Naakt zwemmen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Column, Maatschappij
Tags: , ,
20 september 2011

Vorige week stond er een Twitterbericht op dit blog van De Telegraaf met een artikel in de Reiskrant: “Vijf luxe resorts in Azië voor naaktzwemmers” en, wonderwel, twee daarvan bevinden zich in Phuket. In Thailand? Naakt zwemmen? Kom zeg, maak het nou een beetje.

Afgezien van de A go go bars en dergelijke waar genoeg bloot te zien is, zul je in Thailand toch weinig naakte mensen zien. Ook op het strand niet, Thaise man in een zwembroek wil nog wel, maar een Thaise vrouw in bikini is al een zeldzaamheid, want meest gaat die volledig gekleed het water in. Vorig jaar was het nieuws in Pattaya, toen een Russisch koppel aan het strand hun kleren uittrok en in zee ging. Gealarmeerd door verontruste Thaise moeders werd het stel binnen enkele minuten door de politie (het gebeurde vlak bij het politiebureau) terechtgewezen. De man en vrouw kwamen er met een kleine boete van af.

Zelf ben ik geen nudist of naaktloper, maar ik heb er ook niets op tegen. Ik woonde in Alkmaar, dus niet al te ver van het strand en onze wandelingen langs het water gingen vaak langs het stukje naaktstrand bij Bergen aan Zee. Mensen, die gewoon lekker in hun blootje recreëren, niets op tegen. Het enige afzichtelijke was dan altijd wel die wat oudere mannen, staand in hun blootje, maar wel met sandalen en sokken aan, zodanig opgesteld, dat ze door voorbijgangers – of die het nu wilden of niet – konden worden bekeken.

Ik hoor nu ook bij de categorie “oudere mannen” en loop alleen binnenshuis nog wel eens naakt als dat zo uitkomt. Mijn Thaise vrouw zal dat niet doen. Als zij gaat douchen, kleedt zij zich discreet uit, handdoek om haar heen totdat zij in de badkamer is. Als ik haar vraag waarom zij dat doet, want er is werkelijk geen mens, die ook iets van haar naaktheid zou kunnen zien, krijg ik als antwoord, dat de “pilow” (de geest) van het huis wel degelijk meekijkt. Vroeger was ik er wat vrijer in met het naakt zijn. Als ik wist, dat de buren niet thuis waren, zaten we wel eens naakt op het terras in onze tuin, op Ameland en in Portugal kilometers langs verlaten stranden gewandeld lekker zonder kleren en zelfs midden op het strand of aan de waterlijn wel de liefde bedreven. Sensationeel!

Terug naar het artikel in De Telegraaf, want een resort voor naaktzwemmers in Thailand, daar wilde ik toch wat meer van weten. Eerst maar eens gekeken op de websites van beide resorts. Beide zeer luxueus, van alle gemakken voorzien, elk appartement of villa met een eigen zwembad, enz. Kosten per nacht tussen 10.000 en 25.000 Baht (tja!), maar over naakt zwemmen of naakt recreëren wordt met geen woord gesproken. Het enige wat ik daarover vond was een recensie van een gast over Trisara, waarin melding gemaakt werd van een geweldig verblijf in Adamskostuum. Dus schreef ik beide resorts maar eens aan via E-mail om te informeren naar de hotelpolitiek inzake dit onderwerp.

Beide resorts hebben vrijwel een gelijkluidend antwoord gegeven. Nee, wij hebben geen faciliteiten voor naaktrecreatie! Alle villa’s, echter, zijn geheel van de buitenwereld afgesloten, zodat niemand je kan zien als je in je eigen zwembad naakt zwemt, daar heeft het management niets op tegen. Je kunt ook naakt op je terras gaan zonnebaden en – voeg ik er zelf aan toe – je kunt met openstaande deuren naakt aan tafel gaan zitten, naakt naar de televisie kijken, naakt in de keuken het eten klaarmaken, naakt naar het toilet gaan, naakt onder de douche gaan, enz. Beide resorts beschikken over een privé-strand (bij de één moet je er wel 150 traptreden naar beneden en later weer naar boven voor over hebben), met allerlei sportieve faciliteiten, maar wel graag de kleren aanhouden. Naakt wordt in Thailand nu eenmaal niet gewaardeerd en is bovendien formeel strafbaar.

