De paniek lijkt toe te slaan in de Thaise hoofdstad Bangkok. De bewoners bereiden zich voor op het ergste. Lege schappen in de winkels en auto’s die op bruggen worden geparkeerd, schetsen een grimmig beeld. De Thai doen er alles aan om hun bezittingen te beschermen.

De toespraak gisteren, van premier Yingluck, maakt het er niet beter op. Zij gaf in een emotionele persconferentie toe dat de Thaise regering de overstromingen in het land niet meer onder controle heeft. Shinawatra beloofde zo duidelijk mogelijk te communiceren over waar er overstromingen kunnen zijn. De bewoners van Bangkok zijn met name boos over de slechte communicatie en tegenstrijdige berichten.

De regering probeert er ondertussen alles aan te doen om het water om te leiden. Vandaag gaven de autoriteiten van Bangkok de opdracht om alle sluizen, open te zetten. Bangkok heeft zo’n 200 sluizen.

“Bangkok zal overstromen”, zeggen experts

Deskundigen vrezen dat de stad hoe dan ook getroffen zal worden, omdat Bangkok in een vallei ligt. Er is een nieuwe stroom van vloedwater onderweg, die de komende dagen Bangkok gaat bereiken. Volgens de (veelal buitenlandse) experts zal de druk van het water zo groot zijn dat een aantal dijken het mogelijk zal begeven. De miljoenenstad – in Bangkok leven naar schatting 12 miljoen mensen – dreigt dan volledig onder water te lopen, het dodental zal verder stijgen.

Er wordt volop aan een evacuatieplan gewerkt, maar tot nog toe is het niet duidelijk waar die 12 miljoen mensen heen moeten.

44 reacties op “MILJOENENSTAD BANGKOK DREIGT TE OVERSTROMEN”

 1. fabienne zegt op

  Ik vlieg morgenavond naar bangkok en ben er dan op zondag. Ik ga via kras een toer doen naar het zuiden. blijf 2 dagen op bangkok. Ik heb er echt geen zin meer in.

  • Wiesje zegt op

   Hi Fabienne

   Ik woon op Ko Samui en hier is echt niets aan de hand. Af en toe een bui en dat is alles.

   • fabienne zegt op

    Hoi wiesje,

    Ik ga ook naar koh samui over 10 dagen denk ik? ik zie op weeronline dat er aardig wat mm regen valt op koh samui? klopt dat? het verandert elke dag weer op die site. Regent het daar echt zo extreem?

    • ben . zegt op

     hallo fabiene haal as, zondag een kameraad op hij was op samui , zal aan hem vragen ivm het weer . zal het laten weten mits nodig. ben

     • Alma zegt op

      Hoi Fabiene, wij zitten sinds 2 dagen op Ko Samui en hebben vandaag een tropische bui van ongeveer 5 minuten gehad….that was it! Verder een blauwe lucht en lekker warm. Maak je geen zorgen en alvast een geweldige tijd gewenst!

    • Wiesje zegt op

     Zie de reacties van de anderen. Niks aan de hand….tot nu toe. Samui kent een regenseizoen van half oktober tot half december maar dat zegt net zoveel dan dat het sneeuwt ’s winters in Nederland. Een ding is zeker, de temperatuur is super!

    • prikje zegt op

     Hoi ,

     Samui is een eiland en dus compleet los staand van moesson die zich opstapelde dat is het voordeel van een EILAND .
     Dus buiten een plensbui heb je niks te vrezen maar dat spreekt voor zich mag ik hopen …

     • Hansy zegt op

      Is je dit ontgaan?
      http://www.youtube.com/watch?v=FeFUxG0o-Kg

  • ruud zegt op

   Ik begrijp het. Ik sta ook op punt van vertrek voor langeretijd, maar als iedereen weg blijft hebben ze het nog slechter. In de gebieden zonbder wter gaat het leven gewoon door.
   Toch een mooie reis gewenst en veel plezier. Al eerder geweest ??
   Ruud

  • Harold zegt op

   Waarom heb je er geen zin meer in? Als ik jou was zou ik me er juist op verheugen! Ten eerste kun je probleemloos aankomen in Bangkok en ten tweede zijn alle toeritische spots gewoon toegankelijk. De eilanden in het zuiden hebben al helemaal nergens last van. De touroperator laat de reis echt niet doorgaan als het niet verantwoord is.

   Thailand is en blijft een geweldig land en ik weet zeker dat je een fantastische vakantie gaat beleven.

   • Jord zegt op

    Als je die koppen van die artikelen leest en de teksten daaronder, kun je je toch wel voorstellen dat je daar niet heel vrolijk van wordt? Maar ik ben blij met reacties als de jouwe, Harold, stelt me weer een beetje gerust :). Zometeen toch maar eens beginnen met mijn koffer in te pakken dan. Jij zit nu in Thailand of volg jij het nieuws gewoon goed?

