De Thaise export zit in het slop. Slechts in twee maanden van dit jaar was er sprake van een kleine opleving, dankzij wat meevallers, maar in de maand mei kromp de export alweer. De waarde verminderde met 4,4 procent op jaarbasis, dat is voor de eerste vijf maanden van dit jaar een krimp van 1,9 procent.

Somkiat Triratpan, directeur van het Trade Policy and Strategy Office, ziet de waardedaling van het Britse pond door de Brexit, als een extra bijkomend probleem. Bij een waardedaling van het pond, daalt de komende twee à drie maanden ook de totale waarde van de Thaise export. Het effect zal beperkt zijn omdat slechts 1 tot 2 procent van de Thaise export naar het Verenigd Koninkrijk gaat.

Een eventuele waarde daling van de euro is vervelend maar niet problematisch volgens Somkiat. Nu gaat nog slechts 9 procent van de export naar de EU, tegen meer dan 20 procent twintig jaar geleden.

Wanneer de export de rest van het jaar stabiel blijft op $ 17 miljard per maand is 2016 een ‘verloren’ jaar, maar bij een export waarde van $ 19 tot 20 miljard is men tevreden en wordt de exporttarget van 5 procent groei, van het ministerie van Handel, gehaald.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Economie: Export Thailand gekrompen met 4,4 procent”

 1. Ger zegt op

  voor de Thailand liefhebbers, cijfers van de World Bank. Alles in miljarden USD

  jaar 2011 228,8
  jaar 2012 229,5
  jaar 2013 228,5
  jaar 2014 227,6
  jaar 2015 214,4
  jaar 2016 227.6 prognose

  voor 2016 hoopt men de teruggang van 5,7 procent van 2015 te herstellen. Dus dat is op zich geen toename. Je zou kunnen concluderen dat de export de laatste jaren afneemt.

  En als je nu kijkt dat de export in de eerste 5 maanden van dit jaar al is afgenomen ten opzicht van 2015 dan ziet het er naar uit dat er minder wordt geëxporteerd dan in 2015 .

  • ruud zegt op

   Mogelijk, dat de bedorven rijst in de pakhuizen, en de droogte van vorig jaar er mee te maken hebben?
   Die agrarische moeten toch ook wel voor wat miljarden in dat overzicht meetellen.

   • Ger zegt op

    wat betreft export van rijst : ( in miljarden USD )

    2013 4,4
    2014 5,4 (hoogste ooit)
    2015 4,6
    2016 4,3 prognose

    export rijst teruggang van 2014 naar 2015 = 0,8 miljard USD op een totale teruggang van de exportewaarde van 13,2 USD. Dus de vermindering van de exportwaarde ligt dus duidelijk aan andere produkten.

    • ruud zegt op

     Ik had ook droogte genoemd.
     Daarmee doelde ik op producten als ananas en mango’s en wat er nog meer aan fruit wordt geteeld voor de export.
     In de blikken van Del Montes bijvoorbeeld.
     Overigens heb ik een keer gelezen (als ik het juist heb onthouden) dat de inkomsten van het toerisme ook als export worden geteld.

 2. Ger zegt op

  Toerisme is een onderdeel van de dienstverlening (service-industry) en maakt deel uit van Bruto Nationaal Produkt (BNP), alle goederen en diensten die een land gedurende een jaar voortbrengt. Het zijn diensten die in Thailand wordt geleverd .

  Grofweg bestaat deze BNP in Thailand nu uit :
  agrarische produkten : 10%
  industrie en overig: 45 %
  dienstverlening 45 %

  Ongeveer 70 % van de waarde van BNP wordt geëxporteerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website