Ze komen steeds vaker voor: de zogenaamde afval-eilanden. Ditmaal ontdekt voor de kust van Koh Talu in de Golf van Thailand. Het eiland is ongeveer een kilometer lang en bestaat uit plastic tassen, flessen en piepschuim. Snorkelaars zagen de berg met afval drijven en waarschuwden de Siam Marine Rehabilitation Foundation.

Secretaris-generaal Paopipat zegt dat het afval de riffen in het ondiepe water rond het eiland Koh Talu kan beschadigen en het strand zal verontreinigen wanneer de rotzooi aanspoelt. De Marine and Coastal Resources Department heeft toegezegd het drijvende afval-eiland te zullen opruimen.

In februari werd er ook al een dergelijk eiland ontdekt. De autoriteiten vermoedden dat het al twee maanden oud was en bestond uit afval dat naar zee meegevoerd was na de overstromingen in de zuidelijke provincies.

Bron: Bangkok Post

21 reacties op “Eilanden vol plastic in de Golf van Thailand”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Het is toch overal een grote rotsooi daar. Een familielid had een restaurant in Zuid Thailand. Vooral na een flinke wind lag het strand bezaaid met tandenborstels, kapotte lampen van vissersboten, verrot hout, clysma’s allerhande plastic potjes, wegwerp borden en bestek piepschuim enz enz enz. Ik heb nog meegeholpen het te verbranden. Een groot gat in het zand graven en het daar in donderen was ook een methode. Hielp niets. 1 storm en het strand lag weer vol. In de buurt van Koh Samet zat ik ook eens vast met een kano in een zee van plastic.
  Wat mij opvalt is dat je dit soort smeerkezerij aan Nederlandse kusten nauwelijks meer ziet. Ik denk dat zelfs in minder milieu bewuste tijden ze er nooit zo een smeerboel van hebben gemaakt als de Thais.

  • nonkel jan zegt op

   Het is inderdaad intriest…de stranden nabij Koh Samet worden elke dag een hoop rotzooi uit de zee rijker.
   Je treft er vanalles aan, gaande van huishoudelijk afval tot en met lege vials en injectiespuiten met naald.
   Razend gevaarlijk als je blootsvoets op het strand wandelt. Naar het schijnt heeft Koh Samet een contract waarbij het majestuese afval per schip naar een stortplaats op het vasteland vervoert zou worden…Volgens mij kieperen die gewoon het hele zootje over boord…Daar zouden ze de politie best eens op afsturen…Of heeft die ook hier weer duistere belangen?

 2. Francis zegt op

  Er moet dringend iets veranderen aan de cultuur van de thai.

  Wij waren in Koh Lanta dit jaar en je ziet de afval langs de wegen en stranden toenemen, wat zonde is. En dan nog niet gesproken van de plastiek die ze gewoon overal zitten te verbranden. En de riolen die gewoon op het strand in zee lopen…

  Bij het binnenkomen van het eiland moet elke toerist een kleine bijdrage leveren om het eiland zogezegd proper te houden. Ze zouden beter deze bijdrage wat optrekken en hiermee personeel financieren om elke dag afval langs de wegen op te ruimen en te recycleren.

 3. Michael zegt op

  Niet alleen de Thais maken de rotzooi. Laatst las ik een artikel waarin stond dat Thailand, China, Vietnam en Indonesië verantwoordelijk zijn voor zo’n 60 procent van alle plastic die in wereldwijde oceanen drijven. Schandalig!

