Nieuws uit Thailand – 13 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
13 november 2013

Hoeveel grondgebied van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear heeft Thailand aan Cambodja ‘verloren’? Daarover wordt nu al geruzied. Een legerbron schat 40 à 50 rai, een senator denkt 625 à 935 rai (1 à 1,5 vierkante kilometer) en een historicus zegt meer dan 150 rai. [1 rai=1.600 vierkante meter]

Wat het uiteindelijk zal worden, hangt af van onderhandelingen tussen Thailand en Cambodja. Het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) heeft beide landen opgeroepen daarover ‘in good faith’ overeenstemming te bereiken, nadat het de zogeheten promontory, waarop de tempel staat, aan Cambodja toewees.

De heuvel Phnom Trap of Phu Makhua, die in het betwiste gebied ligt, hoort daar niet bij. De promontory van Preah Vihear en Phnom Trap zijn twee gescheiden geografische karakteristieken, aldus het Hof. Op Phnom Trap zijn Cambodjaanse troepen gelegerd.

Wel krijgt Cambodja mogelijk het gebied met de Keo Sikha Kiri Svara pagode, een marktje, een stel hutten, de (sinds 2008 gesloten) ingang naar Preah Vihear, een oude post van de grenspolitie, het rivertje Tanee en het land dat onder de promontory ligt. In totaal de 40 à 50 rai die de legerbron noemt. De Pa-Mor E-Dan klif blijft waarschijnlijk in Thaise handen.

Ander Preah Vihear nieuws:

 • Thaise en Cambodjaanse soldaten zijn gisteren bij de pagode bijeen gekomen. Beide landen spraken af geen militaire operaties langs de grens uit te voeren. De hoofden van elke militaire eenheid zullen elkaar vaker ontmoeten om misverstanden te voorkomen. Ook houden ze telefonisch contact. Troepen van beide landen worden niet teruggetrokken, totdat de twee regeringen overeenstemming hebben bereikt.
 • Premier Yingluck noemde de uitspraak van het Hof gisteren een ‘win-win’ resultaat voor beide landen, omdat die helpt grensconflicten te voorkomen. Een speciaal panel is gevormd om het vonnis te bestuderen. Pas daarna gaat Thailand met Cambodja onderhandelen. De troepen blijven intussen op hun plaats. Vandaag geven de regering en de Thaise ambassadeur in Nederland een toelichting in het parlement.
 • Senator Kamnoon Sitthisamarn vindt dat de regering niet op stel en sprong het vonnis moet volgen, omdat sommige aspecten onduidelijk zijn. Hij pleit voor een referendum. Twee andere senatoren zeggen dat de regering de waarheid niet vertelt dat Thailand grondgebied aan Cambodja heeft verloren.
 • Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maakt zich zorgen over de pogingen van bepaalde media om het vonnis als winst of verlies te interpreteren. ‘Er moet nog onderhandeld worden. We zijn vastbesloten onze souvereiniteit en ons grondgebied te beschermen conform de wet en internationale wetgeving.’
 • Historicus Thepmontri Limpaphayom (geelhemd) zegt dat ambassadeur Virachai Plasai, leider van het juridisch team in Nederland, niet de hele waarheid vertelt. Virachai’s commentaar dat Thailand ‘niets verliest’, is niet waar. [N.B. Thepmontri verdraait de woorden van de ambassadeur ] ‘Ik ben bedroefd door het verlies van de omgeving van de tempel.’
 • Voormalig senator Jermsak Pinthong, academica Walwipha Charoonroj en Samdin Lertbut van het Dharma Army [Cor Verhoef op Thailandblog over dit ‘leger’: een stelletje huilebalken] ventileerden soortgelijke geluiden. Samdin: ‘Het is geen win-win situatie. Thailand verliest al tientallen jaren grondgebied.’
 • Wie belangstelling heeft voor het vonnis, kan het hier vinden: http://www.icj-cij.org/docket/files/151/17704.pdf

– De regering verwacht dat het aantal deelnemers aan de anti-regeringsprotesten zal slinken omdat ze beloofd heeft het controversiële amnestievoorstel in te trekken. Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat de meeste mensen tevreden zijn met de afwijzing van het voorstel door de Senaat en het vonnis van het ICJ in de Preah Vihear zaak.

Paradorn roept de bevolking op om de oproep van rallyleider Suthep Thaugsuban tot werkonderbrekingen vanaf vandaag tot vrijdag te negeren. Suporn Atthawong, adjunct-secretaris-generaal van de premier, zegt dat mensen de wet overtreden, wanneer ze aan de oproep gehoor geven, en dat leidt tot chaos in het land.

