk hebben hun overplaatsingen te maken met het feit dat ze moeilijk kunnen samenwerken met de Pheu Thai-parlementsleden van hun provincie.

Het Land Department-hoofd speelde een belangrijke rol in een conflict rond de Alpine Golf Club. Een Pheu Thai parlementslid, destijds vice-minister van Binnenlandse Zaken, misbruikte zijn positie om het land te verwerven, maar de Supreme Court schrapte in 2010 de zaak op formeel juridische gronden.

– Ter ere van de 80ste verjaardag van de koningin worden nog eens tachtig dorpen uitgeroepen tot drugsvrije ‘Mother of the Land’-dorpen: 1 per provincie en 3 in grensdistricten. Het ‘Mother of the Land’ fonds werd in 2004 met een donatie van de koningin en het kantoor van de Narcotics Control Board opgezet. Thans worden 12.189 dorpen door het fonds gesteund.

– Een staflid van het particuliere Central Chiangmai Memorial ziekenhuis is aangehouden op verdenking van de diefstal van 5.000 pseudoephedrine bevattende pillen, die gebruikt kunnen worden bij de productie van methamphetamine. Ze zou ook bestellingen van 370.000 pillen hebben vervalst.

– In het bijzijn van zijn echtgenote en 7 jaar oude slapende zoon heeft een politieagent zich in Lam Luk Ka (Pathum Thani) van het leven beroofd.

– Voormalige leden van het Committee for Natural Resources and Environmental Protection of 16 Institute hebben in een verklaring opgeroepen af te zien van de bouw van de Mae Wong dam in de Sakae Krang rivier in de provincie Nakhon Sawan. Het kabinet gaf op 10 april het groene licht voor de bouw. Volgens de milieuactivisten is het besluit niet gebaseerd op een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen.

– Het kabinet heeft het plan goedgekeurd om 40.000 ton crude palm olein te importeren. Begonnen wordt met 10.000 ton om te zien wat de invloed is op de binnenlandse markt. Volgens de boeren in het Zuiden van Thailand is de import niet nodig, omdat er geen tekort is. Op de wereldmarkt stijgt de prijs als gevolg van een grote vraag, zeggen ze. Niettemin gaan ze nu akkoord met de 10.000 ton, omdat die weinig invloed zal hebben op de binnenlandse markt.

De Thai Oil and Palm Association wil dat de regering de vaste prijs van 42 baht voor een literfles palmolie schrapt. Volgens het ministerie van Handel helpt de import om de prijs op 42 baht te houden. Vorig jaar was er een groot tekort aan palmolie en moest het ministerie 60.000 ton importeren om de prijs op 47 baht te houden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 april 2012”

  1. ton kroon zegt op

    Als ze nu is de kosten van het nieuwe vliegveld berekenen en het bedrag ineens geven aan bangkok airways met de belofte van hun dat de tickets 80% goedkoper worden, dan hoeft er geen 2e vliegveld te komen…heeft iedereen er wat aan..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website