 4. Harrybr zegt op

  Kijk om je heen in Thailand ( en de rest van Azië:): alles, wat verder dan armlengte ligt, interesseert niemand meer iets. Overal ligt plastic te wapperen.
  En dan gek staan te kijken, dat ALLE marine-life, en OOK het zee-zout – bedorven is met microplastics.
  zie http://cen.acs.org/articles/93/i43/Tiny-Bits-Plastic-Found-Table.html

 5. Michel zegt op

  Tja, de meeste Thai lazeren alles wat ze niet meer kunnen gebruiken daar neer waar ze er achter komen dat ze het niet meer willen hebben.
  Vooral de zuidelijke provincies wordt een steeds grotere afvalberg. Het interesseert ze schijnbaar niets dat hun eigen leefomgeving ernstig vervuild raakt en er uit ziet als een vuilnisbelt.
  Dat ook andere wezens, zoals vissen, koralen, schildpadden en ook vogels daar veel last van hebben schijnen ze al helemaal niet bij na te denken. Als ze het op dat moment maar kwijt zijn.
  Helaas is dat nog steeds in veel landen, over de hele wereld. Alleen in Europa, USA en Australia leek het of mensen zich heel langzaam iets bewuster gingen worden van hun leefomgeving. Helaas wordt het ook in Europa weer steeds erger. Vooral de nieuwkomers zijn zich er niet van bewust dat ze niet meer op de vuilnisbelt leven die ze thuis gewend waren, en lazeren ook alles neer waar ze het kwijt willen.
  Overheden zouden politie opdracht moeten geven daar meer op te letten in plaats van de focus op verkeersboetes. Niet alleen in Thailand. Overal ter wereld.

 6. Fred zegt op

  We zijn net terug van onze zoveelste vakantie in Thailand en zijn (weer) erg geschrokken van de milieuvervuiling. Overal waar je komt vind je troep, of het nou aan het strand is, in het binnenland of in de steden. Alles laten de mensen achter zich vallen. Onbegrijpelijk voor een land met zo’n grote vakantie-industrie. Als er niet snel actie wordt ondernomen dan zal dat ook zijn weerslag hebben op het toerisme.

  Naast de milieuvervuiling viel ons ook op, uitzonderingen daargelaten, dat je als toerist niet meer zo welkom bent als vroeger. De spreekwoordelijke vriendelijkheid en gastvrijheid lijkt plaats gemaakt te hebben voor toeristje uitkleden en vooral geen service bieden.

  Wij houden Thailand voorlopig voor gezien.

 7. Rob zegt op

  Thailand heeft nog een lange weg te gaan met het wegwerpplastic. Toen ik in 1990 voor het eerst hier was verbaasde ik mij er over dat ze zelfs frisdrank uit een plastic zakje dronken. Helaas is er niets veranderd, bijna alles wat je koopt word in een plastic zak gedaan. Al het “straateten” word gegeten van plastic bordjes met plastic bestek en vaak ook nog in piepschuimbakjes verpakt met daar omheen, je raadt het al, een plastic zakje. Dit alles en de Thaise donder maar neer-mentaliteit veroorzaakt helaas plasticeilanden in zee en afvalplastichopen overal in dit land. Het word helaas alleen maar erger, maar de Thaise overheid doet er niets aan om een mentaliteitsverandering te laten plaats vinden.

 8. l.lagemaat zegt op

  Thailand staat op de 6e plaats wat de vervuiling op zee betreft. Met vloed stroomt tonnen plastic afval de Chao Phraya rivier richting Bangkok op. Met eb stroomt de afvalberg terug richting zee met nog extra plastic en vuil uit de stad erbij. Men heeft nu een aantal reinigingsboten aangeschaft, die het vuil proberen te verwijderen.
  In een in Duitsland ontwikkelde catamaran kan d.m.v.grote beweegbare netten tussen de 2 rompen tot een diepte van 4 meter vuil verwijderd worden.Wanneer deze in Thailand ingezet gaan worden, is nog niet bekend. (250.000 Euro per stuk)
  Het tweede probleem blijft nog voorlopig, hoe verwerkt men het verzamelde afval?
  Behalve dat bepaalde plastic soorten kankerverwekkend zijn, sterven dagelijks zeevogels en zeedieren aan deze troep!

 9. Carl. zegt op

  Elke verandering begint bij…………… INFORMATIE en EDUCATIE!!!