Vice-minister-president Plodprasop Suraswadi verwacht dat Suthep en zijn acht collega’s (foto; Suthep is de man met opgeheven hoofd), die ontslag hebben genomen als parlementslid, bij tussentijdse verkiezingen zullen terugkeren. Hij roept de Kiesraad op de heren een rekening te sturen voor die verkiezingen. Acht van de negen zijn districtsparlementsleden, dus daar zullen tussentijdse verkiezingen moeten worden gehouden.

– Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gevraagd een onderzoek in te stellen naar de negen Democraten. Hij beschuldigt rallyleider Suthep ervan onrust te stoken. [Als ik Suthep zie spreken op de tv, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat een volksmenner pur sang aan het woord is.]

Volgens Prompong is het ontslag in strijd met de Strafwet en kan het als verraad worden beschouwd. Hij heeft de DSI ook gevraagd een onderzoek te doen naar de financiers van de rally op Ratchadamnoen Avenue, waaronder de gouverneur van Bangkok en de gemeentesecretaris.

Suthep heeft de oproep gedaan het werk vanaf vandaag tot vrijdag te onderbreken, betaling van belastingen uit te stellen, een badge met de nationale driekleur te dragen en op een fluitje te blazen wanneer iemand van de regering wordt gesignaleerd.

– De Thai Chamber of Commerce, de Board of Trade of Thailand en de Federation of Thai Industries wijzen de oproep tot werkonderbrekingen en uitstel van belastingbetaling af. Ze verzetten zich ook tegen een eventuele ontbinding van het Huis van Afgevaardigden. Het drietal vindt dat de protesten kunnen eindigen omdat de Senaat het amnestievoorstel heeft afgewezen en de coalitiepartijen hebben beloofd het niet opnieuw te proberen.

De Rural Doctors Society steunt de oproep tot werkonderbrekingen. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid is een niet-gewelddadig actiemiddel en stimuleert deelname van mensen en groepen’, aldus de president. Maar de gezondheidssector dient niet te staken, die moet 24 uur per dag klaarstaan.

De vakbond van Thai Airways International laat de beslissing over aan de individuele leden. De vakbond van spoorwegpersoneel is tegen werkonderbrekingen.

– De Tourism Council of Thailand verwacht niet dat het toerisme schade oploopt wanneer de protesten onder controle blijven. De president denkt dat de target dit jaar van 26,2 miljoen toeristen, die 1,8 biljoen baht in het laatje brengen, zal worden gehaald. Wel zal het binnenlands toerisme de gevolgen van de protesten voelen, zegt Piyaman Tejapaibul. Tot nu toe hebben zestien landen een reisadvies voor Thailand uitgegeven.

– Drie anti-regeringsgroepen hebben de koning gevraagd eem ‘people’s council’ in te stellen ter vervanging van de regering Yingluck. Gisteren marcheerden zo’n tweeduizend supporters naar het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary in het Grand Palace en overhandigden een verzoekschrift. De tweede particulier secretaris nam het schrijven in ontvangst.

– Het ‘koude’ seizoen komt eraan en dat betekent kans op de uitbraak van drie mogelijk dodelijke ziektes. Het ministerie van Volksgezondheid vreest voor een uitbraak van avian influenza, veroorzaakt door de virussen H5N1 en H7N9 en het Middle East respiratory syndrome (Mers), veroorzaakt door een nieuw virus dat verwant is aan Sars.

H5N1 kwam voor het laatst zeven jaar geleden in Thailand voor. Het virus kan het land binnenkomen via de import van pluimvee. Door H7N9 en Mers is Thailand niet eerder getroffen, maar dat is geen garantie voor de toekomst. Vogels die vanuit China naar Thailand trekken, kunnen een bron van H7N9 zijn en reizigers die het Midden-Oosten hebben bezocht, kunnen Mers meenemen.

Het ministerie controleert deze maand alle 10.400 moslims die terugkeren van de hadj in Saoedi-Arabië. De bevolking is gewaarschuwd geen pluimvee te eten, dat aan een ziekte is bezweken.

