Social media zal de wereld voorgoed veranderen, Thailand is daar een treffend voorbeeld van. Maatschappelijke verontwaardiging en politieke vetes worden steeds vaker via sociale media uitgevochten. Zo heeft een recent dodelijk auto-ongeluk op 27 december, waarbij inmiddels 9 doden zijn gevallen, geleid tot een massale Facebook en Twitter woede onder de Thaise jeugd.

Dodelijk ongeval

Een ernstig auto-ongeluk op 27 december leek in eerste instantie op een ongeval zoals zo vele in Thailand. Door het grote aantal dodelijke slachtoffers, haalde het nieuws nipt de traditionele media. Maar er is iets anders aan de hand. Via websites als Manager.com, Pantip, en Sanook.com kwamen meer details en foto’s naar buiten over de werkelijke oorzaak van het ongeval.

De verdachte in dit drama is een zestien jaar oud meisje uit een ‘invloedrijke’ familie in Thailand. Op beveiligingscamera’s is te zien hoe de 16-jarige bestuurster, Orachorn Thephasadin Na Ayudhya, met haar Honda Civic opzettelijk achterop een Personenbusje knalt omdat deze niet snel genoeg opzij gaat. Door deze aanrijding van achteren verliest de bestuurder van het personenbusje de macht over het stuur en verongelukt. Alle dodelijke slachtoffers zijn jonge Thai en inzittenden van de Minivan. De 16-jarige bestuurster mankeert niets en zonder zich om de slachtoffers te bekommeren gebruikt ze haar Blackberry om haar familie te waarschuwen. Onaangedaan vraagt ze waarschijnlijk aan haar vader, die naar zeggen een hoge politieofficier is, of hij dit ‘probleempje’ even wil oplossen.

De foto (zie onderaan deze posting) van het rijkeluisdochtertje die achteloos op haar Blackberry aan het typen is verspreidde zich razendsnel via social media zoals Twitter en Facebook. Dit heeft inmiddels een ware volkswoede in Thailand veroorzaakt. Iedereen spreekt er schande van dat dit meisje, zonder rijbewijs en niet bevoegd om in een auto te rijden, zich niets aantrekt van het lot van de slachtoffers. Vooral ingegeven door de gedachte dat zij boven de Thaise wet staat, dankzij haar afkomst.

Maatschappelijk onrecht

Steeds meer Thai beginnen zich te verzetten tegen het maatschappelijke onrecht in het land waarbij rijke en invloedrijke personen zich onaantastbaar wanen. Ook de traditionele media staat onder invloed van deze elite. De Thaise TV, krant en radio lieten het na om de details en de ware toedracht te vermelden. Verslaggevers werden van hogerhand opgelegd niet teveel aandacht te schenken aan het ongeluk. Het was al snel duidelijk dat de familie van de verdachte hard aan het werk was om de bekende ‘doofpot’ te hanteren. Deze tactiek zou in het verleden prima gewerkt hebben. Echter de familie heeft geen controle over de nieuwe media zoals Twitter, Facebook, weblog’s en fora op internet.

Volkswoede onder jongeren

Op diverse fora op internet uitten, voornamelijk jonge Thai, hun woede en frustratie over dit schandaal. Velen zijn van mening dat zij schuldig is aan moord en daar zomaar mee wegkomt, door de invloed van haar familie. Omdat de massa zich niet kan beroepen op de klassieke media die gecontroleerd wordt door de Thaise elite, zoeken ze massaal de toevlucht tot Facebook. In de commentaren valt te lezen dat de Thai het ‘klassensysteem’ in hun land meer dan zat zijn. De tegenstellingen tussen arm en rijk leidt steeds vaker tot sociale onrust.

Een protestpagina op Facebook heeft al bijna 250.000 fans. De haat richting het meisje Tephatsin Na Ayudaya is groot. Volgens geruchten is ze, met hulp van haar familie, het land uitgevlucht.

Het ziet er naar uit dat dankzij social media het zoveelste incident in Thailand niet zomaar als een nachtkaars uitgaat. De bevolking van het land dat al jaren zucht onder corruptie, machtsmisbruik en een klassenstrijd, lijkt klaar te zijn met de grote maatschappelijke tegenstellingen. Dankzij social media kunnen zij dat nu aan de wereld duidelijk maken.