  Dus het duurt nog wel FF.

  Carl.

 10. Rikkie zegt op

  Toen ik een paar jaar geleden in Pattaya wat aangespoeld plastic opraapte en in een afvalbak deed kreeg ik wat applaus en instemmend commentaar.. Deed iedereen daar maar wat meer (- kleine) moeite om het plastic op te ruimen.. En.. net als op Scheveningen aan het eind van een stranddag met machines over het zand om het achtergelaten afval in te zamelen zou ook al iets helpen.

 11. Kees 2 zegt op

  Bombardeer Tourist Authority Thailand met emails (evt met foto’s).

  https://www.tourismthailand.org/Send-Complaint

  OF

  e-mail: [email protected]

  EN/OF

  Bureau of Tourism Safety Standard, Ministry of Tourism and Sports.
  +662 356 0650 E-mail Address: [email protected]

  EN voor melding klachten in Patatya

  bel 1337, toets daarna 9 voor Engels.

  Weiger op strandstoelen te gaan zitten waar vlakbij vuil op het strand ligt. Laat dit duidelijk merken aan de strandstoelenbeheerder.
  Je moet het niet accepteren dat je eerst vuil moet passeren, voordat je het water in kunt lopen.

 12. Jan zegt op

  Ik ben persoonlijk geen persoon die zal gaan klagen over de in menige ogen belabberde milieu mentaliteit van onze medemens (niet slechts alleen de Thai).
  Ben meer voorstander om een betere voorlichting te geven zodat het besef groter gaat worden en daardoor in de toekomst een betere milieu situatie zal gaan ontstaan…dus geen kritiek maar opbouwende voorlichting.
  Ik leef regelmatig in de Isaan en probeer in het dorp de mensen aan te moedigen om beter om te gaan met het afval…gewoonweg besef bijbrengen…!! Het is ook moeilijk gezien in het dorp geen afval wordt opgehaald..ga ik naar Tesco dan leg ik de cassiëre uit geen plastic zakken wil hebben om de boodschappen in te doen…ik weet het is een druppel op een gloeiende plaat…maar alleen zo kun je bij de mensen het besef bijbrengen. Hoop tevens op betere overheids voorlichting en opstarten afvalinzameling.!!

 13. Jan Fokkens zegt op

  Het valt me op dat het steeds erger wordt met de plastic massa in Thailand.
  Als je vanaf Krabi de boot neemt naar Poda island kom je aan op de prachtige zandstanden.
  Je mag ook nog even betalen voor dit natuurgebied. Nationaal park !!!
  Als je de moeite neemt en je loopt over het prachtige strand, dan zie je ineens tussen de struiken
  een enorme vuilnisbelt !! En dat voor een Nationaal Park.
  Ze hebben totaal geen oplossing waar ze met de troep naar toe moeten.
  Steeds maar meer toeristen, zo gauw er ergens een nieuwe luchthaven komt zoals bij Krabi.
  Wordt het 1 grote kermis. Pattaya , Koh PIpi , Phuket ..ik hoef niet meer massa toerisme zonde !!

 14. Jacques zegt op

  In navolging op het klagen met betrekking tot voorgestelde maatregelen op het vervoeren van mensen in het verkeer, u kent ze wel de familie motorbikes en familietrucks, volgeladen want men is arm en als zodanig kunnen er veel vervoerd worden, is het milieu ook zo’n zorgenkindje. Bij mij in de moo baan betalen we voor het ophalen van huisvuil en dit wordt dan netjes afgevoerd naar afvalverwerkingplekken. De thai leeft in wijken waar ze moeten betalen voor het ophalen van vuil maar daar hebben ze geen geld voor zoals ze zelf aangeven maar ik schat zelf in dat ook er een grote onwil is om te betalen. De openlijke vuilverbranding vind bij ons in pattaya achterland plaats vaak in de nacht. Een paar keer in de week sta ik vroeg op ( 5 uur) voor mijn hardloop behoefte invulling te geven en vrijwel iedere keer loop ik in de stank van afvalverbranding.ja sommige buren kan je missen als kiespijn. Soms heb ik mazzel en staat de wind gunstig maar vaak dus niet. Maar ja dit onderwerp is kind aan huis bij dit blog en zal het ook wel blijven. Een lichtpuntje dat is te vinden in de supermarkten en dat zijn de boodschappentassen. Jammer dat ze weinig worden verkocht. Ik zelf heb er meerdere aangeschaft en in gebruik genomen. Zouden er meer moeten doen.

