Mr. Witoon Boonchoo / Shutterstock.com

Eén van de belangrijkste verkiezingsbeloften van de Future Forward (FFP, Anakot Mai, Nieuwe Toekomst) Partij was de afschaffing van de dienstplicht.  De partij heeft daartoe nu een wetsontwerp ingediend.

Deze nieuwe wet, eigenlijk een amendement op de Dienstplicht Wet uit 1954, zal de dienstplicht afschaffen en vervangen door een systeem van vrijwillige werving van militair personeel.

Het parlementslid voor de FFP, luitenant-generaal Pongsakorn Rodchompoo, diende het amendement in bij kamervoorzitter Chuan Leekpai. Pongsakorn vindt dat de Dienstplichtwet van 1954 niet meer van deze tijd is. Pongsakorn zei dat de dienstplicht mensenrechten en vrijheden in de weg staan en dat vrijwillige dienst beter is. In geval van oorlog en noodtoestand kan wel de dienstplicht worden ingevoerd.

Het uiteindelijke doel is het vormen van een kleiner maar meer professioneel en doelmatiger leger. Er zal een meer grondige training komen (5 jaar, nu 2 jaar) met een betere beloning en beurzen voor aanvullende studie terwijl het defensie budget toch kan krimpen. Aanvullende sociale voorzieningen zijn mogelijk. Alle 18 tot 40-jarigen kunnen solliciteren en ze worden ontslagen op hun 46e jaar.  Er is een mogelijkheid carrière te maken en door te groeien naar de rang van luitenant-kolonel.

Het amendement voorziet ook in een pardon voor hen die in het verleden de dienstplicht hebben ontdoken.

Er komt een mechanisme om schendingen van de mensenrechten binnen het leger te voorkomen, op te sporen en te vervolgen. Soldaten mogen niet meer dienen als hulpje van officieren.

In 2013 waren er 94.480 dienstplichtigen en vorig jaar 104.734.  Een dienstplichtig soldaat nu ontvangt een maandelijkse wedde van 10.000 baht.

Ik kon nergens lezen of ook vrouwen kunnen solliciteren.

Als dit amendement wordt aangenomen zal het een duidelijke verbetering oplevering in het leger. Ik vrees echter dat de invloed van het militaire establishment nog zo groot is dat het amendement in het parlement zal sneuvelen.

Bron: Bangkok Post

16 reacties op “Future Forward Partij dient een wetsontwerp in ter afschaffing van de dienstplicht”

 1. ruud zegt op

  Of een kleiner professioneel leger zou wel eens kunnen eindigen als een priveleger.
  Een leger van dienstplichtigen zou nog in opstand kunnen komen, bij een priveleger is die kans erg klein.

  • chris zegt op

   Die prive-legers zijn er al ondanks de dienstplicht. Van personen, van partijen….
   Heeft er volgens mij niks mee te maken.

 2. Rob V. zegt op

  Afschaffing of bevriezing van de dienstplicht zodat alleen in geval van oorlog men opgeroepen kan worden vindt ik een prima plan. Dat moet dan wel voor mannen en vrouwen gelden, dat is gelijke behandeling immers en niet voor alle functies hoef je een mars in volle bepakking te kunnen doen. Maar zonder dienstplicht raken die (te) vele hoge piefen hun gratis tuinders, schoonmakers en klusjesslaafjes kwijt. Gaat niet gebeuren vrees ik.

 3. Tino Kuis zegt op

  Het verkiezingsprogramma van de Future Forward Partij wilde ook het aantal generaals (nu rond de 1500, in de Verenigde Staten 200) beperken en de gehele militaire macht onder burgerlijke controle plaatsen, nu genieten ze een bijna onbegrensde zelfstandigheid. Terug naar de kazernes was hun motto.
  Ik weet niet of dit ook in het ingediende wetsontwerp staat. Nou ja, in de huidige wetten staat op een staatsgreep al de doodstraf….

