Vandaag (20 oktober 2011) heeft de Belgische ambassadeur in Thailand een e-mail bericht verzonden aan zijn landgenoten. De redactie van Thailandblog plaatst dit bericht onverkort.

Beste landgenoten,

Een derde van het grondgebied van Thailand staat onder water. In Cambodja blijft de toestand uiterst ernstig. In beide landen werden er reeds 600 doden geteld en hebben honderd duizenden personen hun woning verlaten. In Laos en in Myanmar is de impact van de regen en de overstromingen gelukkig beperkter maar ook daar zijn er mensen getroffen door de catastrofe.

Ik denk dat het nu tijd is voor een waarschuwing aan de inwoners van Bangkok. Ik weet dat u, residenten of bezoekers, aandacht het nieuws volgt op radio en tv, in de kranten en op twitter. Wees aandachtig en volg nauwgezet de adviezen en de orders van de Thaise autoriteiten.

Ik heb zopas het reisadvies aangepast, en daarin vraag ik aan de Belgen die van plan zijn om Thailand te bezoeken om hun reisproject opnieuw te evalueren. U weet dat beide luchthavens van Bangkok bedreigd kunnen zijn, ook al blijven ze op dit ogenblik nog steeds volledig operationeel. Ik meen echter dat een duidelijke waarschuwing nu aan de orde is.

Ik voeg bij dit bericht de laatste versie van ons reisadvies, ik raad u aan om elke nieuwe informatie van nabij te volgen.

Met vriendelijke groet, 

Rudi Veestraeten

Ambassadeur

Overstromingen in Thailand

Algemeen

De overstromingen in Thailand hebben, met name in de centrale vlakten, al meer dan 315 mensenlevens geëist.Het water blijft naar het centrale bekken stromen, ten noorden van de hoofdstad Bangkok en mogelijk ook naar Bangkok zelf.

Het regenseizoen is nog niet voorbij, en ook in de volgende dagen worden hevige buien verwacht in centraal Thailand. Van 29 tot 31 oktober is er opnieuw springtij, met verhoogd risico op overstromingen in de hoofdstad.

Bangkok

In Bangkok zijn er grootschalige, preventieve maatregelen genomen om het waterpeil van de rivier Chao Prya onder controle te houden en de binnenstad te vrijwaren van vloedwater uit het noorden. Echter in het noorden, oosten en westen van de stad staan meerdere wijken onder water.

Sinds 18 oktober wordt de situatie voor Bangkok alsmaar kritischer. De versperringen die het water tot nog toe tegenhielden houden moeilijk stand en het is onduidelijk hoe de situatie in de volgende dagen zal evolueren. Het is mogelijk dat een groot deel van de binnenstad onder water loopt.

Ook de twee luchthavens van Bangkok lopen nu rechtstreeks gevaar. Indien er water staat op de landingsbaan moet de luchthaven meteen worden gesloten. Dat is op dit moment nog niet het geval, maar we raden sterk aan dat u de informatie nauwgezet opvolgt via de media.

We adviseren Belgische reizigers om hun vertrek naar Bangkok uit te stellen tot er over enkele dagen meer duidelijkheid bestaat over het lot van de luchthavens.

Het bestuur van Bangkok waarschuwt specifiek voor overstromingsgevaar in volgende districten: Nong-Jok, Lam LukKa, Klong Luang, Meenburi, Klong Samva, Lad-krabang, Prawet, Thonburi,Nonthaburi, Samut Sakhon.

Binnenland

Op vele plaatsen staat metershoog water, dat slechts langzaam afvloeit naar het centrum en naar Bangkok. Mogelijk blijft dat water nog wekenlang staan in de centrale vlakten.

Er zijn sinds 18 oktober opnieuw overstromingen in het noordoosten, doordat de Moon rivier is overgelopen na hevige regens en het lozen van water uit stuwdammen.

Belangrijke vervoersverbindingen in Thailand zijn gesloten: alle treinen naar het noorden zijn geschrapt, de hoofdverkeersas tussen Bangkok en het Noorden is plaatselijk onbruikbaar.

Er is een zeer hoog risico voor flash floods (plotse aanvoer van watermassa’s), en meer algemeen voor overstromingen in steden en op het platteland. Op sommige plaatsen staat het water méér dan 2 meter hoog. Ook modderstromen bedreigen mensenlevens.

In overstroomde gebieden is er bovendien een sterk verhoogd risico op besmettelijke ziekten, beten door insecten en dieren, en in het algemeen voor de gezondheid.

De Thaise overheid waarschuwt voor gevaar op besmetting van het water met chemische producten in de overstroomde gebieden, vooral in de nabijheid van industrieparken.

Door de aanhoudende hevige regens staan grote gebieden in 27 van de 77 provincies onder water: er geldt een negatief reisadvies voor de volgende steden en plaatsen:Sukhothai, Phichit, Pitsanulok, Kampangpetch, Nakhon Sawan, Uthai Thani, Chainat, Singburi, Angthong, Ayutthaya, Lopburi, Saraburi, Suphanburi, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Nonthaburi, Ubon Ratchathani, Lei, Khon Kaen, Mahasarakam, Si Sa Ket, Chachoengsao, Nakhon Nayok, Kalasin, Surin, Nakorn Ratchasima, Buriram en Prachinburi. De overstromingen situeren zich voornamelijk in landbouwgebieden en steden in de centrale vlakten.

