Echt waar, de Thaise kabels van elektriciteit, telefoon en andere communicatiemedia zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Weg met de spaghetti kluwens, die niet alleen het imago van Thailand negatief beïnvloeden, maar ook een potentieel gevaar voor de samenleving vormen.

Nou, zult u denken, dat wordt al tientallen jaren over gepraat, maar er gebeurt niets. Dat klopt wel, de gouverneur van de Metropolitan Electricity Authority (MEA) zegt in de Bangkok Post, dat zijn organisatie al in 1987 plannen klaar had om de bekabeling van bovengronds naar ondergronds te veranderen, maar voor de uitvoering daarvan is overeenstemming nodig met meerdere andere instanties en overheidsbedrijven.

De bedrading in de pers

Talloze artikelen in de media en op televisie zijn aan dit megaprobleem gewijd geweest. Ook op thailandblog,nl zijn er meerdere posting en foto’s van de immense kluwens bedrading te zien geweest. Saillant detail daarbij is, dat waarschijnlijk de helft van de kabels niet functioneert, omdat er nieuwe en modernere bedradingsmethoden zijn gehanteerd, maar de oude kabels werden niet verwijderd.

Bill Gates

Nu heeft Thailandblog nooit de illusie gehad, dat de artikelen op het blog enige invloed zouden hebben, maar dat had de regelmatige publiciteit van andere media ook niet. Nee, voor een vernieuwde aandacht had Thailand iemand anders nodig om vaart achter de besluitvorming te zetten. Niemand minder dan Bill Gates was in Thailand, maakte een paar foto’s van de slordige kabels en zette die met de opmerking, dat hierdoor de Internet communicatie in Thailand belemmerd werd op zijn Facebook pagina en de storm van kritiek barstte wereldwijd los. Deze negatieve publiciteit kan Thailand allerminst gebruiken.

Uitvoering versneld

Het kan toeval zijn, maar velen denken toch, dat Bill Gates hiermee de huidige regering een mooie aanleiding heeft gegeven om aan te dringen op het versneld uitvoeren van de plannen om kabels ondergronds te leggen. Dat heeft dan inmiddels verrassend geleid tot een overeenkomst van vijf overheidsinstanties en –bedrijven, die – om te beginnen – Bangkok moet bevrijden van de spaghettikluwens. De overeenkomst is getekend door de MEA, TOT Plc, National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), the Bangkok Metropolitan Administration (BMA) and the Royal Thai Police.

Eerste fase

De eerste fase van het project neemt 10 jaar in beslag, waarbij met een budget van 48 miljard Baht een lengte van 127 kilometer bovengrondse leidingen langs 39 wegen in Bangkok, Samut Prakan en Nonthaburi ondergronds gaat.

De NBTC gaat opdracht geven aan alle bestaande telecom en zendgemachtigden om hun kabels bovengronds te verwijderen en hun kabels in samenwerking met de elektriciteitsbedrijven ondergronds te leggen. TOT Plc wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van het ondergronds leidingsysteem van dit eerste project, waarmee een bedrag van 3 miljard Baht is gemoeid. Deze eerste fase moet in 2020 uitgevoerd zijn. Of het allemaal werkelijk gaat gebeuren? De tijd zal het leren!

Elders in Thailand

Het probleem van de bovengrondse leidingen speelt niet alleen in Bangkok, maar ook in andere toeristische gebieden, zoals Pattaya. Hieronder een mooie video, die enkele jaren geleden in Pattaya is opgenomen. Sindsdien is er niets veranderd en bovendien had de video net zo goed elders in Thailand kunnen worden gemaakt.

[youtube]https://youtu.be/HMxPL99h_DM[/youtube]

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Thaise kabels gaan ondergronds (video)”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Grofweg kost het dus 10 jaar en 1 miljard Euro voor de eerste 100 kilometer.
  Tel daar nog het verlies door de enorme overlast door opengebroken wegen bij op en je hoeft geen afgestudeerd econoom of planoloog te zijn om in te zien dat dit onbegonnen werk is, zeker als je dat in het hele land voor elkaar wilt krijgen.
  In principe is er volgens mij niks mis met bovengrondse leidingen, en zou het zowel voor de betrouwbaarheid als voor het esthetisch aspect al een wereld van verschil maken als de bovengrondse leidingen netjes in gestandaardiseerde buizen zouden worden gestopt die ordentelijk worden bevestigd.
  Misschien niet de allerbeste en innovatiefste oplossing, maar we zijn niet allemaal zo rijk als Bill Gates.