– Ik ben onschuldig, pleitte gisteren advocaat Santi Thongsem, die ervan verdacht wordt de mannen te hebben gehuurd die vorige maand Olympisch kampioen Jakkrit in diens Porsche doodschoten. Hij meldde zich vrijwillig bij de politie, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. De politie is van plan tegen vrijlating op borgtocht te adviseren. Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Mijn favoriete prinses is herstellende van de verwijdering van een niersteen uit haar rechter nier. Voorlopig moet ze in het Chulalongkorn ziekenhuis blijven. Mocht u zich afvragen over wie ik het heb: de sympathieke prinses die tijdens bezoeken altijd aantekeningen en foto’s maakt, net als haar vader destijds, prinses Maha Chakri Sirindhorn.

– Bij een brand in een marktgebouw in Pathum Thani zijn drie personen om het leven gekomen. Negen anderen raakten gewond. De brand brak uit in een winkel waarin vuurwerk wordt verkocht. De brandweer had het vuur binnen een uur onder controle.

– Ja hoor, we hebben weer een treinontsporing. Ditmaal ontspoorde de diesel express Bangkok-Nong Khai op een spoorwegovergang in Udon Thani. Drie treinstellen liepen uit de rails en acht personen raakten gewond. Boosdoener was een betonnen plaat die door het zware vrachtverkeer van zijn plaats was gekomen.

Economisch nieuws

– De economie zal op korte termijn schade oplopen door de politieke demonstraties, voorspelt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), maar voor investeerders vormen ze geen probleem zolang ze vreedzaam blijven. Wanneer de demonstraties in geweld ontaarden, zal het vertrouwen van investeerders ‘tremendously’ geschokt worden, zegt hij. Economen reageren verschillend op de politieke situatie.

Suphawut Saichua, directeur van Phrata Securities, verwacht dat de economie getroffen wordt, of de regering nu besluit om door te gaan of om het Huis van Afgevaardigden te ontbinden. ‘Het vertrouwen van de bevolking in de regering is geschokt. Ontbinding van het Huis betekent dat we meer tijd nodig hebben voor algemene verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet. Daarom heeft dat invloed op de economische groei.’ Suphawat denkt dat ook de beurs onder druk zal komen te staan. ‘Buitenlandse investeerders hebben nog niet gereageerd op het Thaise politieke nieuws omdat er interessantere wereldeconomische updates waren.’

Usara Wilaipich (Standard Chartered Bank) is het ermee eens dat buitenlandse investeerders zich nog geen zorgen maken, maar dat komt omdat ze vertrouwd zijn met tien jaar Thaise politieke onzekerheid. Hij wijst erop dat ondanks de escalerende politieke spanning het aantal aanvragen voor investeringsprivileges bij de Board of Investment in 2012-2013 is toegenomen, met name van Japanse investeerders. ‘Voor FDI (foreign direct investment) besteden buitenlanders meer aandacht aan ontwikkelingen op de lange termijn dan op de korte termijn economisch situatie.’

Sutapa Amornvivat (Siam Commercial Bank) meent daarentegen dat FDI wel degelijk worden beïnvloed, gegeven de kleinere stroom FDI naar Thailand in vergelijking met buurlanden.

Bedrijven verwachten wel gevolgen voor het toerisme als gevolg van de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie in de Preah Vihear-zaak. Niyom Wairatpanij van de Thai Chamber of Commerce denkt dat de grenshandel geen schade oploopt, maar het toerisme wel omdat toeristen de tempel alleen via Cambodja kunnen bereiken in plaats van Thailand.

– De Mice-industrie (meetings, incentives, conventions, exhibitions) krijgt het volgend jaar zwaar te verduren als gevolg van de toenemende politieke spanningen, verwacht het Thailand Convention & Exhibition Bureau (TCEB). De zeventig tot honderd in januari geplande Mice-activiteiten zijn allemaal bevestigd, maar activiteiten die vanaf februari zijn gepland, worden wellicht uitgesteld, wanneer het tot gewelddadigheden komt.

‘Wanneer geweld uitbreekt, zetten we een war room op om van dag tot dag de problemen aan te pakken’, zegt Supawan Teerarat, TCEB vice-president voor strategic and business development.

De concurrentie is momenteel zwaar, omdat veel landen een graantje proberen mee te pikken. Behalve Singapore en Maleisië is Indonesië een geduchte concurrent.

Het TCEB verwacht voor volgend jaar 5 procent meer bezoekers dan de 987.00 die voor dit jaar zijn voorspeld. De omzet groeit met 10 procent naar 96,9 miljard baht. Om de Thaise Mice-industrie te promoten beschikt het bureau over een budget van 880 miljoen baht.

