Er is een verband gevonden tussen het smogseizoen en een toename van kanker in het Noorden van Thailand. Narongchai Autsavapprompron, docent therapeutische radiologie en oncologie aan de universiteit van Chiang Mai heeft daar drie jaar lang onderzoek naar gedaan.

Door het verbranden van oogstresten en bosbranden komen er meer radioactieve radondeeltjes in de atmosfeer. Het radonniveau neemt ‘aanzienlijk’ toe in februari en maart als gevolg van de verbrandingen door boeren.

Uit tal van studies is gebleken dat voortdurende blootstelling aan radondeeltjes verband houdt met de toename van kanker.

Bron: Bangkok Post – www.bangkokpost.com/news/general/1627018/study-links-haze-radon-danger-risk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Correlatie tussen smog en kanker in het Noorden van Thailand”

  1. Harry zegt op

    Die correlatie lijkt mij genoeg reden voor de nieuwe regering om de biologische sector ruim baan te geven en initiatieven te ondersteunen voor verdere ontwikkeling als alternatief systeem waarbij men composteerd ipv verbrand. Een rijstplant is ecologisch gezien niet zo’n waardevol product omdat slechts de zaden worden gebruikt en deze nog worden ontdaan van hun zemel, behalve dan de zilvervlies die meer te bieden heeft dan de zetmeel houdende kern. Dat zetmeel is op zich een prima brandstof maar heeft ook nadelen is gebleken uit recente studies. Het is een koolhydraat die snel in het bloed wordt opgenomen en net als wit meel en witte tafelsuiker plaque kan veroorzaken op de vaatwand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website