De bomaanslag gisteren in het centrum van Bangkok stort de toch al kwakkelende Thaise economie nog verder in de afgrond. De Thaise baht zakte vandaag naar het laagste niveau in meer dan zes jaar. Ook de aandelen op de beurs, vooral van de toeristische sector, daalde flink.

De baht staat nu op 35,648 ten opzichte van de dollar, het laagste punt sinds april 2009. De aandelen op de beurs van Bangkok daalde met twee procent tijdens de opening. Vooral bedrijven in de toeristische sector kregen flinke klappen. Airports of Thailand dook omlaag met 8,7 procent, terwijl de aandelen van het Central Plaza Hotel, 13 procent in waarde verminderden.

“Thailand is kwetsbaar op dit moment. De economische groei en de bedrijfswinsten zijn zwak, terwijl het toerisme het ook niet geweldig doet,” zo laat Andrew Stotz, CEO van Stotz Investment Research aan Bloomberg News weten.

“De bomaanslag van gisteren is bijzonder schadelijk voor de toeristische sector, die goed is voor 8,5 procent van het BBP,” voegde hij eraan toe.

Onder de slachtoffers van de bomaanslag bevinden zich ook Chinese toeristen. Er kwamen de laatste jaren juist meer Chinese toeristen naar Thailand maar deze trend zou nu wel eens voorbij kunnen zijn, volgens Morgan Stanley. Vorig jaar bezochten ongeveer 4,6 miljoen Chinezen het Thaise koninkrijk. Een Chinees besteed gemiddeld 5.500 baht (155 $) per dag, dat is meer dan de gemiddelde Europese bezoeker.

De groei van de Thaise economie vertraagde ook in het tweede kwartaal. De oorzaak hiervan is de zwakke binnenlandse vraag en de export. Een economische herstel is verder weg dan ooit, mede door  de devaluatie van de Chinese yuan. Dat kan het startschot zijn van een soort valuta-oorlog in Azië. De landen in de regio moeten concurrerend blijven om de export op pijl te houden.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/NLm8A0


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Bomaanslag drama voor Thaise economie en toerisme: Baht en aandelen in waarde gedaald”

 1. Ivo zegt op

  het zal wel aan mij liggen, maar valt het nou niemand op dat in de afgelopen jaren iedere keer de gewelddadige bangkok ellende losbreekt net voordat het echte toeristische hoogseizoen begint en daarmee dus systematisch de toerisme industrie ontwricht. Je gaat je afvragen wie hier beter van wordt (en de Thais zijn dat zeker niet). Laten we hopen dat het hier bij blijft voor Thailand.

 2. ruud zegt op

  Bloomberg news heeft blijkbaar een heel andere mening over de stand van het Thaise toerisme dan de zonnige berichten van de Thaise overheid.
  Maar goed, die Thaise berichten zijn toch meer interne propaganda.

  • Frans Nico zegt op

   In een conflict sneuvelt als eerste de waarheid.

 3. Fransamsterdam zegt op

  De Thailand Set Index staat nu 0.37% lager dan gisteren. Als je de zes-maands grafiek bekijkt zie je dat een dergelijke daling geheel past binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Er is inderdaad wel een effect zichtbaar in de toeristische sector, aandelen Central Plaza Hotel staan nu op 33.75 Baht, tegen 37.75 gisteren.
  Waarbij ik nog wel aanteken dat u dit aandeel in 2011 voor 4.5 Baht kon kopen.

 4. andre Machielsen zegt op

  En de BKK Post is dus een onpartijdige source? Ik zou de Nation es onderzoeken, die zijn geballanceerder, de BKK Post heeft al jaren een agenda. Ik lees bijden al zolang ik hier woon, en dat is 40 jaar.

 5. Sjaak S zegt op

  Blijkbaar was het niet genoeg. Mijn vriendin vertelde zojuist dat er een tweede explosie was. Sathorn Bangkok. Ik heb het zelf niet gevonden..

  • Fransamsterdam zegt op

   http://www.khaosodenglish.com/detail.php?newsid=1439884118

  • Erik zegt op

   Klopt. Bommetje in het water waarschijnlijk handgranaat.

 6. Kees kadee zegt op

  Weer wordt de thai en toeristen gepakt door idioten ik ben vaak in de buurt en dit heeft grote voor de toeristen .ik heb er al een paar gesproken die terug gaan naar hun land.

 7. Gerard Van Heyste zegt op

  De chinezen geven gemiddeld 5500 B per dag uit,???? moeilijk te geloven,waar haalt men die cijfers!
  Ik moest naar Bangkok ,ga het toch een tijdje uitstellen!

 8. Paul zegt op

  Bht/Euro rate nu 39, 36

 9. Franky R. zegt op

  Terroristen en overige criminelen hebben nu door dat het zaaien van angst veel effectiever is dan louter mensen doden.

  Kijk maar naar alle maatregelen op Schiphol en andere luchthavens.

  Heel veel mensen worden geconfronteerd met zaken die terroristen moeten ‘tegenhouden’, maar ondervinden er gewoon last van. Een flesje water, wijn laat staan je favoriete shampoo meenemen in het vliegtuig? ‘Big problem’, waar het voorheen geen issue was.

  Ik denk dat het hier ook het geval is. Gooi een paar bommen rond en raakt een belangrijke sector (toerisme) zo hard mogelijk. Hierdoor slaat de overheid op tilt en komen er allerlei idiote maatregelen die vooral lastig en ontwrichtend zijn.

 10. Diny maas zegt op

  Dat de Chinezen gemiddeld 5500 bath per dag besteed is voor mij moeilijk te geloven. In Thailand is heel veel made in China en dan besteed een Chinees echt niet zoveel geld. Heb trouwens ook laatst gelezen dat ze weinig kooplustig zijn, dus wat is nu waar.

  • Fransamsterdam zegt op

   Het zijn over het algemeen natuurlijk niet de Chinezen die in een fabriek werken die op vakantie gaan.
   De toeristen komen vooral uit de sterk groeiende middenklasse.
   Ze kopen niet zo vaak extreem dure luxe-goederen, maar ze kopen als ze ergens worden rondge(ver)leid wel bijna allemaal wàt. Ook in Nederland staan ze bekend als een interessante doelgroep.

   http://www.parool.nl/parool/nl/4024/AMSTERDAM-CENTRUM/article/detail/4042591/2015/05/29/Golf-van-Chinese-toeristen-in-Nederland.dhtml

 11. Louvada zegt op

  Deze bomaanslagen zijn inderdaad weer een klap voor de economie en het toerisme, dat het toerisme al klappen kreeg daar moeten ze niet van verschieten, een land vol mooie stranden, maar je kan niet eens een ligstoel meer huren. Hun motto : de stranden proper… inderdaad de stranden zijn nu proper, maar zonder toeristen. Welke toerist wil nu met een matje op het strand gaan liggen ? Met een beetje wind krijg je al het zand in je mond……
  Het ene is het gevolg aan het andere. Waarom verpachten ze de stranden niet en maken hier officiële afspraken, het brengt geld op voor de gemeente/stad en zo is de stoelen maffia ook verdwenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website