    • Harold zegt op

     Ik kan me voorstellen dat je als toerist zijnde wel schrikt van de berichtgeving. Echter, Thailand is een ontzettend groot land en ook Bangkok kent een enorme oppervlakte. Ze zullen er alles aan doen om het centrum (en dus ook de meeste toeristische attracties) droog te houden.

     Zelf vlieg ik over 9 dagen naar Bangkok en hou het nieuws dus nauwlettend in de gaten. Thailandblog houdt me prima op de hoogte en daarnaast heb ik vrienden in Bangkok wonen die mij voorzien van de laatste informatie (zowel foto’s als tekst).

     Gewoon lekker met vakantie gaan en genieten van het schitterende Thailand. Je zult vast wat meekrijgen van wat er gaande is, maar voor jouw/jullie reis heeft het verder weinig consequenties.

     • Robert zegt op

      Harold heeft volkomen gelijk!

  • ivo belgium zegt op

   Hier in Pattaya schijnt de zon,maar vooral in de late namiddag hevige stortregens.
   ook zit de schrik hier erin ,overal zandzakjes om de winkels te beschermen voor eventuele plotse opkomende stroming water.
   vorige weekend is Naklua center (16oktober) volledig ondergelopen, marktplein en galleries 50 cm water. paniek tot en met
   groetjes Ivo (belgium)

 2. Neal zegt op

  ik zou 10 november vertrekken, ik hoop vooral voor de thaise bevolking dat ze het water kunnen omleiden en dat de miljoenen stad beschermt blijft.
  ik zou naar bkk vliegen en van daar naar ang sila (chonburi) gaan waar men vader woont.

 3. Jord zegt op

  Dag Fabienne,

  Ik ga ook morgenavond, via kras. 2 Nachten Bangkok en dan door naar het zuiden. Waarschijnlijk zitten we dus bij elkaar in het reisgezelschap. Heb Kras net nog aan de lijn gehad, maar ze doen daar ongeveer of er echt niets aan de hand is. Hoop dan ook maar dat het enigszins mee gaat vallen. Maar mijn reislust is ook een beetje weg. Heb in tegenstelling tot mijn vriendin mijn koffer ook nog niet ingepakt, omdat ik er nog steeds niet helemaal zeker van ben dat we wel kunnen gaan.

  • fabienne zegt op

   Hoi ja ik denk dat we dezelfde toer doen, had ook kras gebeld, en als je hun gelooft dan is er inderdaad niks aan de hand, terwijl als ik de berichtgeving hier volg dan ziet het er niet best uit. Ik hoop dat e.e.a. zal meevallen voor ons, en uiteraard voor de bevolking daar!

 4. MALEE zegt op

  Kom op zeg…….wij zijn hier in Nederland toch ook wel wat water gewend.
  En het is al niet best in Thailand, als we nou ook nog met z’n alle gaan weg blijven word het er niet beter op.
  Dus gewoon gaan…..kaplaarzen, en snorkel mee…….

 5. marcos zegt op

  op het radio nieuws.thailand 70% minder boekingen door het water!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Lees de tweets!

  • Robert zegt op

   Zegt me niks zo. Worden andere bestemmingen geboekt ipv Thailand of wacht men even af? Ik vermoed het laatste. Dat veert meteen weer op zodra de situatie verbetert, wanneer hebben we dat eerder gezien? Overigens is er helemaal niks aan de hand op de toeristenbestemmingen. Ook in centraal BKK is er (nog) niks aan de hand, al is het wel goed de situatie daar wat nauwlettender in de gaten te houden.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Het is niet alleen de vraag of er op de toeristenbestemmingen ‘iets aan de hand’ is, maar ook of je er op een redelijke en verantwoorde manier kunt komen. Vanuit Bangkok kun je alleen naar Chiang Mai vliegen, maar ik betwijfel of je de komende weken nog een ticket kunt boeken. Onzekerheid verpest je vakantieplezier en net als de TAT zeggen dat er niets aan de hand is, mag wellicht op de korte termijn geld opleveren, maar na een verziekte vakantie komen de gasten nooit meer terug. Als BKK morgen of overmorgen onderloopt, moeten al die positivo’s omdraaien als een blad aan een boom.

    • Robert zegt op

     Zolang je nog op Suvarnabhumi kunt landen kun je er ook weer van opstijgen. Het gaat er niet om wie uiteindelijk gelijk krijgt. Het gaat om het geven van objectieve niet stemmingmakende berichtgeving. Thailandblog gaat nu een beetje de kant op van de ‘burgeroorlog’ verhalen ten tijde van de red shirt protesten.

     Ik zeg niet dat BKK geen gevaar loopt. Op dit moment is er echter nog niks aan de hand downtown. Omdat de situatie snel kan veranderen is het belangrijk dat men zich zo goed mogelijk informeert. Niet meer en niet minder. Een kop als hierboven met vette hoofdletters is onnodig in mijn opinie.