 4. Marc zegt op

  En wat gaat men in het zuiden doen waar nog regelmatig wordt gevochten en bomaanslagen worden gepleegd
  Ik hoor in de nieuwsbrieven altijd en alleen over isaan en het noorden spreken

  • Rob V. zegt op

   De problemen in het zuiden ga je niet oplossen met meer of minder soldaten. Dan moet je in mijn optiek kijken naar meer autonomie, minder bemoeizucht vanuit BKK.

   • chris zegt op

    Denk het niet. Zo zijn we in Nederland ook niet omgegaan met de Friezen. Die heben ook niet meer autonomie. Je kunt best deel uitmaken van een en hetzelfde land met behoud van eigen, regionale identiteit.
    Emotie (soms gemanipuleerd door een minderheid van extremistisch denkenden) wint het helaas vaak van rationele argumenten zoals levensvatbaarheid van een eigen land.

    • Tino Kuis zegt op

     Zeker, chris, maar je weet verdomd goed dat de eigen regionale identiteit in het Diepe Zuiden wordt onderdrukt. Vergelijking met Friezen is een drogreden.

     • chris zegt op

      Ik geloof niet dat jij ooit met vertegenwoordigers van de National Fryske Party hebt gesproken want die vinden wel degelijk dat Fryslan door Den Haag stelselmatig wordt achtergesteld, economisch, sociaal en cultureel. Nee, niet militair ingrijpen want daar wij zijn iets te beschaafd voor. Zij zijn ook voor onafhankelijkheid. Veel emotie, weinig realisme.

      • Tino Kuis zegt op

       Nooit mee gesproken, inderdaad, maar ik ving in mijn anderhalf jaar Leeuwarden wel eens berichten in die zin op. Mijn allerbeste vriend in Warga (Wergea in her Fries: en zo staat het op alle borden) en jarenlang gemeenteraadslid in Leeuwarden, vindt die ‘achterstelling’ maar onzin. De Fryske Nasjonale Partij heeft een aantal zetels in de Provinciale Staten van Friesland en streeft niet naar onafhankelijkheid.

       Wikipedia:

       De Fryske Nasjonale Partij is een politieke partij die in de Nederlandse provincie Friesland actief is. De partij strijdt niet voor zelfstandigheid van Friesland, maar pleit wel voor meer autonomie.

    • Rob V. zegt op

     Chris jij zal toch ook bekend zijn met geluiden van ontevredenheid vanuit de provincies dat het allemaal voornamelijk om Bangkok gaat? In mijn ogen helpen zaken zoals decentralisatie en meer autonomie op provinciaal niveau om de nagel uit het dergelijke onvrede te halen. Te samen met vrijheden om de lokale cultuur, gebruike en geloof aan te hangen zonder de strategieën die vanuit Bangkok worden opgelegd hoe men zich als Thai te gedragen heeft (Thainess). Militaire checkpoints and patrouilles gaan niet helpen om wantrouwen en afkeer tegen de hogere heren in Bangkok te doen smoren denk ik zo.

 5. Willem zegt op

  hmm, hier gaan denk ik veel hoge militaire pieten zich tegen verzetten … want elke kazerne heeft X-aantal miliciens die elke maand automatisch hun soldij afgeven aan de korpsoverste en hierdoor vrijstelling genieten van aanwezigheid in de kazerne (echter geen vrijstelling van legerdienst). Ze moeten wel stand-by blijven want als men een controle verwacht moeten ze er de volgende dag wel staan. Er zijn er genoeg die zo tientallen miliciens in hun macht hebben …. en reken dan maar uit …. inderdaad een serieuze verrijking voor deze hoge pieten. Dit gaan ze niet zo maar afgeven !!

  • chris zegt op

   Volgens mij zie je dat verkeerd. Die miliciens hebben die hoge pieten in hun macht. Als zij allemaal en gezamenlijk hun mond open zouden doen hebben die hoge pieten toch een probleem.Maar de hidige situatie is blijkbaar win-win.Je geeft je soldij (10.000 baht per maand) alleen af als je buiten de kazerne ene veelvoud van didt salaris kunt verdienen. Als dat gebeurt op een illegale manier zijn de rapen natuurlijk helemaal gaar.

