Meebetalen aan medische verrichtingen door patiënten die zijn verzekerd via de universal healthcare coverage volksverzekering (UC), leidt tot verbetering van de gezondheidszorg, zeggen experts.

Het huidige gratis programma stimuleert mensen om staatsziekenhuizen te vaak te bezoeken. Al die bezoeken vormen een belasting voor de ziekenhuisstaf en artsen. Wanneer mensen moeten meebetalen, zorgen ze beter voor zichzelf en hoeven ze geen overbodige bezoekjes aan het ziekenhuis te brengen.

Verhoging van de eigen bijdrage (thans betalen patiënten slechts 30 baht per consult) is een heet hangijzer, sinds uitlekte dat het idee gelanceerd is tijdens een vergadering van het ministerie van Volksgezondheid en de NCPO (junta).

Het voorstel werd gedaan door Tawatchai Kamoltham, directeur-generaal van het Department for Development of Thai Traditional Medicine and Alternative Medicine. Het vermindert de kans dat mensen die urgente medische hulp behoeven, moeten wachten omdat artsen het druk hebben, zegt hij. Tawatchai schat dat 30 tot 40 procent van de ziekenhuisbezoekers simpele klachten heeft, die er niet behandeld hoeven worden. Hij noemt duizeligheid, gewone griep en indigestie.

Tawatchai stuitte in zijn vorige functie van inspecteur-generaal gezondheidszorg op de effecten van de UC-verzekering: financiële en management problemen van ziekenhuizen en overmatig gebruik van gezondheidsdiensten. De ziekenhuizen krijgen via de UC-verzekering 300 baht voor een poliklinisch bezoek, terwijl de werkelijke kosten volgens Tawatchai 600 baht zijn. Voor een ziekenhuisopname wordt 6.000 baht uitgekeerd; de werkelijke kosten bedragen 10.000 tot 12.000 baht.

‘Dit betekent dat de verzekering niet de volledige kosten dekt’, luidt Twatchai’s [nogal voor de hand liggende] conclusie. Om de eindjes toch aan elkaar te knopen, moeten de ziekenhuizen een beroep doen op de twee andere verzekeringen, de civil servants welfare en social security verzekering. Een probleem is ook dat de provinciale gezondheidsdiensten meer geld naar grote dan naar kleine ziekenhuizen sluizen. Als gevolg daarvan kampen zo’n vierhonderd tot duizend staatsziekenhuizen met tekorten. (Bron: Bangkok Post, 17 juli 2014)

Enkele gegevens:

Thailand heeft momenteel drie ziektekostenverzekeringen:

 • Civil Service Medical Benefits Scheme, dat de ziektekosten van 5 miljoen ambtenaren, echtgenotes, ouders en de eerste drie kinderen dekt. Budget (baht/head/year): Open-ended, gemiddeld 12.600 baht.
 • Social Security Fund voor 10 miljoen werknemers in de particuliere sector, die geregistreerd staan bij het Social Security Office. Werkgevers/werknemers (67 pct) en overheid (33 pct) dragen bij aan het fonds. Budget (baht/head/year): 2.050 baht.
 • Universal Healthcare Coverage  Scheme (gold card) voor 48 miljoen mensen. Budget (baht/head/year) 2.755 baht. Ongevallen zijn niet gedekt. [Ik meen bevallingen ook niet.] Operator: National Health Security Office.

Verpleegsters

De verhouding van het aantal verpleegsters per hoofd van de bevolking bedraagt in Thailand 1:700; in de VS en Japan is ze 1:200. In Singapore 1:250 en in Maleisië 1:300.

Thailand komt niet alleen 30.000 verpleegsters tekort, maar telt ook 12.000 verpleegsters in overheidsziekenhuizen, die een tijdelijke aansteling hebben en minder verdienen dan het vast personeel. Sommige ziekenhuizen hebben zalen moeten sluiten omdat ze verpleegsters tekort komen.