  • Gringo zegt op

   @Frans, het is geen onbegonnen werk, maar wel een hels karwei, dat over heel Thailand gezien vele tientallen jaren kan duren. Maar je moet ergens beginnen en die klus in Bangkok lijkt een goede start.

   Ik heb al eerder een verhaal over die bekabeling geschreven en dan vooral in Pattaya, zie
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/kort-nieuws/het-elektriciteitspalenprobleem-pattaya
   Voor Pattaya – en wellicht ook in andere plaatsen – kun je beginnen met drie maatregelen:
   1. Geef de kabelaars opdracht – met mogelijkheid tot sancties – alle “dooie” kabels weg te halen. Dat scheelt al een hele hoop
   2. In Pattaya zijn de afgelopen jaren vele straten opengebroken voor o.a. rioleringsbuizen en een nieuw wegdek. Bij nieuwe projecten zou men meteen de kabels ondergronds kunnen stoppen.
   3. Er worden nog steeds nieuwe villaparken (moo baans) gebouwd. Ook daar zou de opdracht moeten zijn: alle kabels ondergronds.

 2. chris zegt op

  Vreemde ogen dwingen. In thailand geldt dat alleen als die ogen toebehoren aan een puissant rijke persoon.

 3. ruud zegt op

  Ik zie dit niet zo snel gebeuren.
  De electriciteit zou wel kunnen, maar zouden al die kabelaars en telefoon aanbieders voortdurend de straat open gaan breken, om een nieuwe aansluiting te maken?
  Dan moet Thailand eerst een systeem introduceren, waarbij naar ieder huis een kabel wordt gelegd, net als in Nederland.
  Waarschijnlijk zou het beter zijn de kabelaars opdracht te geven, die kluwe spaghetti te verwijderen.

 4. MrMikie zegt op

  Stukje Thaise cultuur. En ondanks dat het lelijk is is het toch ook wel mooi

 5. ed spierenburg zegt op

  In trang hebben ze al een gedeelte onder de grond gestopt.

 6. KritiKus zegt op

  Een plan van bijna 30 jaar geleden, nooit iets gedaan, en nu met Bill gaat het plots gebeuren? Geloof mij nu maar, de eerstkomende 20 jaar gebeurd er weer niets.
  PS 1: In (gedeeltes van) Hua Hin net nieuwe hoge masten geplaatst en redelijke nette bekabeling gekomen
  PS 2: Het geheim van zulke enorme projecten: Make een try-out in een kleine plaats en kijk (en leer) hoe dat verloopt. Bijvoorbeeld Hua Hin 😉

 7. Jan zegt op

  een uiting van de Thaise cultuur (inderdaad).
  Men is niet echt in voor verandering. Wat men niet wilt zien ziet men niet 🙂

 8. Nico zegt op

  Tja,
  Als ze slim zijn gaan ze beginnen bij de nieuwe huizen en daar middels buizen en putten kabels in leggen, hoeven ze later alleen maar een “waterdichte” put open te maken en er extra kabels in te schuiven.

  Dan, hoe kom je bij de bestaande huizen? Bij mij in Laksi (Bangkok) is alles van beton, wij hebben geen tuinen, op enkele (dure) huizen na.

  Nu de Thaise logica: dan een kabeltje leggen vanuit z’n put omhoog via de nog bestaande palen, naar de huizen. Zo gaat het echt gebeuren.

  Het geld kunnen ze beter besteden aan het ordelijk aanleggen van de bovengrondse kabels en de overbodige verwijderen, ik denk, dat meer dan 50% nutteloos aan de palen hangt. En dan gelijk glasvezel kabels aanbrengen.