Er geldt een waarschuwing voor aardverschuivingen in 12 provincies: Satun, Trang, Songkhla, Krabi, Chumphon, Chanthaburi, Trat, Phetchabun, Phitsanulok, Uttaradit, Nan, en Mae Hong Son.

Voor de veiligheid van de toeristen is de toegang tot watervallen en rafting in de overstroomde gebieden tijdelijk verboden.

De traditionele toeristische trekpleisters aan de Thaise kust en in het zuiden van het land zijn momenteel bereikbaar en open voor publiek.

Thaise overheid en reisadvies

We raden alle toeristen die naar de bedreigde provincies wensen te reizen aan om de weervoorspellingen te controleren en advies te vragen aan hun reisagentschap.

Op de Flood Information Line (tel +66 (0)235 65 51) opgezet door de Thaise autoriteiten kan men terecht voor meer informatie.

In Thailand kan men ook de telefonische informatielijn van de Thai tourist autority bereiken op het nummer 1672 om de laatste stand van zaken te vernemen.

‘Overstay’ : Belgen die door de overstromingen in de gebieden Ayutthaya, Angthong or Supanburi niet tijdig hun visum voor Thailand kunnen verlengen, kunnen contact opnemen met Pol. Lt. Phuen Duangjina via het tel nr: 083-6941694. Daarna dient men zich te melden bij een Thais Immigratiekantoor.

Specifieke informatie kan u bijkomend vinden op de volgende Thaise overheidswebsite :

http://disaster.go.th/dpm/flood/floodEng.htm

http://www.tmd.go.th/en


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Belgische ambassadeur: waarschuwing aan inwoners en toeristen”

 1. cor verhoef zegt op

  ” Wees aandachtig en volg nauwgezet de adviezen en de orders van de Thaise autoriteiten.”

  Die adviezen en orders van de Thaise autoriteiten hebben veel weg van wanneer je een vergeet mijnietje afpelt: ze houdt van me, ze houdt niet van me- Bangkok blijft droog, Bangkok blijft niet droog, evacueren, niet evacueren…

  • myriam peeters zegt op

   Het reisadvies zou nog dringender, dwingender mogen klinken (moeten): in het kader van luchtvaardmaatschappijen die zich nu verschuilen achter: ‘er kan nog gevlogen worden dus de reis gaat door. annulatie op eigen kosten…’.

   • marcos zegt op

    @ myriam. Het is mij een beetje onduidelijk wat u precies bedoeld. Wie geeft die informatie? het reisbureau, n overheid of de luchtvaartmaatschappij? Als de luchthaven Bkk veilig is en men voorziet geen problemen zal er altijd gevlogen worden. Mocht tijdens de vlucht blijken dat bkk airport niet meer veilig is zal het vliegtuig omkeren of omgeleidt worden.

 2. Massart Sven zegt op

  Desondanks de lichte kritiek die in de 2 reacties staan is er van de Belgische ambasade toch een mail iets dat ik van de Nederlandse ambasade niet kan zeggen of ik zou die gemist moeten hebben dan verontschuldig mij hierbij voor mijn kritiek op de Nederlandse ambasade.

  • @ Naar mijn weten heeft de Nederlandse ambassade niets verzonden. De waarschuwing op de website is wel bijgewerkt: http://thailand.nlambassade.org/Nieuws/WATEROVERLAST_IN_THAILAND

   • ruud zegt op

    je doet nu wel een beetje geirriteerd tegen reacties, maar er staat NIETS op het blog. Alleen jouw mededeling dat de ambassade NIETS verzonden heeft, terwijl ik zei dat het wel was, en je zegt dat de website van de ambassade is bijgewerkt. Ja dat is zo. Maar verder staat er niets op jullie Blog toch ?????
    En dan zeg je nog een keer “het staat er op hoor ” met andere woorden kijk eens goed.

    De ned. ambassade heeft wel mails verstuurd naar de mensen die geregistreerd staan. Zou zeggen laat je registreren dan krijg je de mail thuis.
    Ruud

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Ruud, je hebt het fout. Op 21-10 ontving ik de mail van de ambassade om 14.10 uur. Die heb ik direct op het blog gezet. Lees ‘Bericht van de Nederlandse ambassade’. Dus kijk inderdaad eens goed. Sneller dan dit kan het niet. Irritatie na jouw opmerkingen is begrijpelijk.

    • ruud zegt op

     John, Hans, Peter, ( redactie in volle sterkete)

     Als het zo is mijn oprechte excuses, maar ik lees een ander Blog denk ik. Met de beste wil van de wereld kan ik geen bericht op 21-10 vinden. ?? Posting ??? Maar laten we maar ophouden, want ik haat zelf ook deze discussies.
     Nochmaals sorry dan “als” het zo is.

     Ruud

  • ruud zegt op

   Heb vandaag een mail gehad van de Ned. ambassade

   • @ Ruud, kijk even op het blog, het bericht staat er op.

   • J.Hendriks zegt op

    Khun Peter jammer dat jij,en met jou blijkbaar meerderen, zowel de eerste mail als de tweede mail van de Nederlandse Ambassade aangaande de wateroverlast niet gelezen hebt. Oorzaak???

    • @ ik heb geen idee wat je bedoelt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website