De Thaise belastingbetaler

Door Gringo
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
28 september 2011

In elk land is de door de staat opgelegde inkomstenbelasting altijd een dankbaar onderwerp voor (heftige) discussies tijdens verjaardagen, in de kroeg of zomaar tussen een aantal collega’s.

Alle clichés buitelen dan over elkaar heen: we betalen te veel, het wordt niet goed besteed, we hebben te veel ambtenaren en ook te veel profiteurs van sociale voorzieningen.

Inkomensbelasting in Nederland maakt ca. 40% uit van de totale belastinginkomsten en datzelfde geldt ook voor Thailand. In Nederland betaalt iedereen, die werkt, loon- of inkomstenbelasting naar vermogen. Ook dat geldt wel voor Thailand, maar door het immense aantal Thais, dat weinig of geen inkomsten heeft, wordt de inkomstenbelasting voornamelijk door de middenklasse betaald.

In een recent commentaar in ‘The Nation’ werd geopperd, dat die middenklasse wel eens in opstand zou kunnen komen, nu de huidige regering allerlei voor mensen met zeer lage inkomens “leuke” dingen in petto heeft. Denk aan de verhoging van het minimumloon, de te verstrekken tablets aan scholieren en de subsidie bij aankoop van de eerste auto.

Dat is Thaise politiek, waar ik geen mening over geef, maar interessant in dat commentaar was hoe het totaal aan inkomstenbelasting in Thailand tot stand komt. Vorig jaar betaalden slechts 2,3 miljoen Thais (van de totaal 64 miljoen) inkomstenbelasting als bijdrage in de overheidsuitgaven. Nog eens 9 miljoen Thais doen wel aangifte, maar betalen geen belasting, omdat zij minder dan 20.000 Baht per maand verdienen.

De middenklasse zit echter in de lastige hoek (waar heb ik dat meer gehoord?) en wordt gemangeld tussen de armen en de rijken. Ongeveer 60.000 Thais betalen de hoogste belasting van 37%, die wordt belast bij een inkomen van meer dan 4 miljoen Baht per jaar. Deze groep is goed voor circa 50% van de totale opbrengst aan inkomstenbelasting. Een derde van die opbrengst wordt betaald door slechts 2400 Thais, die meer dan 10 miljoen Baht per jaar verdienen.

De rijkste 20% van de beroepsbevolking betaalt ruim 55% van de opbrengst aan inkomstenbelasting, terwijl de armste 20% slechts 5% bijdraagt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “De Thaise belastingbetaler”

 1. chang noi zegt op

  volgens mij kunnen de Thaise overheids uitgaven niet betaald worden van de inkomsten belasting. Ik denk dat veel belasting inkomsten komen van import-belasting, belasting van bedrijven en VAT.

  Chang Noi

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Vergeet niet de belasting en accijnzen op alcohol, rookwaar en benzine.

  • peterphuket zegt op

   Die VAT zal i.t.t. Nederland ook niet veel opbrengen, die is maar 7% en wordt alleen maar geheven door grotere bedrijven. Het is mij overigens wel opgevallen dat luxe producten zoals tv’s computers en camera’s veelal in Thailand gemaakt worden, bijv. Canon en Nikon maar ondanks dat er maar 7% VAT over berekend wordt, duurder zijn dan in Nederland, met z’n 19% en import n.b. uit Thailand.

 2. Maarten zegt op

  Ik begrijp dit niet. 60.000 Thais betalen 50% van de inkomstenbelasting. Laten we zeggen dat dan ongeveer 70.000 Thais aan 55% belasting komen. Als dit 20% van de beroepsbevolking is, komen we op een beroepsbevolking van 350.000. Als we 350.000 delen op een totale bevolking van (bak ’em beet) 66 miljoen, dan zou slechts ongeveer 1 op de 200 Thai deel uitmaken van de beroepsbevolking. Ik heb wel eens gelezen dat Thai lui zouden zijn, maar volgens mij klopt dit niet 🙂 Maak ik een denkfout of klopt er iets niet aan de cijfers van het artikel? Is het waar dat 60.000 Thai 50% van de inkomstenbelasting ophoesten?