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Auto-ongeluk in Thailand leidt tot volkswoede op Facebook”

 1. Harrie Jansen zegt op

  Zag de foto gister op de voorpagina van de Bangkok-post staan, even later waren we bij een klant van ons, haar dochter liet alle foto’s zien op Internet waren erg boos, begreep het niet helemaal, maar dankzij jullie artikel, valt het kwartje,
  begreep dat onder de slachtoffers ook een jonge thaise arts was die had in Cambridge gestudeerd.

  gr Harrie

  • erik zegt op

   hier draait zich mijn maag bij om,dit is de andere kant van Thailand,ik ben ten diepste geshockt

 2. Niek zegt op

  Goed gedocumenteerd artikel, kuhn Peter! Bij zo’n verhaal krom je toch je tenen. En dan die nonchalante achteloze houding waarmee die vrouw staat te sms-en op de foto.
  Klassejustitie hier is een reden om massaal de straat op te gaan en dan niet georkestreerd door korrupte politici, die alleen maar achter hun eigen gewin aanzitten.
  Hoe zit het trouwens met die z.g. ‘busstop-killer’? Ik denk dat het ongeveer 2 jaar geleden was, dat ook een zoon van een rijke, invloedrijke familie (moeder was filmactrice) op een groep wachtende mensen inrijdt bij een bushalte, omdat hij zich ergerde aan het rijgedrag van een buschauffeur en daarmee iemand vermoordde.
  Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf , maar heeft geloof ik nooit een gevangeniscel van binnen gezien. Ik heb wel eens een ingezonden brief geschreven naar een engelstalige krant om te vragen wat er van die gevangenisstraf terecht gekomen is maar die brief is weggecensureerd, zoals met steeds meer brieven gebeurt , is mijn ervaring.

  • Chang Noi zegt op

   Weet je zoal de zoon van een minister in het openbaar een politie agent kan dood schieten en nu gewoon bij de overheid kan werken hoef je je geen zorgen te maken dat er ooit iets gedaan gaat worden aan klasse-justitie.

   Nu ben ik niet bij dit ongeluk geweest, maar laten we eerlijk zijn het miepje kon zo te zien al niet auto rijden dus mischien is het maar goed dat ze zich niet met de slachtoffers heeft bemoeid.

   Doet me denken aan een zeeer grote (file) ongeluk ooit in NL waarbij de eerste politie agent ter plaatse ook niks heeft gedaan, dwz niks anders als kijken en melden wat er gebeurt was en wat voor een hulp nodig was. Dat moet er ook heel vreemd hebben uitgezien op dat moment maar heeft velen levens gespaard.

   Chang Noi

 3. Chang Noi zegt op

  OK in het Nederlands ….

  Dit is dus 100% waarom dit land naar de klote gaat!
  Een kleine super rijke elite die totaal niks geeft om zijn/haar mede Thai.
  En dat is allemaal wettelijk geregeld en indien niet wettelijk geregeld dan worden zij beschermd door de national mafia (poilitie) en lukt dat niet dan is er nog altijd de tweede nationale mafia (leger).

  En lukt dat niet …. Maar ja na bijna 90 doden in de straten van BKK gaat men gewoon weer door met winkelen of werken of de rijst-velden want alles gaat zo goed.

  Thai houden van Thai ….

  Oeps …. heeft mijn alter-ego dit geschreven?

  P.s. Ik denk niet dat “sociale” media sociaal is of dat het ook maar iets zal veranderen aan onze cultuur wereldwijd.

 4. paul zegt op

  Verkeersregels gelden niet,niet in vele delen van 2e wereld azie,dus al helemaal niet in Pattaya,waar verkeerslichten op de 2e road en blvd zijn geplaats,waar geen hond zich wat van aantrekt.Landgenoten,oppassen het is een zooitje,maar wel gezellig!

  • ludo bridts zegt op

   ik denk dat de hond zich meer aantrekt dan de mensen hier in thailand

 5. ThailandGanger zegt op

  Wat een achteloosheid…..

  Maar kijk hier eens hoe ze allemaal rond de slachtoffers staan en sommige gewoon foto’s maken. Eentje de tweede zittende van rechts zit er gewoon bij te lachen.

  http://i19.photobucket.com/albums/b171/warawate/553000019339204.jpg

  • ThailandGanger zegt op

   ps. en maar praten over respect voor elkaar. Wat is dat zo nog waard?

 6. Dutch zegt op

  Ik neem het het kind “bijna” nog niet eens kwalijk.(ze is zelfs haar louis vuttonnetje nog niet eens vergeten mee te nemen uit het wrak).
  Het is de opvoeding die ze van haar ouders (lees de Hiso gemeenschap) heeft meegekregen.
  Ze is groot gebracht en heeft het vermoedelijk dagelijks meegemaakt,in een hoogst corrupt zootje en weet vermoedelijk gewoon niet beter.

 7. Johny zegt op

  Beste lezers,

  Rijk of niet, de straf ontlopen ze toch niet. Wie een put graaft voor iemand anders valt er vroeg of laat zelf in. E3n dat kan van alles zijn. Ook dat meisje van 16 jaar onloopt haar straf niet.