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Hahaha. Zolang je er kunt landen, kun je er ook weer van opstijgen. Een waarheid als een koe. De vraag luidt straks: kun je er nog komen. Je weet net zo goed als ik dat de toevoerwegen op een laag niveau liggen. Het blog maakt geen stemming, maar probeert de promotionele euforie met de broodnodige afstand te bekijken. Objectieve berichtgeving is volstrekt onmogelijk door de wirwar van tegenstrijdige berichten. Wat de burgeroorlog er mee te maken heeft, is me een raadsel. Het rode tegen het gele water?

    • Michiel zegt op

     Ik geef Hans Bos gelijk , want veel mensen gaan voor het eerst naar Thailand , als je dan bepaalde plannen hebt en je zit vervolgens ergens in een hotel waaruit je geen kant meer op kan is voor VEEL mensen hun vakantie verpest. En die gaan niet zo snel terug.

     Kijk wij gaan nu al 6 jaar naar Thailand en ik heb alle highlights al gezien , dus voor mij is het geen ramp om mijn planning aan te passen. (Ik wil dit jaar naar Isaan en noord Laos /nog niet geweest/ lukt dat niet dan ga ik van mijn part wel een tijdje naar Malysie of Borneo ben ik ook nog niet geweest. Dus zolang het vliegveld niet onderloopt ga ik toch.

     Das dus makkelijk gezegd in mijn geval, maar voor veel mensen geld die gespaard/ nu besloten hebben om naar Thailand te gaan als de verwachtingen niet voldaan worden het een slechte vakantie is.

     Mvg,

     Michiel

     Hopend as donderdag om 05.00 in BKK te zijn.

  • Michiel zegt op

   Das slecht nieuws voor hun , maar ik probeer nu al een paar dagen een hotel te boeken voor as donderdag in Bkk en de prijzen zijn gewoon hoger als vorig jaar zelfde tijd. Typisch Thailand minder klanten dan prijs naar boven om zelfde omzet te houden.

   • marcos zegt op

    @ Michiel, tijd zal het leren of er minder toeristen gaan komen of afwachten?ik denk wel dat het mensen afschrikt. Van deze materie weet ik heel veel af, ben tenslotte afgestudeerd op de hoge hotelschool.Maar om daar op in te gaan hoort niet thuis op dit blog, maar dat het een veelkomend probleem is moge duidelijk zijn. Ik zie dingen in Thailand in de horeca,hahaha. vind het zelfs leuk geworden, maar niet mijn manier! je raakt eraan gewend,heb zn charme!

 6. Hansy zegt op

  Ik hoop dat BKK verdere ellende bespaard blijft.

  (Een groot deel van de) 12 miljoen inwoners evacueren, lijkt me schier onmogelijk, en dat zie ik zelfs Nederlanders niet ordentelijk doen organiseren.

 7. Henk zegt op

  Ja helaas voor de getroffen gebieden maar Thailand is een enorm groot land dat ook de verschillen per streek heel groot zijn .Wij wonen in Chonburi en hebben al een week geen regen gehad zodat ik vandaag effe, mn gisteren gemaaide gazon heb moeten sproeien .
  Er is zoveel te beleven dat je de reis gewoon moet laten doorgaan .Laten we hopen dat de vliegvelden open blijven want ook volgend weekend komt mn dochter voor een maand op bezoek

 8. Robert zegt op

  Ik denk dat dit artikel, met vette kop, een beetje op de zaken vooruitloopt. Wie zijn trouwens de anonieme buitenlandse experts en deskundigen?

  Niemand weet hoe de situatie er in Bangkok over een week uitziet. Vooralsnog is er geen sprake van evacuatie van 12 miljoen mensen, of zelfs het maken van plannen daarvoor, wat de laatste zin wel suggereert.

  • @ eehh, misschien iets gemist Robert? Noord en Oost Bangkok zijn al aan de beurt. Dus er is al sprake van overstromingen. Er komt een muur van water aan die binnenkort (dit weekend?) arriveert in Bangkok.
   Er zijn buitenlandse deskundigen bezig de Thaise overheid te helpen met de crisis, waaronder een Nederlander. Die zijn niet positief over wat er te gebeuren staat. Maar niemand heeft een glazen bol. Echter, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Up to you… 😉

   • Robert zegt op

    Noord en oost worden bewust onder water gezet juist om die miljoenstad te beschermen. Ik zeg overigens niet dat BKK geen gevaar loopt. Het is zaak om je goed te informeren. Maar vooralsnog is er downtown echt helemaal niets aan de hand. Mocht er daadwerkelijk risico zijn dat de hele stad onderstroomt, dan horen we dat gauw genoeg.

