Het National Cancer Institute (NCI) waarschuwt Thaise vrouwen voor een extra groot risico op borstkanker door genetische factoren, diabetes en gebrek aan lichaamsbeweging. Het is van belang dat vrouwen meer aandacht te besteden aan hun gezondheid en hun levensstijl aanpassen om zo kankerrisico’s te verminderen.

Dr Weerawut Imsamran, directeur van het NCI Director, zegt dat de situatie inzake kanker in Thailand uiterst zorgwekkend is. Het aantal patiënten met kanker is de afgelopen 20 jaar sterk gegroeid is. Kanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak onder Thai, met meer dan 120.000 nieuwe gevallen per jaar en een sterftecijfer van ongeveer 60.000 personen.

De vijf meest voorkomende kankers bij Thaise vrouwen zijn:

  1. borstkanker
  2. leverkanker
  3. baarmoederhalskanker
  4. longkanker
  5. dikke darmkanker

De vijf meest voorkomende kankers onder de Thaise mannen zijn:

  1. leverkanker
  2. longkanker
  3. dikke darmkanker
  4. prostaatkanker
  5. leukemie

Het aantal kankerpatiënten zal naar verwachting groeien met 3,5 procent per jaar. Dankzij de medische wetenschap kunnen sommige vormen van kanker nu door middel van reguliere screening opgespoord worden, zoals baarmoederhalskanker en leverkanker.

Borstkanker dreigt echter de meest voorkomende kanker bij Thaise vrouwen te worden. Uit cijfers van de NCI (2011) bleek dat er 12.613 Thaise vrouwen, gemiddeld 34,5 personen per dag, met borstkanker werden gediagnosticeerd. In 2013 overleden er 3.455 vrouwen aan borstkanker (10,5 personen per dag). Vooral vrouwen van boven de 40 jaar lopen risico.

Risicofactoren omvatten veroudering, vetrijk dieet, obesitas, alcohol, gebrek aan lichaamsbeweging en genetische componenten. Opvallend is ook dat veel Thaise vrouwen in een te laat stadium een arts raadplegen. De meeste vrouwen die zijn gestorven aan borstkanker, bezochten pas een arts nadat de kanker al was uitgezaaid. Sommigen hadden al behoorlijke knobbels, wonden op de borst of er kwam vocht/bloed uit de tepel. Als borstkanker vroegtijdig gediagnosticeerd kan worden is de overlevingskans veel groter.

Als preventie dienen vrouwen vanaf 20 jaar iedere maand de borsten te onderzoeken op abnormale condities. Daarnaast dient men gezond te leven (niet roken, geen alcohol, gezond en gevarieerd eten en veel lichaamsbeweging). Vrouwen vanaf 30 jaar dienen regelmatig borstonderzoek te doen en daarnaast ook een borstcontrole door een medische professional. Vanaf 40 jaar is een driejaarlijkse mammografie van belang.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website