Volgens de National Nurses Council bedraagt de verhouding in Bangkok 1:285; in de Central Plains 1:562; in het Noorden 1:621; in het Zuiden 1:622 en in het Noordoosten 1:968. (Bron: Bangkok Post, 21 november 2012)

Zie ook: Stelling v/d week: Thai slikken geneesmiddelen als snoepjes

 

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “‘Eigen bijdrage leidt tot betere gezondheidszorg’”

 1. Rene Martin zegt op

  Interessant artikel en ik denk dat veel mensen uit NL/B zich wel zouden willen verzekeren voor ziektekosten in Thailand voor de gemiddelde kosten welke nog geen 30 euro per jaar bedragen.

 2. erik zegt op

  “…Meebetalen aan medische verrichtingen door patiënten die zijn verzekerd via de universal healthcare coverage volksverzekering (UC), leidt tot verbetering van de gezondheidszorg, zeggen experts…”

  Klopt helemaal. Maar niet zoals de experts denken.

  80 Procent van dit land is arm en daarvan kunnen de allerarmsten geen zorg ophoesten. De health care zoals die nu is is er niet voor niets gekomen. Ze voorzag en voorziet in een behoefte want anders gaan allerarmsten niet meer naar de goede zorg doch naar de ‘tovenaars’ in de afgelegen dorpen die ook kwalen kunnen genezen maar dan genezen tussen ” en ” geschreven..Ja, die zijn er nog in de periferie van dit land

  Introduceer je een algemene eigen bijdrage dan ga je een groep missen in de staatsziekenhuizen en door de bijdrage van de mensen die het wel kunnen betalen kun je meer doen, meer zorg in het pakket brengen en ja, dan gaat de zorg er op vooruit. Nou, zo kan ik het ook verzinnen.

  Waarom komt de huidige health care geld tekort ? Men kan daar beter naar kijken. Het ‘slikken als snoepjes’ is een van de oorzaken maar meer, en daar wordt al jaren over geschreven in de pers, is er een groot gat ontstaan door de grensarbeiders, vaak illegaal, die wel worden geholpen (je laat niemand creperen als arts) maar die niets kunnen betalen. En een groepje farang-witneuzen die een paar miljoen verlies hebben veroorzaakt.

  Wat men nu wil doen is de oogkleppen opzetten over de rug van de allerarmsten. Ik mag hopen dat dit onzalige voorstel van tafel gaat.

  • janbeute zegt op

   Goed gereageerd Erik .
   Zo denk ik er zelf ook namelijk over .
   Vooral het groepje Farang -witneuzen .
   Ik ben ze ook al een paar keer tegekomen in een gewoon staatsziekenhuis bij mij in de buurt .
   Lag in een bed op zaal met 40 patienten naast mijn Thaise schoonvader .
   Terwijl er dicht in de buurt goede private ziekenhuizen aanwezig zijn .
   Maar ja Cheap charlies wonende hier zonder poen en enige vorm van verzekering dan ook .
   En als dan de rekening van het ziekenhuis betaalt moet worden , hebben ze geen rooie cent .
   Ken het verhaal .
   Daarom gaan ook meer Thaise ziekenhuizen financieele garanties vragen bij binnenkomst in het hospitaal .
   Lijkt en is misschien klant onvriendelijk , maar is uit nood en leren uit schade en schande uiteindelijk ontstaan .
   Daarom , denk ook aan de aller armsten .
   En dat zijn er nog wat hier in Thailand .

   Jan Beute .

 3. Jos zegt op

  “Tawatchai schat dat 30 tot 40 procent van de ziekenhuisbezoekers simpele klachten heeft, die er niet behandeld hoeven worden. Hij noemt duizeligheid, gewone griep en indigestie.”

  Oplossing lijkt mij simpel.
  Niks veranderen op 1 ding na:

  Zodra de diagnose duizeligheid, gewone griep en indigestie wordt gesteld hef je een eigen bijdrage van 300 Baht i.p.v. 30 Baht.
  Dan denken mensen wel 2x na voor ze de gang naar het ziekenhuis maken, en reduceer je direct het aantal ziekenhuis bezoekers.