– Boeren kunnen beter rijstzaden produceren dan rijst nu ze hooguit 8.200 à 8.300 baht voor een ton paddy krijgen. Dat bedrag krijgen ze wanneer ze hun rijst aan molenaars verkopen. Veel boeren bieden hun rijst niet aan voor het hypotheeksysteem omdat ze te lang op hun geld moeten wachten of ze krijgen minder dan de garantieprijs van 15.000 baht per ton, omdat de rijst een te hoge vochtigheidsgraad heeft. En er zijn ook boeren die meer rijst produceren dan het maximum dat ze mogen inleveren.

De suggestie om over te stappen op de zaadproductie is gedaan door de Thai Seed Trade Association. Verschillende zaadbedrijven werken al samen met boerenorganisaties om de productie van zaad te promoten, zodat de boeren meer verdienen. Een ton rijstzaad doet 23.000 baht, maar die vereist wel een flinke investering. Om 20 ton zaad per maand te kunnen produceren is een investering van 20 miljoen baht nodig voor een droger, sorteermachine en opslagruimte met klimaatbeheersing. Bovendien is verificatie door het Rice Department vereist, alvorens het zaad kan worden verkocht.

Veel boeren kopen geen zaad, maar herplanten het graan, wat resulteert in een lage opbrengst. De gemiddelde opbrengst per rai is sowieso laag in Thailand: 454 kilo tegen 803 kilo in Vietnam, 588 kilo in Maleisië, 579 kilo in Laos en 576 kilo in de Filipijnen.

Sommige wetenschappers adviseren boeren om over te stappen op andere rijstsoorten, zoals Khao Leum Pua black glutinous rice of Rice Berry, twee rijstsoorten met een hogere voedingswaarde.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 november 2013”

 1. chris zegt op

  Er zijn steeds meer twijfels over de verklaring van de weduwe van Jakkrit dat zij niets met de moord op haar man te maken heeft. Haar klant/vriendin die – naar eigen zeggen – contact heeft opgenomen met de advocaat (die van niks zegt te weten) bevestigt de lezing van de moeder van de echtgenote dat zij in verwachting was van haar derde kind en dat zij – geslagen door haar man – een nachtje in het ziekenhuis moest blijven na haar miskraam. De politie twijfelt aan haar verklaring (en die van de moeder) om de volgende twee redenen:
  1. de echtgenote heeft van deze miskraam en de oorzaak ervan geen melding gemaakt toen zij maanden geleden een aanklacht tegen haar man indiende vanwege mishandeling. De reportage van deze aangifte was vanmorgen onderdeel van het nieuws op TV. Had zij dit wel gedaan dan zou Jakkrit bijna zeker niet op borgtocht zijn vrijgelaten;
  2. op de dag dat zij volgens de verklaring van de vriendin in het ziekenhuis lag zijn er videos gemaakt waarop te zien is dat de echtegnote een bank bezoekt, daar geld pint en met een normale tred het gebouw verlaat.
  Een ander saillant detail: twee dagen voor de moord op haar man heeft de echtgenote – op verzoek van haar man – 50 miljoen Baht opgenomen. Zij zou dit geld aan hem overhandigen ware het niet dat hij vermoord werd in de tussentijd. Elke dag is de moord op Jakkrit volop en meermalen in het nieuws. Het is voor de misdaadverslaggevers echt smullen geblazen (als die er zouden zijn). Heb ook de Thai uitvoering van Bram Mosckowicz nog niet ontdekt maar wat niet is kan nog komen…..
  O ja…moeder en dochter zijn op borgtocht vrijgelaten tegen een borg van 500.000 Baht per persoon. Het zou me niet verbazen als zij binnen afzienbare tijd Thailand hebben verlaten……

 2. janbeute zegt op

  Dit is mijn favoriete prinses ook .
  Mijn stiefzoon heeft verleden jaar zijn diploma aan de CMU Universiteit uit haar handen mogen ontvangen .
  Dus deze hangt met trots bij ons in huis aan de muur . .
  Vlakbij waar ik woon in Pasang Lamphun is een geweldig mooi school projekt cq internaat voor kinderen die problemen thuis hebben , denk aan ouders met aids of alcoholproblemen ed .
  Zij bezoekt deze highschool jaarlijks vele malen .
  Geweldige vrouw , net als haar vader .

  Jantje .

 3. Gerard Koppenhol zegt op

  Een zeer hard werkende vrouw. En dat ze net als haar vader geweldig is zoals Jan Beute schrijft, ja. Maar ze heeft zoveel van hem geleerd doordat ze jaren een pas achter hem heeft gelopen bij al zijn werkbezoeken ed. Een goede leermeester met hart voor het volk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website