 8. Natuurlijk is er sprake van een vergrootglas. Met al gevolg dat CNN er over bericht en de NOS. Dat was zonder sociale media waarschijnlijk niet het geval geweest. Het gaat om de macht van de massa. Het zijn toch allemaal potentiële kiezers? Daar komt bij dat onbekenden nu via Twitter en Facebook kunnen discussiëren met elkaar. Nieuws is tweerichtingsverkeer geworden, interactie. Je bent niet meer afhankelijk van de mening van de journalist of de opinieleider, die slechts het nieuws de wereld in slingert. Dat kan iedereen nu zelf. Daar komt bij dat het veel sneller gaat en je in korte tijd grote groepen kunt bereiken. Men is nu ook meer geïnteresseerd in nieuws en nieuwsgaring omdat je het gevoel hebt er zelf aan te kunnen bijdragen.
  Ik ben geen journalist maar inmiddels komen er 50.000 mensen per maand de verhaaltjes hier op het blog lezen (van mijn hand en van de andere schrijvers), dat dankzij social media…
  Iedereen kan zonder forse investeringen een blog op zetten of gaan Twitteren, daarmee is nieuws, achtergronden en opinie van ons allemaal geworden en niet meer alleen het domein van een groepje journalisten.

 9. Niek zegt op

  Maar toch, kuhn Peter, komt bepaald nieuws niet in de openbaarheid.
  Medio dit jaar zijn 10 jonge Thaise vrouwen ter dood veroordeeld in Quangzhou (Canton) in het zuiden van China voor het smokkelen van drugs.
  Iemand attendeerde mij op een artikel in een Thais vrouwenblad, waar een verslag werd gedaan van een bezoek dat bij hoge uitzondering was toegestaan door de Chinese autoriteiten aan enkele reporters van dat blad en een aantal familieleden van die ter dood veroordeelde Thaise vrouwen, met foto’s en al. Ook de Thaise consul in Quangzhou was daarbij aanwezig.
  Ik heb dat artikel laten vertalen en gemaild naar een groot aantal Thaise en buitenlandse kranten en tijdschriften, maar geen enkele respons gekregen. Ik heb nergens een bericht daarover gelezen, ook niet in de beide Thaise engelstalige kranten The Nation en de Bangkok Post.
  Ik heb me daar altijd zeer over verwonderd. Ook uit overwegingen van preventie ter waarschuwing van vrouwen die in Thailand geronseld worden door vooral Afrikaanse gangs om drugs te vervoeren, zou je toch denken, dat er uitgebreid aandacht aan werd besteed , zeker in de Thaise pers.

  • Je had het naar mij kunnen sturen dan had ik het op het blog gezet. We kunnen dan op zijn minst proberen om via social media aandacht te vragen voor die kwestie.

 10. Harrie Jansen zegt op

  Lullig had een link geplaatst op de bangkokpagina
  hebben ze het verwijderd,
  wat een broodnijd,

  Harrie

 11. carrot zegt op

  Mijn eerste reactie was dezelfde als van die van de reageerders hiervoor, maar misschien ligt de zaak iets genuanceerder. Immers, het gedrag van het meisje is gewoon helemaal Thais (logisch toch ?). In Thailand rijdt de jeugd al vanaf 10 jaar op het familiebrommertje kris kras links en rechts langs en door het andere verkeer. Vanaf zo ongeveer het vijftiende jaar kruipt men, de rij-instructies van Pa of broer opvolgend, achter het autostuur. Zo te zien reed het busje op de rechter rijstrook. Rechts passeren kon niet maar dat is in Thiland geen probleem want dan passeert men
  gewoon links (links en rechts inhalen is gebruikelijk). Blijkbaar is er toen iets mis gegaan en heeft de bestuurster van het busje de controle verloren. Waarom verloor zij de macht over het stuur (misschien aan het bellen ?) Het busje was met 15 mensen duidelijk overladen (11 is toegstaan en in Nederland zelfs maar 9). Wat kan een meisje van 16 anders doen dan met haar mobieltje om hulp roepen ? Op de foto lijkt zij koelbloedig en niet in paniek, maar is dit wel zo ? Ik vind het nog knap dat ze aan de kant gaat staan en niet in paniek gillend midden op de weg gaat staan zwaaien. Hoe dan ook, haar levensstijl is Thais en daar is het begrip veiligheid iets anders dan in het Westen. Vandaag en de komende dagen wordt er veel gedronken en is het dus zeer onveilig op de weg en zullen er weer vele verkeersdoden vallen. Oppassen dus !

  • Deze dame moest zich melden bij de politie, dat heeft ze niet gedaan. En zo zijn er nog meer voorvallen die haar niet geloofwaardiger maken. Maar los daar van . De woede die nu loskomt gaat verder dan dit ongeval. Er broeit al veel langer iets onder de bevolking. Veel Thai zijn het huidige systeem zat. Vooral de rechtsongelijkheid en klassenjustitie.
   Thailand is op weg om een echte democratie te worden, social media zal daarbij helpen.

