Receptie Nederlandse ambassade Bangkok

De receptie gisteren ter ere van de abdicatie van Koningin Beatrix en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op de Nederlandse ambassade in Bangkok is massaal bezocht. De opkomst was met meer dan 1.000 belangstellenden dan ook boven verwachting.

Al eerder besloot de ambassade om de mogelijkheid voor het aanmelden te sluiten omdat er, voor de veiligheid, niet meer gasten op het terrein konden worden toegelaten.

Hoewel de bijeenkomt ook een duidelijke formele kant had in verband met de aanwezigheid van buitenlandse en Thaise vertegenwoordigingen en afgevaardigden van het Nederlandse internationale bedrijfsleven, was de sfeer feestelijk.

De entourage was dan ook wederom perfect. De prachtige tuin bij de ambassade is zeer geschikt voor dit soort bijeenkomsten. Stipt 18.30 uur trapte onze ambassadeur Joan Boer af met een toespraak waarin hij nog eens de nadruk legde op de vriendschappelijke banden tussen Thailand en Nederland. Na de volkslieden van beide naties, konden de aanwezigen de gebeurtenissen in Amsterdam live volgen op twee grote schermen op het terrein.

Eten en drinken waren er in overvloed. Voor de kinderen zelfs een ijskraam. Thaise bezoekers konden kennismaken met typisch Nederlandse hapjes waaronder kaas en poffertjes. Overigens was er ook veel Thaise media aanwezig om dit feest in beeld te brengen.

Mochten er nu Nederlanders zijn die bang zijn dat hun belastingcenten op deze manier worden verkwist, de receptie was mogelijk gemaakt door sponsors uit het bedrijfsleven.

Zelf vond ik het leuk om even kennis te kunnen maken met een aantal personen waaronder Chris de Boer, lector marketing en management verbonden aan de Silpakorn universiteit, die sinds enige tijd interessante artikelen schrijft voor Thailandblog. In het gesprek met hem werd het mij nogmaals duidelijk dat wanneer je in Thailand actief deelneemt aan de maatschappij, bijvoorbeeld omdat je er werkt, toch tot andere inzichten komt.

Nederlanders in Thailand

De Nederlanders in Thailand die besloten om thuis te blijven hebben natuurlijk op hun eigen manier deze bijzondere gebeurtenis gevierd. Van onze lezer Cor van Kampen kregen wij de volgende tekst per e-mail:

“Beste redactie,

Het is al 20.35 uur als ik dit verzend.

Misschien hebben jullie voor de dag van morgen al een artikel klaar van de kroning van onze nieuwe koning. Ik wil toch even mijn ervaring op schrijven. Wat ik niet had verwacht is dat de Thaise mensen in mijn buurt vanavond langskwamen en op de TV die kroning hadden gevolgd van Alexander. Natuurlijk waren daar naast blauw bloed aanwezig en natuurlijk voor Thailand de Prins en de Prinses. Ze hebben genoten van alles op de TV. Kwamen allemaal hun steun betuigen en vooral hoe mooi alles in Amsterdam was.

Natuurlijk ook in beeld het geweldig mooie Amstelhotel waar de Thaise familie overnachten.

Ik was er toch behoorlijk van onder de indruk.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Massale opkomst receptie Nederlandse ambassade Bangkok”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Als Belg wens ik jullie te feliciteren met de nieuwe Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima . Ik wens hun een lang, gelukkig Koningschap toe.
  Prinses Beatrix wens ik een welverdiende rust toe na 33 jaar als Koningin.

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik heb gisteren via BVN de plechtigheid gevolgd en zit met een vraag die maar door mijn hoofd blijft spoken.
  Misschien heb ik de verklaring gemist maar toch…

  Wat was eigenlijk de bedoeling van de kroon en de scepter die in de kerk uitgestald lagen ?
  Men kwam met de Grondwet binnen. Die werd tussen de kroon en de scepter gelegd en nadien weer meegenomen. De kroon en de scepter bleven gans de tijd onaangeroerd.
  Eigenlijk had ik gehoopt dat de Koning werd gekroond maar beide lagen precies nog op dezelfde plaats als bij aanvang.
  Ik vraag me dus nu al gans de tijd af waarom die daar lagen.

  • peter Yai zegt op

   Geachte Ronny

   Het is geen kroning maar een huldiging en de kroon en scepter zijn alleen als voorwerpen van waardigheid.

   Met vriendelijke groeten Peter Yai

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Peter en Johan.

    Bedankt voor de verklaring.
    Ik was gewoon nieuwsgierig naar de reden.
    Spijtig want het is toch ceremonieel en een kroning heeft wel iets vind ik.

    In België hoeven we ons die vraag in ieder geval niet te stellen – we hebben gewoonweg geen kroon.

 3. Johan zegt op

  Volgens mij zijn de kroon en de scepter alleen als symbool aanwezig bij de plechtigheid.
  Een Koning of Koningin wordt in Nederland sinds jaar en dag niet gekroond maar ingehuldigd . De grondwet is opschrift aanwezig om dat men daar in feite de eed of belofte op aflegt .
  Dit is zoals ik het altijd begrepen heb, als er mensen zijn die een betere verklaring hebben houd ik mij aanbevolen. Johan

 4. colin de Jong zegt op

  Het was voor mij ook een indrukwekkende kroningsceremonie op een groot scherm wat overal in de wereld werd gevierd,maar ook in de grote steden in Thailand waar naar schatting zo’n 20.000 duizend landgenoten verblijven. Heb het feest in Pattaya bijgewoond wat uitstekend was georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Pattaya, onder bezielende leiding van hun nieuwe voorzitter Huub van Zanten, die hier al maandenlang mee bezig was.Ik kwam weer vele goede en oude bekenden tegen uit alle windstreken, en zag dit oranjefeest dan ook als een prettige bijeenkomst en mooie samenhorigheid van onze landgenoten in Thailand.Met dank aan Heineken die vanaf 18.00 uuur gratis bier schonk via hun sexy promo girls. Ook dank aan Nestle die voor de gratis ijsjes zorgde.Joma snacks en het Tuliphuis verzorgden onder hun nieuwe cateringnaam J&T een uitstekend buffet, en de uit Holland overgekomen SWING FEVER BAND, maakte het feest met bekende hits uit het verleden tot een succesvolle en onvergetelijke happening.

