De spanning in Bangkok nam vandaag toe nadat in het noorden een aantal voorsteden overstroomden door dijkdoorbraken.

Don Muang en Lak Si overstroomden vandaag door water uit het Prapa kanaal. In sommige delen steeg het water tot twee meter. Inmiddels heeft de gouverneur van Bangkok besloten de bewoners te evacueren.

Premier Yingluck Shinawatra liet weten dat de autoriteiten er alles aan doen om het water te bestrijden, het is echter een race tegen de klok. “Het water is afkomstig uit verschillende gebieden in het Noorden maar verplaatste zich in dezelfde richting. We proberen vloedwallen te bouwen, helaas zijn overstromingen in Bangkok niet te voorkomen”, zei Yingluck tegen verslaggevers. “Aan het einde van deze week zal het opnieuw kritiek worden door hoogtij in de Golf van Thailand”, voegde ze er aan toe.

Chao Phraya

De waterstand in de Chao Phraya River nam zondag snel toe en steeg tot het hoogste waterpeil in de afgelopen zeven jaar. Een aantal kleine overstromingen nabij de oever zorgde voor lichte paniek. Ongeveer 1.200 mensen in de sloppenwijken langs de rivier werd geadviseerd om te verhuizen naar hoger gelegen gebieden.

Geruchten

Op sociale media zoals Twitter en Facebook verschenen geruchten dat komende nacht Bangkok centrum zou overstromen. Een woordvoerder van het crisiscentrum benadrukte dat deze geruchten onzin waren. Wel zijn Vibhavadi en Phaholyothin Road overstroomd, waardoor er ongemak ontstaat, maar de regering heeft de situatie onder controle. Bangkok centrum zal vanavond niet overstromen, benadrukt de woordvoerder. Verder liet hij weten dat mensen die valse geruchten verspreiden, aangeklaagd zullen worden

Zware tol

De watersnood zal een zware tol eisen, de economie van Thailand krijgt flinke klappen. Door de overstromingen en geblokkeerde wegen zijn veel fabrieken stil komen te liggen. Zeven grote fabrieksterreinen in Pathum Thani, Nonthaburi en Ayutthaya zijn volledig overstroomd.

De economische groei kan dalen naar 2 procent in plaats van de te verwachte 4,1 procent zo liet de Thaise minister van financiën weten.

De economische schade wordt nog groter indien het leger er niet in slaagt om de industriegebieden in het noorden (Lat Krabang) en oosten (Bangchan) van Bangkok te beschermen tegen het oprukkende water. Legerchef Prayuth Chan-OCHA zei gisteren dat hij niet kon garanderen dat ze niet zouden overstromen. Het industriegebied Lat Krabang bestaat uit 254 fabrieken – waarvan 49 Japanse – in Bangchan staan 90 fabrieken. Er worden auto’s, transportmiddelen, voedingsmiddelen en elektrische apparaten geproduceerd onder andere in opdracht van Honda, Isuzu Motors en Unilever.

2 reacties op “Bangkok in spanning, wat gaat er nog komen?”

  1. Hans Bos (redactie) zegt op

    Hoe komt het toch dat ik bij Plodprasop altijd moet denken aan de Muppetshow, of Paulus de Boskabouter. Misschien komt dat ook omdat FROC hetzelfde klinkt als FROG.

  2. iwan zegt op

    http://www.bangkokpost.com/news/investigation/262735/1983-1995-and-2011-the-more-it-rains

    Dit artikel las ik op de site van Bangkok Post.
    Als men na de overstromeingen van 1995 dee adviezen had opgevolgd, had Thailand er nu anders voorgestaan. Een gemiste kans en nu moeten miljoenen mensen op de blaren zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website