In zeven noordelijke provincies van Thailand is het ongezond om lucht in te ademen. De autoriteiten maken zich zorgen om de luchtverontreiniging. Het zwaarst getroffen zijn twee districten in Chiang Mai en Lampang.

Gistermiddag steeg in Chiang Mai het niveau aan PM 2,5 fijnstofstofdeeltjes naar 105 mcg, Dat is ver boven de veiligheidslimiet van 50 die Thailand hanteert en nog veel hoger dan de grens van 25 die de WHO aanhoudt.

Ook in het Noordoosten is de situatie slecht. In Nakhon Ratchasima zijn waarden gemeten van 49 mcg PM 2,5 en 79 mcg PM 10. De belangrijkste oorzaak is hier het verbranden van maïsakkers en de aanleg van een HSL-lijn.

In Bangkok gaat het gelukkig wat beter met de smog. Op de Rama IV Road werd gistermiddag 19 mcg PM 2,5 gemeten. Maar permanent secretaris Wijarn van het ministerie van Milieu waarschuwt voor voorbarig optimisme omdat de smog ook weer kan terugkomen.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Ernstige smog en hoge fijnstof waardes in zeven noordelijke provincies”

 1. ellis zegt op

  Is het ook mogelijk, dat door deze smog we ook veel jeuk op onze huid hebben?

 2. rori zegt op

  Bij ons in Uttaradit is de lucht helder en schoon. Enige opmerking te warm

  • Mark zegt op

   In Uttaradit wordt blijkbaar geen pm 2.5 gemeten. De lucht is er volgens Thai officials altijd helder en schoon. In Phrae wordt er wel gemeten. Op de site die Tina inzond staat de waarde 107. Meer dan het dubbele van de Thaise gezondheidsnorm en meer dan het vierdubbele van de WHO.
   Helder kan best, maar schoon en gezond? Alles behalve.

   • rori zegt op

    Nee klopt maar tussen Phrae en Uttaradit ligt wel een bergketen. Wij zitten onder invloed van veelal oosten wind (ook vandaag) in een kom.
    Weet het niet heb zelf last van hooikoorts en dergelijkein Nederland maar hier gek genoeg niet.

    Verder was het Tino en niet Tina

 3. Pascal Chiangmai zegt op

  Wanneer gaat de Thaise regering hier daadwerkelijk tegen optreden ? men praat hier al tijden over maar tot op heden laat men het gewoon gebeuren ik zelf woon in Hangdong Chiangmai en moet nu vaak alle ramen sluiten heb last van branderige ogen ik hoop dat men nu werkelijk hier tegen gaat optreden zoals all eerder is beloofd de kans op longziekte is dan hierdoor zeker aanwezig .

  Pascal Chiangmai

  • Huub Biezen zegt op

   Ellis,wanneer iemand net als ik aan Psoriasis lijdt eeft elke soort van smog heftige impact op zijn/haar huid,jeuk en pijn.Om die reden mijd ik grote steden zoveel mogelijk.Een verblijf in Thailand in deze periode is sowieso uit den boze.Huub Biezen

   • ellis zegt op

    Bedankt voor het antwoord Huub, In de huid-kliniek in Chiang Mai zegt men het na uitvoerig huid/bloed-onderzoek dat ze het niet met zekerheid kunnen zeggen, het kan zegt men, maar het kan ook een voedsel allergie zijn, wordt me verteld. Ik houdt het op de smog/pesteside in de lucht. Nu moet ik wel zeggen dat ik roodharig ben met sproeten dus extreem dunne, gevoelige huid. We wonen nu 11 jaar in Thailand na onze wereldreis en ondanks bovenstaand blijven we hier wonen.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik heb even gespiekt op de website die verslag doet van de luchtkwaliteit over de hele wereld

  https://aqicn.org/here/

  Het is veel erger dan de Bangkok Post meldt. PM 2.5 waarden in de afgelopen 48 uur liepen in Chiang Mai op tot boven de 200, in Lampang ook 200, en in de gemeente Doi Lo (ten zuidwesten van Chiang Mai) werden maximale waarden gemeten van 834, met gemiddelden van 500. Maar de kranten in Thailand hebben opdracht gekregen toeristen niet af te schrikken.

  • Ger-Korat zegt op

   Als ik naar de meeting kijk van Nakhon Ratchasima dan geeft dit de waarde 50 aan voor PM2.5 en voor het 2e meetstation in de Isaan nl. Khon Kaen staat die op 149. Wel opvallend dat voor de gehele Isaan er slechts 2 meetpunten zijn terwijl bijvoorbeeld in Noord Thailand er aanzienlijk meer zijn. Voor mijn provincie, groter dan de helft van Nederland, slechts 1 meetpunt en dan staat er een verhaal over de luchtverontreiniging dat dit o.a komt door de aanleg van de HSL. Nou dit laatste betreft slechts een traject van 3,5 km waaraan gewerkt wordt. Kan zo de echte oorzaken noemen nl. het verkeer en het verbranden van akkers en dan met name de rijst en maisvelden na de oogst en de suikerrietakkers voor de oogst. Gisteravond in de provincie Roi Et zat ik in een mist, vanwege de vele branden van suikerrietplantages. Dit was in het noordoosten van deze provincie waar veel van deze akkers zijn vanwege de nabijheid van een verwerkingsfabriek in Kalasin.

 5. ser kokke zegt op

  De enige oplossing is om een luchtzuiverings machine voor in je eigen huis te kopen en die 24 uur te laten draaien en iedere 3 maanden het filter te vervangen. Zijn te koop bij Lazada ook de filters. Het help in huis echt. Mijn vrouw is haar hoestbuien kwijt en ik de lichte neus irritatie.

  • Ger-Korat zegt op

   Goed idee, lekker de hele dag binnen blijven. Nu nog de airco aan op 20 graden en dan wat geraniums bij de ramen planten dan begint het aardig op Nederland te lijken. Dankzij de boeren welke een paar honderd baht land- of gewasbewerking uitsparen door alles in de brand te steken kies je lijdzaam om duizenden baht uit te geven. Praat met mensen en hoe meer er gepraat en geschreven wordt hoe eerder men aan het werk gaat om de verontreiniging te stoppen. Wetgeving is er al, nu nog de handhaving. Een goed voorbeeld zag ik gisteren: er werd een huis afgebroken in een dorpskern naast de centrale markthal. Om 14.00 uur begon een graafmachine met afgraven met enorm veel stof tot gevolg. De wekelijkse markt begon om 16.00 uur en er werd verzocht te stoppen met graven. De volgende dag begon de graafploeg met het aanbrengen van een fijnmazig net tegen het stof en werd voortdurend de grond nat gespoten. Pas toen ging men verder met het afgraven. Kijk Thais onder elkaar hebben er ook genoeg, van alle stof en overlast, en dan gaat men wel tot actie over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website