Het is lang geleden dat de media erover berichtten – om precies te zijn in november 2011 –, maar nu is eindelijk een grote corruptiezaak (voorlopig?) afgerond.

De burgerlijke rechter heeft van Supoj Saplom en diens familie 46,14 miljoen baht aan geld en eigendommen in beslag genomen. Bewezen is dat de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Transport ‘unusually wealthy’ was.

De zaak kwam aan het licht doordat in zijn woning werd ingebroken, terwijl hij op de huwelijksreceptie van zijn dochter was, en inbrekers 18 miljoen baht aan contant geld en 10 baht weight stalen. Dat is althans de buit die de politie heeft weten te achterhalen. De inbrekers hebben verklaard tassen uitpuilend van het geld te hebben gezien, maar die konden ze niet meeslepen.

Of de zaak verder nog een staartje heeft, bijvoorbeeld strafrechtelijk, vermeldt het bericht niet. Ook niets over de gevangenisstraffen voor de inbrekers.

– Zou het er eindelijk van komen: een verbod van het kankerverwekkende chrysotile, de enige soort asbest die in Thailand nog gebruikt mag worden, maar in de meeste landen niet? Op initiatief van Narong Sahametapat, permanent secretaris van het minister van Voksgezondheid, gaat het ministerie aandringen op een totaal verbod.

En daar is de actiegroep T-Ban erg blij mee, want die probeert het spul al 2 jaar verboden te krijgen. Het ministerie wilde daar eerder niet aan: de gezondheidsrisico’s zouden niet bewezen zijn, aldus een in 2010 gevormde studiegroep van het ministerie.

Narong krijgt nu de leiding van die groep en mag verder studeren. Het rapport dat dit oplevert, gaat naar de industrie, de handel, ministeries en het Office of Consumer Protection. Ze worden aangespoord maatregelen te nemen die tegemoet komen aan de wensen van het ministerie.

[Het bericht is weer lekker onduidelijk. Komt er nou een verbod op de import en het gebruik van asbest of niet? Of gaat het om een aanbeveling? Een pluspunt is in ieder geval dat de studiegroep haar vorige voorzitter kwijt is, want die was een fervent tegenstander van een verbod. Dat was voor enkele leden de reden om er de brui aan te geven.]

– Vrijwel zeker is dat de 24 wilde gaurs die in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) het loodje hebben gelegd, zijn geveld door de bacterie clostridium novyi, die de zogeheten ‘black disease’ veroorzaakt. De bacterie is bij laboratoriumonderzoek in monsters van 15 karkassen gevonden. ’t Is een kwaaie jongen, die bacterie, want hij lijdt tot een onmiddellijke dood.

De bacterie is niet eerder in Thailand gevonden. Uit internationale studies is bekend dat die kan leiden tot de dood van vee, schapen en paarden. Om absoluut zeker te zijn, gaat het National Institute of Animal Health nu onderzoek met muizen doen. Over drie maanden is meer bekend.

Het bericht zegt niets over de eerder geopperde vergiftiging wegens een conflict tussen twee diensthoofden. Die zijn tijdelijk op een inactieve post geparkeerd.

– De politie gaat iets aan haar image doen. [Ik zou zeggen: je kunt beter wat aan de corruptie gaan doen.] Er wordt een serie korte films gemaakt met Ja Choey (sergeant indifferent) in de hoofdrol, de levensgrote agentpop die bij sommige kruispunten staat. In de filmpjes komt de pop tot leven en helpt de mensen. Hij is dus ‘indifferent’ af. De filmpjes zijn te zien op YouTube en de websites van de CIB en CSD.  Kinderen vinden de filmpjes in ieder geval leuk.

– Eindelijk hebben sommige boeren in Kalasin geld gekregen voor hun ingeleverde rijst. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives in die provincie had van het ministerie van Handel 75 miljoen baht ontvangen, dus ze kon even vooruit. Sinds de rijstoogst in oktober begon, heeft de bank al 12.019 boeren 895 miljoen baht betaald; 25.741 boeren wachten nog steeds op in totaal 1,7 miljard baht. Waarschijnlijk worden ze tegen medio maart betaald. Hoeveel boeren van die 75 miljoen profiteren, vermeld het bericht niet.

In Kanchanaburi blokkeerden tweehonderd boeren een kruising in de stad vlakbij het Provinciehuis. De adjunct-gouverneur sprak met hen, maar ze weigerden te vertrekken. Pas toen de provincie beloofde hen te helpen, vertrokken ze. Maar ze komen woensdag terug als er niets gebeurt.

Voormalig Democratisch parlementslid Atthawit Suwanphakdi dreigde gisteren de regering met een rechtsgang indien ze doorgaat met het afsluiten van een bruglening om de boeren te betalen. Dat mag niet, zegt hij, omdat de regering demissionair is. Minister Kittiratt Na-Ranong zegt dat de Raad van State akkoord is, maar Atthawit zegt dat dit alleen de mening is van de RvS secretaris-generaal, niet van de hele raad. Bovendien is de toestemmingsbrief niet door de gehele raad ondertekend. Als Kittiratt doorgaat, riskeert hij een gevangenisstraf, waarschuwt Atthawit.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Witte ballonnen als steun aan de verkiezingen op de Krung Thon brug in Bangkok.

Meer nieuws in Bangkok Breaking News en Thailand strompelend naar de verkiezingen (zondag).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 februari 2014”

  1. colla lucienne zegt op

    Is Thailand nu veilig voor een vakantie, we vertrekken op 19 / 2 ??

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Colla Lucienne Absoluut veilig, maar blijf het nieuws volgen via Thailandblog en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website