Thailand’s belangrijkste modeshow is weer voorbij: de vierdaagse Elle Fashion Week. Voor het vijftiende achtereenvolgende jaar toonden Thaise ontwerpers in een tent voor CentralWorld wat ze in hun mars hebben. Onder de aanwezigen bevond zich prinses Sirivannavari Nariratana, alsmede een groot aantal – zoals de krant ze noemt – A-list celebrities. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, volsta ik met een foto van de eerste show door Playhound TV met kleding van Greyhound. ‘A tongue-in-cheek bang.’

– Drie minuten per persoon kregen de insprekers gisteren tijdens de eerste van een serie hoorzittingen over de waterwerken, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. De provincie Lamphun beet het spits af en dat leverde gelijk al een demonstratie en klachten van milieuactievoerders op.

Ter discussie stond de aanleg van een waterreservoir met een capaciteit van 9,2 miljoen kubieke meter water in Ban Wang Luang (district Ban Hong). Tegenstanders demonstreerden tegen het plan buiten het schoolgebouw, waar de hoorzitting werd gehouden. Volgens een demonstrant gaat het om een oud plan dat in 1987 door het Royal Irrigation Department is geschrapt omdat de bodem niet sterk genoeg is om een dam te dragen.

De deelnemers aan de hoorzitting (volgens een actievoerder zijn voornamelijk mensen voor de hoorzitting uitgenodigd die neutraal tegenover de plannen staan en geen bewoners die er gevolgen van ondervinden) kregen weinig details te horen over het reservoir en de overige plannen. Volgens milieuactievoerder Hannarong Yaowalers was de zitting te kort en voldeed die niet aan de eisen van de rechtbank. [De hoorzittingen zijn via een gerechtelijke procedure afgedwongen.] De sprekers hadden te weinig tijd om hun mening te geven en vragen te stellen. Hij vraagt zich af of de regering wel naar afwijkende stemmen wil luisteren.

– Drie vermeende opstandelingen zijn gisteren in Pattani gedood in een vuurgevecht met politie en soldaten. Het gevecht vond plaats toen de Thaise eenheid een terrein achter een pondok school doorzocht. Een vierde man werd aangehouden.

Maandagavond werd Pattani opgeschrikt door 17 incidenten in vier districten. Het ging om in brand gestoken autobanden en een opgeblazen telefoonmast. Slachtoffers zijn niet gemeld.

– De anti-regerings demonstranten bij de Uruphong kruising zijn niet van plan naar het regeringscentrum te marcheren. Alleen wanneer de Internal Security Act (ISA) niet meer van kracht is (die duurt tot vrijdag en geldt niet voor Uruphong), zou een terugkeer naar het regeringscentrum overwogen kunnen worden, zegt coördinator Uthai Yodmanee.

De politie heeft de demonstranten gevraagd naar het Supachalasai stadion te verkassen, maar coördinator Uthai Yodmanee denkt dat de enige veilige plaatsen het kantoor van de Royal Thai Police en het hoofdkantoor van de gemeentepolitie zijn. Wanneer meer mensen zich aansluiten bij het protest, hoeven volgens hem wegen niet te worden afgesloten.

Vandaag vergadert het Centre for the Administration of Peace and Order en andere diensten over de vraag of de ISA tot Uruphong wordt uitgebreid. Uthai zegt dat zelfs dan de demonstranten niet van plan zijn te verhuizen.

Oppositiepartij Democraten ontkent elke betrokkenheid bij het protest. Mensen komen naar de rally omdat ze ontevreden zijn over de regering. Democratisch parlementslid Jurin Laksanavisit zegt dat de regering te weinig aandacht besteedt aan de stijgende kosten van levensonderhoud. De premier heeft het druk met haar buitenlandse reizen, en haar regering heeft het druk met wijziging van de grondwet en het regelen van amnestie.

Foto homepagina: Een demonstrant met de slogan ‘Fight’ en ‘Salvage the Nation’. 

– Het parlement is gisteren begonnen aan de behandeling (in tweede lezing) van het voorstel om artikel 190 van de grondwet te versoepelen. Het huidige artikel vereist dat bij elke maatregel die met het buitenland te maken heeft, het kabinet toestemming moet vragen aan het parlement.

Oppositiepartij Democraten is weer wantrouwend. Van de wijziging kan premier Thaksin profiteren, die belangstelling zou hebben voor de exploitatie van gas en olie in de Golf van Thailand. Het gaat om een gebied van 26.000 vierkante kilometer dat door Thailand en Cambodja wordt betwist. Volgens een schatting van de World Bank is het goed voor 2 miljard olievaten en 10 biljoen kubieke meter aardgas. Wijziging van artikel 190 geeft het kabinet te veel macht, zegt de oppositie.