    • Robert zegt op

     Berichtgeving is prima, graag zelfs. Jij bent journalist dus je snapt best wel wat ik bedoel. Wat meer NRC niveau en wat minder Telegraaf aub.

     • Robert zegt op

      Nee hoor, dit blog staat vol met veel geweldig goede informatie. Ik was alleen niet zo kapot van dit stukje. Even goede vrienden. Ik realiseer me ook het lezerspubliek, veel toeristen ver van Thailand, die mogelijk moeite hebben e.e.a. op waarde te schatten. Ik zat zelf in Singapore deze week en ik had zelf ook moeite betrouwbare objectieve info in te winnen.

      • @ Robert, als je zelf geen feiten hebt die mijn verhaal tegen spreken dan is jouw opmerking ook niet echt waardevol. Ik heb je een email gezonden, lees die eerste even.

     • marcos zegt op

      Ok Robert deze berichtgeving nu @ Bangkok Post: PM invokes natural disaster law.She has ordered the defence ministry to protect key places including Suvarnabhumi airport.
      Ook overtrokken?

      • Robert zegt op

       Feit. Niks op af te dingen.

 9. Roberto zegt op

  Ben nu bijna een maand door Thailand aan het reizen. Via Bangkok naar Chiang Mai, Sukotai, Koh Ken, Udon Thani, Phuket en ben nu in Koh Lak. Alleen in Sukotai wat ondergelopen straten gezien, verder niets. In het zuiden is het mooi weer. Af en toe een bui, maar het is dan ook regenseizoen. Verder een graad of 35

 10. Hansy zegt op

  Geweldig om te lezen hoe sommige mensen een probleem kunnen bagatelliseren.

  Niet alleen het water is een gevaar, ook paniek is een gevaar.

  Eén damschreeuwer in BKK kan duizenden doden tot gevolg hebben…

  • lexion zegt op

   Nou, een damschreeuwer in bkk. Hallo Thais schrikken niet zo snel. Ze kunnen hooguit eens over de ‘rooie’ gaan. Ps veel Thais kunnen niet zwemmen.

   Dat is een veel groter probleem.

   • Hansy zegt op

    De damschreeuwer is figuurlijk bedoeld.

    Een paniekuitbraak kan je van te voren niet voorzien, en heeft vaak de vreemdste oorzaken.
    En niemand die kon voorzien , dat een schreeuw op de Dam tot paniek zou leiden.

 11. johan zegt op

  Ik heb de laatste dagen redelijk veel gereisd in Bangkok en Nonthaburi . Men is wel degelijk bang voor meer overstromingen van dit gebied. Veel winkels en bedrijven sturen hun medewerkers eerder naar huis en voor wat betreft maandag wordt er zonag overleg gepleegd.
  Men is nog steeds bezig om met man en macht zandzakken te vullen en wallen te verhogen. Er is alle reden voor paniek en ik denk dat we ons niet voor kunnen stellen wat voor omvang deze ramp heeft.
  Ik zag vandaag een gezin met een bootje aankomen in Pak Kret en er werd uitgeladen… een oude dame in rolstoel met de apparatuur voor beademing, verder werden de 2 honden uitgeladen en een deel van het huisraad… dit was diep triest om te zien..
  Ik begrijp dat er veel onduidelijkheid is. maar zelfs taxichauffeur weten niet waar ze naar toe kunnen rijden en weigeren nu steeds vaker een rit.
  Ik vindt dat Thailandblog goede informatie geeft. Zelfs de Belgische overheid geeft meer informatie dan de Nederlandse overheid.
  Betreffende het vliegveld: men is bang dat ze beide onderwater komen te staan. maar ook de brandstofvoorziening kan een probleem opleveren. Ik denk dat op dit moment niemand kan inschatten wat er gaat gebeuren. We reageren dus allemaal op basis van onkunde en we trachten er een oordeel over te geven.
  Voor mij is de weblog een basis waar veel verzameld wordt. lees de informatie gewoon, voeg iets toe. maar laat vooral de basis vwaarvoor (volgens mij) dit weblog voor is in zijn waarde.ik lees sommige reactie’s en iedereen heeft voor een gedeelte gelijk. haal er uit wat je denkt te kunnen gebruiken. Voor de rest… niemand heeft een glazenbol en we wachten met spanning af. Waar ik zit verwachten ze vannacht het water…. verder Thalandblog: ga zo door

 12. King Frans zegt op

  khun Peter, ik heb een mail ontvangen van mijn vriendin met foto’s, kan jij mij jullie e-mail adres geven zodat ik deze e-mail kan doorsturen. Ik weet niet waar deze foto’s vandaan komen.Kan je zelf bepalen wat je op de Blog zet of niet. Mijn vriendin woont zelf in UdonThani, maar daar is niets aan de hand.

  • @ Frans, het mag naar [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website