Van mijn grote journalistieke voorbeeld I.F. Stone (‘Izzy’ voor vrienden) heb ik geleerd dat alle regeringen liegen totdat het tegendeel bewezen is.

Premier Yingluck loog gisteren, toen ze zei dat China jaarlijks 1 miljoen ton rijst van Thailand gaat kopen vanwege ‘de goede banden’. De echte reden is dat China de rijst hard nodig heeft, want het land is in één jaar tijd van zelfvoorzienend ’s werelds grootste rijstimporteur geworden, zelfs groter dan Nigeria.

Maar goed, misschien gelooft Yingluck wel wat ze zegt of weet ze niet beter. In ieder geval is er de afgelopen drie dagen tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang iets moois gegroeid tussen beide landen. China koopt meer rijst dan de eerdere aangekondigde 1 miljoen ton over 5 jaar en het koopt 200.000 ton rubber. In ruil daarvoor krijgt het land een stevige vinger in de pap bij de ontwikkeling van de hogesnelheidslijnen.

Gisteren brachten Yingluck en Li een bezoek aan het distributiecentrum van Otop-producten in San Kamphaeng (Chiang Mai). Otop (One Tambon One Product) is een programma waarbij dorpen worden gestimuleerd zich op één product te specialiseren. De centrale organisatie zorgt voor de distributie en marketing. Na het bezoek vertrok de Chinese premier naar Vietnam.

Oppositieleider Abhisit zei gisteren dat de regering misleidende informatie over de hogesnelheidslijn Bangkok-Nong Khai verstrekt. Die zou in 7 jaar kunnen worden aangelegd, maar volgens Abhisit is er net genoeg geld om tot Nakhon Ratchasima te komen. Hij vindt ook dat de regering de bevolking maar eens goed moet duidelijk maken dat de 2 biljoen baht die ze gaat lenen voor infrastructurele werken, waaronder de aanleg van vier hogesnelheidslijnen, het land 50 jaar opzadelt met een schuld.

– Burgemeester Amnart Prasert van Pak Nam (Chachoengsao) komt geld tekort om de door overstromingen getroffen bewoners te helpen. Hij heeft uit eigen zak zandzakken en schuimvlotten betaald want het budget dat de centrale overheid ter beschikking stelt, 500.000 baht, is niet voldoende. Gemeenteambtenaren betalen uit eigen zak voedsel en drinkwater voor functionarissen, soldaten en vrijwilligers die helpen bij het evacueren van bewoners. Op veel plaatsen in zijn gemeente staat het water 1,5 meter hoog.

Inmiddels is het dodental opgelopen tot 42. Vijfentwintig provincies staan onder water, waardoor 982.799 personen zijn gedupeerd. 7.376 personen zijn geëvacueerd, aldus cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department.

In Lam Plai Mat (Buri Ram) is gisteren een deel van snelweg 226, de verbinding tussen Buri Ram en Nakhon Ratchasima, afgesloten, nadat een vrachtwagen, die naar het gebied was gestuurd om bewoners te evacueren, was gekanteld.

– De nieuw benoemde procureur-generaal Athapol Yaisawang zegt in een interview met Bangkok Post dat hij ‘professioneel, open, snel en met integriteit’ gaat werken. Hij beschouwt het als zijn missie om het vertrouwen van de bevolking in de openbare aanklagers op te bouwen, zodat de mensen weten waar ze terecht kunnen als ze recht zoeken.

Athapol’s eerste daad was de aanstelling van een woordvoerder die besluiten in high-profile zaken kan toelichten en publiceren op de website van het OM. Op zo’n manier blijft de bevolking op de hoogte van belangrijke details in rechtszaken.

Naar aanleiding van het besluit van zijn voorganger om Thaksin niet te vervolgen wegens terrorisme zegt hij dat dit besluit onomkeerbaar is. Binnenkort mag Athapol zelf over een gevoelig liggende zaak beslissen en dat is de vervolging van oppositieleider Abhisit en Suthep Thaugsuban, voormalig secretaris-generaal van de Democraten. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten tijdens de roodhemdrellen in 2010.

‘Ik denk dat op de dag waarop ik mijn beslissing bekend maak, veel mensen zowel van me zullen houden als me zullen haten. Maar wat mensen denken, houdt me niet tegen. Ik zit hier niet om het mensen naar de zin te maken. Ik ben aan niemand iets verschuldigd.’

– De Banana Running groep heeft gisteren in nationaal park Mae Wong een vrijdag in Bangkok begonnen loop beëindigd. De tocht was georganiseerd om de deelnemers met eigen ogen te laten zien of er al dan niet een dam in het park moet worden gebouwd. Zo’n tweehonderd mensen namen aan de loop deel. Dezelfde tocht werd eerder in omgekeerde richting gemaakt door Sasin Chalermsap, maar hij deed er tien dagen over.

