Monniken die zo nodig seks moeten hebben of andere overtredingen van de boeddhistische regels, vastgelegd in de Tripitaka, plegen, gaan strenger bestraft worden. Er komt een gevangenisstraf van 1 tot 7 jaar en/of een boete van 2.000 tot 10.000 baht op te staan. Die strafmaat geldt ook voor medeplichtigen; vrouwen die seks met monniken hebben, gaan strafrechtelijk vervolgd worden.

De strengere regelgeving, die in een wet wordt vastgelegd, is een initiatief van het Office of Buddhism naar aanleiding van enkele geruchtmakende zaken van zich misdragende monniken. Eén betreft de abt van Wat Hiranyaram in Pichit, die 40 miljoen baht aan donaties bleek te hebben belegd op de aandelenmarkt.

Over de abt van Wat Saket in Bangkok doen ook de nodige verhalen de ronde. Hij zou een vastgoedproject runnen, een boomgaard en een kredietbedrijfje bezitten, enkele luxe voertuigen en vechthanen hebben en vechtvissen kweken; dat alles in Ayutthaya. En er zijn ook berichten over misbruik van staatsgelden voor de crematie van de Supreme Patriarch.

En dat is het slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, want in het hele land worden monniken beschuldigd van wangedrag, zoals intieme omgang met vrouwen.

– Aan de vakbekwaamheid van monteurs die mechanische en elektrische apparaten installeren, gaan strengere eisen gesteld worden. Ze dienen in het bezit te zijn van een competentiecertificaat. Werknemers die zo’n papiertje niet hebben, lopen het risico op een boete van 5.000 baht; de werkgever moet 30.000 baht lappen.

De certificering wordt geregeld in een update van de Skill Development Promotion Act van 2002. De wijziging, die vermoedelijk in maart van kracht wordt, autoriseert het ministerie van Werkgelegenheid om een lijst van procedures op te stellen, die speciale expertise vereisen of die gevaarlijk worden geacht op het gebied van elektra, airconditioning en lassen. Het noodparlement heeft de gewijzigde wet al goedgekeurd.

Directeur-generaal Puntrik Smiti van het Department of Skill Development hoopt dat de wetswijziging zal leiden tot minder ongelukken waarvan werkgevers, werknemers en consumenten het slachtoffer zijn. Puntrik denkt ook dat het vertrouwen van andere landen in Thaise producten en diensten erdoor zal toenemen. ‘Dat versterkt de concurrentiepositie van Thailand in het buitenland’, meent hij.

– Corrupte politici dienen levenslang van het politiek bedrijf te worden uitgesloten, vindt 69,2 procent van de 1.250 respondenten in een peiling van Nida over voorgestelde wijzigingen van de anti-corruptie wetgeving. De National Anti-Corruption Commission zal daardoor aan gezag winnen. 26 procent vindt een levenslange ban echter ongewenst: de boosdoeners moeten een kans krijgen hun leven te beteren. Ze denken dat de strenge straf ook aanleiding kan geven tot politieke breuken.

Gevraagd naar inkomensverklaringen zei 90 procent die eis ook te willen stellen aan leden van plaatselijke bestuursorganen. Thans moeten alleen parlements- en kabinetsleden inzage in hun financiën geven.

Verder vindt 58 procent dat de NACC corrupte verdachten moet kunnen arresteren met als verklaring dat de politie die zaken niet altijd correct behandelt en geneigd zou kunnen zijn steekpenningen te vragen. Wanneer de NACC mag aanhouden, zullen corruptiezaken ook sneller worden afgehandeld. Daarentegen is 32,9 het daar weer niet mee eens. Dubbel werk, zeggen ze.

Het noodparlement heeft een commissie gevormd die zich over wetsveranderingen buigt, aan de hand van wensen van de NACC (dezelfde die in de Nida-peiling worden genoemd).

– Het ministerie van Transport vraagt aan de regering een krediet van 32 miljard baht om de veiligheid op spoorwegovergangen te verbeteren. Op korte termijn komen 584 door bewoners gemaakte spoorwegovergangen aan de beurt; ze worden beveiligd met warning signals [?]. Hiervoor is een bedrag van 58 miljoen baht nodig.

Aanleiding is een aantal recente ongelukken op op overgangen, zowel op legale als op illegale overgangen. In oktober kwamen in één week zes personen om het leven en werden 21 gewond bij aanrijdingen tussen treinen en voertuigen.

Op de lange termijn staat de installatie van sensoren en betere spoorbomen op 1.109 overgangen op het programma (kosten 4,4 miljard baht). [Waar de rest van het aangevraagde krediet aan wordt besteed, is me niet duidelijk.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptieschandaal – De grote schoonmaak gaat door

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 december 2014”

 1. janbeute zegt op

  Wat betreft het artikel vakbekwaamheid voor automonteurs en elektricieens en lassers .
  Ja daar kan zeker nog heel veel aan verbeterd worden hier in het verre Oosten .
  Maar er is alleen een grote groep vergeten , namelijk de Thaise bouwvakkers .
  Ik heb inmiddels in al die jaren dat ik hier verblijf al heel wat bouw teams versleten .
  En heb nog nooit een goede bekwame bouwvakker gezien .
  Soms ook bij bezoek aan pas nieuw gebouwde huizen en vooral badkamers en keukens .
  In Nederland en Belgie loopt het water altijd naar het laagste punt .
  In Thailand klimt het water omhoog naar de afvoer , heel vaak gezien .
  Over lassers maar helemaal te zwijgen , bakkers of hechters noem ik ze .
  Zelden een goede en sterke las gezien hier in Thailand .
  Auto monteurs hier zijn goed in improviseren , dat moet ik zeker herkennen .
  Maar ook daar is vakwerk vaak te zoek .
  Een goede vakopleiding ontbreekt , zo als wij die in Holland kennen hebben ze nog nooit van gehoort .
  Heb ooit eens aan een stel Thaise bouwvakkers op Youtube een video laten zien hoe Hollandse jongeren in opleiding voor metselaar en tegelzetter voor hun examen , een nogal moeilijk proefstuk moeten maken .
  Ze keken er alle verbaast na .
  Een zij tegen mijn ega dat kunnen wij niet .

  Jan Beute .

 2. willem scheveningen. zegt op

  Thai-News;
  Dick,en ik altijd maar gedacht dat die monniken totaal sexloos door het leven gingen voor hun”roeping”. Ik vertrouwde”een rokende monnik”indertijd al niet toen hij dagelijks in ons huisje in Buriram kwam buurten! En mn[toenmalige]vriendin wilde ook nog dat ik hem wat geld gaf om sigaretten te kopen. Ja,ja; geef mij ook zo”n jurk;elke dag gratis eten en dan nog effe….ook! Het leek mijn roeping,maar ze mogen niet!?! drinken of doen ze dat ook gewoon?
  Willem Schevenin…

 3. Cor zegt op

  Ook monniken blijven mensen. Liever dit dan dezelfde narigheid als in de katholieke kerk. Strenger aanpakken lijkt mij geen goed idee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website