 15. sjors zegt op

  Ook een van de redenen dat wij terug gaan naar Nederland , dit land ( Thailand) is in negatieve zin aan het veranderen .Thailand =Thailand niet meer DRUK//DRUK/DRUK !!! Het diftar systeem in Nederland werkt prima alhoewel nog niet volmaakt .

 16. T zegt op

  Dit plastic probleem is niet alleen een Thais probleem maar de Thai doen er wel net als meerdere landen in die regio veel te weinig aan.
  Het dumpen van rotzooi en spullen op straat gooien moet veel hoger beboet worden als je voor een papiertje weg te gooien 2000 bth moet betalen en illegaal dumpen van rotzooi 10,000 bth a la het Singapore model zal het denk al snel een stuk schoner worden.

  • l.lagemaat zegt op

   Zolang er geen controle is, gaat het dumpen door.

   In mijn omgeving borden met verboden dumpen: 2000 Baht Fee.
   Een volgende dag oude matrassen en huisraad!

 17. pw zegt op

  Sinds enige tijd begroet het personeel van 7-11 mij met een ‘Goededag’.
  Zouden ze dat kunnen veranderen in ‘Goededag, heeft u uw boodschappentas bij u’?

  Ga eens een uurtje posten bij de uitgang van de 7-11 of soortgelijk.
  En ga dan ‘ns een uurtje binnenstaan en let op wat het personeel doet.

  Je moet als klant vechten om géén plastic zak mee te krijgen zelfs als je katoenen booschappentas omhoog houdt en bijna in het gezicht van de verkoopster drukt.
  De klant gaat ook niet vrijuit. Voor elk onnozel ding wordt een plastic zak gegeven.
  Ik heb nog NOOIT een Thai gezien die het ding eruit haalt en de zak teruggeeft.

  Voor een zeer groot deel van de ontstellende plastic afvalberg is het personeel van winkels verantwoordelijk.

  Mijn voorlopige conclusie is (na 9 jaar) dat de Thai simpelweg te dom is om een relatie te leggen tussen de plastic zakken die hij in de winkel krijgt en het plastic afvalprobleem.

  Kritsch denken. Tja, het blijft lastig.

 18. Jos zegt op

  Je moet zo ver niet gaan voor plastiekeiland, 1 meter van je condo en daar begint het al met klein afval , 10 meter verder waar er groen staat , een afvaleiland op het land, meestal van een eigenaar , maar de eigenaar doet er niets aan want dat kost geld alles te verwijderen , en van hogerhand doen ze er ook niets aan,want ze zeggen dat is prive grond. Ja zo blijven ze bezig. Zolang er geen boetes zijn , en geen deftig afvalbeleid komt er niks van.

 19. Bert zegt op

  Was alweer enige tijd geleden in Cambodja en reden met de bus van Siem Raep naar Pnom Penh.
  Wat een onvoorstelbare bende langs de kant van de weg en allemaal plastic. Ik heb nog nooit van mijn leven zoiets gezien !
  Het is een arm land toegegeven maar het is ook een kwestie van mentaliteit. Overigens is dit in zijn algemeenheid een aziatisch probleem. Aanpakken die smerigheid met minder corrupte politici en een goed plan. Zo doorgaan betekent de ondergang voor zowel ons allemaal alsmede ook voor – delen van het mooie Azie – voor zover dit al niet te laat is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website