  • James zegt op

   Quote: “Maak ik een denkfout of klopt er iets niet aan de cijfers van het artikel? Is het waar dat 60.000 Thai 50% van de inkomstenbelasting ophoesten?”

   Stond dit stuk ook niet in de Nation 😉

 3. Gringo zegt op

  Het verhaal komt inderdaad uit The Nation, hetgeen ik heb vertaald zonder de in het hoofdredactionele commentaar genoemde cijfers te controleren. Ik ben er wat verder ingedoken (zie website Revenue Department) en constateer, dat er wel wat fouten in die cijfers voorkomen.

  Eerst maar eens de totale belastinginkomsten van Thailand. De meest recente verdeling in belastingsoorten is er één uit 2007, waar de persoonlijke inkomstenbelasting 17% van het totaal uitmaakt. Corporate tax (wij zouden zeggen vennootschapsbelasting) is goed voor 34% en de BTW draagt zelfs 38% bij. Dan is er nog 6% uit olieopbrengsten en wat ander grut.
  Deze cijfers komen vrijwel overeen met de cijfers uit voorgaande jaren, dus heb ik maar even aangenomen, dat die verdeling ook nu nog wel geldig is.

  De inkomstenbelasting in 2007 bedroeg bijna 200.000 miljoen Baht. Als beweerd wordt, dat 60.000 Thais meer dan 4 miljoen Baht verdienen en 37% belasting daarover betalen, kom je op ongeveer 120.000 miljoen bij een aanname van een gemiddeld inkomen van 5 miljoen. De redenering, dat die groep dus 55% van de totale inkomstenbelasting betaalt, klopt dus wel zo ongeveer.

  De laatste zin in het artikeltje kan niet kloppen. Het getal van 60.000 Thais is bij lange na geen 20% van de beroepsbevolking, maar aanzienlijk minder en maakt de verhouding rijk en arm nog schrijnender..

 4. chang noi zegt op

  Dat 60.000 Thai 50% van de inkomsten belasting ophoesten kan best …. er wordt naamlijk niet veel inkomsten belasting betaald.

  Het grootste gedeelte van de bevolking krijgt zo weinig dat ze onder de belasting grens vallen. Van degene die er boven zitten komt hun geld voornamelijk uit handel en hebben ze waarschijnlijk een zeer laag salaris (bvb. de PM heeft ook maar een mager inkomen officieel).

  Ik wel eens gelezen dat in de top 50 van belasting betalers veel buitenlanders zitten omdat zij een officieel (hoog) salaris (inkomen) hebben.

  Inderdaad accijnzen moeten ook een goede bron van inkomen zijn, maar ja TIT en er zal wel geen controleerbare cijfer martiaal zijn over de inkomsten en uitgaven van de Thaise overheid.

  Chang Noi

 5. Gringo zegt op

  Voor de volledigheid ook maar even de bewering gecontroleerd, dat 40% van de belastinginkomsten uit inkomensbelasting bestaat. Dat is niet geheel juist.

  Uit de nieuwste Miljoenennota blijkt, dat de inkomensbelasting in Nederland bijna 20% van de totale belastinginkomsten uitmaakt. Nog eens 20% komt uit Premies Volksverzekeringen. Dus samen toch nog die 40%, die ik noemde, waarvan akte!.

 6. nok zegt op

  Een thaise vriend van mij had een enorme belastingaanslag gekregen. Bij navraag bleek dat iemand zijn gegevens had gebruikt en op zijn naam veel geld had verdient.

  Hij heeft contact met de persoon opgenomen voor een afspraak waar ik ook bij was. Het bleek een grote reclamejongen te zijn (van die zeer grote billboards langs de weg) die hem eventjes had gebruikt om zijn inkomsten te splitsen. Deze persoon heeft hem het te betalen bedrag contant gegeven en toen was de zaak over.

  Naar de politie gaan was voor hem geen optie, levert nog meer problemen op. Dit schijnt zo maar te kunnen in the land of smiles!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website