– Omdat het lijk begon te ontbinden en een onaangename geur verspreidde, heeft de politie na drie dagen het ontzielde lichaam van een voormalige Muay Thai-bokser gevonden in zijn appartement in Rat Burana (Bangkok). De man was gewurgd met het snoer van een telefoon oplaadapparaat nadat hij met een Boeddha-beeld op zijn hoofd was geslagen. Hij was onlangs vrijgelaten uit de gevangenis na een straf te hebben uitgezeten voor een poging tot moord.

– Voor de kust van Rayong zijn de lichamen van dertien vermoedelijk Myanmarezen gevonden. De slachtoffers waren woensdag met een boot uit Myanmar vertrokken. Onderweg werden ze verrast door een storm, waardoor de boot zonk. Naar de mannen en één vrouw was al vier dagen gezocht.

– Politici zouden zich eerst eens beter moeten gedragen voordat ze zich bezighouden met politieke hervormingen, meent 84,7 procent van de respondenten in een peiling van Abac. Ondervraagd werden 1.784 personen in Bangkok en andere grote steden. Gevraagd naar waar ze trots op zijn, zei 66,4 procent zich te schamen omdat het land vol chaos en corruptie is en aan de problemen van mensen niets wordt gedaan. 33,6 procent is trots omdat het land onder democratische bestuur is.

– De veertigste verjaardag van de studentenopstand op 14 oktober 1973 is gisteren herdacht op de Thammasat universiteit. Een voormalige studentenleider riep in een toespraak de roodhemden op om samen te werken met andere democratische krachten om gezamenlijk naar een duurzame democratie toe te werken. Hij stelde vast dat de militaire coup van 2006, waarbij Thaksin werd verdreven, tot diepe scheidslijnen in de samenleving heeft geleid. De samenleving is verdeeld en politiek vatbaar geworden voor een burgeroorlog, aldus Seksan Prasertkul.

– Wat is er de afgelopen 40 jaar na de studentenopstand terecht gekomen van de persvrijheid? Die vraag stond centraal op een bijeenkomst, georganiseerd door de Thai Journalists Association (TJA), de National Press Council of Thailand, het Isra Institute en de 14 October Foundation. Ik geef maar gelijk het antwoord van de sprekers: Vroeger bemoeiden de militaire dictators zich met de media en tegenwoordig worden de media beïnvloed door bedrijfsgroepen.

‘De media staan in dienst van het bedrijfsleven’, zei Banyat Tassaneeyavej, voormalige TJA-president. ‘Maar de macht van de mensen neemt toe en de situatie in het land kan een punt bereiken dat tot een radicale verandering van de media leidt.’

Phongsak Payakawichian, voorzitter van de Isra Amantakul Foundation, meent dat de media te veel vrijheid hebben om te schrijven wat ze willen. ‘We komen te veel columnistenkranten tegen en dat zijn geen kranten.’ Volgens Mana Trirayapiwat, adjunct-deken van de School of Communication Arts van de University of the Thai Chamber of Commerce, wordt de nieuwsagenda te veel gedicteerd door marketing omdat veel mediabedrijven moeten worstelen om financieel het hoofd boven water te houden.

Achter de schermen

Bangkok Post moet je soms tussen de regels tussen, vooral politiek nieuws. Ik schreef vorige week over de reorganisatie van oppositiepartij Democraten. Wat ik in de berichtgeving niet las of niet opmerkte is dat er een poging werd gedaan partijleider Abhisit pootje te lichten. Dat las ik zaterdag in de rubriek Losers en Winners, waarin altijd wordt teruggeblikt op het nieuws van de afgelopen week. ‘Mr Abhisit fought off a challenge to his leadership’,schrijft de krant. De ‘perennial high-profile spokesman Alongkorn Ponlaboot agreed to stick around and keep his token deputy leader’s position.’ Zo, weet ik dat ook weer.

– Een ander interessant feit op economisch gebied kwam ik tegen in de rubriek The big issue, waarin elke week één bepaalde zaak wordt belicht. Zaterdag was dat de rijstproblematiek. China is in één jaar veranderd van een land dat zelfvoorzienend is in rijst, in een land dat rijst moet importeren. En dat lijkt me goed nieuws voor de Thaise overheid die met een gigantische voorraad rijst zit opgescheept. Details zullen nooit bekend worden, schrijft de krant, want het land houdt angstvalig geheim hoeveel het moet kopen en tegen welke prijs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website