– De woordkeus van Thirayuth Boonmee tijdens de herdenking van de studentenopstand van 14 oktober 1973 is Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, in het verkeerde keelgat geschoten. Thirayuth, destijds studentenleider en nu directeur van het Sanya Dharmasaki Institute for Democracy van de Thammasat universiteit, vergeleek Thaksin met khee kham (een hard stuk faeces dat de stoelgang belemmert) en hij gebruikte nog enkele andere kleurrijke metaforen om politieke leiders te typeren.

Teleurstellend, zegt Noppadon, meer retoriek dan een gedegen analyse. Thirayuth misbruikt zijn academische vrijheid om anderen onbeschoft aan te vallen.

– Het gaat beter met de Supreme Patriarch, die maandag in het Chulalongkorn ziekenhuis aan een darminfectie is geopereerd. Er zijn geen complicaties opgetreden, zegt het ziekenhuis in een gisteren uitgegeven verklaring. Temperatuur en bloeddruk zijn normaal en de medicatie wordt geleidelijk verminderd om de bloeddruk op te voeren.

De patriarch ligt nog op de IC. Hij werd in februari in het ziekenhuis opgenomen en vierde op 3 oktober zijn 100ste verjaardag. Die dag kwamen drieduizend mensen naar het ziekenhuis om hem beterschap te wensen. Gisteren kreeg hij bloemen van het vorstenpaar en togen weer veel volgelingen naar het ziekenhuis om het well-wishers book te tekenen.

– Een onder Thaise vlag varende olietanker is twee dagen door piraten gekaapt geweest en is inmiddels weer boven water gekomen. Maar de lading ontbreekt. Contact met het schip stokte vier dagen geleden nadat het uit Singapore was vertrokken. Het was onderweg naar Vietnam en keert nu weer terug. De tanker werd in de Straat van Malakka gekaapt. In de eerste helft van dit jaar zijn al 57 incidenten gemeld. Eerder nam het aantal kapingen af hetgeen te danken was aan meer patrouilles en samenwerking tussen aangrenzende landen.

– De chauffeur die maandag 2 kilometer over een spoorbaan reed, heeft een gevangenisstraf van 2 maanden gekregen met een proeftijd van 2 jaar en een boete van 5.000 baht. Hij moet zich het komende jaar ook vier keer bij de Reclassering melden en dienstverlening verrichten.

– Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor de aanleg van de Dark Green Line [hoe toepasselijk], een 19 kilometer lange metroverbinding van Mor Chit via Saphan Mai naar Khu Khot in Pathum Thani.

– Maandag 30 december wordt ook een vrije dag, waardoor de nieuwjaarsvakantie (altijd goed voor een fors aantal verkeersslachtoffers) van 28 december tot en met 1 januari duurt.

– Een 31-jarige vrouw die minderjarige meisjes als prostituee liet werken, is gisteren aangehouden toen ze drie meisjes van 14 tot 16 jaar aan klanten in een restaurant in Bang Khunthian (Bangkok) aanbood. Het tarief bedroeg 1.500 baht, waarvan ze zelf 500 baht in haar zak stak.

– Weet u nog? Voormalig politiearts Supat Laohawattana (bijnaam Dr Death) werd in september vorig jaar aangehouden op verdenking van de moord op een van zijn Myanmarese werknemers, die in zijn boomgaard in Phetchaburi werken. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van een echtpaar dat voor hem werkte.

Gisteren werd Supat veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens het illegaal bezit van de auto van het echtpaar. Zijn derde vrouw kreeg 3 jaar en 4 maanden. Supat werd eerder vrijgelaten op borgtocht en na de laatste veroordeling vraagt hij opnieuw vrijlating aan, tesamen met zijn vrouw. In Supats boomgaard zijn destijds resten van drie menselijke skeletten gevonden.

– Motosai bestuurders moeten zich uiterlijk 30 november registreren. Blijven ze in gebreke, dan kunnen ze juridische actie verwachten, zegt het Land Transport Department. Zodra ze geregistreerd zijn, krijgen ze een gele nummerplaat.

Economisch nieuws

– Om speculatieve goudhandel tegen te gaan heeft het ministerie van Handel een oud plan uit de kast gehaald om alle goudwinkels te registreren. De autoriteiten kunnen dan nauwkeurig alle transacties in de gaten houden, met name de toename van online goud speculatie en goudhandel in de vorm van promesses in plaats van feitelijke goud leveranties.

Naar schatting vinden per jaar goud transacties ten bedrage van 1 biljoen baht plaats, aanzienlijk meer dan de goud importwaarde van 300 miljard baht. Wanneer de handel beter wordt gecontroleerd, worden consumenten beter beschermd, hetgeen de situatie in India bewijst, zegt staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel).