  • Gringo zegt op

   Helemaal met je eens, Colin. Ik was ook met mijn vrouw, zoon en dochter op het Koningsfeest in de prachtige locatie van de Varuna Yacht Club.

   Complimenten aan de Nederlandse Vereniging voor de prima organisatie, het uitstekende buffet , de mooie nostalgische liederen van het koor en als uitsmijter natuurlijk de Swing Fever Band. Het is echt jaren geleden, dat ik zoveel gedanst heb!

   Mijn vrouw vond de locatie wel mooi om af en toe eens een middagje te bezoeken voor het strandje en het restaurant. Bij navraag bij de receptie bleek dat wel te kunnen, maar alleen als ik lid van de club zou worden. Kosten? “Slechts” 60.000 Baht per jaar! Nou nee, dan toch maar ergens anders aan het strand gaan liggen.

 5. Jacques zegt op

  Het is in Nederland een fantastische dag geweest. Met 3 prinsesjes in een hoofdrol. En heel veel oranje. Op de foto zie ik alleen maar mannen in donkere pakken. Khun Peter, jij had toch minstens een oranje strikje op?

 6. willem zegt op

  Dick v/d Lugt:
  Een goede reis gewenst richting Holland. En je bent precies op tijd voor “DE HOLLANDSE NIEUWE”! Zie ik je nog “OP-SCHEVENINGEN”?
  Dank voor je leuke Thai-story”s!
  Nu een verhaaltje over de Scheveningse-haven en de Keizerstraat?
  Groetjes: Willem.

 7. cora zegt op

  Wat ik heb begrepen over een inhuldiging en een kroning is het volgende:

  Het was gisteren een inhuldiging.

  Een kroning heeft een staatkundig en religieus karakter.
  Een inhuldiging is staatsrechtelijk
  In Nederland is het een staatsrechtelijk gebeuren omdat in Nederlandse staat en kerk gescheiden zijn.
  Omdat het geen kroning is wordt de kroon nooit op het hoofd gedragen
  Engeland is het enige overgebleven Europese land waar een kroning heeft plaats gevonden in de vorige eeuw.

  vr.gr. Cora

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Cora bedankt.

   Blijkbaar zaten ze bij de VRT ook met die vraag, want ik kreeg vannacht op BVN ook dezelfde verklaring te horen in het programma Cafe Corsari.
   Zouden ze stiekem TB lezen bij de VRT en mijn vraag opgepikt hebben ? (grapje)
   Voor de gelegenheid had dit Vlaams programma trouwens een Hollands en Oranje tintje met oa Rob DeNys en Willeke Van Ammelrooy en is vanmiddag nog te bekijken om 1230 Thaise tijd. Dit terzijde voor de liefhebbers.

   De verklaring is inderdaad terug te brengen tot de godsdienst.

   Eigenlijk stom van mij dat ik niet eerder aan Wikipedia dacht want daar staat alles in detail beschreven.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Kroning

   Toch bedank voor jullie reacties.

   • chris&thanaporn zegt op

    Beste Ronny,
    ik kan je verzekeren dat ongeveer 3 jaar geleden de redactie van VRT Thailandblog leesde.
    Was er toen trouwens voor een intervieuw voor”Vlamingen in de Wereld”.
    Ik denk dat sommige redactieleden heden ten dage het nog steeds lezen?
    Greets uit CNX van Chris&Thanaporn

 8. huib den tuinder zegt op

  Ook ik waas aanwezig op het grote uitstekend georganiseerd feest van de NVP . hulde daarvoor, ik had wat mensen bij me die wat negatief waren, maar dat ging al snel over. Ik heb genoten van vooral de fantastische band en meegezongen met Bart Hazes , als aanvulling van de te weinig mannen van het nieuwe SHANTY KOOR. Ook Colin, gaf weer een leuke Rock & Roll show. ook het eten was echt lekker, bv wat ik gegeten hebt, kom je merken, dat er enige vakmensen, mee bezig zijn geweest. Ik vond kruidnagelen en zwarte peperbollen terug, bij de rode kool en de hachee, onmisbaar eigenlijk in dit gerecht. Prima verzorgd Matthieu en Tik!!! Drank was er ook volop en ik hoop dat de Heineken meisjes, goed getipt zijn, toen ze ook de tafels van bier voorzagen. locatie was prima, maar lijkt me te duur, om daar de volgende Nieuw-jaars party te houden, Nu koste een biertje voor 10 uur, 100 baht en dat is gewoon voor de meesten, veel te duur. En nippen, heb ik een bloedhekel aan.

 9. huib den tuinder zegt op

  10 uur , moet 18 uur zijn sorry , ik heb geen idee tot hoe laat het is doorgegaan, ik zag div. .mensen,waar het tijd voor was om huiswaarts te keren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website