  Heel, veel succes amazing Thailand

  Nico uit Laksi

  • FreekB zegt op

   Nico,

   Er gaat geen stroom door glasvezel…………

 9. rob zegt op

  Nu zouden dan over 200 jaar alle kabels ondergronds liggen, maar er wordt overal zonder overleg gegraven, dus net als in Nederland een “CLICK”systeem, nog eens 200 jaar. Nu de meters alle aan de palen of buiten bij rijtjes huizen aan het gebouw. Dit is voor aflezen van meter en ter voorkoming van diefstal van stroom.
  Zo, het idee is er nu nog de uitvoering, alles in de grond en dan alles aansluiten op de huizen. wie betaalt van paal tot huis, op het platteland vele meters.
  Laten ze eerst overal de regen en vuilwaterriolering goed maken en dan meetrekken elektra en telefoon.
  Trouwens in Nederland lukt het ook niet om alles tegelijk in dezelfde sleuf te leggen. Eigen ervaring bij vele grote bouwwerken

 10. henry zegt op

  In mijn buurt liggen al sinds 1995 alle kabels onder de grond, maar ja dit is dan ook een privaat gebied, eigendom van Bangkok Land,waar wel 100 000 mensen wohen

 11. quillaume zegt op

  Het feit dat er over gesproken wordt in Thailand vind ik al heel wat.
  Laat er in ieder geval een begin worden gemaakt dat is al heel wat.
  Doem denken waar wij Nederlanders zo goed in zijn heeft geen enkele zin.
  Nederland heeft er ook tientallen jaren over gedaan om te zijn wat we nu zijn.

 12. janbeute zegt op

  Wat ik veelal zie hier in mijn omgeving .
  Is dat de kabels ook fungeren om afgerotte houten dwars bevestigings delen aan betonnen elekra palen te ondersteunen en niet anders om .
  Soms liggen hele kabel bundels al tot bijna op de grond .
  Bij mij thuis zelf hangen de beide elektra meters van de PEA al aan de kabels .
  De ongeveer 15 jaar geleden met kleine spijkertjes ( 1 cm lang ) bevestigde meters en vertikale kabel geleiders gemonteerd aan enkele houtenplankjes zijn los .
  Voorlopig doe ik niets , mag ook niet dit is PEA terrein .
  PEA staat overigens voor Provincial Elektricity Authority .

  Jan Beute .

 13. Rien van de Vorle zegt op

  Ik ben heel erg benieuwd hoe ze dat gaan doen. Kijk eens naar de geplaatste foto! Maar ze zullen in elk geval eerst nieuwe kabels en schakelkasten moeten gaan plaatse en als dat lukt en dat kan in gebruik worden genomen, dan pas kunnen ze alle oude ‘rommel’ gaan opruimen. Maar dan is men er nog niet want hier in Nederland ligt alles onder de grond en ik woon momenteel nog geen 2 km van een stad maar vorig jaar is de straat 3 keer in 1 maand open geweest! en verscheidene malen uitval gehad vanwege beschadigde kabels in mijn omgeving. Ik vroeg om extra snel internet maar ik kan dat nog niet krijgen want bij mij in de straat ligt nog geen ‘glasvezel’!
  In Nederland is er alles op ingesteld, vanaf het wegdek is de staat eigenaar van een strook van 110 cm? of is het 120 cm en men mag er gras opleggen als het niet gebruikt wordt maar de staat of netwerk eigenaren hebben ten alle tijde het recht om er te graven. Daarmee is al rekening gehouden toen men bouwkavels ging uitzetten. Bovendien is alle bestrating of betegeling zodanig gelegd dat het gemakkelijk geopend kan worden en weer dichtgelegd. Nu moet men eens ‘n kilometer over het z.g.n. trottoir door een stad lopen in Thailand en zich eens voorstellen dat men het moet opengooien om er kabelbomen door te leggen, dat men onder de weg door moet spoelen om er buizen onderdoor te leggen voor de kabels om ook aan de andere kant te geraken zonder het wegdek steeds open te breken en het verkeer steeds te hinderen.
  Nederlanders kunnen in verhouding nog praktisch en logisch denkend genoemd worden maar dat ontbreekt de Thai. Dat gaat ze niet lukken!

 14. theoS zegt op

  Het eerste waar ik aan dacht was, wat gebeurt er als de straten onder water staan? Ik schei uit met denken, krijg hoofdpijn van die Thaise projecten. Wat Bill Gates aangaat, hij zou eerst eens naar de States moeten kijken waar nog veel kabels boven gronds lopen.

 15. jacques zegt op

  Mijn woning in Pattaya is al sinds 2008 ondergronds bekabeld en tot op heden geen problemen mee ondervonden. Het kan dus wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website