De Indiase regering en centrale bank hebben dit jaar verschillende maatregelen genomen om de goudstroom naar het land te stuiten, waaronder een record importtarief van 10 procent zodat de huidige rekeningkloof wordt gedicht. India kampt met een vertragende economie, een daling van de waarde van de valuta en een groter wordend tekort op de betalingsbalans.

Thailand telt thans 7.500 goudverkooppunten en online goudhandelaren, maar slechts 900 zijn lid van de Gold Traders Association. Wanneer winkels geregistreerd zijn bij het Internal Trade Department, moeten ze elke keer wanneer ze de prijzen wijzigen het ITD informeren alsmede de goldsmith’s charge [?] voor gouden ornamenten aangeven. Goudhandelaren moeten ook hun boekhouding splitsen in persoonlijke en bedrijfsmatige goudhandel. De nieuwe maatregelen hebben voornamelijk tot doel kleine investeerders te beschermen tegen oplichting.

De Bank of Thailand ontdekte vorige maand dat de waarde van de goudtransacties in buitenlandse valuta groter was dan de waarde van de goudimporten en –exporten, hetgeen erop zou kunnen wijzen dat sommige gouddealers via de spotgoudhandel met wisselkoersen speculeren.

‘Maar de zaak is complex’, zegt voorzitter Jitti Tangsithpakdi van de GTA. ‘En we moeten met controles voorzichtig zijn om vast te stellen of het werkelijk om speculaties gaat of niet.’ De vereniging praat binnenkort met het ministerie van Handel, de centrale bank en de commerciële banken.

– Vandaag vergadert het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand over de policy rate, het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden. Naar verwachting houdt de MPC het tarief op 2,5 procent.

Veel speelruimte heeft de commissie niet door de schuldencrisis van de VS en de geldinjecties van de FED. Bovendien stijgen in Thailand nog steeds de huishoudschulden. Theoretisch zou de commissie het tarief kunnen verlagen met als doel de economie een duwtje in de rug te geven, want de inflatie is laag. Maar de andere overwegingen zullen wel de overhand hebben.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de huishoudschulden gestegen naar 8,97 biljoen baht oftewel 77,5 procent van het bruto binnenlands product. Tijdens de financiële crisis van 1997 bedroegen de schulden 1,36 biljoen baht oftewel 28,8 procent van het bbp.

Het Kasikorn Research Centre verwacht dat de economie dit jaar met 3,7 procent stijgt; eerder voorspelde het 4 procent. In de tweede helft van het jaar zullen de exporten wat aantrekken, omdat de eurozone economieën uit hun recessie beginnen te komen en zowel Japan als de VS tekenen van herstel vertonen. De Chinese economie is weer stabiel na een periode van teruggang eerder dit jaar.

– De overstap door boeren van rijst op suikerriet, zoals door het ministerie van Landbouw bepleit voor 6,7 miljoen rai, zal niet tot besparingen op subsidies leiden, aldus het Thailand Research Development Institute. ´De premier denkt dat wel, maar dat zal dit jaar niet gebeuren´, zegt Viroj NaRanong, directeur research. De 6,7 miljoen rai is volgens het ministerie van Landbouw niet geschikt voor de verbouw van rijst.

Het TDRI is door het Cane and Sugar Fund in 2011 ingehuurd om de suikerriet- en suikerindustrie te herstructureren. Het TDRI stelde vorig jaar voor om de prijsmaatregel voor suiker te schrappen, die al 30 jaar van kracht is. Dat zou tot verlaging van de subsidie leiden, maar de CSB wil er niet aan. Die geeft de voorkeur aan een minimum- en maximumprijs, waarbij de regering boeren compenseert. Een besluit daarover is nog niet genomen.

De TDRI heeft berekend dat subsidiëring alleen nodig is wanneer de prijs onder de 1.100 baht per ton suikerriet zakt. De planters stellen 1.200 baht voor, maar Viroj vindt dat bedrag onredelijk omdat de productie de afgelopen dertig jaar vervier- tot vervijfvoudigd is. De markt ondersteunt die prijs niet, zegt hij, waardoor met suikerriet hetzelfde dreigt te gebeuren als met rijst en rubber: boeren die de regering om interventie vragen. De boeren lobbyen voor het bedrag van 1.200 baht omdat de productiekosten 1.190 baht per ton bedragen.

Het CSF heeft een jaarlijks budget van 13,5 miljard baht. Vorig jaar verleende het 16 miljard baht aan subsidies. Het fonds heeft een schuld van 9,1 miljard baht. Tegen juni volgend jaar zou het afbetaald moeten zijn. Volgende week maakt het CSF-bestuur bekend wat de prijs wordt. Wanneer aan de eis van 1.200 baht wordt tegemoet gekomen, zal het opnieuw geld moeten lenen.