Conclusie: het artikeltje in De Telegraaf is niet misleidend, want er staan geen pertinente onwaarheid in. Maar, zeg nou zelf, als het zo in de krant staat, heb je toch een ander verwachtingspatroon, althans, ik wel!

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Naakt zwemmen in Thailand”

 1. Chang Noi zegt op

  Er zijn wel meer van die resorts die reclame maken met die “full privacy” die gasten genieten in hun “eigen” villa met zwembad. Sommige van die resorts hebben zelfs een binding met de entertainment sector dus het valt te raden wat men zoal in “full privacy” kan doen.

  Chang Noi

 2. Frans van Eijk zegt op

  knip
  Maar, zeg nou zelf, als het zo in de krant staat, heb je toch een ander verwachtingspatroon, althans, ik wel!
  knip.

  Krant wel maar Telegraaf?

 3. Rob Piers zegt op

  Wel, wel Gringo, je lijkt mij een echter vrijbuiter: naakt onder douche, wow! Serieus: ben het helemaal met je eens, alleen dat ik het artikel in de Telegraaf op zijn minst WEL misleidend vind! Om jouw voorbeeld aan te halen: je gaat naakt onder de douche, dus: je spreken van een resort waar je naakt kunt zijn!

  • Gringo zegt op

   @Rob: natuurlijk was dat “naakt onder de douche” als grappige aanvulling bedoeld, maar pas op, je zou je verbazen over het aantal Thais dat niet naakt onder de douche gaat, maar hun onderbroek aanhoudt. Hier thuis ga ik gewoon met mijn zoon van 11 jaar – uiteraard naakt – onder de douche, maar hij zit op een boarding school en op het logeeradres wordt naakt douchen niet toegestaan!

 4. cor verhoef zegt op

  Typisch de Telegrief om met zo’n kop te komen. Gisteren “De Chocoladeletters van de Telegraaf” op ‘uitzending gemist’ bekeken. Het gebodene was weinig verassend. Halve waarheden, leugens en sterk tendentieuze ‘journalistiek, regeren op de burelen van de Telegrief, de krant van Wakker -maar verre van uitgeslapen- Nederland.
  Over die naaktzwemresorts; ik begrijp wel dat er geen actieve nudistenpolitiek gevoerd wordt. Er zouden nogal wat wenkbrauwen omhoog gaan bij de powers that be en de afgifte van de vereiste vergunningen zou weleens eeuwen kunnen gaan duren aangezien naaktrecreatie en de Thaise cultuur slecht met elkaar te verenigen zijn.

 5. Ninarin zegt op

  Thailand respecteerd zijn eigen cultuur en daar zit naaktzwemmen niet bij

 6. Miek37 zegt op

  Zo kan je iedere verblijfsstek met prive zwembad wel dusdanig aanbevelen, maar goed, de Telegraaf staat ook niet echt bekend als een krant die betrouwbaar is in waarheidsbevinding.

 7. de laender gery zegt op

  Weet intussen wat alles in thailand dubbel zinnig is, niets mag maar alles kan

 8. Gringo zegt op

  Nog even voor de duidelijkheid, want ik zou mij beledigd voelen om als Telegraaflezer te worden bestempeld: ik refereerde in mijn verhaal aan een Twitterbericht, want De Telegraaf zelf lees ik nooit. Ik ben een Volkskrant- en Paroollezer. Natuurlijk was dat bericht over die resorts een flutverhaal, waarbij je niet echt van misleiding kunt spreken, want een leugen stond er niet in.

 9. frank zegt op

  Er is in Pattaya een resort die zelfs met een busje rondrijden waar een reclame opstaat “most naturist friendly resort from pattaya”en dat resort wordt inderdaad bezocht door naturisten die we ook met regelmaat zien omdat ze vergeten het hek dicht te doen.

  • Gringo zegt op

   @Frank: dat was een prima tip voor de liefhebbers. Er is zelfs een Naturist Association Thailand: http://www.thailandnaturist.com/Naturist-Thailand-Resorts.html
   Op deze website ook informatie over drie naturisten resorts, twee in Pattaya en 1 in Phuket. Amazing Thailand!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website