 4. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat er veel misbruik van de zorg wordt gemaakt door de armste mensen.
  Je gaat niet voor je plezier een paar uur in de wachtkamer van het ziekenhuis zitten wachten.
  De meeste mensen in het dorp kopen trouwens eerst een handje antibiotica in de minimart, voor ze naar de dokter stappen.
  De tekorten zullen wel ontstaan, omdat er niet goed geld wordt geind.
  Ik moet altijd aandringen om te mogen betalen bij de dokterspost in het dorp.
  (die enkele keer dat ik daar kom dan…
  Bijvoorbeeld om mijn hand te verbinden nadat een dorpshond mij een stralende glimlach had laten zien).
  Voor de injecties moest ik helaas naar de stad.

  • Khun Peter zegt op

   De familie van mijn vriendin moeten een taxi regelen om naar het ziekenhuis te kunnen. Heen en terug kost ze 600 baht. Ze wachten daarom eerder te lang dan dat ze te vaak gaan.

 5. erik kuijpers zegt op

  Hoe voedt men een land opnieuw op ?

  Daar moet ik aan denken als ik lees over de kosten van de zorg in dit land. Ook als ik hoor hoe in de westerse wereld vooral nieuwe medelanders zich voor een natte neus melden bij de zorg, en dat ook buiten gangbare uren.

  Thais en medelanders ? Kan het aan hun nationaliteit liggen of aan hun achtergrond ?

  Ik kom uit een arbeidersgezin. Mensen van de gestampte pot en vette jus. De bal gehakt of de rookworst van de slager op de hoek.

  Geen ‘au’ zeggen en helemaal niet als jongeman en ik was ook nog de oudste thuis en moest het voorbeeld geven. ‘Au zeggen is voor mietjes’. ‘Het komt vanzelf en gaat vanzelf weg’. Thuis had moeder een pot pasta lassar (zinkzalf) en een pot trekzalf alsmede een meter pleister en daar werd op maat van geknipt en deftig gesmeerd. En niet ‘au’ zeuren als we weer eens van step of fiets waren gevallen. Een klap op de billen als ook de kleren kapot waren.

  Doe je daar ervaring mee op ? Hadden pa en ma van thuis uit, kerkgaande gezinnen met 15 en meer kinderen, die harde ervaring ? Er is niemand aan onderdoor gegaan en de huisarts werd alleen bezocht als er echt wat was. En we zijn er nog hoor, alle kinderen.

  Maar in Thailand ?

  Het opleidingsniveau is hier anders, laat ik het netjes uitdrukken. De algemene kennis over gezondheid is lang niet wat de westerse mens er van weet. Ze weten helemaal niks !

  Ik zie het thuis bij mijn vrouw. Een natte neus bij onze pleegzoon van 11 leidt tot paniek. Dat komt de paracetamol op tafel; ik veeg die direct van tafel af en zet een pot Vicks neer en ga Strepsils kopen. (Terwijl ik weg ben komt toch de paracetamol op tafel hoor …)

  Als mijn vrouw denkt dat ik morgen geen wind kan laten dan moet ik vandaag naar de dokter. Onbegrip als ik zeg ‘Bekijk het maar’.

  Dat is de mentaliteit, een juist woord, of moet ik zeggen: dat is de kennis, hier ? Het gebrek aan ? Of is het toch gemakzucht ?

  Doe daar wat aan, overheid !

  Schrap dat zinloze paraderen op het schoolplein voor schooltijd met de decibellen op max ! Schrap of kort in de lessen over de samenstelling van een zeker huis. Vul het lesprogramma aan met lessen over persoonlijke en voedingshygiëne en doe dat ook op nationale TV voor de volwassenen.

  Pas de wetten eens toe op lokale markten waar vlees en vis in de gloeiende zon liggen te stoven op platen karton die na de markt onder de tafel worden gelegd en morgen hergebruikt. Leve de A-B-C-bacterie !

  De Thai, in het algemeen gesproken, weet niets van lijf, hygiëne en gezondheid. Daar komt nog bij dat de arts zo van de Here God af komt en de pillen zijn hem nagestuurd. Respect OK, maar aanbidding is fout.

  De massa, met respect gesproken, is onwetend gehouden. Dan moet je nu niet komen klagen dat ze naar de dokter lopen en er een eigen bijdrage op zetten. Pak het probleem aan bij de bron. Voorlichting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website