– Het hypotheeksysteem voor rijst heeft de ergste verwoesting in de Thaise geschiedenis gecreëerd, gegeven de dalende prijs van rijst op de wereldmarkt en het overaanbod vanuit Thailand. Geen enkel ander regeringsproject heeft zoveel verlies opgeleverd als het hypotheeksysteem. Schrap het (‘Het is nog niet te laat om dit beleid te herzien’) en neem andere maatregelen, zodat het geld ook terecht komt bij de armste boeren.

Voormalig minister van Financiën Pridiyathorn Devakula hees gisteren de noodvlag tijdens het seminar ‘From Rice Pledging Saga to Massive Corruption Salvation’ ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Puey Ungphakorn, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand. Pridiyathorn schat het verlies over de afgelopen twee rijstseizoenen op 425 miljard baht. Hiervan bereikte slechts 210 miljard baht 2,16 miljoen boeren, de rest ging naar andere mensen en 1,84 miljoen boeren profiteerden niet van het systeem.

Pramon Sutheewong, voorzitter van de Anti-Corruption Organisation of Thailand, pleitte voor een andere vorm van hulpverlening aan boeren, zoals directe subsidies, en Vichai Sriprasert, ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association, voor verbetering van irrigatiesystemen, het verlagen van de productiekosten van boeren en het ter beschikking stellen van zaden.

Wat er verder werd gezegd, laat ik onvermeld, want dat is al vele malen betoogd: het hypotheeksysteem is een bodemloze put en het wordt geteisterd door corruptie. (Bron: MCOT online news, 15 oktober 2013; Bangkok Post, 16 oktober 2013)

– Premier Yingluck geeft toe dat Thailand nog niet met China heeft onderhandeld over de prijs die het voor de afgesproken 1 miljoen ton rijst krijgt. Thailand heeft alleen met China een Memorandum of Understanding afgesloten waarin die hoeveelheid is vastgelegd. Beide landen zetten daaronder vorige week hun handtekening tijdens het driedaags bezoek van de Chinese premier Li Keqiang. Details van de levering aan China worden door de commissie uitgewerkt, die verantwoordelijk is voor de rijstverkopen uit de regeringsvoorraad.

Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) zegt dat de regeringsdeal niets te maken heeft met de deal die de particuliere sector heeft afgesloten. Daarbij gaat het om de verkoop van 1 miljoen ton rijst over een periode van 5 jaar. Die deal is afgesloten door de Rice Exporters Association of Thailand en de Cosco Group in China. Berichten dat Cosco de nieuwe rijstdeal tussen de twee regeringen betwijfelt, zijn volgens de minister niet juist. Cosco kan dat niet weten, want vertegenwoordigers van Cosco waren niet aanwezig bij de gesprekken tussen Yingluck en Li. Behalve rijst koopt China ook rubber, tapiocameel en suiker van Thailand.

De minister bevestigt dat Thaise agrarische producenten geruild gaan worden tegen Chinese hogesnelheidstreinen. Thailand heeft het Memorandum of Understanding met China getekend ‘on the understanding’ dat Thailand de treinen in China koopt en China een substantieel volume aan agrarische producten van Thailand koopt,aldus Niwatthamrong. [Wat bedoeld wordt met ‘on the understanding’ weet ik niet: is dat een veronderstelling of is het in het MoU vastgelegd?]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 oktober 2013”

 1. dickvanderlugt zegt op

  Breaking News: Niet volgend jaar februari, maar op 11 november doet het Internationale Hof van Justitie in Den Haag al uitspraak in de Preah Vihear zaak. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), verantwoordelijk voor het foutieve bericht, zegt dat het Hof een andere zaak heeft uitgesteld om ruimte te maken voor het conflict tussen Cambodja en Thailand over 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel.

  De zaak is 2 jaar geleden aangezwengeld door Cambodja. Het heeft het Hof gevraagd het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegekend, nader toe te lichten. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omringende gebied. Alleen de tempel en ‘it’s vicinity’ gingen naar
  Cambodja, maar hoe groot is die ‘vicinity’ wil Cambodja weten. In 2010 is enkele malen aan de grens gevochten, maar sinds de regering Yingluck is aangetreden, is het er rustig.

  (Bron: Website Bangkok Post, 16 oktober 2013)

 2. egon wout zegt op

  Niet in Bangkok Post heb ik gelezen een interessant artikel in the “Nation” van 16 october : A new reason to jail thais for thought crime. Dit artikel stelt de democratische attitude van deze regering ter discussie.

  • TinoKuis zegt op

   Een artikel van Pavit Rojanaphruk. Hij heeft veel en kritisch geschreven over artikel 112, met name op de volgende website:
   http://www.prachatai.com/english/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website