   • Tino Kuis zegt op

    Geen probleem dus, chris.

    Ik begrijp jouw houding niet. Alle misstanden in het Thaise leger worden altijd door jou weg gewuifd.

    ‘Het valt wel mee, in Amerika gaat het ook vaak fout’ enz..

    Doden en martelingen in het leger, ach, er gebeurt overal wel wat.

    Ik zeg je dit: het Thaise leger is nooit bedoeld geweest een buitenlandse vijand tegen te houden. Zij is er om de elite te steunen. Legercommandant Apirat had het onlangs in een toespraak uitsluitend over binnenlandse vijanden.

    • chris zegt op

     Ik reageer hier op het specifieke geval van de miliciens. Deze misstand kan alleen bestaan en voortbestaan als beide kanten het ermee eens zijn,oftwel als het als een win-win sitautie wordt gezien. Hetzelfde geldt voor het afkopen van bekeuringen van 500 Baht voor 200 baht of het schuiven van 5000 baht voor dronken rijden, zonder bonnetje, ipv het laten voorkomen.
     De milicien woont niet op de kazerne, doet geen stormbaan, voetbalt niet, geeft zijn geld af aan zijn meerdere en verdient in zijn gewone (legale of illegale) baan veel meer. Zelfs voor 10.000 Baht per maand zijn sommigen maar al te graag bereid om de kazerne achter zich te laten bij een militair thuis te werken als tuinman, nachtwaker, chauffeur of manusje van alles.
     Zonder het besef van BEIDE kanten dat dit onbehoorlijk is en zonder dat de miliciens COLLECTIEF in actie komen (en waarom zouden ze tegen hun eigen belangen ingaan en kiezen voor het nationale belang) blijft dit onkruid doorwoekeren. maar dat moet je niet alleen de militaire kwalijk nemen.

 6. chris zegt op

  Persoonlijk vind ik een leger een noodzakelijk kwaad. Maar dat gezegd hebbende, moet een leger zo efficient en effectief mogelijk kunnen opereren binnen de door de nationale democratie en internatioale rechtsorde gestelde grenzen.
  Een wet om de dienstplicht af te schaffen zonder een kader van een reorganisatie van het Thaise leger (gebaseerd op een publieke en parlementaire discussie) is volgens mij geen goed idee. Als we het eens worden over de rol van het leger (nationaal, internationaal) en de middelen waarover dat leger moet beschikken (in termen van personeel en materieel) kan gedacht worden aan inkrimping van het leger, vermindering van personeel, de status en vergoedingen van personeel en gepensioneerd personeel, betalingen, aanschaf en onderhoud van materieel, verplaatsen van lokaties, enz enz. Dit alles tegen de achtergrond van de bijzondere positie van het Thaise leger die dan in de komende jaren wordt afgebouwd. Dit moet je zorgvuldig doen om ‘ongelukken’ te voorkomen. met allerlei overgangsfasen ed.
  Dit is een bijna onmogelijke taak omdat eigenlijk op alle beleidsgebieden van de regering men de bewindslieden niet kan betrappen op een weloverwogen strategie die verder reikt dan volgend jaar, of het nu om onderwijs, landbouw, infrastructuur, misdaad of politie en leger gaat. Ad-hoc beleid, soms autoritair afgedwongen door de PM, viert al decennia lang hoogtij..
  Beleidsterreinen onder democratische controle brengen terwijl de democratie (check and balances) voor geen meter functioneert (MP’s zijn blijkbaar gewoon stemvee, zie ook de reacties op het recente stemgedrag van enkele FFP-leden) is vragen om (meer) problemen.
  Er is in het Nederlandse leger wat veranderd toen dienstplichtigen hun mond open gingen doen en een vakbond oprichten,de VVDM. Het ‘rode boekje voor soldaten’ staat mij nog voor de geest uit mijn diensttijd, naast de groetplicht. Het Thaise leger ontdoen van dienstplichtigen en overgeven aan de die-hards die vervolgens ook nog eens blindelings worden gesteund in het parlement gaat er voor zorgen dat mogelijke kritiek binnen het leger verdwijnt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website