 12. ThailandGanger zegt op

  Beste Hans,

  We staan aan de vooravond waarop (blog) sites gekoppeld aan sociale media als twitter, hyves, facebook, youtube etc etc de wereld echt voorgoed gaan veranderen. Je ziet het al aan de manier waarop nu websites worden gebouwd en de zoekmachines worden gevoerd met informatie om maar zo snel mogelijk alles te verspreiden. Peter heeft daar echt gelijk in en jou ongelijk hierover wordt nog wel (zo niet heel snel) bewezen. Los van de nadelen van internet, los van het beroep journalist…. Ook dat beroep zal zich gaan richten op de sociale media. Het is trouwens al volop gaande. Ik zie het al overal gaande bij de media, bij websitebouwers, bij overheden, bij publieke instanties… Thailand ligt nog iets wat achter maar komt er ook al aan.

  Gr en fijn nieuwjaar
  Thailandganger.

 13. @ Hans, dat van dat biertje staat!
  Journalistiek bedrijven is zeker een vak, mee eens. Maar er zijn ook journalisten die onzin schrijven. Dus dat is geen garantie. Social media draagt bij aan transparantie en toegankelijkheid. Nu kan ik kiezen wat ik wil lezen. Daarvoor moest ik de mening van de hoofdredacteur lezen. Dag in dag uit.
  Uiteindelijk bepaalt de lezer of iets goed is of niet, het is een uiterst democratisch proces. Door de hoeveelheid aan beschikbare informatie wordt de lezer steeds kritischer en zal voor kwaliteit gaan. De oude media staan onder invloed van politiek, adverteerders en andere belangen. Zijn zelden objectief. Maakt niet uit, indien er alternatieven zijn. Die zijn er nu.
  Geloof me, over vier jaar ziet de wereld er anders uit door social media en alle andere ontwikkelingen. Daar probeer ik je bij gelegenheid wel van te overtuigen…
  Ik duik nu de kroeg in (ook een vorm van social…)
  Fijne jaarwisseling!

 14. paul zegt op

  In pattaya word je,wanneer je op de stoep loopt,omver gereden door verkeer wat uit uitritten of garages komt.Mij werd gezegd dat wanneer er een wout loopt op de stoep,iedereen netjes voorrang geeft aan de diender. Het kan dus wel,of men weet het dus hoe het moet Maar ach,er zijn mensen genoeg,en ziekenhuizen zijn goed en niet duur.

 15. Niek zegt op

  Bedankt Peter voor je toezegging dat artikel over de doodstraf van de 10 Thaise vrouwen op jullie blog te zetten. De bijbehorende foto’s was ik vergeten en die heb ik je alsnog nagestuurd op hetzelfde mailadres. Jullie zullen de eersten zijn die deze trieste zaak publiek onder de aandacht gaan brengen. Noch de Thaise, noch de Vlaams-Nederlandse pers hebben op dat artikel gereageerd, ook niet BBC, CNN, Aljazeera (wat me tegenviel van hun!). Wel een reaktie gekregen van Amnesty International Thailand, die me vroeg wat mijn verdere plannen waren. Maar dat is toch niet aan mij, zou ik zeggen en wat is er te plannen tegen een door China uitgevaardigde doodstraf? Het enige ‘lichtpunt’ voor de vrouwen is dat de doodstraf bij goed gedrag kan omgezet worden in levenslang.
  Publiciteit betreffende de risico’s van drugssmokkel lijkt mij nu het belangrijkste om mensen te waarschuwen er niet aan mee te doen.

 16. andy zegt op

  Ik heb het gevoel dat de familie van het meisje gaat onderhandelen met de familie van de slachtoffers. Het meisje gaat tijdelijk het land uit totdat de gemoederen bedaard zijn en de familie van de slachtoffers krijgt een paar duizend bahtjes “schade vergoeding”. Het meiske leert per saldo helemaal niets en stapt daarna gewoon weer de auto in.

 17. Bert Gringhuis zegt op

  Voor de volledigheid meld ik even, dat het betreffende meisje wel degelijk is aangehouden. In de Twitterberichten op dit blog stond al een verwijzing naar de krant De Nation waar de voorlopighe maatregelen tegen haar worden genoemd. “Gelukkig” was een vader van een van de 9 slachtoffers ook een hoge politie-officier, zodat de “doofpot” niet kon worden gebruikt.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Link naar betreffende artikel in The Nation:
   http://www.nationmultimedia.com/2011/01/03/national/Van-crash-girl-will-be-sent-to-a-home-police-30145616.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website